Gospodarstvo

Objavljeno: 3.8.2020. u 19:30
Prikaza: 1471
|
Autor: Marija Fridrih

Za očuvanje radnih mjesta

HZZ izmijenio postojeće i donio nove mjere

Požega : HZZ izmijenio postojeće i donio nove mjere Ilustracija(Foto: teenvogue.com)

Osim uvođenja nove potpore, Vijeće je odlučilo uvesti promjene u ranije donesene mjere. Izmjenom je, između ostalih, zahvaćena i Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom za srpanj i kolovoz 2020. godine.

POŽEGA - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je 29. srpnja donijelo odluku o izmjenama i dopunama Uvjeta i načina korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja iz njihove nadležnosti, za zapošljavanje u 2020. godini.

Kao jedna od važnijih promjena Vijeća ističe se uvođenje nove Potpore kojom se nastoji pružiti pomoć poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom jer je navedena skupina osoba među najugroženijima na tržištu rada.

Na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje navedeno je kako su prihvatljivi poslodavci zaštitne radionice, integrativne radionice i radne jedinice za zapošljavanje osoba s invaliditetom, neovisno o sektoru u kojem posluju, a trajanje mjere je od 1. srpnja do 31. prosinca 2020. godine.

Upravo zapošljavanje u nekoj od navedenih radionica ili u udrugama predstavljaju jedine načine na koje osobe s invaliditetom imaju priliku samostalno privređivati, stoga je iznimno važno očuvati njihova radna mjesta. 

- Zasnivanje radnog odnosa ima jako veliki značaj osobama s invaliditetom. Na taj način se smanjuje njihova marginalizacija, a oni se osjećaju korisnima i pridonose zajednici. Važno je istaknuti kako se zapošljavanjem osoba s invaliditetom njima daje prilika da samostalno ostvaruju prihode što pozitivno utječe na njihovo stanje. - za SBplus je kazao tajnik požeške Udruge osoba s invaliditetom, Tomislav Škoda dodavši kako su i u njihovoj Udruzi zaposlene dvije osobe s invaliditetom, a njihovim radom su iznimno zadovoljni. 

Poslodavci koji spadaju u jednu od navedenih skupina i zapošljavaju osobe s invaliditetom, mogu ostvariti potporu u iznosu od 4000 kuna mjesečno po zaposleniku koji je kod njih zaposlen na puno radno vrijeme. Potporu je moguće ostvariti i za djelatnike koji nisu zaposleni na puno radno vrijeme, a iznos novčane potpore tada ovisi o broju radnih sati zaposlenika.

Osim uvođenja nove potpore, Vijeće je odlučilo uvesti promjene u ranije donesene mjere. Izmjenom je, između ostalih, zahvaćena i Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom za srpanj i kolovoz 2020. godine. Prihvatljivi poslodavci su, uz trgovačka društva, obrte, OPG-ove i fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost i koji su osigurani po toj osnovi, sada i ostali poslovni subjekti koji obavljaju djelatnost u prihvatljivim sektorima i po toj osnovi obveznici su poreza na dobit.

Kako bi ostvarili pravo na potporu poslodavci trebaju dokazati da su u mjesecu koji prethodi mjesecu za koji traže potporu imali pad prometa ili prihoda za najmanje 50% u odnosu na isti mjesec prethodne godine, a to će dokazati temeljem predaje PDV obrasca Poreznoj upravi. Način prijave i podnošenja zahtjeva za ostvarivanje Potpore detaljnije su opisani na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova potpora za poljoprivrednike

Ministarstvo izdvojilo 100 milijuna kuna

Nova potpora za poljoprivrednike

27.7.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ruglo na ulazu u grad

I tako stoji više od desetljeća

Ruglo na ulazu u grad

21.7.2020. | 11:24
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljeto 2021. na novim bazenima?

Ozbiljno se uhvatili posla

Ljeto 2021. na novim bazenima?

16.7.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ponovno su aktivirane mjere za samozapošljavanje

Najviša potpora iznosi 325 tisuća kuna

Ponovno su aktivirane mjere za samozapošljavanje

13.7.2020. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za oporavak poslovanja osigurano više od 360 milijuna kuna

Dobra vijest za poljoprivrednike

Za oporavak poslovanja osigurano više od 360 milijuna kuna

29.6.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon deset godina, napokon otvorenje

Uloženo 20 milijuna eura

Nakon deset godina, napokon otvorenje

28.5.2020. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raste broj nezaposlenih

Vijest s burze rada

Raste broj nezaposlenih

13.5.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Toj smo tvornici život dali, a sada ćemo završiti na ulici'

Gorak okus zvečevačke čokolade

'Toj smo tvornici život dali, a sada ćemo završiti na ulici'

6.3.2020. | 11:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Poduzetnički inkubator već mjesecima 'diše punim plućima''

'Ljubičasta ljepotica' puna stanara

'Poduzetnički inkubator već mjesecima 'diše punim plućima''

23.1.2020. | 18:05
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :