Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 30.6.2021. u 7:30
Prikaza: 742
|
Autor: Primorac/Supan

Požeštini pomoć stiže već u četvrtak

'Još nismo vidjeli tornado, ali možda i to bude nažalost'

AP/SBplus
Foto: AP/SBplusAntonija Jozić, Andrej Plenković, Željko Glavić
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus
 • AP/SBplus

'Mi smo sad već jako iskusni s različitim vrstama nepogoda. Od potresa, poplava, požara, tuča. Još nismo vidjeli tornado kao što je bio onaj u Češkoj, ali možda i to bude nažalost. U svakom slučaju nastojimo pomoći kroz sve raspoložive mehanizme. Postoje različiti izvori sredstava u proračunu. Nastojat ćemo učiniti nacionalno koliko možemo.'

POŽEGA –  Mi ćemo već u četvrtak na sjednici Vlade donijeti prve odluke kako bismo konkretno pomogli ljudima u saniranju šteta nastalih tijekom nedavnog nevremena koje je zahvatilo Požeštinu. Odluke će biti donesene temeljem zahtjeva koji će već sutra biti proslijeđen od strane županice Antonije Jozić, a u ime gradova i općina koje su pretrpjele štete. – najavio je premijer Andrej Plenković nakon radnog sastanka koji je u kasnim poslijepodnevnim satima jučer u Požegi održao sa županicom Antonijom Jozić i gradonačelnikom Požege dr.sc. Željkom Glavićem.

Upravo je požeški gradonačelnik Glavić podsjetio kako su dvije elementarne nepogode u kratkom vremenskom razdoblju dovele do velikih šteta. – U gradu Požegi ima 1700 stambenih objekata koji su oštećeni. Uglavnom su stradali krovovi, stolarija, fasade… Ovdje je sada pomoć itekako nužna kako, u slučaju eventualnih novih kiša, ne bi nastale nove štete. Samo u prethodnoj elementarnoj nepogodi, kada su nas zadesile bujične poplave, na stambenim objektima bilo je 7,5 milijuna kuna štete. Na gospodarskim objektima štete su do 65 milijuna kuna, na poljoprivrednim površinama da se i ne govori. Zamolili smo i danas pomoć u njihovom žurnom saniranju – kazao je Glavić, iskoristivši priliku zahvaliti se žurnim službama koje su u oba slučaja, i za poplava, ali i za nedavnog nevremena s tučom, pokazali svoju spremnost na djelovanje.

Ako je suditi po onome što se danas čulo, djelovat će i Vlada kako bi pomogli ljudima u Požeštini. - Mi smo danas preliminarno razgovarali o štetama. Riječ je o stotinama milijuna kuna štete što Požeško-slavonska županija ne može riješiti sama. Stoga je obećana podrška Vlade itekako bitna. – kazala je županica Antonija Jozić.

- Cilj ovoga posjeta, nakon onog prvog kada je ovaj kraj dan nakon tuče obišlo nekoliko ministara, je da u neposrednom razgovoru sa županicom, gradonačelnikom Požege te načelnicima Jakšića i Kaptola dobijemo uvid u stvarno stanje nastale štete. Jasno je da, kako uvid u situaciju traje, tako su i procjene o štetama sve veće. Mi ćemo na Vladi u četvrtak donijeti odluke o pomoći u saniranju svih šteta, dakle i na saniranju šteta nastalih na poljoprivrednim kulturama koje su značajne, a onda ćemo s vremenom nastaviti pratiti dodatni doprinos da se saniraju sve štete, bez obzira jesu li posljedica bujičnih poplava ili ove tuče.  Sve službe rade na tome da se sa sjednice Vlade u četvrtak, donošenjem takvih odluka, pošalje važna poruka svim našim sugrađanima u Požeško-slavonskoj županiji. - kazao je predsjednik Vlade, Andrej Plenković.

Odgovarajući na pitanja novinara premijer Plenković je kazao kako će se iznaći i način pomoći poljoprivrednicima koji su pretrpjeli štetu, a nisu bili osigurani. -  Ministrica Vučković radi prijedlog temeljem kojeg će Vlada donijeti odluku o saniranju šteta na neosiguranim poljoprivrednim kulturama. Naime, u tom je području šteta bila tolika da će neki trebati i dvije tri sezone kako bi sve to pokrili. Jer ovo su zaista velike štete i mi ćemo tu pomagati maksimalno. Drugi dio pomoći su sredstva koja ćemo kanalizirati prema županiji, dakle županici i njezinim suradnicima. To je model koji smo imali sa Sisačko-moslavačkom i Karlovačkom županijom i smatram da se pokazao kao jako dobar. Jer nitko ne zna bolje što je ljudima potrebno od onih koji su tu na terenu, od županice, gradonačelnika i načelnika – najavio je Plenković, dodajući kako je protugradna obrana, čiji je nedostatak nakon tuče u Požegi učestao spominjan, sigurno od koristi. No, u ovom slučaju, dodao je premijer, teško bi bila učinkovita. – Ovdje je sve bilo tako munjevito i snažno da nisam baš siguran kako bi se njome stiglo nešto puno dobiti. – zaključio je premijer.

S obzirom na pandemiju, ali i nekoliko prirodnih nepogoda koje su pogodile zemlju, novinare je zanimalo hoće li Vlada imati dovoljno financijskih sredstava za pružanje potrebne pomoći građanima stradalim tijekom poplava i tuče u Požeštini.

- Mi smo sad već jako iskusni s različitim vrstama nepogoda. Od potresa, poplava, požara, tuča. Još nismo vidjeli tornado kao što je bio onaj u Češkoj, ali možda i to bude nažalost. U svakom slučaju nastojimo pomoći kroz sve raspoložive mehanizme. Postoje različiti izvori sredstava u proračunu. Nastojat ćemo učiniti nacionalno koliko možemo. Mislim da će trebati neko vrijeme da se i ovdje do kraja napravi prava analiza i predstavi kolike su štete. Mi smo išli u rebalans prije nekoliko dana i on je usvojen. Sredstva su tu i mi ćemo, kao i do sada, na svaku situaciju reagirati. Mislim da smo do sada pokazali kako smo, unatoč tome što smo napravili iskorak bez presedana, uspjeli na temelju reputacije koju imamo na financijskim tržištima, domaćim i stranim, zadržati kreditni rejting na investicijskoj razini i omogućiti najpovoljnija zaduživanja koja su na raspolaganju na tržištu. Koristit ćemo naravno i europska sredstva – poručio je Plenković iz Požege.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Preminulog čovjeka godinu dana vodi kao da je u funkciji

Kutjevački gradonačelnik

Preminulog čovjeka godinu dana vodi kao da je u funkciji

14.9.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sada će imati 15 minuta za svoje najmilije

Zbog pogoršanja situacije

Sada će imati 15 minuta za svoje najmilije

11.9.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo do kakvih promjena je došlo

Donosimo

Evo do kakvih promjena je došlo

10.9.2021. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo tko su novi/stari predsjednici

Županica donijela rješenje

Evo tko su novi/stari predsjednici

9.9.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Utrošili milijun kuna na lokalnim izborima

Povjerenstvo objavilo izvješće

Utrošili milijun kuna na lokalnim izborima

8.9.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Radilo se po pravu, a ne po pravdi.'

Gradu pripalo 14,139 milijuna kuna

'Radilo se po pravu, a ne po pravdi.'

8.9.2021. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poljoprivrednici pozvani da se prijave za isplatu potpora

Objavljen javni poziv

Poljoprivrednici pozvani da se prijave za isplatu potpora

8.9.2021. | 16:09
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Županiji je na raspolaganje stavljeno 160 milijuna kuna'

Najviše štete u pet lokalnih jedinica

'Županiji je na raspolaganje stavljeno 160 milijuna kuna'

7.9.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Objavljen popis 44 zaposlena pomoćnika

Za nastavnu godinu 2021./22.

Objavljen popis 44 zaposlena pomoćnika

5.9.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najviše su traženi radnici građevinskih zanimanja

U 85 aktivnih oglasa

Najviše su traženi radnici građevinskih zanimanja

3.9.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo su projekti vrijedni 93,7 milijuna kuna

Za obrazovanje

Ovo su projekti vrijedni 93,7 milijuna kuna

31.8.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Povjerenstvo će provjeriti njihovo znanje i sposobnosti

Potrebno 44 pomoćnika

Povjerenstvo će provjeriti njihovo znanje i sposobnosti

30.8.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo će itekako pomoći socijalnoj skrbi

Osigurano 3,5 milijuna kuna

Ovo će itekako pomoći socijalnoj skrbi

27.8.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani će licitirati za zakup javne površine

Za što će im služiti?

Građani će licitirati za zakup javne površine

25.8.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U srpnju 2021. nezaposlenih manje nego prethodne godine

Međugodišnja razina

U srpnju 2021. nezaposlenih manje nego prethodne godine

23.8.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nastavljaju sufinancirati javni prijevoz redovnih učenika

Za ovu godinu osigurali 7,7 mil. kuna

Nastavljaju sufinancirati javni prijevoz redovnih učenika

22.8.2021. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Unatoč modernizaciji - cijenu vodnih usluga nisu mijenjali

Olakšanje građanima?

Unatoč modernizaciji - cijenu vodnih usluga nisu mijenjali

19.8.2021. | 17:35
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :