Gospodarstvo : Građevinarstvo

Objavljeno: 1.12.2021. u 7:00
Prikaza: 1958
|
Autor: D.Z./SBplus

U Slavonskom Brodu

Obnovom ovih zgrada značajno je unaprijeđen i okolni prostor

D.Z./SBplus
Foto: D.Z./SBplusStare zgrade u Slavonskom Brodu u novom ruhu
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus
 • D.Z./SBplus

Ovdje želimo dati prostora nekim pozitivnim primjerima obnove starih gradskih objekata u Slavonskom Brodu koji su dobili novo ruho zahvaljujući privatnim ulaganjima.

SLAVONSKI BROD - Prema portalu enciklopedija.hr, arhitektura (lat. architectura) je "umjetnost organiziranja i konstruiranja prostora, pri čemu se uspostavljaju međusobni prostorni odnosi između unutrašnjosti i vanjštine građevine, odnosi između bliže i dalje okolice te odnosi u sustavu organizacije naselja". Prema istom izvoru, širi pojam arhitektonskog djelovanja obuhvaća urbanizam (gradogradnja), vrtnu umjetnost, unutarnje uređenje prostora i sve prostorne zahvate u čovjekovu okolišu.

Neki nedovršeni objekt ili stara zgrada koja vapi za obnovom mogu značajno unazaditi prostor u kojem se nalaze.

Kroz povijest su nastajale i nestajale brojne građevine koje su oduševljavale ljude, kako suvremenike tako i generacije koje su došle mnogo godina nakon što je neka građevina izgrađena. Od nekadašnjih sedam svjetskih čuda arhitekture sačuvane su samo egipatske piramide u Gizi kod Kaira. Danas su neke druge građevine predmet divljenja stotina milijuna ljudi diljem svijeta koji ih svake godine obilaze te one predstavljaju veliki poticaj razvoju gospodarstva zemalja u kojima se nalaze.

Pored izgradnje i održavanja objekata koji s vremenom postaju turističke perjanice neke države, često se zaboravlja na održavanje građevina (stambenih ili poslovnih) koje su puno brojnije i koje čine neko naselje (selo ili grad). Naime, neki nedovršeni objekt ili stara zgrada koja vapi za obnovom mogu značajno unazaditi prostor u kojem se nalaze. Zbog njih će često i susjednim (uređenim) objektima cijena pasti baš zbog tog nedovršenog ili neuređenog objekta i obrnuto.

Nije neka velika mudrost zaključiti kako će se u bogatim zemljama ili gradovima prije obnavljati stare zgrade nego li u onim siromašnim. I u Hrvatskoj postoje nemale razlike u gospodarskoj razvijenosti između pojedinih gradova što se posredno odražava i na njihovu uređenost. Ne samo da gradovi sa većim proračunima (po glavi stanovnika) više ulažu u komunalnu infrastrukturu i obnovu svojih objekata, već i privatni investitori više ulažu u izgradnju novih objekata ili u obnovu starih.

U centru Slavonskog Broda dosta objekata vapi za obnovom

U Slavonskom Brodu, a posebice u centru grada, postoji dosta objekata (višestambenih zgrada i obiteljskih kuća) koji vape za obnovom, a neki čak i za rušenjem. Turistima koji organizirano (u grupi) dolaze u Slavonski Brod, u pravilu, posjet centru je sastavni dio obilaska grada i ne može im promaknuti nekadašnja robna kuća „Vesna" koja svojim devastiranim izgledom dominira Trgom Ivane Brlić-Mažuranić, nekada najljepšim trgom u Hrvatskoj. Iako se radi o privatnom vlasništvu, a ne javnom, svakodnevno se mogu čuti komentari prolaznika koji zazivaju obnovu il rušenje ovoga objekta koji je već duže vremena pravo ruglo u centru centra grada.

Zahvaljujući EU sredstvima zadnjih nekoliko godina mnogi javni objekti u Slavonskom Brodu (srednje i osnovne škole, vrtići, zdravstvene ustanove, kulturni objekti…) dobivaju novo ruho (krov, stolarija, fasada…) kroz energetsku obnovu.

O drugim objektima koji trebaju obnovu (na brodskom Korzu, zatim u Starčevićevoj, Mesićevoj, Zajčevoj, Skaličinoj ili u Ulici Petra Krešimira IV) pisati ćemo u posebnom članku. Ovdje želimo dati prostora nekim pozitivnim primjerima obnove starih gradskih objekata u Slavonskom Brodu koji su dobili novo ruho zahvaljujući privatnim ulaganjima.

Zahvaljujući EU sredstvima zadnjih nekoliko godina mnogi javni objekti u Slavonskom Brodu (srednje i osnovne škole, vrtići, zdravstvene ustanove, Općinski sud, zgrada policjske uprave, kulturni objekti…) dobivaju novo ruho (krov, stolarija, fasada…) kroz energetsku obnovu ili se potpuno obnavljaju (Hrvatski dom, Kuća Brlić, Kuća tambure, Zapadni dio sjevernog kavalira, Zgrada bivšeg magistrata za potrebe Muzeja brodskog Posavlja, Upravna zgrada Brod-plina…). Sva navedena javna ulaganja doprinose učinkovitijem raspolaganju postojećim resursima (zbog smanjenja troškova uslijed energetske obnove), ali i unapređenju javnog prostora u kojem se nalaze.

Obnova objekata u gradskoj kulturno-povijesnoj cjelini zahtijeva dodatne dozvole

Posljednje dvije godine više starih objekata u centru Slavonskog Broda je obnovljeno ili je završena izgradnja građevina koje su desetljećima nagrđivale okolinu svojim izgledom. Tako je na uglu Gupčeve ulice i Ulice Petra Krešimira IV uređena stara katnica koja dominira tim prostorom i koja u prizemlju ima više poslovnih prostora za najam. Uređen je i objekt na uglu Zajčeve i Mesićeve ulice koji je također dugo godina svojim izgledom narušavao izgled tog dijela grada. U obližnjoj Starčevićevoj ulici, na broju 29, nedavno je završena obnova kuće koja je jako dugo zbog svoga derutnog stanja bila opasnost za prolaznike, a sada je postala prava ljepotica. Novo ruho dobila je i stara višestambena zgrada u Zrinskoj ulici na kućnom broju 61.

Ovdje smo stavili naglasak na samo četiri stara objekta u centru grada, ali ima još građevina koje su obnovljene u Slavonskom Brodu, u gradskom središtu i izvan njega. Primjerice, svi koji prolaze Osječkom ulicom mogu posvjedočiti kako je konačno završen objekt na uglu čak tri ulice (Branimirove, Slavka Martinovića i Osječke), a koja je desetljećima bila ruglo toga dijela grada. EU sredstvima je obnovljeno desetak višestambenih zgrada, u kojima su svi suvlasnici potpisali suglasnost za energetsku obnovu. 

Ako je neka kuća zaštićeno kulturno dobro ili je smještena unutar zone kulturno-povijesne cjeline, prije početka građevinskih radova ili popravaka koji bi mogli promijeniti cjelovitost i karakter povijesne građevine, potrebno je prikupiti odobrenja od nadležnog konzervatorskog odjela.

Četiri ovdje navedena objekta nalaze se u sastavu kulturno-povijesne cjeline Slavonskog Broda, pa je bilo potrebno ishoditi dodatne dozvole za obavljanje radova. Naime, povijesne građevine, kompleksi građevina, kulturno-povijesne cjeline i krajolici zaštićeni su kao nepokretna kulturna dobra Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Stoga, ako je neka kuća zaštićeno kulturno dobro ili je smještena unutar zone kulturno-povijesne cjeline, prije početka građevinskih radova ili popravaka koji bi mogli promijeniti cjelovitost i karakter povijesne građevine, potrebno je prikupiti odobrenja od nadležnog konzervatorskog odjela. Dozvola je potrebna i za uklanjanje nezaštićene kuće unutar kulturno-povijesne cjeline. Za radove na zaštićenom kulturnom dobru koji su izvedeni bez odobrenja ili u suprotnosti s izdanim odobrenjem, vlasnik može kazneno odgovarati.

Financiranje obnove kulturne baštine provodi Ministarstvo kulture i medija jednom godišnje, a u javnim glasilima i na svojim mrežnim stranicama raspisuje Poziv za financiranje javnih potreba u kulturi u sklopu kojega se financiraju programi zaštite, očuvanja, restauracije, prezentacije i održavanja kulturne baštine. Vlasnici povijesnih građevina, i fizičke i pravne osobe, mogu se javiti na taj poziv. Financiranje se odvija putem jednogodišnjih programa. Osim državnog proračuna, sredstva za obnovu povijesnih kuća osigurana su i u proračunima jedinica lokalne i područne samouprave. 

Jučer je krenula priprema prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Puno veća sredstva za obnovu postojećih obiteljskih kuća koje nisu oštećene u potresu osigurana su kroz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša. Fond dodjeljuje sredstva za neposredno sufinanciranje energetske obnove odnosno za sufinanciranje mjera sukladno tehničkim uvjetima poziva. Mjere koje se sufinanciraju:  

 • A1. - cjelovita energetska obnova koja obuhvaća povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora kroz provedbu minimalno jedne od mjera na vanjskoj ovojnici obiteljske kuće i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije
 • A2. - povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora kroz provedbu minimalno jedne od mjera na vanjskoj ovojnici obiteljske kuće
 • A3. - ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije.

Popisi mjera, njihovih minimalnih tehničkih uvjeta, kao i prihvatljive opreme i radova kojima se isti postižu sadržani su u Tehničkim uvjetima.

Podnošenje prijava na Poziv je isključivo putem sustava za e-prijavu. Priprema prijave moguća u razdoblju od 30. studenoga 2021. od 10 sati do 6. prosinca 2021. do 12 sati. Podnošenje prijava moguće od 7. prosinca 2021. od 10 sati. 

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine ima u planu objaviti novi poziv za dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova višestambenih zgrada", kojim će se podupirati provedba mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije, posebno integriranim pristupom, u višestambenim zgradama. 

To je signal svim zainteresiranim prijaviteljima (suvlasnicima i upraviteljima zgrada) da rade na projektnoj dokumentaciji i zatvaranju financijske konstrukcije (kredit, povećanje pričuve...) kako bi spremni dočekali objavu natječaja i početak prijava.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Đurina kuća i spomen-park još uvijek daleko od otvorenja

  Posljednji radovi - prije dvije godine

  Đurina kuća i spomen-park još uvijek daleko od otvorenja

  24.5.2022. | 20:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesmo li jači od Zagreba? Najam stana i do petsto eura.

  Divljaju cijene najma stanova u SB-u

  Jesmo li jači od Zagreba? Najam stana i do petsto eura.

  12.5.2022. | 9:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz novu zgradu imat će i prijeko potrebno dizalo

  Radovi izgradnje završeni

  Uz novu zgradu imat će i prijeko potrebno dizalo

  25.4.2022. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bilo bi bezobrazno prema drugima da sad radimo tu stazu

  Pješačka staza u MO Kolonija

  Bilo bi bezobrazno prema drugima da sad radimo tu stazu

  13.4.2022. | 15:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U 30 godina rada nisam doživio tako nagli skok cijena'

  Nema dovoljno nekretnina i preskupe su

  'U 30 godina rada nisam doživio tako nagli skok cijena'

  27.3.2022. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro gužvi ne bi trebalo biti ni na ovom križanju

  Radovi će uskoro biti završeni

  Uskoro gužvi ne bi trebalo biti ni na ovom križanju

  21.12.2021. | 7:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Smije li netko gradski park krojiti prema svojim potrebama?

  Devastiranje zaštićenog dijela grada

  Smije li netko gradski park krojiti prema svojim potrebama?

  18.10.2021. | 20:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Spojena čelična konstrukcija mosta na Savi

  U radove uključena i brodska tvrtka

  Spojena čelična konstrukcija mosta na Savi

  15.10.2021. | 13:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogu naslijediti nekretninu dok im država plaća dio kredita?

  Uz pogodnosti, dolaze zabrane i obveze

  Mogu naslijediti nekretninu dok im država plaća dio kredita?

  28.9.2021. | 12:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto 'stoje' radovi na izgradnji vrijedne građevine?

  Projekt vrijedan više od 3 milijuna kuna

  Zašto 'stoje' radovi na izgradnji vrijedne građevine?

  26.9.2021. | 11:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Znate li gdje se nalazi ovaj lift?

  Još malo i bit će u upotrebi

  Znate li gdje se nalazi ovaj lift?

  23.9.2021. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska znamenitost prepuna 'zakrpa'

  Obnova koja traje desetljećima

  Brodska znamenitost prepuna 'zakrpa'

  22.9.2021. | 19:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo datum konačnog otvorenja mosta u Svilaju

  Sada je i službeno

  Saznali smo datum konačnog otvorenja mosta u Svilaju

  21.9.2021. | 20:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Birokracija koči otvaranje gotovog mosta

  Investicija dviju država

  Birokracija koči otvaranje gotovog mosta

  15.9.2021. | 9:10
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zgrada ne može ovisiti o entuzijazmu pojedinca'

  Tko je odgovoran za poboljšanje uvjeta?

  'Zgrada ne može ovisiti o entuzijazmu pojedinca'

  13.9.2021. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro spajanje mosta preko rijeke Save

  Pratimo radove

  Uskoro spajanje mosta preko rijeke Save

  13.9.2021. | 7:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U tijeku radovi na izgradnji pomoćnih terena

  Stadion kraj Save

  U tijeku radovi na izgradnji pomoćnih terena

  9.9.2021. | 10:00

  Vezani članci

  SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko će biti smanjena potrošnja u zgradi staroj 70 godina?

  Bolji uvjeti za policijske službenike

  Koliko će biti smanjena potrošnja u zgradi staroj 70 godina?

  18.5.2021.
  Predmetnim projektom riješen je problem velike potrošnje energije u zgradi izgrađenoj davne 1950. godine.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Država sufinancirala obnovu 282 obiteljske kuće

  U Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj

  Država sufinancirala obnovu 282 obiteljske kuće

  16.9.2021.
  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je sufinanciranje u iznosu od 6,7 milijuna kuna za 99 projekata s područja Požeško-slavonske županije te 12,9 milijuna kuna za 183 projekta iz Brodsko-posavske županije, što je ukupno gotovo 20 milijuna kuna.
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :