Gospodarstvo

Objavljeno: 17.7.2020. u 13:45
Prikaza: 4762
|
Autor: Marija Fridrih

Hoćemo li ikad saznati?

Tko je zapalio i opljačkao Končarevo odmaralište na Zvečevu?

Marija Fridrih
Foto: Marija FridrihProlaz od hotela do restorana
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Knjiga „RADE KONČAR“
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • MO/sveopoduzetnistvu.com
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Knjiga „RADE KONČAR“
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih

Hotel, restoran, kuglanu i igrališta progutala je šuma, a 266 tisuća metara kvadratnih nekad vodećeg odmarališta u Slavoniji sada je samo ružno sjećanje na ratna zbivanja.

POŽEGA – Veći dio stanovnika Slavonije barem jednom je posjetio odmaralište Zvečevo. Neki dok je još bilo u funkciji, a neki nakon rata, koji je nekadašnji centar društvenog života potpuno uništio. Već više od 20 godina, odmaralište čiji je vlasnik Končar d.o.o. , čeka obnovu i bolje sutra. Ondje su, sve do 1991. godine, na odmor dolazili radnici, izletnici, razne ekskurzije i skijaši, gosti iz cijele Hrvatske i inozemstva, ali danas ondje zađe samo pokoji ribič.

Od vrhunskog kompleksa ostale samo ruševine

Odmaralište na Zvečevu Končar je sagradio 1981. godine. Hotel u koji je moglo biti smješteno 300 ljudi, konferencijska dvorana, restoran, kafić, kuglana, košarkaška i nogometna igrališta, bazeni za uzgoj pastrve, jezero i niz drugih sadržaja privlačili su brojne domaće i strane goste. Ovakvog kompleksa za relaksaciju i aktivni odmor u tom kraju još nije bilo stoga je zvečevački hotel vrvio zadovoljnim gostima tijekom cijele godine. U to vrijeme kompleks na Zvečevu bio i je jedan od modernijih u Hrvatskoj. Konferencijska dvorana bila je opremljena računalom koje je računalo postotke prilikom glasovanja na raznim sastancima, u restoran i hotel postavljen je vrhunski namještaj, a staklene stijene i veliki prozori omogućavali su pogled na prekrasnu prirodu. 

- Zvečevo trenutno nije niti u operativnoj niti u komercijalnoj upotrebi, a KONČAR – Elektroindustrija d.d. vlasnik je 266 tisuća metara kvadratnih koje je prije Domovinskog rata bilo u funkciji rekreacijskog centra radnika Grupe KONČAR, a koje je u cijelosti stradalo tijekom rata.- pojasnili su nam iz Uprave Končara.

Okružen šumom, u srcu Parka prirode Papuk, s vrhunskim sadržajima i bogatom gastro ponudom, restoran ovog kompleksa bio je mjesto sastanka brojnim direktorima, ali i 'običnim ljudima' željnim zabave. Česti su gosti bili i učenici brojnih škola koji su na Zvečevo dolazili u sklopu organiziranih ekskurzija, sportaši te grupe rekreativnih kuglaša, skijaša i turista željnih odmora u prirodi.

Iako je uprava tvrtke Končar bila u Zagrebu, odlučeno je kako će odmaralište namijenjeno radnicima i mjesto za sastanke biti na Zvečevu. Tadašnji član Uprave Končara, Boris Kosi, istaknuo je kako je Zvečevo dosta daleko od Zagreba i polaznici raznih konferencija i sastanaka ne mogu 'pobjeći' u Zagreb, što bi se dogodilo da sastanke održavaju na Sljemenu ili nekom drugom mjestu u blizini Zagreba. S obzirom na to da je Zvečevo podosta izolirano od ostatka županije i nije u blizini grada, prisutni su se mogli maksimalno posvetiti poslu i temama konferencija bez sadržaja koji bi ih mogli ometati.

 

 

U listu 'Končarevac' objavljenom u prosincu 1991. godine navedeno je kakosu pripadnici 123. požeške brigade Hrvatske vojske u utorak, 17. prosinca 1991. godine, oslobodili taj kraj i došli do Zvečeva gdje je prije toga bio četničko-armijski štab, te kako su bili šokirani onim što su vidjeli, jer je sve bilo razoreno i zapaljeno do temelja.

No, prema kazivanju predsjednika Vlade tzv. Srpske autonomne oblasti (SAO) Zapadna Slavonija, Veljka Džakule, Končarevo odmaralište na Zvečevu su zapalile hrvatske snage nakon što su se srpske snage povukle na crtu: Kraguj, Brusnik, Kričke i Gornja Šumetlica sredinom prosinca 1991. godine. Prema saznanjima do kojih je došao Džakula, Hrvati su to učinili kako bi spriječili moguće korištenje tih objekata od strane pripadnika Banjalučkog korpusa vojske Republike Srpske, a ono što u prvom valu nije izgorjelo i bilo devastirano, nakon rata je opljačkano.

 Kobne godine za Končar

Nekoliko godina prije te godine za vrijeme i nakon rata donijele su velike probleme Končaru. Poduzeće je 1989. godine imalo preko 24 tisuće radnika, a dvije godine nakon broj zaposlenih bio je više nego upola manji. Početak 1990. godine obilježen je štrajkovima radnika što je utjecalo na značajan pad proizvodnje i gotovo potpuni prestanak rada na tri mjeseca. Prosinac te godine donio je nove probleme i nestanak gotovo svih tržišta na kojima je Končar poslovao. Rat je značajno utjecao na poslovanje, ali i na objekte u vlasništvu tvrtke. Tih godina uništeno je i odmaralište na Zvečevu.

- Koliko je mržnje i ludila moralo biti nagomilano u onima koji su pljačkali i uništavali, tu gdje su jučer i sami dolazili, a mnogi radili i živjeli. Koliko mržnje i bijesa, bezumlja, najprimitivnijeg nagona, ničim izazvanog. - napisano je u listu Končarevac u siječnju 1992. godine za razrušeni hotel. 

Idućih deset godina firma je bilježila velike gubitke a broj radnika 2000. godine bio je manji od četiri tisuće.

Pregovori oko preuređenja

Od kada je kompleks odmarališta doživio propast, pa sve do danas, u njemu nema gostiju, a razrušene zidove ispunjavaju stabla te ostatci stolarije i namještaja. Malo pomaka bilo je 2000. godine, a zatim i u srpnju 2014. godine kada je odlučeno kako će biti osposobljena nekadašnja hidroelektrana.

- Godine 2000. prišlo se sanaciji lokacije na način da su ruševine počišćene, a tijekom 2014. godine na ruševinama elektrane koja je funkcionirala u sklopu bivšeg rekreacijskog centra KONČAR još od 1985. godine, društvo Grupe, KONČAR – Obnovljivi izvori d.o.o. sagradilo je i u trajni pogon krajem 2014. godine pustilo novu malu hidroelektranu snage 30kW.- pojasnili su nam iz Končara.

Prilikom sastanaka održavanih s ciljem dogovora oko obnove hidroelektrane, Požeško-slavonski župan isticao je kako su u tijeku pregovori oko prepuštanja vlasništva zvečevačkog odmarališta u ruke Općine Brestovac ili Županije. Od tada je prošlo pet godina, a odmaralište i dalje stoji netaknuto.

- U dogovoru smo da će Državni ured za upravljanje državnom imovinom ovaj prostor dati na upravljanje općini Brestovac ili županiji. Ovaj prostor može biti novi zamašnjak u pokretanju turizma na spoju dviju županija gdje se mogu ponuditi i novi sadržaji što smo spremni planirati u suradnji s našom razvojnom agencijom za izradu projekata - kazao je požeško-slavonski župan, Alojz Tomašević 2015. godine prilikom ponovnog otvorenja hidroelektrane.

Za pokretanje i realizaciju tog malog dijela odmarališta bilo je potrebno pet godina i ulaganje vrijedno milijun kuna. Isporuka električne energije koja ondje bude proizvedena se vrši u mrežu sustava trafostanice koja se nalazi u Novom Zvečevu, a mini hidroelektrana tijekom mjesec dana može proizvesti struje u vrijednosti 130 tisuća kuna.

Nova Uprava donosi rješenje?

Trenutno na prostor ovog zdanja dolaze tek ribiči i poneki turist koji odabere novoizgrađene vile kao mjesto svog odmora pa odluči prošetati do nekadašnjeg najpoznatijeg odmarališta u regiji. Dio posjeda koji je zadržao većinu nekadašnjeg izgleda je jezero i ono, bez obzira na sve što se odigralo u Zvečevu, još uvijek odolijeva vremenu. Za njegov izgled i uredan okoliš zaslužna je Udruga športskih ribolovaca invalida Domovinskog rata.

- Udruga športskih ribolovaca invalida Domovinskog rata na lokaciji Zvečevo preuzela je brigu oko umjetnog jezera, te obavlja košnju, čuvanje i zaštitu. U prvom kvartalu 2020. godine došlo je do promjene dugogodišnje Uprave KONČAR – Elektroindustrije d.d. Jedan od ciljeva nove Uprave u narednom mandatnom razdoblju je svakako i značajniji fokus na upravljanju i gospodarenju nekretninama, s obzirom na portfelj nekretnina u vlasništvu Društva. – odgovor je koji smo dobili iz Končara na upit o planovima za odmaralište u Zvečevu. 

Iako naselje Zvečevo posljednjih desetak godina postepeno naseljava novo stanovništvo, a osjeti se i velik pomak u razvoju turizma, razrušeni hotel još uvijek je uteg i ružna podsjetnica svakome tko dođe u to malo naselje. Zvečevo je još daleko od stanja koje je imalo prije rata, ali su tamošnji stanovnici zadovoljni što osjete bar neki pomak ka boljem. Iako godinama slušaju o raznim pregovorima i dogovaranju obnova odmarališta te se nadaju otvaranju novih radnih mjesta, još uvijek nisu izgubili vjeru da će Zvečevo ponovno postati jedno od najjačih odmarališta u županiji i šire. Iz Končara su pojasnili kako je interesa za kupnju uistinu bilo, ali pregovori nikada nisu privedeni kraju.

- Svojevremeno je interes za kupnju lokacije Zvečevo iskazivan s više strana, ali do danas nije došlo do konkretnijih dogovora. Analize koje u ovom trenutku provodimo bit će osnova za donošenje poslovnih odluka o daljnjem upravljanju nekretninama pa tako i navedenog odmarališta. - dodaju iz Končara.

Možda je upravo ova 2020. godina presudna. Godina u kojoj će Slavonci čuti dugoočekivanu vijest o obnovi zvečevačkog zdanja. Turbulentno razdoblje, kako u Končaru, tako i u cijeloj zemlji, nije moglo ne ostaviti traga na malo naselje usred Papuka. Iako Končaru nije za zamjeriti što im zvečevačko odmaralište nije prioritet, evidentno je kako je došlo krajnje vrijeme za odluku o sudbini kompleksa, jer se Zvečevo ponovno izdiže iz pepela i postaje centar za aktivni odmor, a uteg vremena mu nikako nije potreban. 

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Drug

Drug

Komentirano: 17.7.2020. | 15:51

1

Sve smo nekada imali s nismo cjenili

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : HZZ izmijenio postojeće i donio nove mjere

Za očuvanje radnih mjesta

HZZ izmijenio postojeće i donio nove mjere

3.8.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova potpora za poljoprivrednike

Ministarstvo izdvojilo 100 milijuna kuna

Nova potpora za poljoprivrednike

27.7.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruglo na ulazu u grad

I tako stoji više od desetljeća

Ruglo na ulazu u grad

21.7.2020. | 11:24
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljeto 2021. na novim bazenima?

Ozbiljno se uhvatili posla

Ljeto 2021. na novim bazenima?

16.7.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ponovno su aktivirane mjere za samozapošljavanje

Najviša potpora iznosi 325 tisuća kuna

Ponovno su aktivirane mjere za samozapošljavanje

13.7.2020. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za oporavak poslovanja osigurano više od 360 milijuna kuna

Dobra vijest za poljoprivrednike

Za oporavak poslovanja osigurano više od 360 milijuna kuna

29.6.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon deset godina, napokon otvorenje

Uloženo 20 milijuna eura

Nakon deset godina, napokon otvorenje

28.5.2020. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raste broj nezaposlenih

Vijest s burze rada

Raste broj nezaposlenih

13.5.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Toj smo tvornici život dali, a sada ćemo završiti na ulici'

Gorak okus zvečevačke čokolade

'Toj smo tvornici život dali, a sada ćemo završiti na ulici'

6.3.2020. | 11:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Poduzetnički inkubator već mjesecima 'diše punim plućima''

'Ljubičasta ljepotica' puna stanara

'Poduzetnički inkubator već mjesecima 'diše punim plućima''

23.1.2020. | 18:05
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :