Gospodarstvo : Građevinarstvo

Objavljeno: 31.7.2019. u 22:00
Prikaza: 4947
|
Autor: Ž.G./SBplus

Analiziramo trenutno stanje na tržištu

Koja slavonskobrodska naselja među kupcima dobro kotiraju?

Slavonski Brod : Koja slavonskobrodska naselja među kupcima dobro kotiraju?Ilustracija(Foto: SBplus/arhiva)

'Hebrang je uvijek imao svoju klijentelu i stanovi tamo su se uvijek dobro prodavali, ali cijene nisu visoke, tako da ni najskuplji i najuređeniji stanovi ne prelaze 800 eura po kvadratnom metru. Izuzetak je samo najnovija zgrada na ulazu u naselje od kružnog toka.'

Slijedom upita SBplus-a, slavonskobrodski posrednik za kupovinu nekretnina, Mario Brezičević iz agencije DIVA Slavonski Brod, analizirao je trenutno stanje na tržištu, otkrio jesu li se cijene vratile na staro te pokušao dati određena predviđanja i procjene. Njegovu analizu prenosimo u cijelosti.

Cijene u Slavonskom Brodu bilježe lagani rast u odnosu na isti period prošle godine. Taj je rast cijena ponajviše uzrokovan značajnim poskupljenjem građevinskih radova i građevinskih materijala.

Stanovi u novogradnji, koji čine vrh piramide nekretnina koje se traže na tržištu, zbog gore navedenog u godinu dana poskupili su s 1150 eura po kvadratnom metru, na 1250, dakle, sto eura po kvadratnom metru, a  predviđam daljnji rast cijene kvadrata za buduće građevine u novogradnji. Samim time, povukli su za sobom i cijene ostalih nekretnina.

Nastavi li se trend deficita radne snage u građevinarstvu uz poskupljenje građevinskog materijala, predviđam da će se već sljedeće godine cijena u novogradnji izjednačiti s najvišom cijenom koja je bila 2008. i 2009. godine u iznosu od 1350 €/m2. Sve navedeno uzrokovano je hiperprodukcijom stanova na području Zagreba i mora, prvenstveno Zagreba, gdje se grade golemi stambeni kompleksi. Zbog nedostatka radnika, plaće u građevini značajno premašuju prosječne hrvatske plaće, a građevinski materijali, zbog velike potražnje, samo su ove godine poskupili za više od 30%. To je naravno primoralo investitore da podignu cijenu kvadrata stana u novogradnji, a konačni teret, naravno, snosi domicilni kupac.Jer dok području Zagreba i mora gravitiraju kupci iz cijele Hrvatske, dijaspore, pa i stranci, istovremeno, na područjima kao što je naše, kupce čine isključivo lokalni stanovnici. Obzirom da najveći broj kupaca kupuje nekretnine putem kredita, a uglavnom dolaze iz državnog i javnog sektora, gdje plaće već dugo ne rastu, uskoro će se desiti to da naši kupci više neće moći platiti cijenu kvadrata u novogradnji, jer će biti kreditno nesposobni za te iznose. To će dovesti do toga da će stati izgradnja novih stanova na našem području i te, najtraženije i najkvalitetnije kategorije nekretnina, uskoro na tržištu više neće ni biti.

Od ostalih stanova najviše se traže stanovi sa etažnim grijanjem, jer kupci izbjegavaju kupovinu stanova koji su priključeni na sustav grijanja gradske toplane, zbog vrlo visokih režijskih obveza.

Obzirom da je stanova u novogradnji malo na tržištu i da su skupi, velika je potražnja prema stanovima sa etažnim grijanjem, pa cijene tih stanova također bilježe rast i postižu bez problema 800 €/ m2, a generalno renovirani i uređeni takvi stanovi, na nižim katovima i više od toga.

U odnosu na 2008. i 2009. godinu, prije velike krize, kada su cijene imale svoj vrhunac, stanovi u naseljima kao što su Slavonija I i Slavonija II postizali su cijene od 1000 do 1100 €/m2. Sada se te cijene kreću oko 700 €/m2 i to za uređene stanove, a prodaju se uglavnom samo oni koji su na nižim katovima. Hebrang je uvijek imao svoju klijentelu i stanovi na Hebrangu uvijek su se dosta dobro prodavali, ali ni tamo cijene nisu visoke, tako da ni najskuplji i najuređeniji stanovi ne prelaze 800 €/m2. Izuzetak je samo najnovija zgrada na ulazu u naselje od kružnog toka, koja postiže i 1000 €/m2. Kao i uvijek, kada su stanovi u pitanju, na začelju cijena su Mikrorajon i posebno Jelas, gdje se stanovi na višim katovima mogu kupiti već od 550 €/m2.

Kuće se trenutno traže i više od stanova. Posebno se to odnosi na uređene  prizemnice, tzv. bungalo-tipa, novije gradnje i uređene obiteljske katnice, koje se prodaju u rasponu cijena od 70.000 € do 90.000 €. Uglavnom traže se uređene kuće, dok se kuće koje zahtijevaju velika ulaganja teško prodaju, neovisno o cijeni.

Najtraženija kategorija kuća koja se traži na tržištu, su uređene prizemnice cijene do 50.000 €.Mogu reći da je kriza na tržištu nekretnina prošla. Kvalitetne nekretnine, po razumnim cijenama pronalaze kupce. Posebno tome pomažu mjere državnog subvencioniranja koje upravo kreću. Kamatna stopa je relativno niska, subvencija je proširena i na već rođenu djecu i to je prilika da se kvalitetno riješi stambeno pitanje i mladi kupci, koji čine najveći postotak kupaca, ne propuštaju tu priliku.

No, ako se nastavi sa odlascima mladih obitelji sa našeg područja, ako plaće u državnom i javno sektoru ne krenu gore, ako se pod hitno na našem području ne počnu otvarati nova radnja mjesta u proizvodnim djelatnostima koja će zadržati mlade ljude, našem tržištu prijeti kolaps, ali ovaj put, bojim se, kriza će biti bez pozitivnog završetka.Jedan mi je mladi kupac, nakon što sam mu prezentirao mjere državne subvencije rekao: "Ne treba meni nitko plaćati dio rate kredita, plaćat ću ju sam, a oni neka adekvatno plate moj rad,"

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
sb_kritika

sb_kritika

Komentirano: 2.8.2019. | 16:56

1

Zato im i je najniža cijena i najteže se prodavaju. Deru ih ko zečeve s režijama.
Stipe

Stipe

Komentirano: 2.8.2019. | 15:52

2

U sva ova naselja gdje toplana grije, ne bih ni da mi plate. Samo gdje se možeš lako izdvojiti i imati svoje grijanje i toplu vodu pod kontrolom.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Luci Brod grade punom parom

Pratimo radove

U Luci Brod grade punom parom

21.2.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno će 'zapad' nalikovati 'istoku'

Radi se punom parom

Konačno će 'zapad' nalikovati 'istoku'

17.2.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sve će biti sanirano'

Obećanje građanima:

'Sve će biti sanirano'

13.2.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nekada smo karantenom sprječavali kugu, a danas?

Odričemo li se lako baštine?

Nekada smo karantenom sprječavali kugu, a danas?

8.2.2020. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : I na brodskom tržištu u ponudi su luksuzne nekretnine

Imaju li svoje kupce?

I na brodskom tržištu u ponudi su luksuzne nekretnine

7.2.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon više desetaka godina stiže novo ruho

Pratimo radove na obnovi zgrade PU

Nakon više desetaka godina stiže novo ruho

5.2.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novo krilo Doma zdravlja poprima svoj oblik

Proširena 'pedijatrija'

Novo krilo Doma zdravlja poprima svoj oblik

25.1.2020. | 19:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerili smo ovogodišnje uvjete za energetsku obnovu kuća

Naglasak na 'energetskom siromaštvu'

Provjerili smo ovogodišnje uvjete za energetsku obnovu kuća

17.1.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod u društvu Vukovara i Siska

S najjeftinijim kvadratnim metrom

Slavonski Brod u društvu Vukovara i Siska

14.1.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno vrisak struke protiv urbanog vandalizma

Smijemo li okretati glavu?

Konačno vrisak struke protiv urbanog vandalizma

6.12.2019. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prilika stanarima zgrada za obnovu uz sufinanciranje

Ide novi javni poziv

Prilika stanarima zgrada za obnovu uz sufinanciranje

5.12.2019. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto izgradnje nove 'ušminkat' će staru zgradu policije

Nakon čekanja pola stoljeća

Umjesto izgradnje nove 'ušminkat' će staru zgradu policije

5.12.2019. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trebamo li biti zabrinuti zbog azbesta?

Kancerogeni materijal svuda oko nas

Trebamo li biti zabrinuti zbog azbesta?

15.11.2019. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Most nade koji spaja regiju

Označen početak radova

Most nade koji spaja regiju

11.10.2019. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počinju s gradnjom mosta na Savi

Realizacija više milijunskog projekta

Počinju s gradnjom mosta na Savi

10.10.2019. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Projekt vrijedan 6,3 milijuna kuna

Radovi u tijeku

Projekt vrijedan 6,3 milijuna kuna

17.9.2019. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tradicionalne Slavonce sve više osvajaju montažne kuće

Novi trend u izboru nekretnine

Tradicionalne Slavonce sve više osvajaju montažne kuće

17.8.2019. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :