Obrazovanje : Ostalo

Objavljeno: 18.12.2019. u 19:10
Prikaza: 4168
|
Autor: Ina Cirkveni

Objavljen plan nadoknade nastave

Zimski odmor nekim će učenicima početi tek na Badnjak

Požega : Zimski odmor nekim će učenicima početi tek na BadnjakZimski odmor nekim će učenicima početi tek na Badnjak(Foto: SBplus/arhiva)

Dok će jednima zimski praznici započeti već u petak nakon završenog školskog dana, drugi će na nastavu morati i sljedećeg ponedjeljka, dan prije Badnjaka.

POŽEGA - Budući da su učenici zbog dugotrajnog štrajka sindikata osnovnih i srednjih škola, radi njihovog zahtjeva za povećanjem koeficijenata prosvjetnim radnicima, izgubili ukupno 16 dana nastave, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izvijestila je javnost da nastava za maturante mora završiti do 29. svibnja, odnosno za sve ostale učenike do 26. lipnja.

- Svaka škola autonomno će odlučiti kako će odraditi dane izgubljene u štrajku – subotom ili praznicima, a Ministarstvo je odredilo samo kraj nastave. - istaknula je Divjak u objavi na Facebooku. Cilj je da državna matura završi u predviđenome terminu, odnosno da se rokovi upisa na visoka učilišta ne pomiču.

- Ministarstvo je to pokušalo napraviti tako da maturanti ništa ne gube vezano uz upise na fakultete i da završetak bude fiksan, kako bi oko 20. srpnja sve bilo gotovo i svjedodžbe bile podijeljene 22. srpnja. Pri tom se nastavni dani moraju za maturante nadoknaditi do 29. svibnja. Nakon nekoliko dana odmora, u lipnju kreću ispiti za maturu. - pojasnila je Divjak u svojoj Facebook objavi u kojoj je odgovarala na pitanja učenika o reformi obrazovanja.

Škole moraju nadoknaditi nastavne dane izgubljene u štrajku kako bi ispunile zakonsku obvezu o 175 nastavnih dana, odnosno 160 nastavnih dana za maturante. Prema planu nadoknade izgubljenih nastavnih dana u štrajku koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja danas objavilo samo za deset županija, među kojima se još ne nalazi dokumentacija o Brodsko-posavskoj županiji, veći dio učenika Požeško-slavonske županije zimske praznike započet će već u petak nakon završenog školskog dana.

Međutim, u osnovnim školama „Braće Radića Pakrac", „Stjepana Radića Čaglin", „Lipik", „Ivan Goran Kovačić" u Velikoj, „Vladimir Nazor" u Trenkovu, „Mladost" u Jakšiću, „Zdenka Turkovića" u Pakracu, kao i Glazbenoj školi „Pakrac", zimski odmor učenicima krenut će tek na Badnjak. Njihovi će učenici, dakle, u školu ići i sljedećeg ponedjeljka.

Proljetni praznici za učenike Požeško-slavonske županije trajat će minimalno tri dana, od 10. do 13. travnja, dok će oni nešto sretniji od nastave predahnuti na čak pet dana i u školu krenuti tek 16. travnja.

Većina osnovnih i srednjih škola na tom području nastavnu godinu okončat će tek 26. lipnja 2020. godine, odnosno 29. svibnja za učenike završnih razreda srednjoškolskog obrazovanja. I u tom slučaju, naravno, postoje izuzetci. Učenici Osnovne škole „Vilima Korajca" u Kaptolu pohađat će nastavu do 24. lipnja, dok će školska godina u pakračkoj srednjoj i glazbenoj školi trajati do 20. lipnja, odnosno, za učenike završnih razreda u Srednjoj školi Pakrac do 24. svibnja, a u Glazbenoj do 29. svibnja.

Na službenim stranicama Ministarstva (OVDJE) moguće je vidjeti cijeli plan nadoknade po preostalim županijama koje su dokumentaciju dostavile. Ostale suglasnosti Ministarstvo će naknadno objaviti sukladno pristigloj potrebnoj dokumentaciji.

S obzirom na specifičnost situacije svake pojedine škole, iz Ministarstva su uputili roditelje da za detaljnije informacije svakako koriste sve raspoložive komunikacijske kanale škole, posebice jer u objavljenim suglasnostima nisu navedene subote kada će pojedine škole raditi.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
realansb

realansb

Komentirano: 19.12.2019. | 19:39

1

Hahahaha, skolama u nasoj zupaniji ne treba nadoknada, oni ce vjerovatno jos i skratiti jer je i ovo previse

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :