Život : Ostalo

Objavljeno: 8.1.2020. u 12:30
Prikaza: 2101
|
Autor: Željka Gavranović

Pogađamo što je pjesnik htio reći

Kako policija tumači ovaj natpis na zidu?

Požega : Kako policija tumači ovaj natpis na zidu?Grafit(Foto: A.S./034portal)

Istina je možda sasvim jednostavna. Moguće je kako je netko, ne želeći time kazati ništa posebno, a pod djelovanjem raznih opijata, svijetu poručio kako je - 'urokan'.

PLETERNICA - Policijska uprava požeško-slavonska držala je veoma bitnim današnjim priopćenjem izvijestiti javnost o tomu kako je nepoznati počinitelj na zidu ispisao grafit. Točnije, krvavocrvenim slovima, na crnu podlogu, nacrtao je riječ - 'wasted'.

Učinio je to, procjenjuju, u razdoblju od 3. do 7. siječnja 2020., a tim je činom oskvrnuo zid pomoćnog objekta u vlasništvu trgovačkog društva iz Pleternice, smještenog na Trgu Zrinskog i Frankopana.

Iako to većina smatra vandalskim činom i uništavanjem imovine (što to svakako i je), činjenica je kako je taj izraz bunta uvijek sa sobom nosio snažnu poruku; mada se u novije vrijeme sve češće radi o besmislenim žvrljotinama bez drugog smisla osim onog rušilačkog i uništavalačkog (no, i to je svojevrsna poruka o stanju svijesti mladih).

Bilo kako bilo, nakon primljene informacije, upitali smo se nije li policiji možda bilo izrazito bitno izvijestiti o ovom činu zbog poruke koju ona šalje prolaznicima i onima kojima će upasti u oko, no to je značenje, uistinu, teško otkriti.

Kako su to oni protumačili, a što je 'pjesnik' htio reći - pitanje je sad.

Je li autor time poručio kako je za njega sve 'izgubljeno' i 'uzaludno' u svijetu u kakvom živi ili je, pak, u slučaju da je grafit nastao nakon 5. siječnja, netko pokušao poručiti kako su svi glasovi hrvatskih građana na predsjedničkim izborima 'potraćeni', 'uzaludni', 'bačeni u vjetar'.

Moguće je, pak, da autor smatra kako svoj talent ispisivanjem gradskih zidova uzaludno trati i baca - poput biserja pred svinje - jer će malotko uspjeti uhvatiti misao koju time šalje u svijet.

I pesimistična poruka široj zajednici kako je kasno za bilo što jer je odavno sve uništeno - također dolazi u obzir.

S druge strane, istina je možda sasvim jednostavna. Moguće je kako je netko, ne želeći time kazati ništa posebno, a pod djelovanjem raznih opijata, svijetu poručio kako je - 'urokan'.

Policijski službenici tragaju za nepoznatim počiniteljem 'protiv kojeg slijedi kaznena prijava'. Hoće li ga naći pa da on sam široj javnosti interpretira svoje umjetničko djelo koje je današnjim priopćenjem postalo poznato, ili će istinska poruka ostati nepoznanica - ovisi o uspješnosti policijske istrage.

U svakom slučaju, priopćenje požeške policije veliko je upozorenje svim grafiterima ili onima koji se smatraju pripadnicima te supkulture jer za svoja 'umjetnička dostignuća', osim festivalskih nagrada, mogu dobiti i kaznenu prijavu.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :