Crna kronika

Objavljeno: 14.11.2020. u 14:00
Prikaza: 21599
|
Autor: A. Primorac

Pokušali smo doznati o kome je riječ

U zločinačkom udruženju i brodsko-posavski policajci

Slavonski Brod : U zločinačkom udruženju i brodsko-posavski policajciZgrada PU brodsko-posavske (Ilustracija)(Foto: AP/SBplus)

Ne sumnjajući kako je policija u ovom slučaju, odgovarajući na naš upit, postupila sukladno zakonu i vodeći se, ispravno, činjenicom da ne navode identitete dok se krivnja ne dokaže, ostaje pitanje kako se onda dogode očiti propusti u nekim drugim slučajevima gdje se dozvoljava čak i snimanje privođenja osumnjičenih kojima krivnja isto tako nije dokazana.

SLAVONSKI BROD/OSIJEK -  Na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv petero hrvatskih državljana (1971., 1964., 1960., 1965., 1979.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, krivotvorenja isprave, ovjeravanja neistinitog sadržaja, sve u sastavu zločinačkog udruženja., objavio je, tijekom ovoga petka, 13. studenog, Ured za suzbijanje korupcije Državnog odvjetništva Republike Hrvatske na svojim službenim stranicama.

Okrivljenici su pribavili krivotvorene osobne iskaznice i putovnice Republike Hrvatske za najmanje 16 stranih državljana a tim su radnjama 'zaradili' najmanje 240.000 eura, koje novac su, sukladno svojim 'ulogama', međusobno podijelili.

Riječ je o velikoj akciji policije i USKOKA nazvanoj SIGILLUM u kojoj je otkriveno zločinačko udruženje čiji su članovi, među kojima i dva djelatnika Policijske uprave brodsko-posavske, krivotvorili isprave, ovjeravali neistinite sadržaje, zloporabili položaje i ovlasti, davali i primali mito.

Uskok osnovano sumnjiči prvookrivljenog da je, od početka 2019. godine do 12. studenoga 2020., u Hrvatskoj, Srbiji i drugim državama, u cilju stjecanja nepripadne imovinske koristi, organizirao pribavljanje krivotvorenih osobnih iskaznica i putnih isprava Republike Hrvatske stranim državljanima s njihovom fotografijom te identifikacijskim podacima drugih osoba - hrvatskih državljana. Uz to je, navodi USKOK, organizirao pribavljanje krivotvorenih hrvatskih osobnih iskaznica i putnih isprava djeci na temelju neistinitog priznavanja očinstva, kao i provjeru podataka iz Informacijskog sustava MUP-a. U tom je cilju okupio i povezao u zajedničko djelovanje preostale četiri osobe obuhvaćene istragom. Postoji osnovana sumnja kako je u okviru istog plana i s istim ciljem, uz spomenute četiri osobe, organizirao i još jedan broj, za sada nepoznatih, osoba.

Da je sve bilo dobro osmišljeno govori i podatak kako je prvookrivljeni sam, ali i uz pomoć nepoznatih osoba, izvan Hrvatske pronalazio osobe zainteresirane za pribavljanje novog identiteta korištenjem krivotvorenih hrvatskih isprava. Za to su zainteresirani morali platiti naknadu od najmanje 15.000 eura. Nakon toga bi prvookrivljeni dolazio do osobnih podataka hrvatskih državljana koji prebivaju izvan Hrvatske, da bi potom, s ciljem pribavljanja krivotvorenih osobnih isprava za zainteresirane osobe, s ostalim okrivljenicima dogovorio daljnje provjere i ishođenje isprava. Uz pomoć 55-godšinjeg i 56-godšinjeg policajca PU brodsko-posavske, koji su prikupljali podatke iz Informacijskog sustava MUP-a, prvookrivljeni 41.-godišnjak je dobivao podatke o hrvatskim državljanima koji imaju hrvatsko državljanstvo, a nemaju izdane osobne i putne isprave Republike Hrvatske.

"Nakon što su utvrdili da tim osobama nisu izdani osobni dokumenti s fotografijom te da nisu u potražnim evidencijama MUP-a, II. i V. okr. su tako pribavljene podatke samostalno ili posredstvom IV. okr. neovlašteno prenosili I. okr., koji im je naknadno neposredno ili putem IV. okr. isplaćivao dogovorenu novčanu nagradu. Zatim je I. okr. u Srbiji i Italiji od zasad nepoznatih osoba nabavljao krivotvorene osobne i putne isprave drugih država s prethodno utvrđenim osobnim podacima hrvatskih državljana i umetnutom fotografijom stranaca zainteresiranih za ishođenje krivotvorenih dokumenata. Osim toga je organizirao njihov dolazak u Hrvatsku gdje im je predavao krivotvorene isprave, koje su oni koristili prilikom ishođenja hrvatskih osobnih isprava.", piše u svom priopćenju USKOK.

U sve je bila uključena i 60.-godišnja, kako navodi MUP, odvjetnica, koja je u dogovoru i na osnovu uputa prvookrivljenog, u većini slučajeva, temeljem specijalne punomoći, osobama zainteresiranim za preuzimanje identiteta hrvatskih državljana, pomagala kod podnošenja zahtjeva za izdavanjem osobnih isprava Hrvatske ovlaštenim djelatnicima u žurnim postupcima na području više policijskih uprava ili policijskih postaja na području države.

"Trećeokrivljena je u matičnim uredima u Hrvatskoj ishodila rodne listove i domovnice, a u Poreznoj upravi potvrde o osobnim identifikacijskim brojevima. Znajući da se ne radi o osobama na koje glase dokumenti, ona je zajedno sa strancima u više policijskih uprava i postaja podnosila prijave prebivališta te žurne zahtjeve za izdavanje hrvatskih osobnih iskaznica i putovnica s osobnim podacima hrvatskih državljana čiji identitet su preuzeli strani državljani, uz priložene svoje fotografije. Državni službenici u policijskim upravama su na temelju tih zahtjeva, ne sumnjajući u vjerodostojnost priloženih dokumenata i stvarni identitet podnositelja, izdavali osobne iskaznice i putovnice na ime hrvatskih državljana. Na tim ispravama su se nalazile fotografije stranaca koji su ih preuzimali u prisutnosti I. i III. okr. a potom su napuštali Hrvatsku koristeći pri prelasku granice pribavljene krivotvorene osobne isprave.", piše USKOK.

Okrivljenici su na ovaj način pribavili krivotvorene osobne iskaznice i putovnice Republike Hrvatske za najmanje 16 stranih državljana a tim su radnjama 'zaradili' najmanje 240.000 eura, koje novac su, sukladno svojim 'ulogama', međusobno podijelili.

U pretrazi domova i prostorija osumnjičenih oduzeto je jedno osobno vozilo marke Mercedes SL 500, velik broj krivotvorene dokumentacije, najviše domovnica i rodnih listova, temeljem kojih su se ishodovali hrvatski dokumenti za lažne identitete i veći broj druge dokumentacije koja potvrđuje sumnje na počinjenje kaznenih djela.

Dvojica osumnjičenih policijskih službenika su rješenjem načelnika Policijske uprave brodsko-posavske udaljena iz službe dana 12. studenog ove godine. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe predane su pritvorskom nadzorniku, a sudac istrage osječkog Županijskog suda, temeljem prijedloga USKOK-a, odredio je u petak istražni zatvor za četvero okrivljenika.

SBplus portal je od Ministarstva unutarnjih poslova zatražio informacije o identitetu, odnosno inicijalima brodsko-posavskih policijskih djelatnika upletenih u ovaj slučaj, kao i podatak u kojem su odjelu ili odjelima radili te je li riječ o, do sada, uzornim djelatnicima ili su i ranije zbog određenih radnji bili sankcionirani. Upit smo poslali tijekom jutra, a prije pola sata iz MUP-a smo dobili odgovor koji u nastavku u cijelosti prenosimo:
"Poštovana, nastavno na Vaš upit obavještavamo Vas da svi detalji koje u ovoj fazi postupka možemo podijeliti s javnošću, a vodeći se  presumpcijom nevinosti (policija nikad ne navodi identitete osumnjičenih  osoba, a što je u skladu s važećim zakonskim propisima) su objavljeni u  našem priopćenju.", piše u MUP-ovom odgovoru SBplus portalu. Odgovore, niti objašnjenje, za preostala dva pitanja nismo dobili. Ne sumnjajući kako je policija u ovom slučaju, odgovarajući na naš upit, postupila sukladno zakonu i vodeći se, ispravno, činjenicom da ne navode identitete dok se krivnja ne dokaže, ostaje pitanje kako se onda dogode očiti propusti u nekim drugim slučajevima gdje se dozvoljava čak i snimanje privođenja osumnjičenih kojima krivnja isto tako nije dokazana.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Radi se o organiziranoj skupini. Nisam ih uspio uhvatiti.'

Besramni prevaranti i dalje na ulicama

'Radi se o organiziranoj skupini. Nisam ih uspio uhvatiti.'

21.11.2020. | 15:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Spriječili ulazak problematičnog Talijana u Slavonski Brod

Uhićen na Graničnom prijelazu Brod

Spriječili ulazak problematičnog Talijana u Slavonski Brod

10.11.2020. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : I slavonskobrodskim korzom 'operiraju' prevaranti

Oprez u predblagdansko vrijeme!

I slavonskobrodskim korzom 'operiraju' prevaranti

10.11.2020. | 8:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija otkrila tko je zapalio prekrasno dječje igralište

Brodski plavci uspješno riješili slučaj

Policija otkrila tko je zapalio prekrasno dječje igralište

9.11.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo što brodska policija čini s prikupljenim oružjem

Je li 'slučaj Bezuk' povećao brojke?

Saznali smo što brodska policija čini s prikupljenim oružjem

8.11.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Napokon. Javio se i Slaviša!

Još jedna prijetnja SBplus-u

Napokon. Javio se i Slaviša!

5.11.2020. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što je veća vijest: kad vjernik udari svećenika ili obratno?

'Dobio je što je tražio'

Što je veća vijest: kad vjernik udari svećenika ili obratno?

3.11.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Doznajemo detalje sinoćnje nesreće koja je blokirala Osječku

Brodska ulica dva sata zatvorena

Doznajemo detalje sinoćnje nesreće koja je blokirala Osječku

1.11.2020. | 13:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otišla je u vožnju biciklom nakon koje se nije vratila

Nastavljaju potragu za nestalom Žanom

Otišla je u vožnju biciklom nakon koje se nije vratila

28.10.2020. | 9:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski plavci i bez nagrade otkrili tko je zapalio splav

Vandalizam je preblaga riječ za ovaj čin

Brodski plavci i bez nagrade otkrili tko je zapalio splav

26.10.2020. | 13:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte gdje su lukavi šverceri skrili cigarete

Granični prijelaz Slavonski Brod

Pogledajte gdje su lukavi šverceri skrili cigarete

26.10.2020. | 12:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za informacije o ubijenom psu nagradu povisili na 8000 kuna

Još nije pronađen počinitelj

Za informacije o ubijenom psu nagradu povisili na 8000 kuna

20.10.2020. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za informaciju o zapaljenom splavu nude veliku nagradu

Podmetnuti požar progutao splav

Za informaciju o zapaljenom splavu nude veliku nagradu

19.10.2020. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Djevojke se grubo potukle, a 'rulja' navijala

Policija nastavlja istragu

Djevojke se grubo potukle, a 'rulja' navijala

15.10.2020. | 20:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Bukovlju otkrili improvizirani laboratorij

Policijska akcija uključila pretres doma

U Bukovlju otkrili improvizirani laboratorij

13.10.2020. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski trgovački centri mete kradljivaca

Parfemi, odjeća, kozmetika kao plijen

Brodski trgovački centri mete kradljivaca

12.10.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kiša uzrokuje probleme. Prometna nezgoda u centru.

Oprezno u prometu

Kiša uzrokuje probleme. Prometna nezgoda u centru.

12.10.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ubijen pas, za informacije o počinitelju nude nagradu

Slav. Brod opet zgrozio hrvatsku javnost

Ubijen pas, za informacije o počinitelju nude nagradu

12.10.2020. | 8:50
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :