Gospodarstvo : Ostalo

Objavljeno: 22.4.2021. u 10:10
Prikaza: 616
|
Autor: P.S./SBplus/PSŽ

Stradale voćarske kulture

Župan proglasio prirodnu nepogodu

Požega : Župan proglasio prirodnu nepogoduIlustracija(Foto: AP/SBplus/Arhiva)

Šteta je nastala na voćarskim kulturama koje su bile u cvatu, a osobito na nasadima bresaka, marelica, trešanja, nektarina, krušaka, jabuka, šljiva, višanja i drugih kultura.

POŽEGA - Travanj je već pri kraju, a vrijeme je i dalje prilično promjenjivo. Nepogodni vremenski uvjeti uzrokovali su štetu na poljoprivrednim površinama koja je bila povod i razlog dostave prijedloga gradonačelnika i načelnika općina, županu Požeško-slavonske županije, za proglašenjem prirode nepogode.

Šteta je nastala na voćarskim kulturama koje su bile u cvatu, a osobito na nasadima bresaka, marelica, trešanja, nektarina, krušaka, jabuka, šljiva, višanja i drugih kultura.

Župan Alojz Tomašević proglasio je prirodnu nepogodu za područje Požeško-slavonske županije zbog mraza koji je zahvatio cijelo područje županije od 1. do 15. travnja.

Mraz i vrlo niske temperature uzrokovale su veliku štetu na višegodišnjim nasadima koji su bili u cvatu, ali je trenutno nemoguće procijeniti koliko je stvarno oštećenje. To će biti vidljivo tek u kasnijim fazama vegetacije.

Procjena štete od prirodnih nepogoda provodi se prema proceduri utvrđenoj Zakonom o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda kojim su propisani u rokovima.

Naime, za prijavu štete od strane oštećenih fizičkih/pravnih osoba u nadležne općine/gradove propisan je rok od osam dana od dana proglašenja prirodne nepogode, a u roku od 50 dana općinska/gradska povjerenstva moraju izraditi konačnu procjenu štete na svom području.

Uprava Požeško-slavonske županije poziva oštećenike - fizičke i pravne osobe, prvenstveno obiteljska poljoprivredna gospodarstva i drugi oblici registriranih poljoprivrednih djelatnosti, na čijoj je imovini pretrpljena šteta od mraza da prijave štetu u nadležnu općinu ili grad.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na zelenoj tržnici su već četvrt stoljeća i ne žale se

Ne mijenjamo cijene da ne izgubimo kupce

Na zelenoj tržnici su već četvrt stoljeća i ne žale se

15.4.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Voda ispravna, ali opasnost od mogućeg zagađenja velika

Na vodovod priključeno 92% stanovništva

Voda ispravna, ali opasnost od mogućeg zagađenja velika

7.4.2021. | 15:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Polaganje ispita uz kamere, teoretski dio online

Instruktori otporni na COVID-19

Polaganje ispita uz kamere, teoretski dio online

3.2.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U izvlačenju unesrećenih iz vozila pomoći će im nova oprema

Prva nabavka nakon 20 godina

U izvlačenju unesrećenih iz vozila pomoći će im nova oprema

28.1.2020. | 17:05
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :