Gospodarstvo : Promet

Objavljeno: 23.5.2020. u 10:05
Prikaza: 2416
|
Autor: Drago Hedl / Telegram

Načelnik PU spriječio naplatu kazni

Kazne za parkiranje donesite meni pa će šef dalje rješavati

Požega : Kazne za parkiranje donesite meni pa će šef dalje rješavatiSvakodnevni način parkiranja u Cesarčevoj ulici; načelnik PU Željko Grgić(Foto: Telegram čitatelj/Požeška kronika)

Građanin, koji je želio ostati anoniman, poslao je putem e-aplikacije fotografiju i tekst kojim dojavljuje kako se u Ulici Dobriše Cesarića u Požegi nalazi više nepropisno parkiranih vozila. U istoj ulici je i zgrada Policijske uprave, ali i stan načelnika Policijske uprave, Željka Grgića.

POŽEGA - „Ukoliko ste dobili kaznu za parkiranje danas, kaže šef da donesu kod mene pa će on dalje rješavat…”. Ovu poruku poslanu elektroničkom poštom sa službenog računala, u ponedjeljak, 10. veljače ove godine, u 14:58 na službene adrese 23 djelatnika Policijske uprave požeško- slavonske odaslala je tajnica te Policijske uprave, piše Drago Hedl za Telegram, a mi tekst u cijelosti prenosimo.

Da bi smisao poruke bio jasniji, valja ispričati događaj koji se u Požegi zbio prijepodne, tog istog dana, 10. veljače. Građanin, koji je želio ostati anoniman, poslao je putem e-aplikacije fotografiju i tekst kojim dojavljuje kako se u Ulici Dobriše Cesarića u Požegi nalazi više nepropisno parkiranih vozila. U istoj ulici je i zgrada Policijske uprave, ali i stan načelnika Policijske uprave, Željka Grgića.

Kako je policija dužna izaći i provjeriti svaku dojavu, otišli su na teren i zatekli 21 nepropisno parkirano vozilo. „Učinili su ono što policija u takvim situacijama i radi: pod brisačima vlasnika automobila ostavili su obavijest o kazni za učinjeni prometni prekršaj”, kaže Telegramov sugovornik, svjedok događaja.

Automobili u Cesarićevoj ulici, gdje je policijska stanica i dom šefa policije, redovito su parkirani ovako

Trećina automobila pripadala je policajcima

Ulica Dobriše Cesarića u Požegi vijugava je i uska, uz to i vrlo prometna, a kako uokolo, osim malog službenog parkinga za potrebe PU Požeško-slavonske nema parkirnih mjesta, brojni vozači ostavljaju automobil na kolniku ceste, što ugrožava sigurnost prometa.

Rekli smo da u toj ulici živi i načelnik Željko Grgić, a dio kazni koje je policija, zbog nepropisnog parkiranja tog dana ispisala, odnosio se i na njegove susjede koji su ondje ostavili svoje automobile. Vidjevši obavijest o kazni pod brisačima automobila, prosvjedovali su, upozoravajući kako se u Cesarićevoj ulici često krši zakon i kako to rade i policajci zaposleni u zgradi Policijske uprave. Prema informacijama Telegrama, otprilike trećina kažnjenih vozača, od onog dvadeset i jednog, čija su vozila tog dana zatečena u prekršaju, pripadali su zaposlenicima Policijske uprave.

'Načelnik je osobno pokupio uplatnice'

Tada na scenu, kaže Telegramov izvor, stupa načelnik Policijske uprave Željko Grgić, a posljedica njegovog istupa je i e-poruka citirana na početku ovoga teksta: „Ukoliko ste dobili kaznu za parkiranje danas kaže šef da donesu kod mene pa će on dalje rješavat…”.

„Načelnik je osobno pokupio uplatnice i obišao stanare te i od njih, mimo svih zakonskih procedura, također pokupio obavijesti o prekršaju, a nadležnom pomoćniku za promet u postaji Požega, naložio da se navedena postupanja ne unose u informacijski sustav evidencije prekršaja”, kaže Telegramov izvor.

Koliki je iznos kazni na kraju naplaćen?

Policijsku upravu Požeško-slavonsku upoznali smo s informacijom koja nam je dostavljena. Zatražili smo i odgovor koliko je zatečeno nepropisno parkiranih automobila i je li dovršen prekršajni postupak protiv svih počinitelja i koliki iznos kazni je naplaćen.

Odgovor koji nam je stigao prenosimo u cijelosti: „U vezi s vašim upitom, obavještavamo vas da je 10. veljače 2020. godine Policijska uprava požeško-slavonska zaprimila anonimnu dojavu da se u ulici Dobriše Cesarića u Požegi nalaze nepropisno parkirana osobna vozila koja ometaju promet. U navedenu ulicu su upućeni policijski službenici koji su postupali po dojavi, ali je obzirom na način zaustavljanja i parkiranja navedenih vozila utvrđeno da nisu počinjeni prekršaji nepropisnog parkiranja”.

A što je to onda šef imao rješavati?

Ako je točno da „policijski službenici koji su postupali po dojavi” nisu uočili prekršaj, s obzirom na to da, kako stoji u odgovoru, „na način zaustavljanja i parkiranja navedenih vozila” nisu učinjeni prekršaji, zašto onda tajnica šalje policijskim službenicima, da, ako su dobili kaznu za parkiranje „šef” kaže da ih donesu tajnici, a „šef” će onda „dalje rješavat'”.

No, tu se javljaju još dva problema: „šef”, kojeg spominje tajnica u e-poruci policijskim službenicima, od kojih su neki također dobili kaznu jer su nepropisno parkirali u Cesarićevoj ulici, nije nadležan utvrđivati je li ili nije bilo prekršaja kada su policajci ispisali i ostavili obavijesti o kaznama. To je stvar Prekršajnog suda, nipošto policijskog načelnika.

Nadalje, postupkom „šefa” moguće je oštećen i državni proračun. Da su prekršitelji platili kazne ili zatražili da Prekršajni sud procijeni jesu li parkirali automobile na nedopušten način, pa utvrdio kako su policajci, ispisavši kazne postupili po zakonu, u državni bi se proračun slilo najmanje 6.000 kuna. No, očito, „šef” bolje zna kako se to radi, pa si uzima ulogu i „kadije i sudije”.

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
rakija

rakija

Komentirano: 24.5.2020. | 17:10

1

Koji prekrsaj su napravila npr. ova dva prva vozila na slici(osim ako ima neki znak zabrane parkiranja)!? Sve vise ima tih anonimusa kojima smeta svaka dlaka a vrlo dobro znamo da se 80 posto nas vise puta parkiralo bas ovako! Ja bi volio bit jedan mjesec u mozgu ili zivotu tih aninimusa i pratit svaki njihov korak i kilometar autom da vidim jesu li toliko bezgresni, imaju li trunja u ocima svojim..ili je ovo samo iedna u nizu predizbornih pljuvacina!?
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 23.5.2020. | 12:46

2

Dosta zajebancije , policija je postupila ispravno , sad se pojavljuje lokalni močnik, koji je u biti nitko i ništa ,međutim na vlasti je i poništava odluku odnosno utjeće na policijski rad,to je rvatska i nikome ništa , on može sve jer ima člansku iskaznicu a to mi je tako poznato
rakija

rakija

Komentirano: 23.5.2020. | 11:32

3

Molim svevideca, sveznajuca, levitirajuca bozanstva sedme sile da nam utvrde koliko ima metara od parkiranog automobila sa fotografije do suprotnog ruba kolnika? Ako ima vise od 3 metra u cemu je problem osim kad su vozila parkirana uz lijevi rub ceste gledajuci u smjeru kretanja!
hudgens

hudgens

Komentirano: 23.5.2020. | 10:42

4

https://www.index.hr/vijesti/clanak/zavrsila-faks-i-u-maloj-slavonskoj-opcini-odmah-dobila-dva-posla-jedno-direktorsko/2184640.aspx o ovome ni rijeci na sbplus, kako to, kako to
hudgens

hudgens

Komentirano: 23.5.2020. | 10:40

5

Cini se da je vijest dovoljno dobra da bude cijelu vecer na naslovnici indexa, a nije relevantna za lokalni portal
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 23.5.2020. | 10:19

6

Ma nije moguće, toga kod nas u rvatskoj nema , sve pošteno ako ne može drugačije,ostavka, ma dajte zbog toga , majke mi neću više

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto su autobusi koji prevoze radnike blokirali ulicu?

Dobili smo odgovor na pitanje:

Zašto su autobusi koji prevoze radnike blokirali ulicu?

20.5.2020. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li 600 tisuća kuna previše za ljudski život?

Mještani desetljećima čekaju promjene

Je li 600 tisuća kuna previše za ljudski život?

10.3.2020. | 17:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li do obnove ikada doći?

Bilo bi dobro znati

Hoće li do obnove ikada doći?

1.3.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dva vozila do županijskog središta besplatno prevoze starije

Kako ne bi bili prometno izolirani

Dva vozila do županijskog središta besplatno prevoze starije

13.1.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :