Gospodarstvo

Objavljeno: 27.7.2020. u 19:30
Prikaza: 1226
|
Autor: Marija Fridrih

Ministarstvo izdvojilo 100 milijuna kuna

Nova potpora za poljoprivrednike

Požega : Nova potpora za poljoprivrednikeIlustracija(Foto: potatobusiness.com)

Intenzitet potpore iznosi do 50 posto prihvatljivih troškova projekta, uz mogućnost uvećanja za dodatnih 20 posto u posebnim uvjetima. Prijave na natječaj počinju 24. kolovoza i trajat će do 23. listopada ove godine.

POŽEGA – Mjere koje je Stožer civilne zaštite proteklih nekoliko mjeseci donosio kako bi spriječio širenje koronavirusa izravno su utjecale na smanjenje opsega posla brojnih obrtnika i poljoprivrednika. Zbog nemogućnosti prodaje i izvoza, domaći proizvođači poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda našli su se u velikom gubitku.

Kako bi dio negativnih posljedica bio ublažen, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je odluku o dodjeli financijske potpore vinarima i destilerima vina. Početkom srpnja raspisan je Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu sredstava za provedbu mjera 'Destilacija vina u kriznim slučajevima' i 'Potpora za krizno skladištenje vina'. Na službenim stranicama Ministarstva poljoprivrede navedeno je kako podnositelji prijave mogu biti fizičke i pravne osobe koje prave vinske proizvode te proizvođače organizacije, udruženja dviju i više proizvođačkih organizacija te međusektorske organizacije. Osobe koje su se prijavile na Javni poziv i kojima je odobrena potpora na raspolaganju će imati 56 milijuna kuna. Prvotno je, za pomoć vinarima i destilerima, u planu bilo izdvajanje 43 milijuna kuna, no kako je koronakriza podosta unazadila njihovu proizvodnju, određeno je kako će ima na raspolaganju biti još 13 milijuna kuna.

Obje mjere donesene su s ciljem oslobođenja zauzetih kapaciteta za prijem nove berbe grožđa i osiguravanje prikladnog skladištenja vina koje, zbog smanjenja potražnje, nije plasirano na tržište.

Još jedna mjera pomoći poljoprivrednicima, ovoga puta potaknuta odlukom Europske agencije za sigurnost hrane o zabrani proizvodnje i uklanjanju s tržišta krumpira tretiranog klorprofamom, uvelike će pomoći poljoprivrednicima u njihovom radu. Ovo sredstvo namijenjeno je za sprječavanje klijanja konzumnog krumpira u tijeku skladištenja, a na stranici Ministarstva poljoprivrede navedeno je kako su se hrvatski proizvođači krumpira našli u vrlo nepovoljnoj situaciji, s obzirom da na tržištu Republike Hrvatske trenutno ne postoji alternativa za zabranjeni klorprofam. Europska agencija za sigurnost hrane odlučila ja kako sve zalihe sredstava za zaštitu bilja, koja sadrže klorprofam, moraju biti potrošene i maknute s tržišta država članica Europske unije do 8. listopada 2020. godine.

Iz Ministarstva navode kako je za zaštitu klijanja gomolja krumpira, sukladno novim uputama, potrebno izgraditi nova, tehnički savršenija i bitno skuplja nepropusna skladišta. Sve to, kao i nabava pripadajuće opreme, predstavlja veliki financijski izdatak koji proizvođači krumpira ne mogu osigurati bez pomoći države. Stoga je odlučeno kako će im za ponovno opremanje pogona na raspolaganju biti 100 milijuna kuna. Prihvatljivi korisnici ove potpore su pravne i fizičke osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika kao i proizvođačke organizacije. Intenzitet potpore iznosi do 50 posto prihvatljivih troškova projekta uz mogućnost uvećanja za dodatnih 20 posto u posebnim uvjetima, što je detaljnije opisano na stranici Ministarstva. Prijave na natječaj počinju 24. kolovoza i trajat će do 23. listopada ove godine.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : HZZ izmijenio postojeće i donio nove mjere

Za očuvanje radnih mjesta

HZZ izmijenio postojeće i donio nove mjere

3.8.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruglo na ulazu u grad

I tako stoji više od desetljeća

Ruglo na ulazu u grad

21.7.2020. | 11:24
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljeto 2021. na novim bazenima?

Ozbiljno se uhvatili posla

Ljeto 2021. na novim bazenima?

16.7.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ponovno su aktivirane mjere za samozapošljavanje

Najviša potpora iznosi 325 tisuća kuna

Ponovno su aktivirane mjere za samozapošljavanje

13.7.2020. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za oporavak poslovanja osigurano više od 360 milijuna kuna

Dobra vijest za poljoprivrednike

Za oporavak poslovanja osigurano više od 360 milijuna kuna

29.6.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon deset godina, napokon otvorenje

Uloženo 20 milijuna eura

Nakon deset godina, napokon otvorenje

28.5.2020. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raste broj nezaposlenih

Vijest s burze rada

Raste broj nezaposlenih

13.5.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Toj smo tvornici život dali, a sada ćemo završiti na ulici'

Gorak okus zvečevačke čokolade

'Toj smo tvornici život dali, a sada ćemo završiti na ulici'

6.3.2020. | 11:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Poduzetnički inkubator već mjesecima 'diše punim plućima''

'Ljubičasta ljepotica' puna stanara

'Poduzetnički inkubator već mjesecima 'diše punim plućima''

23.1.2020. | 18:05
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :