Život : Ostalo

Objavljeno: 9.2.2021. u 16:00
Prikaza: 553
|
Autor: P. Supan

Uče ih od malih nogu

I mladima treba dati do znanja da Internet nije igra

Požega : I mladima treba dati do znanja da Internet nije igraIlustracija (fotografija nije izravno povezana s događajem opisanim u članku)(Foto: AP/SBplus/arhiva)

Korištenje tehnologije i interneta je poželjno i korisno, ali treba biti sigurno i odgovorno. Korisnici interneta u virtualnom svijetu trebali bi poštivati svoje sugovornike i svoju privatnost, ali i privatnost drugih.

POŽEGA - Danas se obilježava Međunarodni dan sigurnijeg interneta. Internetske sadržaje mogu stvarati svi, a pitanje koje se nameće je stvaramo li te sadržaje s ciljem unaprjeđenja društvene svijesti, razmjene znanja, ideja i stvaranja novih partnerstva ili suprotno tome s ciljem zlouporaba i štete drugim korisnicima.

Danima kruže priče o prevarama na internetu o kojima je pisao portal SBplus pod naslovima 'Brođanku uvjerili da im mora uplatiti desetke tisuća kuna' i ' 'Umro je član Vaše obitelji i ostavio vam novce'.

Podsjetimo, krajem siječnja 54-godišnjakinja policiji je prijavila da je putem elektroničke pošte stupila u kontakt s jednom osobom koja ju je dovela u zabludu o nepostojećem nasljedstvu, dok je za preuzimanje novca uplatila naknadu od nekoliko desetaka tisuća kuna, nakon čega je shvatila da je prevarena.

Također, početkom veljače, oštećen je i 85-godišnjak s kojim je, putem društvenih mreža, u kontakt stupila nepoznata osoba, koja ga je dovela u zabludu o mogućnosti nasljeđivanja većeg novčanog iznosa, a da bi se navedena transakcija ostvarila, 85-godišnjak je za troškove prijenosa nasljedstva uplatio naknadu od više tisuća kuna, nakon čega je posumnjao da je prevaren.

No ni tu nije bilo kraja, 48-godišnjak na adresu elektroničke pošte zaprimio je poruku o potrebi obnove pretplate korisničkog računa streaming servisa za gledanje videosadržaja. Ipak, nakon obnove podataka u skočnom prozoru koji je prikazivao stranicu banke u kojoj je bilo potrebno upisati autorizacijski ključ za provedbu transakcije, 48-godišnjak je nekoliko puta upisao autorizacijski ključ, no transakcija nije bila izvršena.

Naime, kako bi se spriječile ovakve situacije, PU požeško-slavonska se uključila u obilježavanje i u suradnji s Osnovnom školom 'Braće Radića' u Pakracu provela prigodnu edukacije učenika tri četvrta razreda na temu sigurnog korištenja interneta.

Policijski službenik, Goran Matijević, putem online predavanja iz PU požeško-slavonske učenicima je prigodnom prezentacijom i video materijalima skrenuo pozornost da razvoj elektroničkih medija, njihova interaktivnost i veće mogućnosti komuniciranja uz mnoge prednosti kao i da zanimljiv način komuniciranja i učenja predstavlja i velik rizik za sve, a ponajviše djecu i mlade.

Djeca su upoznata o načinima zaštite na internetu, prepoznavanju nasilnog ponašanja u elektroničkom okruženju i načinu prijavljivanja neželjenog sadržaja ili zlostavljanja:

1. Razmisli o zaštiti svoje privatnosti

Razmisli prije javne objave svojih osobnih podataka: broja telefona, adrese, podataka o školi, o svojim računima, fotografija iz privatnog prostora. Na svojim profilima objavljuj što manje podataka o sebi i svojoj obitelji koji bi mogli poslužiti zlonamjernim osobama da te pronađu i uznemiravaju.

Pažljivo čuvaj lozinke za pristup svojim računima i profilima kako ti ne bi bili "hakirani". Osobe koje saznaju tvoje korisničko ime i lozinku mogu u potpunosti izmijeniti sadržaj tvog profila na društvenim mrežama, mogu na tvom profilu navesti laži o tebi, koristiti tvoje fotografije, predstavljati se kao ti, s tvojih računa/profila mogu drugim osobama slati ružne poruke u tvoje ime i slično. Provjeri postavke privatnosti na svojim profilima. Razmisli kome ćeš i koliko učiniti dostupnim svoje podatke i objave.

2. Budi siguran s kim komuniciraš

Online prijatelji, virtualni prijatelji prijatelja mogu biti sasvim druge osobe od onih kojima se prikazuju. Ukoliko osobu ne poznaješ iz neposrednog kontakta može se raditi o bilo kome. Razmisli i o mogućnosti da se netko lažno predstavlja kao osoba koja te poznaje.

3. Uvijek kontroliraj što dijeliš s drugima

Razmisli s kim i što razmjenjuješ. Obećanje „ovo će biti samo između nas dvoje" nije uvijek istinito- nakon što klikneš „Pošalji" tvoje snimke mogu završiti bilo gdje i kod bilo koga. Ukoliko dijeliš svoje fotografije neka to budu samo one koje bi bez srama podijelila članovima obitelji ili prijateljima u školi.

4. Online prijatelji

Online te mnogi ljudi mogu pronaći i poželjeti biti tvoji prijatelji. Neki će ti biti interesantni, s nekima ćeš se puno dopisivati i imat ćeš osjećaj da ih poznaješ od uvijek. Čak i kada ti je neka osoba puno rekla o sebi, ne znači da je sve istina, ne znači da ju poznaješ i da znaš tko je ona u stvarnom životu.

Ukoliko osoba s kojom ostvaruješ komunikaciju želi znati da li tvoji roditelji čitaju njezine poruke ili ukoliko od tebe zahtjeva da skrivaš svoju komunikaciju s njom o tome obavijesti roditelje jer ta osoba nema "dobre" namjere.

Ukoliko netko od tebe traži da radiš stvari koje te uznemiruju, čine nesigurnim, prestrašenim ili te stavlja pod pritisak- prekini takvu komunikaciju, jer će ona najčešće postajati sve opterećujuća i opasnija. Ukoliko je nekome stalo do tebe neće te tjerati na ponašanja koja ne želiš.

Razmisli na temelju čega nekome vjeruješ? Čak i kada se sve čini prijateljski i uzbudljivo, zapitaj se može li biti iskorišteno da ti naudi. Nude ti se pokloni, nadoplata računa na mobitelu, novac- zapitaj se što se traži ili što će se od tebe tražiti za uzvrat?

5. 'Prijatelj' te želi upoznati?

Iako online možeš upoznati zanimljive osobe ukoliko ti predloži susret „uživo" uvijek obavijesti o tome roditelje ili drugu odraslu osobu u koju imaš povjerenja. Odlazak bez pratnje na sastanak s osobom koju si upoznao/upoznala putem mobitela, raznih chatova i blogova nije dobra ideja jer se može raditi o osobi koja nema dobre namjere i može ti učiniti nešto zaista loše. Ukoliko ipak odlučiš upoznati online prijatelja savjetuj se s roditeljima i susret dogovori na javnom mjestu, na upoznavanje neizostavno dovedi odraslu osobu da se uvjeriš kako je on line prijatelj upravo onaj za kojega se predstavlja.

PU požeško-slavonska kontinuirano kroz godinu provodi mjere i aktivnosti na planu zaštite djece i mladih na internetu u vidu edukacija, radionica i predavanja koja se provode, a s poboljšanjem epidemioloških uvjeta planira se njihov nastavak.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nesvakidašnja umjetnica

Đurđica Jurić

Nesvakidašnja umjetnica

20.9.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon dugog rada u Ministarstvu obrane, vratila se biljkama

Od bojnog do slavonskog polja

Nakon dugog rada u Ministarstvu obrane, vratila se biljkama

18.9.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nije cilj nikoga ubiti, raniti i poniziti'

Požega i Hrvatska pokazale

'Nije cilj nikoga ubiti, raniti i poniziti'

17.9.2021. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne mogu pobjeći od osobne i profesionalne odgovornosti'

Korupcija je karcinom društva

'Ne mogu pobjeći od osobne i profesionalne odgovornosti'

15.9.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Voljeli bismo da ne postojimo.'

48-godišnja volonterka:

'Voljeli bismo da ne postojimo.'

11.9.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vikendom organiziraju posjete za sve koji ne žive u gradu

Vrata će otvoriti i subotom

Vikendom organiziraju posjete za sve koji ne žive u gradu

8.9.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koje naslove biste trebali pročitati

Što oni predlažu?

Evo koje naslove biste trebali pročitati

3.9.2021. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradska knjižnica uvodi novi program

Tijekom rujna i listopada

Gradska knjižnica uvodi novi program

2.9.2021. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je došlo do bolnice kakva je danas?

Nekada i sada

Kako je došlo do bolnice kakva je danas?

31.8.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još jednom su pokazali kako mogu pobijediti sve

Uspjeli su i ove godine

Još jednom su pokazali kako mogu pobijediti sve

30.8.2021. | 8:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Vjerujemo da je ovo jedan odličan pomak'

Ženska soba o Vladinoj odluci:

'Vjerujemo da je ovo jedan odličan pomak'

28.8.2021. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radi li se o ilegalnim zabavama?

Donosimo odgovor

Radi li se o ilegalnim zabavama?

27.8.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Rado su razgovarali i dijelili svoje dojmove s drugima.'

Koliko mlade to zanima?

'Rado su razgovarali i dijelili svoje dojmove s drugima.'

27.8.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo u čemu će uživati ljubitelji prirode

Preduhitrit će jesen

Evo u čemu će uživati ljubitelji prirode

26.8.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sezona kupanja završava prije no što je trebala

Unatoč predviđenom dužem trajanju

Sezona kupanja završava prije no što je trebala

25.8.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Polaganjem vijenca - obilježili današnji dan

Znate li što je danas?

Polaganjem vijenca - obilježili današnji dan

23.8.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ona se zalaže za jezik koji cijeni i voli

Danas je taj jezik zapostavljen

Ona se zalaže za jezik koji cijeni i voli

22.8.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :