Crna kronika

Objavljeno: 8.11.2020. u 9:00
Prikaza: 7461
|
Autor: Željka Gavranović

Je li 'slučaj Bezuk' povećao brojke?

Saznali smo što brodska policija čini s prikupljenim oružjem

Slavonski Brod : Saznali smo što brodska policija čini s prikupljenim oružjemIlustracija(Foto: PU SM)

Odgovore na pitanja što se događa s dragovoljno predanim oružjem te je li odaziv akciji 'Manje oružja - manje tragedija' povećan nakon listopadske pucnjave na zgradu Vlade - potražili smo u Policijskoj-upravi brodsko-posavskoj.

SLAVONSKI BROD - Od rujna 2007. traje akcija „Manje oružja – manje tragedija", u kojoj sudjeluje i Policijska uprava brodsko-posavska. U sklopu nje, kako je poznato, građani imaju mogućnost vremenski neograničene dragovoljne predaje oružja policiji, bez straha da će biti kažnjeni.

Rezultati akcije o kojima je SBplus pisao ranije, pokazali su kako mnogi građani u svojim domovima ilegalno čuvaju streljivo, eksplozivna sredstva i razne vrste oružja.

U samo posljednjih desetak dana, slavonskobrodski su policijski glasnogovornici javnost izvijestili o nekoliko slučajeva velikih predaja ili, pak, pronalaska oružja.

Oduzimanje oružja u Bilom Brigu
Policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška, su jučer (2. studenog) u Bilom Brigu, temeljem naredbe nadležnog suda, izvršili su pretragu doma i prostorija koje koristi 66-godišnjak, kojom prilikom su pronašli i oduzeli sljedeće: 575 komada puščanog streljiva raznog kalibra, 35 komada lovačkih patrona raznog kalibra, osam spremnika streljiva za automatsku pušku, dvije cijevi za Karabin cal 7,9 mm te jednu zračnu pušku marke „Crvena zastava" cal 4,5 mm.
Dragovoljna predaja oružja u Sibinju
U srijedu, 28. listopada, 70-godišnji građanin s područja općine Sibinj, ispravno se odlučio na dragovoljnu predaju oružja i streljiva. Po ostvarenom kontaktu, na dogovorenu adresu, došao je policijski službenik protueksplozijske zaštite i preuzeo: pušku s glatkom cijevi cal 16mm, pušku „AP" M-70, cal 7,62mm, pušku „AK-47" cal 7,62mm i 30 komada streljiva kalibra 7,62 mm.
Dragovoljna predaja oružja u Bebrini
29. listopada, savjesni 68-godišnjak s područja općine Bebrina, dragovoljno je policiji predao dvije puške (marke Monte  Carlo i marke Preduzeće 44) te 70 komada streljiva kalibra 7,9 mm.
Pronalazak streljiva u Sikirevcima
U subotu, 31. listopada, građanin s područja Općine Sikirevci, prilikom čišćenja tavanskih prostorija obiteljske kuće, pronašao je 300 komada streljiva različitog kalibra i 13 detonatorskih kapsli, što je na siguran način preuzeo policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu.
Tisuću komada streljiva i tri ručne bombe u Donjim Andrijevcima
U utorak, 3. studenog, policijski službenici Postaje granične policije Vrpolje, preuzeli su od dva savjesna građanina s područja općine Donji Andrijevci ubojita sredstva. Specijalizirani policijski službenik je na dogovorenom mjestu primopredaje preuzeo preko tisuću komada streljiva raznog kalibra i tri ručne bombe M-75. Građani su odlučili ostati anonimni te su njihovi podaci poznati jedino policijskom službeniku za protueksplozijsku zaštitu koji je ubojita sredstva preuzeo.
Dragovoljne predaje oružja u Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu
U četvrtak, 5. studenog, potaknuti objavama o dragovoljnim predajama ubojitih sredstava, policijski službenici evidentirali su jučer tri dragovoljne predaje. Građanin je policiji u Novoj Gradiški dragovoljno predao 100 komada streljiva kalibra 7,62x39 mm i jednu ručnu bombu M75. Istog dana, i policiji u Slavonskom Brodu, dva građanina su se odlučila na dragovoljnu predaju ubojitih sredstava: jednu automatsku pušku CZ, više komada streljiva raznog kalibra, 3 komada protuavionskog streljiva i 3 ručne bombe.

Nakon brojnih slučajeva, zanimalo nas je je li pucnjava na zgradu Vlade sredinom listopada, prilikom koje je mladi čovjek, 22-godišnji Danijel Bezuk, koristio 'kostolomca' kakav je i za Domovinskog rata postojao u oko tisuću primjeraka, potaknula ljude na značajniji odaziv policijskoj akciji i dragovoljnu predaju takvih sredstava.

- Za deset mjeseci 2020. godine, građani su u sklopu Akcije „Manje oružja – manje tragedija", dragovoljno predali 308 komada vatrenog oružja, od čega je najviše (260 komada) rasprskavajućeg vatrenog oružja (ručne bombe, mine i dr.), 71 komad automatskog (dugo, kratko), 31 komad dugog (puške repetirajuće, poluautomatske) i kratkog vatrenog oružja (pištolji i revolveri). Također je predano 6952 komada streljiva za dugo i kratko oružje i 9,8 kilograma eksploziva. U istom vremenu prošle godine, predano je 366 komada vatrenog oružja, 16170 komada streljiva i 9,6 kilograma eksploziva. Dakle, ove godine, dragovoljno je predano nešto manje oružja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. - za SBplus kazala je glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske, Kata Nujić, naglasivši kako su pozivi građana vezani za dragovoljnu predaju oružja češći, što češće do javnosti dolaze informacije o akciji. Posebno pojačano je to, potvrdila nam je, od sredine listopada do danas jer je i PU BP u nekoliko navrata ponavljala pozive na sudjelovanje u akciji.

Od rujna 2007. godine kada je započela Akcija „Manje oružja – manje tragedija", do 31. prosinca 2019. godine, brodskoposavski policijski službenici preuzeli su 7396 komada raznog vatrenog oružja, 306881 komada streljiva i čak 287 kilograma eksploziva.

- Radi se o zaista velikoj količini oružja. Za pretpostaviti je, da mnogi građani i dalje u svojim obiteljskim domovima čuvaju oružje, minsko-eksplozivna sredstva i streljivo iz Domovinskog rata. Dio građana bi se vjerojatno rado „riješio" tog zla iz svoga doma, no ipak ne pozivaju policiju iz raznih razloga, nelagode ili možda zbog straha da će biti kažnjeni, odnosno evidentirani. Napominjem, da Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana, pruža građanima mogućnost (na diskretan način, anonimno), vremenski neograničene dragovoljne predaje oružja, minsko-eksplozivnih tvari i streljiva policiji bez kazni. Potrebno je samo donijeti odluku i pozvati policiju na broj telefona 192. Policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu, doći će na dogovorenu lokaciju pozivatelja te na siguran način preuzeti oružje. - poručila je Nujić.

Sve što prikupi brodskoposavska policija - dragovoljno predano oružje, minsko-eksplozivna sredstva i streljivo koje policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu preuzmu - prevozi se u sjedište Ministarstva unutarnjih poslova kako bi, nakon odluke Povjerenstva MUP-a, bilo onesposobljeno i uništeno ili, pak, ostavljeno za daljnju upotrebu.

- Minsko-eksplozivna sredstva koja su preuzeta od građana ili pronađena, a rizično i opasno ih je dirati, prenositi/prevoziti, uništavaju se na mjestu pronalaska, ovisno o lokaciji, odnosno, sukladno procjenama stručnih osoba, premještaju se na lokaciju na kojoj je moguće uništenje na siguran način, kontroliranim eksplozijama. - zaključila je za SBplus policijska glasnogovornica.

Zbog vlastite sigurnosti, ali i sigurnosti svih koji vas okružuju, najbolji potez je ukloniti oružje iz svoga doma. Dok god se u njemu nalaze takva opasna sredstva, tragedija, pokazalo se više puta, svima visi nad glavom.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Zašto o tome ne smijete pisati?"

Svatko može pokazati zrno empatije

"Zašto o tome ne smijete pisati?"

27.1.2021. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Za jubilarnih 400.000 km, ukrali mu tablice....'

Kakav povod moraš imati za ovo?

'Za jubilarnih 400.000 km, ukrali mu tablice....'

26.1.2021. | 13:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pomozi sirotu na svoju sramotu

Pomažući ostao bez vozila

Pomozi sirotu na svoju sramotu

22.1.2021. | 15:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog oružja koje je pokušao unijeti u RH, završio u zatvoru

Na prijedlog Državnog odvjetništva

Zbog oružja koje je pokušao unijeti u RH, završio u zatvoru

21.1.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Više desetaka osoba pokušalo ući s lažnim PCR testovima

Tijekom vikenda na graničnim prijelazima

Više desetaka osoba pokušalo ući s lažnim PCR testovima

18.1.2021. | 13:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najavili ispitivanje maloljetne sestre optužene novinarke

Nastavak policijske istrage

Najavili ispitivanje maloljetne sestre optužene novinarke

11.1.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U vožnji primijetio dim, vozilo u cijelosti izgorjelo

Još jedan požar na autocesti

U vožnji primijetio dim, vozilo u cijelosti izgorjelo

11.1.2021. | 11:37
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog vatrometa Brođaninu prijeti kazna do čak 15 tisuća kuna

Brodska policija reagirala na 'pucnjavu'

Zbog vatrometa Brođaninu prijeti kazna do čak 15 tisuća kuna

8.1.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladić (18) koji je stradao u Brodu prevezen u Zagreb

Zadobio teške ozlijede od strujnog udara

Mladić (18) koji je stradao u Brodu prevezen u Zagreb

4.1.2021. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog opasnosti od bijega sudac ga poslao u zatvor

Na prijedlog Državnog odvjetništva

Zbog opasnosti od bijega sudac ga poslao u zatvor

31.12.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I Slavonski Brod šalje pomoć u Petrinju

Posljedice potresa su ogromne

I Slavonski Brod šalje pomoć u Petrinju

29.12.2020. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : S puškama pokušao prijeći granicu

Policija ga spriječila u naumu

S puškama pokušao prijeći granicu

29.12.2020. | 11:24
SBplus.hr, Slavonski Brod : Šest godina 'peglala kartice' firme za osobne potrebe

'Jedinstven' slučaj u Lijepoj Našoj

Šest godina 'peglala kartice' firme za osobne potrebe

21.12.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uhvatili ih u krivolovu s lešinom srne

Protuzakoniti lov i ribolov

Uhvatili ih u krivolovu s lešinom srne

8.12.2020. | 11:53
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oduzeli mu osobni automobil

Upravljao vozilom bez vozačke

Oduzeli mu osobni automobil

4.12.2020. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ostao i bez laptopa i bez novaca

Prevareni 34-godišnjak

Ostao i bez laptopa i bez novaca

4.12.2020. | 13:05
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :