Gospodarstvo : Građevinarstvo

Objavljeno: 26.12.2019. u 20:30
Prikaza: 4147
|
Autor: JZ/SBplus

Kad novinar piše ljut

Pametnome savjetnici nisu potrebni, a budali ne pomažu

pozega.eu
Foto: pozega.euJosip Vitez
 • pozega.eu

Sukladno elementarnom pravilu struke, obratili smo se direktoru Komunalca, gospodinu Josipu Vitezu, kako bismo čuli i drugu stranu. Zamolili smo neka nam komentira članak kolege...

POŽEGA - Budući da je vlasnik i glavni urednik najčitanijeg požeškog portala, 034portal.hr, u četvrtak, 26. prosinca 2019. godine, objavio članak pod alarmantnim naslovom: Dok Hrvatska raspravlja o radu nedjeljom, požeški Komunalac radi na Božić, pa eto...., a SBplus.hr ima ambiciju intenzivnije pratiti i događanja na području Požeško-slavonske županije, odlučili smo istražiti o čemu je riječ.

„I na sam Božić smo radili", počeo je Jelinić, čudeći se našem pitanju. „Što mislite kako bi reagirali građani i, u konačnici, naš osnivač Grad Slavonski Brod, odnosno gradonačelnik  Mirko Duspara da, kojim slučajem, nismo počistili sav otpad nastao, na određenim mjestima u Gradu, nakon burne Badnje noći.

Još jednom, pažljivo, pročitali smo kako kolega Mandarić, u svome članku dramaturški nabijenom do krajnjih granica, piše: „26. 12. 2019, oko 6:55, čuju se neki zvukovi, neka buka, neko lupanje, cijela naša kuća se ustala i gleda što se tu dešava, nikome nije jasno odakle ti zvukovi. Kada smo se skupili na prozoru i pogledali van, uočili smo vozilo za skupljanje smeća našeg požeškog Komunalca. Brže-bolje se punica obukla i leti u dvorište da kantu izvuče van, jer mi nismo znali da se na današnji praznik skuplja smeće.

Svi u čudu, jesmo li možda pogriješili dan, je li danas 27.12., gledamo na kalendar, palimo televiziju, ma neee, danas je stvarno 26.12.

Kada je prošla buka i uzbuna, sjeli smo uz kavu i razmišljamo: pa što se dogodilo. Mislim, hajde da neke benzinske crpke rade, ili čak neke trgovine, ali na jedan od najviši praznika naše katoličke vjere da Komunalac odvozi smeće...

Mislim, mi smo sjedište biskupije, duboko u Slavoniji temeljni kamen katoličke vjere Hrvatske. Čak u starom režimu komunizma Jugoslavije, smatram da bi vlast nekoliko puta promislila hoće li katolike provocirati s radom smetlara na Božić. No Požega, i aktualna vlast, toga se ne boje, oni znaju kako su nedodirljivi.

Kako bilo da bilo, ja odem po kruh u poznatoj požeškoj pekari (samo kažem bakin kruh, najbolji u Požegi), a prodavačica mi isto priča kako se čudi da komunalac danas radi.

Kad sam izašao iz pekare, susreo sam jednog djelatnika Komunalca (8:48 sati) u uniformi i pitam ga: "Pa što vi danas radite na Božić?", dobio sam odgovor: "Pa da, kad se mora, ali smo prekinuli maloprije", a ja u još većoj nevjeri, koji vrag je naredio da se na Božić radi i to samo dva sata rano ujutro. Apsolutni apsurd, ili požeški absurdistan. Ako je novi direktor, gospodin Josip Vitez, to naredio, svaka mu čast. Očigledno su ga njegovi, jako bliski vanjski suradnici, zaboravili savjetovati, ili su ga čak loše savjetovali, tko će ga znati?

No kako bilo da bilo, da završim, dok naša mlada Republika Hrvatska razmišlja o tome da nedjeljom zabrani rad, (naravno osim neophodni) Požega opet uvodi nova pravila i činjenice, RAD NA BOŽIĆ za smetlare: Bravo, bravo, bravo. Kad pomislim kako sam sve vidio, Požega mi pokazuje da se sve u životu može nadmašiti.

Sretan vam Božić (a požeškom Komunalcu pohvala za jednu od najglupljih odluka u povijesti: dva sata na Božić UJUTRO skupljati smeće)."

Citirani tekst malo smo lektorirali kako bismo ga našim čitateljima učinili razumljivijim.

Sukladno elementarnom pravilu struke, obratili smo se direktoru Komunalca, gospodinu Josipu Vitezu, kako bismo čuli i drugu stranu. Zamolili smo neka nam komentira članak kolege Mandarića. Vitez je to učinio vrlo brzo. Dostavio nam je pisani komentar kojeg, u nastavku, donosimo u cijelosti.

„Članak s 034portala, autora gospodina Ante Mandarića, objavljenog 26. prosinca 2019. godine, ocjenjujemo neistinitim i tendencioznim jer djelatnici Komunalca Požega d.o.o. nisu na Božić odvozili miješani komunalni otpad iz domaćinstava na području grada Požege i ostalih gradova i općina, kako to autor tvrdi u samom naslovu članka.

Budući da su u tjednu od 23. do 29. prosinca 2019. dva blagdana, Božić 25. prosinca i Sv. Stjepan 26. prosinca, odvoz miješanog komunalnog otpada organiziran je tako da će otpad iz domaćinstava, gdje je prema redovnom rasporedu odvoz trebao biti na Božić, 25. prosinca, otpad biti odvezen u subotu, 28. prosinca 2019., dok se za 26. prosinac odvoz obavlja prema rasporedu redovnog odvoza komunalnog otpada.

Podsjećamo da je raspored redovnog odvoza komunalnog otpada, kao i raspored odvoza komunalnog otpada u dane praznika i blagdana, objavljen u siječnju 2019. godine na internetskim stranicama www.komunalac-pozega.hr, a korisnici su ga u tiskanom obliku dobili na vlastite adrese uz račune za odvoz miješanog komunalnog otpada. Što znači da su građani pravovremeno informirani o datumima odvoza. To potvrđuje činjenica da su brojni građani 25. prosinca navečer izvezli svoje posude za miješani komunalni otpad ispred kuća kako bi ih djelatnici Komunalca Požega d.o.o. 26. prosinca ispraznili.

Nastavno na rečenice u članku „… požeškom Komunalcu pohvala za jednu od najglupljih odluka u povijesti, 2 sata na Božić UJUTRO skupljat smeće" te „Ako je novi direktor, gospodin Josip Vitez to naredio, svaka mu čast. Očigledno su ga njegovi, jako bliski vanjski suradnici zaboravili savjetovati ili su ga čak loše savjetovali, tko će znati?" napominjemo da odvoz miješanog komunalnog otpada nije rezultat novih odluka i naredbi novog direktora niti je pod utjecajem „vanjskih suradnika", već je riječ o planskom gospodarenju otpadom prema unaprijed utvrđenom rasporedu redovnog odvoza komunalnog otpada, odnosno rasporedu odvoza komunalnog otpada u dane praznika i blagdana.

U Komunalcu Požega d.o.o. ulažemo maksimalne napore kako bi naši korisnici bili zadovoljni te ne bi bili uskraćeni za redovite usluge koje im pružamo. Primjerice, da bi grad Požega bio u svakom trenutku uredan i čist, organizirana su dežurstva djelatnika tijekom blagdana i praznika zaduženih za javnu čistoću. Isto tako svake godine 1. siječnja, unatoč tome što je riječ o prazniku, djelatnici Odjela za gospodarenje otpadom i javnu higijenu, nakon dočeka nove godine, u samom središtu grada, čiste grad kako bi već istoga jutra osvanuo uredan. Isto tako, Zimska služba Komunalca Požega d.o.o., prema Planu rada zimske službe, u funkciji je 24 sata dnevno u periodu od 15.11. tekuće do 15.03. naredne godine te, bez obzira je li riječ o neradnim danima ili blagdanima, u slučaju snijega, čiste prometnice kako bi se promet odvijao sigurno i bez poteškoća. Ovakvih je primjera još, a sve kako bismo našim građanima pružili što kvalitetniju uslugu u okviru naših djelatnosti.

Naslovna fotografija na 034 portalu također je netočna, jer ne prikazuje djelatnike tvrtke Komunalac Požega. Riječ je o fotografiji nama nepoznate tvrtke koja prikazuje odvoz glomaznog otpada."

Želeći u potpunosti utvrditi gradivo, nazvali smo direktora slavonskobrodskog Komunalca, gospodina Peru Jelinića i zamolili ga neka nam kaže radi li njegova tvrtka na drugi dan Božića, dakle, 26. prosinca.

„I na sam Božić smo radili", počeo je Jelinić, čudeći se našem pitanju. „Što mislite kako bi reagirali građani i, u konačnici, naš osnivač Grad Slavonski Brod, odnosno gradonačelnik Mirko Duspara da, kojim slučajem, nismo počistili sav otpad nastao, na određenim mjestima u Gradu, nakon burne Badnje noći. Dakako, u pitanju je bio angažman tek dvije čistilice, jedan manji kamion i potreban broj ljudi. Drugi dan Božića, na Sv. Stjepana, 26. prosinca, radili smo redovito jer je u pitanju radni dan - za nas u Komunalcu". 

Umjesto zaključka, mogli bismo tek konstatirati kako: nije istina da su „na Božić" radnici požeškog Komunalca odvozili miješani komunalni otpad. Nije istina da je odvoz miješanog komunalnog otpada na dan 26. prosinca novina koju je uveo aktualni direktor Komunalca Josip Vitez. Nije istina da građani nisu blagovremeno informirani o terminima odvoza otpada. Nije istina kako je radno vrijeme Komunalca tek ono što je objavio 034portal, naime, cjelovito Radno vrijeme i Raspored odvoza svih vrsta otpada objavljeni su na službenoj stranici požeškog Komunalca. A je li istina da bi direktor požeškog Komunalca imao vanjske savjetnike, zasad, nismo provjeravali. Tek, čuli smo kako pametnome čovjeku „vanjski savjetnici" nisu potrebni, a budali ne pomažu.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Neki će studenti dobiti sobe s pogledom na bazen

  Projekt vrijedan gotovo 33 milijuna kuna

  Neki će studenti dobiti sobe s pogledom na bazen

  12.5.2020. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Procijenjena vrijednost je gotovo milijun kuna

  Projekt u najavi

  Procijenjena vrijednost je gotovo milijun kuna

  11.5.2020. | 17:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Krenuli s izgradnjom novog kružnog toka

  Veliko rasterećenje za promet

  Krenuli s izgradnjom novog kružnog toka

  29.4.2020. | 8:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrv. ceste ulažu 13 mil kuna u obnovu kolnika i tri rotora

  Ukupno će graditi 6 novih kružnih tokova

  Hrv. ceste ulažu 13 mil kuna u obnovu kolnika i tri rotora

  18.4.2020. | 17:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz veliki bazen ide i wellness

  Rekonstrukcija bazena

  Uz veliki bazen ide i wellness

  3.3.2020. | 17:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :