Kultura : Ostalo

Objavljeno: 11.11.2021. u 17:00
Prikaza: 1727
|
Autor: Petra Supan

Ponosni na veliki uspjeh:

'Ovo je dokaz da smo uspjeli'

HKD/SS
Foto: HKD/SS
 • HKD/SS
 • HKD/SS
 • HKD/SS
 • HKD/SS

'Primiti ovu nagradu, osam mjeseci nakon što smo otvorili novu Knjižnicu u Požegi, nama je dokaz da smo uspjeli. Uspjeli smo u planiranoj i zamišljenoj svojevrsnoj transformaciji naše knjižnice iz jedne tradicionalne ustanove, koja je prvenstveno bila posudionica knjiga, u moderan i informacijski centar grada.'

POŽEGA / ZAGREB - Svečanost obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica i dodjela priznanja „Knjižnica godine" Gradskoj knjižnici Požega, održana je, danas u 13 sati, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, uz izravni prijenos online.

Na dodjeli su prisutni bili gradonačelnik Grada Požege, dr.sc. Željko Glavić, ravnateljica Gradske knjižnice Požega, Aleksandra Šutalo, izaslanik ministrice kulture i medija, dr. Ivica Poljičak, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, dr.sc. Ivanka Stričević, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva, dr. Dijana Mahala te izaslanica ravnateljice Knjižnice Grada Zagreba, mag. Ivančica Đukec Kero.

Podsjetimo, Povjerenstvo za dodjelu priznanja "Knjižnica godine” 2021. u sastavu Sanje BrboreMirjane Čubaković (predsjednice), Dijane MachaleSilvije Perić i Ivanke Stričević, temeljem Poslovnika o radu povjerenstva za dodjelu priznanja Knjižnica godine”, na svojoj 2. elektroničkoj sjednici održanoj 13. i 14. listopada 2021. godine utvrdilo je: "Gradska knjižnica Požega svojim je ustrajnim djelovanjem vidljiva i prepoznata u svojoj društvenoj i stručnoj zajednici kao stup odgojno-obrazovne, kulturne i javne djelatnosti. Kao takva prerasla je zidove koji je okružuju i javnim zagovaranjem, medijskom vidljivošću, djelotvornim radom i u potpori zajednice doživljava potpunu transformaciju: arhitektonsku, koncepcijsku, programsku i tehnološku. Sve svoje nasljeđe, djelovanje, programe, usluge, kvalitetu i partnerstva usmjerava prema budućnosti, prema korisnicima nove generacije, prema tehnologijama nove generacije, prema novim uslugama, e-uslugama, umrežavanjima, a opet brine i podupire tradicijske vrijednosti, posebne želje i potrebe korisnika. Kvalitetom i inovacijama u radu doseže svoju izvrsnost i nudi svojoj zajednici, svojim korisnicima, potencijalnim korisnicima, građanima svijeta: e-usluge, e-knjige, specifične usluge, programe i događanja za sve generacije i sve vrste interesa, najkvalitetniju informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, iznimnu kreativnost, novi prostor, nove djelatnosti, vidljivost i prepoznatljivost."

- Prošlogodišnji dobitnik priznanja za Knjižnicu godine za 2020. godinu je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a glavnoj ravnateljici Stričević zahvaljujem što danas u ovom hramu hrvatske kulture i srcu hrvatskog knjižničnog sustava dodjeljujemo najviše strukovno priznanje. Riječ je o tituli koje Hrvatsko knjižničarsko društvo (HKD) ove godine dodjeljuje Gradskoj knjižnici Požega. Dodjela najvišeg strukovnog priznanja 'Knjižnica godine' središnja je svečanost obilježavanja  Dana hrvatskih knjižnica kojeg je ustanovilo HKD 2010. godine, a obilježava se svake godine 11. studenoga u spomen na dan kada je 1960. godine Sabor donio ukaz u proglašenje Zakona o bibliotekama. Iznimna mi je čast što će Gradska knjižnica Požega nositi priznanje Knjižnice godine za doprinos u području kreativnosti, inovativnosti i unaprijeđena kvalitete rada u području knjižnične djelatnosti. - kazala je na dodjeli predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva, Dijana Mahala.

Nakon govora uslijedilo je uručenje priznanja ravnateljici Gradske knjižnice Požega. Tim povodom, svima prisutnima obratio se i požeški gradonačelnik, dr.sc. Željko Glavić.

- Čast mi je u ime svih Požežana i Požežanki, svih stanovnika Požeštine i u svoje osobno ime zahvaliti na ovom velikom obvezujućem priznanju koje ste ove godine dodijelili Gradskoj knjižnici Požega. Ono se poklopilo s početkom rada novoobnovljene knjižnice i u tome isto ima neke simbolike. S jedne strane, ovo je zahvala i priznanje svima onima koji su kroz 15-ak godina,  uporno i ne odustajući, izgurali ovaj projekt do kraja. S druge strane, ovo je veliko priznanje djelatnicima knjižnice koji su u trenutku otvaranja izvanredno osjetili gotovo dva stoljeća staru dušu knjižnice i jednostavno svojim trudom, radom i pristupom učinili da ta duša samo nastavi živjeti u novom prekrasnom prostoru. - kazao je.

S nekoliko prigodnih riječi i uz zahvale okupljenima se obratila i ravnateljica požeške Gradske knjižnice.

- Primiti ovu nagradu, osam mjeseci nakon što smo otvorili novu Knjižnicu u Požegi, nama je dokaz da smo uspjeli. Uspjeli smo u planiranoj i zamišljenoj svojevrsnoj transformaciji naše knjižnice iz jedne tradicionalne ustanove, koja je prvenstveno bila posudionica knjiga, u moderan i informacijski centar grada. Dokaz tome je i povećanje broja korisnika koje danas imamo, broj programa, posjeta, a ponajviše svakodnevne impresije koje dobivamo od građana Požege i samih korisnika. Ne bih rekla da je ova nagrada došla samo zato što smo u ovoj godini imali tu sreću da otvorimo novu zgradu, nego i stoga što smo bili spremni na nju i kao djelatnici predstavili novu knjižnicu. O tome smo pisali u našoj prijavi, što je procijenila i struka. - zaključila je ravnateljica Šutalo.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog poražavajućih brojki, susreti u svim županijama

  Nakon Slavonskog Broda dolaze i u Požegu

  Zbog poražavajućih brojki, susreti u svim županijama

  17.5.2022. | 13:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Njezine kreacije spoj su tradicionalnog i modernog doba

  Posve slučajno, naišli smo na Nadu Grgić

  Njezine kreacije spoj su tradicionalnog i modernog doba

  27.4.2022. | 11:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nekada je pisanje ugodan proces'

  Mladi pjesnik:

  'Nekada je pisanje ugodan proces'

  11.1.2022. | 7:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Godinu započeli i završili s '50 Poems of Snow'

  Povodom prvog snijega

  Godinu započeli i završili s '50 Poems of Snow'

  27.12.2021. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za SBplus otkrili što planiraju s ostavštinom

  Otkupili vrijednu ostavštinu

  Za SBplus otkrili što planiraju s ostavštinom

  27.12.2021. | 7:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo su ovogodišnji najčitatelji Gradske knjižnice

  Najčitatelji 2021. godine

  Ovo su ovogodišnji najčitatelji Gradske knjižnice

  17.12.2021. | 16:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prva nagrada za 'Limes' i 'Nigdar ni bilo'

  Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

  Prva nagrada za 'Limes' i 'Nigdar ni bilo'

  29.11.2021. | 10:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Moje primjedbe naišle su na nekakvo 'plodno tlo'

  Profesor Hrvoje Mikolčević:

  Moje primjedbe naišle su na nekakvo 'plodno tlo'

  24.6.2021. | 8:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Što je sve u 'ponudi' tijekom 24-satnog programa?

  Uskoro počinje maraton

  Što je sve u 'ponudi' tijekom 24-satnog programa?

  5.6.2021. | 14:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : To je blago svake pojedine zemlje

  Narodna nošnja

  To je blago svake pojedine zemlje

  21.5.2021. | 15:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Što donosi ovogodišnji program povodom Noći knjige?

  Cjelodnevne i večernje aktivnosti

  Što donosi ovogodišnji program povodom Noći knjige?

  21.4.2021. | 11:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bitnije je ono što nas spaja, nego ono što nas razdvaja.'

  Njihova borba i dalje traje

  'Bitnije je ono što nas spaja, nego ono što nas razdvaja.'

  9.4.2021. | 15:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovaj prostor obnavljan je punih dvanaest godina

  Dugoočekivano otvorenje

  Ovaj prostor obnavljan je punih dvanaest godina

  8.3.2021. | 15:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li epidemiološka situacija dopustiti održavanje?

  Izašao program raznih manifestacija

  Hoće li epidemiološka situacija dopustiti održavanje?

  18.1.2021. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bliži li se otvorenje nove Gradske knjižnice?

  Nakon dugogodišnjih radova

  Bliži li se otvorenje nove Gradske knjižnice?

  9.1.2021. | 21:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :