Gospodarstvo : Građevinarstvo

Objavljeno: 29.7.2013. u 0:01
Prikaza: 2585
|
Autor: Petar Bašić

Umjesto kolumne

Kvadrat zdravlja od suhoga zlata?

Slavonski Brod : Kvadrat zdravlja od suhoga zlata?Plave koverte javnog natječaja? ...ili samo plave koverte?(Foto: ilustracija)

Je li plaćanje iz javnoga proračuna, po cijeni četiri puta većoj od prosječne, obični nemar ili jednostavna krađa?

SLAVONSKI BROD - Za svaku sredinu sretna vijest bila bi ona po kojoj bi se neka od ustanova životnog standarda lokalne sredine razvila, po kojoj bi usluga neke od bolnica, vrtića, škola, ambulanti, ... bila stavljena na višu razinu.

Tako je osobito sa svim ustanovama koje imaju vezu sa zdravstvom, jer, koliko god mi nonšalantno tvrdili da je to "samo još jedna od javnih ustanova", kad nas spopadne bolest, jako se uplašimo i spremni smo dati i nešto više novca i pregristi nešto našega ponosa kako bi nam "čika doktori" pomogli.

Nisam od onih koji smatraju da su liječnici preplaćeni i da malo rade. Naprotiv! Znam desetke liječnika (i ostalog zdravstvenog osoblja, osobito medicinskih sestara) koji rade neumorno, često i nezakonito prekovremeno, znatno više sati od dopuštenoga po Zakonu o radu. Za taj su trud jedva dostatno plaćeni, ili, najčešće, sasvim potplaćeni.

U Zaboku kraj Zagreba, gdje su cijene nekretnina puno veće, prije 2 godine plaćeno je 1250 kvadrata prostora (25% više) oko 6.4 milijuna ili (20% jeftinije).

Kad vam netko kaže neto plaću od deset ili dvanaest tisuća kuna, u današnjoj hrvatskoj situaciji spremni ste reći da je taj netko izvrsno plaćem. Kad pogledate uvjete rada i odgovornost posla, shvatite da su takve plaće jedva dostatna nagrada za predan rad na spašavanju života.

Sad dolazi druga strana medalje, ona ne o zdravstvenim djelatnicima, već o zdravstvenom sustavu i razbacivanju našim novcem.

Čitajući dosadne agencijske vijesti može se vidjeti jako puno "hrvatskih poslovnih poduhvata" zbog kakvih nam država i jest u ovakvom stanju.

Neka odgovor samo ne bude "neka institucije rade svoj posao"...

Prema agencijskim vijestima, Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije potpisao je ugovor sa tvrtkom Teh d.o.o. o izgradnji nove zgrade Zavoda u Novoj Gradiški, vrijedan 8.117.000 kuna

Površina objekta je 1032 kvadratna metra.

Također, zemljište je poklonila novogradiška bolnica, a gradu neće biti plaćeni ni komunalni priključci, jer je zgrada od javnog interesa.

Kako je moguće da je zgrada u Novoj Gradiški plaćena čak 1100 eura po kvadratu, kad su cijene nekretnina u Novoj Gradiški daleko ispod te svote (oko 800 eura po kvadratu poslovnog prostora)

I tu počinje priča, to jest pitanje.

Kako je moguće da je zgrada u Novoj Gradiški plaćena čak 1100 eura po kvadratu, kad su cijene nekretnina u Novoj Gradiški daleko ispod te svote (oko osamsto eura po kvadratu poslovnog prostora) pa se postavlja pitanje nije li trebalo kupiti gotov prostor po nižoj cijeni i dobiti ga odmah?

Na primjer, u Zaboku kraj Zagreba, gdje su cijene nekretnina puno veće, prije dvije godine plaćeno je 1250 kvadrata prostora (25 posto više) oko 6.4 milijuna ili dvadeset posto jeftinije.

Nadalje, u jeku građevinske konjunkture, kad nije bilo slobodnog građevinca, prije pet godina, velika brodska zgrada Zavoda na Slavoniji II, plaćena je za skoro osamsto kvadrata oko 1.800.000 kuna ili četiri puta jeftinije!?

Kako je moguće da se "zgradica", veličine oko pet obiteljskih kuća katnica, plaća 1.100.000 eura!? Postavljam pitanje i čekam odgovor; kako je moguće da se kvadrat prostora u Novoj Gradiški plaća za trećinu skuplje od tržišne cijene i isto toliko skuplje od realne cijene prije pet godina u jeku građevinske konjunkture?

Neka odgovor samo ne bude "neka institucije rade svoj posao"...

Broj komentara: 13

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
walter

walter

Komentirano: 30.7.2013. | 12:57

1

@yako_lud - razumjeli smo te. Tamo dobivaš plaću i druge privilegije. Normalno da im viriš iz šupka. Naporan si.
yako_lud

yako_lud

Komentirano: 30.7.2013. | 11:35

2

Uporno preskačeš odbiti onih 750 tisuća kuna za vanjskoo uređenje. Pojma nemaš koliko košta "strojarska" oprema za takav javni objekt... Bašiću... prenaglio si, odnosno nisi ti toliko zločest koliko se želiš predstaviti.
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 30.7.2013. | 10:18

3

A što se tiče tvrdnje "eto Bašić izmišlja pa je zato i maknut s posla u Tvrđavi", istina je malo drugačija. Recimo, pitao sam da zašto je drvena taraba oko gradilišta mosta plaćena 130.000 kuna!? Ili zašto se "stručnjaku" statičaru moralo platiti 60.000 kuna da bi nam rekao da stari otkopani most ne može nositi konstrukciju novoga mosta, kad svaki prolaznik može rukom izvući ciglu iz stupa i kad se uostalom tijekom zime most i srušio? ... Tako je potrošeno pola milijuna kuna na kopanje rupe u zemlji. I sve je, baš kao i ovdje, bilo "po zakonu" ili "što ja mogu kad je taraba od 130.000 kuna (vrijedna objektivno 13, ako ne i manje) bila jedina i najpovoljnija na natječaju... Bi li platili toliko da vadite iz svoga džepa!?... I zlo mi je više od svih koji kažu, "on je adezeovac, on je dusparin, on je esdepeovac..." a skoro svatko od vas šuti kad "kradu naši"...
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 30.7.2013. | 10:10

4

8 milijuna i nešto podijeljeno sa 1032 metara je 8.000 (dakle, debelo preko 1000 eura kvadrat; dakle, debelo precijenjeno za Novu Gradišku)... U Zaboku, moja je greška, što sam čitao samo cijenu kvadrata kupnje (koja je povoljna)... Ali, tamo su onda "šampioni" uredili zidove (žbukanje i instalacije, bez opreme!) za 8.000 kuna po kvadratu!... Dva smrdljiva posla u zdravstvu, u kojem se na jednom "uzme na drumu što se nije uzelo na ćupriji", a na drugom obrnuto, ne znače da su oba legalna... Znače da oba smrde!
yako_lud

yako_lud

Komentirano: 29.7.2013. | 20:57

5

marasonia@ odgovori ti se ne moraju sviđati, ali ne znači da nisu dani. korektni su jer se pozivaju na ljude i izvore s Interneta (Bašićeva usporedba Zaboka). Korektni su jer dokumentiraju Bašićevu laž o cijeni kvadrata u Gradišci koju je on kao izračunao da je hiljadu i sto eura a ono osamsto i tako dalje i tako dalje. Bašić je sada ekipi drag, ali nikada vam neće biti draži od Karina. Vi čak niste ni smiješni. Rusi bi rekli da ste besprizorni.
yako_lud

yako_lud

Komentirano: 29.7.2013. | 20:53

6

agava@ što si nervozna? Bivši susjed ti je predsjednik nekog novog HDZ-a. Stari si koristila dok ti je Zdrava bio draži od familije, a sada tako!?
2025god

2025god

Komentirano: 29.7.2013. | 20:33

7

Napokon. Evo nam primjera kako najobičniji Schlosser (rekao bi Zovak) kao politički analitičar, novinar i urednik,više zna i umije nego fakultetlije povjesničar i ,ne znam što je Stipić. Dečki čestitam. Izgubili bi dvije nacrtane ovce. Htjeli ste biti pametni. Ispali ste prepametni. Jerko, vraćaj se i hvataj se kajasa ili je portal u qu.....
marsonia

marsonia

Komentirano: 29.7.2013. | 19:48

8

Petre bas cudno nitko ne daje odgovre na tvoja pitanja samo se izvlače i govore da ti obmanjuješ javnost da nije točna tvoja informacija.Smiješni likovi..........
Stipe

Stipe

Komentirano: 29.7.2013. | 19:21

9

Ako bi se tekst poopćio tako da se nitko ne bi osjećao prozvanim, onda bi to bila odlična kolumna (iako je po meni i ovako ok) jer se dotiče zanimljive teme: kako je nešto preko natječaja drastično različite cijene od tržišne? To svakako je hrvatski fenomen, a onda i lokalni brodski.
agava

agava

Komentirano: 29.7.2013. | 18:57

10

Halo, uzbuna! Gdje je Zovak? Miševi mu rasturaju portal! Bašićev tekst nadnaslova Umjesto kolumne sad stave u kolumne. Pa ako ste rekli da nije kolumna, a bogme ni po čemu nije, zašto to radite??? Molim sad članak u kojemu se ne ispričavate samo Cvitkoviću nego cijenjenom čitateljstvu i svekolikom pučanstvu koje posjećuje Vaše stranice.

Broj komentara: 13

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trebamo li biti zabrinuti zbog azbesta?

Kancerogeni materijal svuda oko nas

Trebamo li biti zabrinuti zbog azbesta?

15.11.2019. | 22:00
Bez obzira što je zabranjen duže od desetljeća, „repovi“ nekadašnje popularnosti ovog materijala vuku se još na tisućama kilometara vodovodnih cijevi, krovnim pokrivalima i kojegdje. Fond za zaštitu okoliša je do 2016. potrošio sav novac za financiranje ugovornih obveza prema tzv
Bez obzira što je zabranjen duže od desetljeća, „repovi“ nekadašnje popularnosti ovog materijala vuku se još na tisućama kilometara vodovodnih cijevi, krovnim pokrivalima i kojegdje. Fond za zaštitu okoliša je do 2016. potrošio sav novac za financiranje ugovornih obveza prema tzv
SBplus.hr, Slavonski Brod : Most nade koji spaja regiju

Označen početak radova

Most nade koji spaja regiju

11.10.2019. | 22:00
Riječ je o projektu koji je započeo još 2011. godine potpisivanjem sporazuma između Vlade RH i Vijeća Ministara BiH, a nakon što je početkom ovoga ljeta potpisan ugovor o izvođenju, danas je s bosanskohercegovačke strane označen i početak radova na zajedničkom projektu Hrvatske i
Riječ je o projektu koji je započeo još 2011. godine potpisivanjem sporazuma između Vlade RH i Vijeća Ministara BiH, a nakon što je početkom ovoga ljeta potpisan ugovor o izvođenju, danas je s bosanskohercegovačke strane označen i početak radova na zajedničkom projektu Hrvatske i
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počinju s gradnjom mosta na Savi

Realizacija više milijunskog projekta

Počinju s gradnjom mosta na Savi

10.10.2019. | 22:00
Za proizvodnju i montažu čelične konstrukcije mosta zaduženi su radnici Đuro Đaković Montaže. Procjena je da će ih tijekom 30 mjeseci, koliki je rok za izgradnju mosta, u poslove biti uključeno ukupno stotinjak.
Za proizvodnju i montažu čelične konstrukcije mosta zaduženi su radnici Đuro Đaković Montaže. Procjena je da će ih tijekom 30 mjeseci, koliki je rok za izgradnju mosta, u poslove biti uključeno ukupno stotinjak.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Započeli radovi na modernizaciji još jedne gradske ulice

Slavonski Brod

Započeli radovi na modernizaciji još jedne gradske ulice

3.10.2019. | 10:20
U sklopu ovogodišnjih ulaganja u izgradnju i modernizaciju cesta na području grada Slavonskog Broda jučer su započeli radovi modernizacije kolnika ceste u Ulici Leopolda Mandića u duljini od 311 metara. Do sada se izvršilo uklanjanje asfaltnih slojeva postojeće kolničke konstrukc
U sklopu ovogodišnjih ulaganja u izgradnju i modernizaciju cesta na području grada Slavonskog Broda jučer su započeli radovi modernizacije kolnika ceste u Ulici Leopolda Mandića u duljini od 311 metara. Do sada se izvršilo uklanjanje asfaltnih slojeva postojeće kolničke konstrukc
SBplus.hr, Slavonski Brod : Projekt vrijedan 6,3 milijuna kuna

Radovi u tijeku

Projekt vrijedan 6,3 milijuna kuna

17.9.2019. | 8:00
Rok za završetak poslova je deset mjeseci od dana uvođenja u posao, što znači da bi nova zgrada Mjesnog doma na Koloniji svoja vrata korisnicima mogla otvoriti polovicom iduće godine
Rok za završetak poslova je deset mjeseci od dana uvođenja u posao, što znači da bi nova zgrada Mjesnog doma na Koloniji svoja vrata korisnicima mogla otvoriti polovicom iduće godine
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon 120 godina značajnije ulaganje u kulturno dobro

Ograda koja prijeti

Nakon 120 godina značajnije ulaganje u kulturno dobro

3.9.2019. | 8:00
Tijekom proteklih 120 godina nije bilo značajnijih ulaganja u ovo nepokretno kulturno dobro. Za sada je izrađen je projekt sanacije i konzervacije, a obnova bi trebala biti provedena tijekom ove i iduće godine.
Tijekom proteklih 120 godina nije bilo značajnijih ulaganja u ovo nepokretno kulturno dobro. Za sada je izrađen je projekt sanacije i konzervacije, a obnova bi trebala biti provedena tijekom ove i iduće godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tradicionalne Slavonce sve više osvajaju montažne kuće

Novi trend u izboru nekretnine

Tradicionalne Slavonce sve više osvajaju montažne kuće

17.8.2019. | 15:00
Izvođači montažnih kuća kupca uglavnom oslobađaju većine zamornih poslova vezanih uz gradnju: od izrade potrebne dokumentacije, izbora i koordinacije radnika pa sve do 'papira' za kredit.
Izvođači montažnih kuća kupca uglavnom oslobađaju većine zamornih poslova vezanih uz gradnju: od izrade potrebne dokumentacije, izbora i koordinacije radnika pa sve do 'papira' za kredit.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koja slavonskobrodska naselja među kupcima dobro kotiraju?

Analiziramo trenutno stanje na tržištu

Koja slavonskobrodska naselja među kupcima dobro kotiraju?

31.7.2019. | 22:00
'Hebrang je uvijek imao svoju klijentelu i stanovi tamo su se uvijek dobro prodavali, ali cijene nisu visoke, tako da ni najskuplji i najuređeniji stanovi ne prelaze 800 eura po kvadratnom metru. Izuzetak je samo najnovija zgrada na ulazu u naselje od kružnog toka.'
'Nastavi li se trend deficita radne snage u građevinarstvu uz poskupljenje građevinskog materijala, predviđam da će se već sljedeće godine cijena u novogradnji izjednačiti s najvišom cijenom iz 2008. i 2009. godine.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Napokon će biti riješeni i 'valovi' u dvije gradske ulice

Radi se i na sporednim cestama

Napokon će biti riješeni i 'valovi' u dvije gradske ulice

30.7.2019. | 8:00
Ovih dana aktivno je na gradilištu dvije ulice u Slavonskom Brodu, na čije su stanje kolnika upozoravali i stanari i mediji. Sada se konačno krenulo s radovima, a 'valovi' na kolniku ovdje će uskoro postati prošlost.
Ovih dana aktivno je na gradilištu dvije ulice u Slavonskom Brodu, na čije su stanje kolnika upozoravali i stanari i mediji. Sada se konačno krenulo s radovima, a 'valovi' na kolniku ovdje će uskoro postati prošlost.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počinje gradnja godinama najavljivanje važne ceste u Brodu?

Nakon godina čekanja

Počinje gradnja godinama najavljivanje važne ceste u Brodu?

27.7.2019. | 21:30
Podsjetimo, prema idejnom rješenju, a o čemu je SBplus pisao OVDJE, uz cestu bi se trebao graditi i cestovni most preko lateralnog kanala, a kao jedno od mogućih rješenja spoja na Sjevernu veznu cestu spominjan je rotor.
Podsjetimo, prema idejnom rješenju, a o čemu je SBplus pisao OVDJE, uz cestu bi se trebao graditi i cestovni most preko lateralnog kanala, a kao jedno od mogućih rješenja spoja na Sjevernu veznu cestu spominjan je rotor.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izmjenom 2579 metara toplovoda do nižih računa

Pogledajte kako napreduju radovi

Izmjenom 2579 metara toplovoda do nižih računa

24.7.2019. | 22:00
U Naselju Slavonija II u tijeku su radovi na izmjeni toplovoda, koji bi u konačnici, kako najavljuju iz Brod plina, trebali dovesti do nižih računa za krajnje potrošače. Pogledajte kako napreduju radovi.
U Naselju Slavonija II u tijeku su radovi na izmjeni toplovoda, koji bi u konačnici, kako najavljuju iz Brod plina, trebali dovesti do nižih računa za krajnje potrošače. Pogledajte kako napreduju radovi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kada će u promet biti pušten most na Savi kod Svilaja

Gradnja je počela 2016. godine

Evo kada će u promet biti pušten most na Savi kod Svilaja

21.7.2019. | 16:00
Očekuje se da će se otvaranjem mosta stvoriti preduvjeti za razvoj gospodarstva i otvaranje poslovnih zona čime bi značajno utjecali na zadržavanje mladih u Svilaju. Brođani pak od njega očekuju da 'odvuče' značajan dio prometa što bi se trebalo odraziti na kakvoću zraka u Gradu
Očekuje se da će se otvaranjem mosta stvoriti preduvjeti za razvoj gospodarstva i otvaranje poslovnih zona čime bi značajno utjecali na zadržavanje mladih u Svilaju. Brođani pak od njega očekuju da 'odvuče' značajan dio prometa što bi se trebalo odraziti na kakvoću zraka u Gradu
SBplus.hr, Slavonski Brod : U tijeku radovi izgradnje još jedne ceste na Koloniji

Odvojak Ličke ulice

U tijeku radovi izgradnje još jedne ceste na Koloniji

17.7.2019. | 10:00
Rok za dovršenje radova je 45 radnih dana, a ugovorena cijena radova iznosi 623.491,10 kn s PDV-om.
Rok za dovršenje radova je 45 radnih dana, a ugovorena cijena radova iznosi 623.491,10 kn s PDV-om.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bivši hotel Park postaje pravi gradski dijamant

Od rugla u najužem središtu grada

Bivši hotel Park postaje pravi gradski dijamant

6.7.2019. | 18:30
Osim što je bočna strana uz Ulicu Trga pobjede ostakljena, prilikom prolaska tom ulicom u večernjim satima građani su mogli primijetiti i osvijetljene prozore na hotelu koji daju naslutiti kako će nekadašnji statusni simbol grada ponovno zasjati u punom sjaju što će zasigurno dat
Osim što je bočna strana uz Ulicu Trga pobjede ostakljena, prilikom prolaska tom ulicom u večernjim satima građani su mogli primijetiti i osvijetljene prozore na hotelu koji daju naslutiti kako će nekadašnji statusni simbol grada ponovno zasjati u punom sjaju što će zasigurno dat
SBplus.hr, Slavonski Brod : Želite kotao na biomasu ili sunčani toplinski kolektor?

Pomoć obiteljskim kućama

Želite kotao na biomasu ili sunčani toplinski kolektor?

21.6.2019. | 11:45
Prošle su godine građanima bili sufinancirani nabava i ugradnja kotlova na biomasu te dizalice topline, a tom su popisu ove godine dodani i sunčani toplinski kolektori. Prijave su moguće od sljedećeg tjedna, a mi donosimo što vam je za to potrebno.
Prošle su godine građanima bili sufinancirani nabava i ugradnja kotlova na biomasu te dizalice topline, a tom su popisu ove godine dodani i sunčani toplinski kolektori. Prijave su moguće od sljedećeg tjedna, a mi donosimo što vam je za to potrebno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kada će na red doći obnova zgrade policije u Mažuranićevoj?

Za nju kao da je vrijeme 'stalo'

Kada će na red doći obnova zgrade policije u Mažuranićevoj?

15.6.2019. | 21:00
Iako je svojevremeno bilo govora o izgradnji nove zgrade od toga se davno odustalo, a već dulje vrijeme najavljuje se obnova postojeće zgrade. Dokle se s tim došlo upitali smo Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske.
Iako je svojevremeno bilo govora o izgradnji nove zgrade od toga se davno odustalo, a već dulje vrijeme najavljuje se obnova postojeće zgrade. Dokle se s tim došlo upitali smo Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obnovom do ogromne uštede sredstava

Projekt vrijedan 11.200.000 kuna

Obnovom do ogromne uštede sredstava

15.6.2019. | 11:00
U konačnici osim ogromne uštede koju planiraju ostvariti na energentima, na kraju će na dobitku biti učenici kojima će ušteđenim sredstvima škola moći nabaviti dodatnu opremu potrebnu za još kvalitetniju edukaciju.
U konačnici osim ogromne uštede koju planiraju ostvariti na energentima, na kraju će na dobitku biti učenici kojima će ušteđenim sredstvima škola moći nabaviti dodatnu opremu potrebnu za još kvalitetniju edukaciju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgradnjom 221 mil kn vrijednog mosta do smanjenja gužvi

Tri godine gradnje

Izgradnjom 221 mil kn vrijednog mosta do smanjenja gužvi

22.4.2019. | 21:00
Ukupna duljina mosta trebala bi biti 426 metara, a širina 22,6 metara i imat će četiri prometna traka od kojih će svaki biti širok 3,75 metara. Očekuje se da će biti sagrađen u roku od tri godine.
Ukupna duljina mosta trebala bi biti 426 metara, a širina 22,6 metara i imat će četiri prometna traka od kojih će svaki biti širok 3,75 metara. Očekuje se da će biti sagrađen u roku od tri godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Napreduju radovi u Zagrebačkoj ulici

Fotoglaerija

Napreduju radovi u Zagrebačkoj ulici

17.4.2019. | 19:20
Evo kako danas izgleda pješačka staza u Zagrebačkoj ulici na kojoj su u tijeku radovi asfaltiranja. Osim pješačke staze, planirano je i asfaltiranje biciklističke staze.
Evo kako danas izgleda pješačka staza u Zagrebačkoj ulici na kojoj su u tijeku radovi asfaltiranja. Osim pješačke staze, planirano je i asfaltiranje biciklističke staze.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od sada sigurnije kod kružnog toka

Nova ulaganja

Od sada sigurnije kod kružnog toka

2.3.2019. | 10:15
Zahvaljujući najnovijoj građevinskoj 'intervenciji' sigurnost prometa, neposredno na izlazu iz kružnog toka, sada će biti znatno povećana.
Zahvaljujući najnovijoj građevinskoj 'intervenciji' sigurnost prometa, neposredno na izlazu iz kružnog toka, sada će biti znatno povećana.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :