Gospodarstvo

Objavljeno: 13.7.2020. u 11:45
Prikaza: 1325
|
Autor: Marija Fridrih

Najviša potpora iznosi 325 tisuća kuna

Ponovno su aktivirane mjere za samozapošljavanje

Požega : Ponovno su aktivirane mjere za samozapošljavanje Ilustracija(Foto: bbncomunity.com)

Mjere je moguće ostvariti na dva načina - s ciljem pokretanja nove djelatnosti te kao potporu za proširenje već pokrenutog poslovanja. No, građani koji su 'u blokadi' nemaju priliku koristiti ovu vrstu pomoći države.

POŽEGA - Oni koji se odluče na pokretanje vlastitog posla, imaju priliku od države dobiti 'vjetar u leđa' u obliku financijske potpore. Koronavirus u ožujku je pomrsio planove budućih poduzetnika jer je potpora za samozapošljavanje bila ukinuta. No, mjera kojom Vlada želi potaknuti stanovnike Lijepe naše na pokretanje vlastitog posla ponovno je aktivna te djelomično izmijenjena. Visina potpore koju pojedinac može ostvariti određuje se prema mjestu njegova prebivališta te mjestu na kojemu otvara poslovnu djelatnost.

Jedan od glavnih preduvjeta za korištenje novčane potpore je da osoba koja zatraži pomoć države mora biti prijavljena u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Također, osoba mora proći aktivnosti za samozapošljavanje u suradnji sa stručnim savjetnikom i izraditi poslovni plan iz kojeg je vidljivo kako je poslovna ideja održiva. Oni koji su u procesu ovrhe, kolokvijalno rečeno 'u blokadi', ne mogu dobiti novac u sklopu ove potpore jer sredstva državnih potpora nisu izuzeta od blokade ili ovrhe po isplati na račun poslovnog subjekta te u tom slučaju ne mogu biti namjenski utrošena.

Potpora ne može biti ostvarena za djelatnosti poljoprivrednog karaktera, sezonskog poljoprivrednog karaktera, djelatnosti koje su vezane uz manipulaciju poljoprivrednih dobara, za otvaranje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te obrte sezonskog karaktera.

U odnosu na prošle godine, došlo je do promjene trajanja ugovornog razdoblja. Ranije je ono trajalo 12, a sada će trajati 24 mjeseca. Tijekom prvih godinu dana, korisnici mjere moraju prikazati opravdano korištenje dobivenih sredstava, a tijekom druge godine dužni su održavati poslovnu aktivnost i sami snositi troškove obveznih doprinosa.

Mjere je moguće ostvariti na dva načina – s ciljem pokretanja nove djelatnosti te kao potporu za proširenje već pokrenutog poslovanja. Poduzetnici koji žele proširiti svoje poslovanje mogu od države dobiti do 100 tisuća kuna dok oni koji pokreću novu djelatnost imaju pravo na 75 tisuća kuna potpore. Na taj iznos država dodaje po 10 tisuća kuna ako osoba u sklopu poslovanja provodi i osposobljavanje na radnom mjestu. Osim o mjestu prebivališta, visina potpore ovisi i o vrsti djelatnosti koju osoba planira pokrenuti, a osim pojedinaca, novčana sredstva može dobiti i skupina udruženih korisnika. Visina tih potpora ovisi o stupnju razvijenosti djelatnosti, a oni najrazvijeniji mogu dobiti do 325 tisuća kuna.

Prijave je moguće predati do kraja listopada ove godine, a detaljnije informacije zainteresirani mogu dobiti u područnim uredima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te na njihovim mrežnim stranicama.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : HZZ izmijenio postojeće i donio nove mjere

Za očuvanje radnih mjesta

HZZ izmijenio postojeće i donio nove mjere

3.8.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova potpora za poljoprivrednike

Ministarstvo izdvojilo 100 milijuna kuna

Nova potpora za poljoprivrednike

27.7.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruglo na ulazu u grad

I tako stoji više od desetljeća

Ruglo na ulazu u grad

21.7.2020. | 11:24
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljeto 2021. na novim bazenima?

Ozbiljno se uhvatili posla

Ljeto 2021. na novim bazenima?

16.7.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za oporavak poslovanja osigurano više od 360 milijuna kuna

Dobra vijest za poljoprivrednike

Za oporavak poslovanja osigurano više od 360 milijuna kuna

29.6.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon deset godina, napokon otvorenje

Uloženo 20 milijuna eura

Nakon deset godina, napokon otvorenje

28.5.2020. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raste broj nezaposlenih

Vijest s burze rada

Raste broj nezaposlenih

13.5.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Toj smo tvornici život dali, a sada ćemo završiti na ulici'

Gorak okus zvečevačke čokolade

'Toj smo tvornici život dali, a sada ćemo završiti na ulici'

6.3.2020. | 11:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Poduzetnički inkubator već mjesecima 'diše punim plućima''

'Ljubičasta ljepotica' puna stanara

'Poduzetnički inkubator već mjesecima 'diše punim plućima''

23.1.2020. | 18:05
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :