Obrazovanje : Visoko

Objavljeno: 2.9.2021. u 21:00
Prikaza: 1702
|
Autor: Petra Supan

Osnivanjem fakulteta

Hoće li biti dovoljno mjesta u studentskom domu?

Požega : Hoće li biti dovoljno mjesta u studentskom domu?Studentski dom u Požegi, u krugu: prof. dr. sc. Drago Šubarić(Foto: SBplus/ARHIVA)

Dolazak studenata iz drugih područja Hrvatske zasigurno će popuniti i novi Studentski dom u Požegi, no upitno je hoće li biti mjesta za sve njih.

POŽEGA - O Veleučilištu u Požegi rekao bih da je ono ocjenjeno kao najbolje Veleučilište u Republici Hrvatskoj i onda se postavilo pitanje zašto se uopće ide u ovaj postupak. Međutim, analizirali smo opasnosti koje su neposredno oko Veleučilišta u Požegi te otvaranje novih visokih učilišta, a tu je problem i demografska situacija, zatim mogućnosti studenata da jeftino studiraju u inozemstvu. - kazao je prorektor za strategiju razvoja i financije Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Drago Šubarić, ujedno i predsjednik Upravnog vijeća požeškog Veleučilišta, nakon jučerašnjeg sastanka županice Požeško-slavonske županije Antonije Jozić i rektora Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc Vlade Guberca.

Vidjevši kako situacija ne pogoduje Veleučilištu u Požegi, krenuli su u postupak pretvaranja Veleučilišta u Fakultet kao sastavnicu Sveučilištu u Osijeku.

- Tu su studijski programi koje imamo sada, a tu si i oni koji se uvode Enogastronomija koja kreće ove godine, zatim studij turizma za koji je dekan dobio nalog za rad na programu tog studija, ali predviđamo da će i druge sastavnice Sveučilišta u Osijeku neke svoje programe izvoditi u Požegi u okviru nekakvog kampusa. Razgovarali smo sa županicom o prostoru vojarne koja bi mogla biti mjesto gdje bi budući fakultet imao prostor, ali i neke druge sastavnice Sveučilišta u Osijeku koje bi neke studije ili edukacije mogli izvoditi u tom prostoru. - dodao je prorektor Šubarić.

Kada je riječ o Slavoniji studija u smjeru turizma ovdje nema, sada će ga studenti moći studirati i u Požegi.

- Kada govorimo o Slavoniji znamo da nema takvog studija, evo pronašli smo jednu nišu gdje bi studenti mogli studirati, turizam je znamo koliko bitan za gospodarstvo republike Hrvatske i ove godine, a vjerujemo i u budućnosti. Ne ciljamo samo na studente iz Slavonije, dakako oni su naš prvi cilj, ali vodili smo razgovore i sa nekim dalmatinskim udrugama pa očekujemo da imamo buduće studente iz Dalmacije koji će studirati turizam u Požegi i ići raditi u turističke destinacije diljem Jadrana. - pojasnio je prorektor Drago Šubarić.

Dolazak studenata iz drugih područja Hrvatske zasigurno će popuniti i novi Studentski dom u Požegi, no upitno je hoće li biti mjesta za sve njih.

- Ako su studenti domicili, naravno da će biti prostora i za druge, no tu su i druge mogućnosti - iznajmljivači u Požegi koji su i do sada davali potporu po tome pitanju dok Studentskog doma nije bilo. - zaključio je Šubarić.

Podsjetimo, Studentski dom 'dr. Franjo Tuđman' ima kapacitet 110 ležaja, a cijena smještaja u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama iznosi 600, dok je u trokrevetnim sobama cijena 500 kuna. Opremljen je svim potrebnim sadržajima i opremom koju zahtijevaju suvremeni standardi smještaja - u sklopu svake sobe nalazi se i kupaonica, a unutar Doma studentima će biti dostupna sportska dvorana, medijateka, zajednička učionica sa svom potrebnom opremom, spremište za bicikle, kuhinja i menzu za osamdeset osoba, čajna kuhinju s blagovaonicom te samoposlužna praonica odjeće.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Požega postaje fakultetski grad

Postupak koji traje mjesecima

Požega postaje fakultetski grad

1.9.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Program za koji bi se mogla voditi borba

Primaju 25 polaznika

Program za koji bi se mogla voditi borba

31.8.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz napredna poslovna i informatička znanja lakše do posla

Uvode novi studij informatike

Uz napredna poslovna i informatička znanja lakše do posla

24.1.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li i, ako da, kada proraditi Studentski dom?

Provjerili smo u Studentskom centru

Hoće li i, ako da, kada proraditi Studentski dom?

11.10.2020. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Studenti baš i nemaju puno izbora

Slaba ponuda poslova

Studenti baš i nemaju puno izbora

13.7.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najviše ih je zainteresirano za Računovodstvo

Prioriteti maturanata

Najviše ih je zainteresirano za Računovodstvo

28.5.2020. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zaposlenici Veleučilišta ne miruju - izašli su na polja

Podignuli novi nasad vinograda

Zaposlenici Veleučilišta ne miruju - izašli su na polja

22.4.2020. | 18:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zaslužuje li i Slavonski Brod nove smještajne kapacitete?

Nadomak osnutku Sveučilišta

Zaslužuje li i Slavonski Brod nove smještajne kapacitete?

5.1.2020. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :