Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 23.4.2020. u 18:50
Prikaza: 2170
|
Autor: Ž.G.

Umanjili si naknadu za tri mjeseca

Jednoglasno odlučili pomoći građanima i poduzetnicima

Požega : Jednoglasno odlučili pomoći građanima i poduzetnicimaUz fizički razmak održana sjednica požeškog Gradskog vijeća(Foto: Grad Požega)

Vijećnici su jednoglasno odlučili umanjiti naknadu za svoj rad. Tako se zbog izvanrednih okolnosti nastalih uslijed epidemije koronavirusa članovima Gradskog vijeća Grada Požege naknada umanjuje za 50 posto mjesečnog iznosa naknade za mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020. godine.

POŽEGA - Gradsko vijeće Grada Požege održalo je danas, 23. travnja, svoju 22. po redu sjednicu na kojoj su vijećnici raspravljali o 18 točaka dnevnog reda, a gotovo sve vezane su uz donošenje odluka o uvođenju mjera za olakšanje poslovanja i života sugrađana za vrijeme trajanja epidemije uzrokovane virusom COVID-19. S obzirom na mjere nacionalnog Stožera civilne zaštite koje su i dalje na snazi, sjednica je održana u Gradskom kazalištu Požega.

Jednoglasno je usvojena Odluka o oslobađanju roditelja sudjelovanja u cijeni programa Dječjeg vrtića Požega kojom se roditelji - korisnici usluga Dječjeg vrtića Požega oslobađaju sudjelovanja u cijeni programa vrtića zbog obustave redovnog rada povodom proglašenja epidemije bolesti COVID 19 u razdoblju od 16. ožujka 2020. godine do ponovne uspostave rada. Ova Odluka predstavlja mjeru pomoći građanima našeg Grada i odnosi se na 357 roditelja, a njen financijski učinak na razini jednog mjeseca iznosi 185.150,00 kuna. Kada govorimo o privatnim vrtićima, usvojena je Odluku o sufinanciranju smještaja djece u privatnim vrtićima na području Grada Požege. Privatne vrtiće na području Grada Požege sredinom ožujka o.g. pohađalo je ukupno 242 djece, a mjesečni iznos sufinanciranja za navedeni broj iznosi 145.200,00 kuna. Kada je riječ o provođenju produženog boravka u gradskim osnovnim školama, u Odluci o provođenju produženog boravka utvrđen je opseg, odnosno broj skupina produženog boravaka u svim gradskim osnovnim školama, broj učitelja razredne nastave potrebnih za njihovu provedbu čije plaće kao i ostala materijalna prava koja proizlaze iz radnog odnosa u cijelosti financira Grad Požega (kroz radni odnos na neodređeno vrijeme), dok roditelji, korisnici usluge financiraju troškove prehrane učenika, te ostale troškove produženog boravaka. Ovom Odlukom, zbog izvanrednih okolnosti, usvojeno je da se roditelji, korisnici usluge čija djeca pohađaju osnove škole kojima je Grad Požega osnivač, oslobode plaćanja troškova prehrane učenika, te ostalih troškova produženog boravaka, počevši od 16. ožujka 2020. godine pa do ponovne uspostave rada.

Među točkama dnevnog reda bile su i one koje se odnose na pomoć gospodarstvu, skupini koja je uvelike oštećena izbijanjem virusa i protuepidemijskim mjerama. Jedna od njih je Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o zakupu poslovnog prostora te Odluka o oslobađanju plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Požege kojom se odobrava oslobađanje od plaćanja mjesečnih iznosa zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu Grada Požege, počevši od ožujka 2020. godine, i sve do ukidanja mjera zabrane i ograničenja za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada. Zatim, Odlukom o oslobađanju od plaćanja komunalne naknade za vrijeme trajanja izvanrednih okolnosti gospodarski subjekti koji su obveznici plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti, a koji su obustavili obavljanje poslovne djelatnosti oslobodit će se u potpunosti obveze plaćanja komunalne naknade, za mjesec travanj, svibanj i lipanj 2020. godine. Također, fizičkim i pravnim osobama koje su obveznici plaćanja spomeničke rente, utvrdit će se obustava plaćanja spomeničke rente. Sve su odluke usvojene jednoglasno.

Gradski su vijećnici usvojili i prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o porezima Grada Požege, kao i Odluku o odgodi naplate potraživanja prisilnim putem. Kada govorimo o visini prireza porezu na dohodak mijenja se stopa, odnosno ista se određuje u visini sedam posto umjesto dosadašnjih deset posto, a na visinu poreza na potrošnju se određuje u visini jedan posto, umjesto dosadašnja tri posto.

Detalje paketa mjera pojasnio je gradonačelnik Darko Puljašić.

- Oslobađamo plaćanja komunalne naknade od 16. ožujka do daljnjeg, dok traju ovakve mjere i to one poduzetnike koji su pogođeni mjerama, koji nisu mogli raditi li koji bilježe 20 i više posto pada prometa. Tu je i oslobađanje plaćanja naknade za vrtiće, ne samo gradske već i privatne, odnosno, nastavljamo sufinancirati i jedne i druge jer želimo očuvati radna mjesta, očuvati kapacitete dječjih vrtića. Velika stvar je i smanjenje prireza s deset na sedam posto, a isto tako smanjili smo i porez na potrošnju s 3 na 1 posto i smatramo da će to ubuduće pomoći svim našim poduzetnici koje s ovog mjesta pozdravljam i zahvaljujem na njihovoj ustrajnosti, jer ove sve mjere zajedno će na razini godine biti oko tri milijuna kuna. Ono što smo odlučili jest i da oslobodimo roditelje plaćanja produženog boravka i svih onih troškova koje su potpisali sporazumom. Također, za travanj i svibanj oslobađamo naše koncesionare koji voze linijski promet unutar grada Požege jer i oni nisu u mogućnosti raditi. Nadamo se, uz mjere koje smo danas čuli na sjednici Vlade Republike Hrvatske, da ćemo se postepeno vraćati u normalan život, ali ovo je samo prvi set mjera. Vidjet ćemo kada krenemo u normalniji ritam hoće li se ukazati potreba i za novim odlukama. Moram naglasiti kako sam dnevno u kontaktu s našim poduzetnicima, s ljudima koji zarađuju i zapošljavaju u ovom gradu. S njima u dogovoru smo i donijeli ove mjere koje će, uvjeren sam, u najkraćem roku ipak pokazati da je Grad Požega pravi partner svojim poduzetnicima i da zajedno možemo osigurati u ovom gradu, unatoč svemu, kvalitetan i dobar život. - naglasio je gradonačelnik Puljašić, uz zahvalu svim sugrađanima koji su bili odgovorni i savjesni, te svim zdravstvenim djelatnicima, gradskom Stožeru civilne zaštite, policiji i svima koji su daju svoj doprinos u borbi protiv pandemije.

Odlukom o odgodi naplate potraživanja prisilnim putem utvrdit će se odgoda naplate svih potraživanja Grada Požege za vrijeme važenja mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, odnosno do okončanja izvanredne situacije koju je uzrokovao virus COVID-19, izuzev dugovanja kojima prijeti zastara. Istekom izvanredne situacije, a u slučaju nemogućnosti podmirenja duga jednokratno, može se odobriti obročna otplata duga dužnicima, najviše do dvanaest mjesečnih obroka, na osnovu dostavljenog pismenog zahtjeva dužnika nadležnom Upravnom tijelu Grada Požege.

Vijećnici su jednoglasno odlučili umanjiti naknadu za svoj rad. Tako se zbog izvanrednih okolnosti nastalih uslijed epidemije koronavirusa članovima Gradskog vijeća Grada Požege naknada umanjuje za 50 posto mjesečnog iznosa naknade za mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020. godine koji se isplaćuje sukladno Odluci o naknadama za rad članova Gradskog vijeća Grada Požege.

Usvojen je i Zaključak o predlaganju opoziva i imenovanja člana Nadzornog odbora trgovačkog društva Komunalac Požega d.o.o. kojim je umjesto člana Ante Pavličevića izabran Mislav Boić te Zaključak o predlaganju opoziva i imenovanja člana Nadzornog odbora trgovačkog društva Tekija d.o.o. gdje na mjesto Dragana Borevca za članicu dolazi Marijana Matijević Pejić.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Svjesni smo u kakvim uvjetima živimo'

Projekti za pomoć djeci pri obrazovanju

'Svjesni smo u kakvim uvjetima živimo'

5.6.2020. | 19:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dio grada postao je gradilište

Veliki projekti u tijeku

Dio grada postao je gradilište

4.6.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U "Sokol" ulažu gotovo 2 milijuna kuna

Energetska obnova

U "Sokol" ulažu gotovo 2 milijuna kuna

3.6.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bliži se kraj projekta koji je započet davne 2006. godine

U interijer ulažu gotovo 2 milijuna kuna

Bliži se kraj projekta koji je započet davne 2006. godine

3.6.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trenutni radovi priprema su za izgradnju kružnog toka

Vrijedan više od 2,5 milijuna kuna

Trenutni radovi priprema su za izgradnju kružnog toka

2.6.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od danas je u funkciji još jedno reciklažno dvorište

Uloženo više od 2,5 milijuna kuna

Od danas je u funkciji još jedno reciklažno dvorište

1.6.2020. | 14:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Cilj im je poboljšanje kvalitete života

Projekt vrijedan gotovo 2 milijuna kuna

Cilj im je poboljšanje kvalitete života

1.6.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz Dan državnosti odali počast poginulim braniteljima

Oni su zaslužni za slobodnu Hrvatsku

Uz Dan državnosti odali počast poginulim braniteljima

30.5.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija otkupila dvorac za 220 tisuća eura i počinje obnovu

Desetljećima prazan i neiskorišten

Županija otkupila dvorac za 220 tisuća eura i počinje obnovu

27.5.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Načelnik objavio kako Općina nije bankrotirala

"Nije li Vam vrijeme za ostavku?"

Načelnik objavio kako Općina nije bankrotirala

23.5.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Vražjaku" kumovao Puljašić, a asistirao Jelenko

'Ovo vino me dobro opisuje'

"Vražjaku" kumovao Puljašić, a asistirao Jelenko

23.5.2020. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dosad za režije godišnje izdvajali oko 1,5 milijuna kuna

Radovi koji će smanjiti troškove

Dosad za režije godišnje izdvajali oko 1,5 milijuna kuna

19.5.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Upitno i održavanje ovogodišnje Škole plivanja

Hoće li otvoriti bazene?

Upitno i održavanje ovogodišnje Škole plivanja

18.5.2020. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Započeli radovi na sanaciji Gimnastičke dvorane 'Sokol'

Više od 1,6 mil. kn vrijedan projekt

Započeli radovi na sanaciji Gimnastičke dvorane 'Sokol'

2.5.2020. | 16:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Elektra poziva na dostavu stanja brojila za 50 naselja

Zbog aktualne epidemiološke situacije

Elektra poziva na dostavu stanja brojila za 50 naselja

21.4.2020. | 16:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Razgrabili sve ponuđeno na prodaju od Gradske uprave

Zatvoren Javni poziv

Razgrabili sve ponuđeno na prodaju od Gradske uprave

19.4.2020. | 17:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedni izabrali virtualnu sjednicu, drugi fizički razmak

Sjednice gradskih vijeća

Jedni izabrali virtualnu sjednicu, drugi fizički razmak

17.4.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U bolnicu stižu oprema i aparati u vrijednosti od 18 mil kn

Uz milijunska ulaganja u obnovu zgrada

U bolnicu stižu oprema i aparati u vrijednosti od 18 mil kn

15.4.2020. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čak 98% građana bit će priključeno na sustav vodoopskrbe

Rekonstrukcija uređaja za pročišćavanje

Čak 98% građana bit će priključeno na sustav vodoopskrbe

5.3.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :