Gospodarstvo

Objavljeno: 21.7.2020. u 11:24
Prikaza: 4427
|
Autor: Marija Fridrih

I tako stoji više od desetljeća

Ruglo na ulazu u grad

Marija Fridrih
Foto: Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih

Osim što estetski narušava izgled grada, zgrada nekadašnjeg autobusnog kolodvora predstavlja i opasnost za prolaznike. Zbog podzemnih voda narušena je statika zgrade te se ona nagnula u jednu stranu, a čini se kako je jedino rješenje njezino rušenje.

POŽEGA - Dok je, samo nekoliko metara dalje, u tijeku izgradnja kružnih tokova koja pokazuje kako postoji konstantno ulaganje u razvoj grada, zgrada starog autobusnog kolodvora na ulazu u Požegu stoji kao uteg vremena. Ona je prazna i nema svrhu već više od desetljeća, njezini vanjski zidovi prekriveni su grafitima, inventar je uništen, a jedno vrijeme bila je mjesto okupljanja na kojemu su se mladi opijali prije izlaska. Nekada davno bila je moderno zdanje i jedna od poveznica Slavonije sa Zagrebom i Dalmacijom. U prizemlju je bila čekaonica, trgovine i pekare, a na katu uredi i salon namještaja, ali danas nema apsolutno nikakvu svrhu.

Nakon što je, tek stotinjak metara dalje, Autoprometno poduzeće Požega izgradilo novu zgradu i preselilo svoju djelatnost u nju, nekadašnji kolodvor sa svojih 15 perona ostao je prazan.

- Novi autobusni kolodvor puno je protočniji i funkcionalniji nego stari, u kojem su uvjeti rada bili loši, a kojem je, osim toga, zbog podzemnih voda narušena i statika te se nagnuo u jednu stranu zbog čega bi se ionako jednog dana morao srušiti. - istaknuo je Ivan Križanović, predsjednik Uprave APP-a prilikom otvorenja nove zgrade kolodvora.

Kao što je istaknuo Križanović, zgrada nekadašnjeg autobusnog kolodvora nije samo estetski problem, nego predstavlja i opasnost za građane koji ondje prolaze. Znalo se dogoditi da s drugog kata padne prozorsko staklo, a s obzirom na to da je narušena statika objekta, moglo bi se reći da je pitanje trenutka kada će se ona srušiti. Iako je kolodvor prije vrvio ljudima, sada je jako teško sresti nekoga od Požežana u blizini kolodvora. No, situacija se, silom prilika, promijenila. Zbog radova vezanih za izgradnju kružnog toka, nekoliko cesta je zatvoreno, a vozači su preusmjereni na vožnju parkiralištem kolodvora. Upitno je koliko je taj put siguran jer bi česti prolasci automobila, kamiona i radnih strojeva mogli uzrokovati vibracije koje će dodatno pogoršati stanje u temeljima zgrade i potencijalno izazvati njeno rušenje.

Vlasnik parcele i zgrade od 2007. godine je maloprodajni lanac Billa. No, gotovo deset godina, koliko je ona bila u njihovom vlasništvu, Uprava nije odlučila što učiniti i kako iskoristiti prostor. Iako su 2014. godine iz Uprave navodili kako su počeli razmatrati moguća rješenja te kako su se ozbiljno 'uhvatili' rješavanja ovog problema, kolodvor nije doživio nikakvu promjenu.

Trgovine i nekretnine u vlasništvu Bille je 2016. godine otkupio Spar pa je, samim time, to društvo postalo vlasnik kolodvorske zgrade. Iako je ona u njihovom vlasništvu gotovo četiri godine, pomaka ka boljemu nema pa se čini kako ni novi vlasnik ne mari previše za nekadašnji kolodvor. U Katastru je navedeno kako je Spar, osim zgrade površine veće od 1500 metara kvadratnih, ujedno i vlasnik dvorišta površine pet tisuća metara kvadratnih koje služi kao parkiralište. Evidentno je kako Spar ne vodi brigu oko svoje nekretnine jer Požežani svakodnevno koriste taj parking, bez obzira što kolodvor ne radi i bez obzira što je parking privatno vlasništvo. Nitko ne zna do kada će ta praksa biti nastavljena, jer nije poznato do kada će Spar pustiti ovu zgradu da propada. Odgovor na upit o njihovim planovima vezanim za nekretninu u Požegi nismo dobili niti nakon 20 dana, a ako isti stigne, s javnosti ćemo ga podijeliti naknadno.

Čini se kako će, uz nove kružne tokove, uređeni park i most preko Orljave na putu prema centru grada još dugo biti i devastirana zgrada kolodvora za koju očito nitko nema rješenje.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : HZZ izmijenio postojeće i donio nove mjere

  Za očuvanje radnih mjesta

  HZZ izmijenio postojeće i donio nove mjere

  3.8.2020. | 19:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova potpora za poljoprivrednike

  Ministarstvo izdvojilo 100 milijuna kuna

  Nova potpora za poljoprivrednike

  27.7.2020. | 19:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljeto 2021. na novim bazenima?

  Ozbiljno se uhvatili posla

  Ljeto 2021. na novim bazenima?

  16.7.2020. | 11:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ponovno su aktivirane mjere za samozapošljavanje

  Najviša potpora iznosi 325 tisuća kuna

  Ponovno su aktivirane mjere za samozapošljavanje

  13.7.2020. | 11:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za oporavak poslovanja osigurano više od 360 milijuna kuna

  Dobra vijest za poljoprivrednike

  Za oporavak poslovanja osigurano više od 360 milijuna kuna

  29.6.2020. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon deset godina, napokon otvorenje

  Uloženo 20 milijuna eura

  Nakon deset godina, napokon otvorenje

  28.5.2020. | 10:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Raste broj nezaposlenih

  Vijest s burze rada

  Raste broj nezaposlenih

  13.5.2020. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Toj smo tvornici život dali, a sada ćemo završiti na ulici'

  Gorak okus zvečevačke čokolade

  'Toj smo tvornici život dali, a sada ćemo završiti na ulici'

  6.3.2020. | 11:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Poduzetnički inkubator već mjesecima 'diše punim plućima''

  'Ljubičasta ljepotica' puna stanara

  'Poduzetnički inkubator već mjesecima 'diše punim plućima''

  23.1.2020. | 18:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :