Politika : Županijski sud

Objavljeno: 5.10.2016. u 17:50
Prikaza: 7599
|
Autor: Drago Hedl

Novog predsjednika Županijskog suda

Mirka Svirčevića ozbiljno napadaju kolege suci

root : Mirka Svirčevića ozbiljno napadaju kolege suciMirko Svirčević(Foto: Marija Radošević)

Županijska državna odvjetnica, Mirela Šmital, koja je na ruke dobila pisanu izjavu suca Švigira - u kojoj on jasno kaže kako je osjećao nelagodu i nesigurnost zbog telefonskog razgovora u kojem Svirčević tri puta kaže kako nekoga treba ubiti... - to tako ne doživljava.

Mirko Svirčević, novi predsjednik Županijskog suda u Slavonskom Brodu, na posljednjoj sjednici Državnog sudbenog vijeća (DSV) krajem prošlog tjedna, za dlaku je izabran na tu dužnost, zahvaljujući razlici od jedne desetine boda pred svojim konkurentom, dosadašnjim v.d. predsjednikom tog suda, Predragom Dragičevićem.

Upravo je nevjerojatna preciznost kojom je DSV odvagivao dvojicu pretendenata na čelno mjesto Županijskog suda u Slavonskom Brodu: Svirčević je dobio 175,7 bodova, a Dragičević 175,6. No, tako tijesna razlika, koja pokazuje savršenu točnost one vage u rukama božice pravde, Justicije, nije jedina neobičnost tog izbora.

Telegram je u posjedu izjave koju je, na zahtjev županijske državne odvjetnice u Slavonskom Brodu, Mirele Šmital, 6. lipnja ove godine, napisao i urudžbirao sudac građanskog odjela Županijskog suda u Slavonskom Brodu, Edo Švigir. Ta izjava sadrži dva vrlo neobična detalja. Sudac Švigir opisuje kako je 30. siječnja ove godine, u 17:19, primio poziv s mobitela koji pripada novoizabranom predsjedniku Županijskog suda u Slavonskom Brodu, Mirku Svirčeviću.

'Ako ja budem predsjednik suda, pazi, batina ima dva kraja'.

'Njega treba ubiti. Njega treba ubiti'

”Javio sam se na poziv riječima: 'Halo, Mirko', ali meni nije bilo izravnog obraćanja već sam samo jasno čuo glas Mirka Svirčevića kako ozbiljnim tonom izgovara: 'Njega treba ubiti. Njega treba ubiti. Ma, njega treba ubiti”', piše sudac Švigir, pa nastavlja s opisom poziva koji je trajao dvije minute i 19 sekundi. Sudac Švigir kaže kako je, čuvši što Svirčević govori, s njim ponovno pokušao uspostaviti kontakt, ali ga ovaj očito nije čuo, jer je u tom trenutku razgovarao s osobama s kojima se nalazio u društvu.

”Nakon toga sam čuo da Mirko Svirčević razgovara s još jednom osobom”, nastavlja sudac Švigir priču o neobičnom sadržaju telefonskog razgovora, ”čije riječi nisam mogao točno razabrati, a i govor Mirka Svirčevića više nije bio tako razgovijetan, te sam mogao samo sporadično prepoznati neku riječ bez mogućnosti smislenog povezivanja. Stoga sam, nakon ukupno dvije minute i 19 sekundi, poziv prekinuo. Budući da sam na TV-u gledao nogometnu utakmicu nakon završetka iste nazvao sam Mirka Svirčevića i rekao da se javljam jer me je zvao. Mirko Svirčević mi je odgovorio da mu se mobitel slučajno uključio u džepu te da me nije ništa trebao”.

Švigir kaže kako mu je to bilo krajnje neobično, jer se takvo što ranije nikad nije događalo. No, upozorava na još jedan detalj koji cijelu tu neobičnu epizodu može staviti u drugačiji kontekst. ”Desetak dana prije navedenog poziva”, stoji u pisanoj izjavi suca Švigira, ”Mirko Svirčević, kao kandidat za predsjednika Županjskog suda u Slavonskom Brodu, povodom donošenja ocjena o njegovom radu, prijetio mi je riječima: 'Ako ja budem predsjednik suda, pazi, batina ima dva kraja”'.

”Prethodno opisani događaji kod mene su izazvali nelagodu, a čak jedno vrijeme i nesigurnost jer sam u međuvremenu čuo da je kolega Svirčević u dobrim odnosima s takvim osobama od kojih bi se to moglo i očekivati. Stoga sam, za svaki slučaj, preventivno, o svemu pričao među kolegama u sudu, a to tim više jer nemam što skrivati”

Povezanost suca s podzemljem

Švigir dodaje kako je o toj prijetnji izvijestio članove Sudačkog vijeća i kako je to uneseno u zapisnik. Sve to – neobičan telefonski poziv novoizabranog predsjednika županijskog suda u Slavonskom Brodu, Mirka Svirčevića, u kojem tri puta kaže kako nekoga treba ubiti, te spominjanje batine koja ima dva kraja, kod Švigira je izazvalo osjećaj nelagode.

”Prethodno opisani događaji kod mene su izazvali nelagodu, a čak jedno vrijeme i nesigurnost jer sam u međuvremenu čuo da je kolega Svirčević u dobrim odnosima s takvim osobama od kojih bi se to moglo i očekivati. Stoga sam, za svaki slučaj, preventivno, o svemu pričao među kolegama u sudu, a to tim više jer nemam što skrivati”, stoji u pisanoj izjavi suca Švigira koju je predao županijskoj državnoj odvjetnici u Slavonskom Brodu, Mireli Šmital.

Švigirova, više nego jasna, aluzija na moguću povezanost suca Svirčevića s brodskim podzemljem, kao i činjenica da je o neobičnom telefonskom razgovoru i spominjanju batine s dva kraja pričao s kolegama (o tom je bio izviješten i tadašnji v.d. predsjednika suda, Predrag Dragičević), pročula se i u Slavonskom Brodu.

Sumnja u objektivnost i nepristranost

Mato Vidović, koji je Uskoku još ranije prijavio suca Svirčevića za kazneno djelo protiv službene dužnosti i zlouporabe položaja i ovlasti (prijava je odbačena), smatrajući se oštećenim njegovom presudom zbog koje je Vidović odležao u zatvoru dvije i pol godine (kaznu je izdržao, ali je sada dobio pravo na obnovu tog spornog postupka), prijavio je Svirčevića da je svom kolegi, sucu Švigiru, prijetio smrću.

Egon Ljubičić, općinski državni odvjetnik u Slavonskom Brodu, kome je ta prijava došla u ruke, 30. svibnja ove godine, jasno je upozorio kako je ”Mirko Svirčević sudac istrage županijskog suda u Slavonskom Brodu te da svi dužnosnici i savjetnici Općinskog državnog odvjetništva s njim profesionalno surađuju, radi čega može postojati sumnja u objektivnost i nepristranost prilikom postupanja ovog državnog odvjetništva u ocjeni i donošenju odluke povodom prijave”. Ljubičić je stoga predložio da se istraga oko Svirčevića povjeri drugom, stvarno nadležnom općinskom državnom odvjetništvu.

Međutim, to se nije dogodilo. Županijska državna odvjetnica Mirela Šmital, koja je na ruke dobila pisanu izjavu suca Švigira u kojoj jasno kaže da je osjećao nelagodu i nesigurnost zbog onog telefonskog razgovora, u kojem Svirčević tri puta kaže kako nekoga treba ubiti, a potom i upozorenje da batina ima dva kraja, to tako ne doživljava.

Svirčević kaže da se spomenutog telefonskog razgovora ne sjeća, međutim da je moguće da je poziv bio slučajno uspostavljen. Tvrdi također da je njemu strana upotreba riječi čiji bi smisao bio da njega treba ubiti.

Odbačene prijetnje smrću

U službenoj zabilješci, sastavljenoj istog dana kada je primila pisano očitovanje suca Švigira, 6. lipnja ove godine, ona kaže: ”Ove riječi (Njega treba ubiti. Njega treba ubiti. Ma, njega treba ubiti.) nisu bile upućene nikom konkretno niti je bilo spominjano bilo čije ime. S obzirom da ove prijetnje nisu upućene direktno Edi Švigiru imenovani ih nije shvatio kao prijetnje ubojstvom upućene njemu (sic!)…”.

A što se pak batine s dva kraja tiče, županijska državna odvjetnica to ovako tumači: ”U odnosu na dio koji je sadržan u riječima Mirka Svirčevića: 'Ako ja budem predsjednik suda, pazi, batina ima dva kraja', isti se može protumačiti kao nekakvo zlo u smislu članka 139., stavak 1. KZ/11, za koje se progon poduzima po privatnoj tužbi za koju Edo Švigir izjavljuje da nije zainteresiran”.

Županjska državna odvjetnica predmet vraća Općinskom državnom odvjetništvu koje 24. lipnja odbacuje prijavu protiv Svirčevića, a tri mjeseca kasnije DSV će tog suca, s prednošću od jedne desetine boda, izabrati za predsjednika Županijskog suda u Slavonskom Brodu.

Svirčević tvrdi da se razgovora ne sjeća

Telegram je želio saznati od Svirčevića kome su bile upućene one tri puta ponovljene riječi ”Njega treba ubiti” te je li prijetio kolegi Švigiru spominjući batinu s dva kraja. Svirčević kaže da se spomenutog telefonskog razgovora ne sjeća, međutim da je moguće da je poziv bio slučajno uspostavljen. Tvrdi također da je njemu strana upotreba riječi čiji bi smisao bio da njega treba ubiti.

Dodaje, da sucu Švigiru nikada nije spominjao batinu s dva kraja i objašnjava da su sve prijave oko toga bile s ciljem da ga se diskreditira i izbaci iz utrke za predsjednika Županijskog suda. ”Mene to više ne zanima i time se ne želim baviti, već želim da svi zajedno nastavimo raditi”, rekao je Svirčević u telefonskom razgovoru za Telegram, svog prvog radnog dana na mjestu predsjednika Županskog suda u Slavonskom Brodu.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Časne dužnosti trebaju obnašati časni ljudi

Osramoćen sudac Mirko Svirčević

Časne dužnosti trebaju obnašati časni ljudi

18.9.2020. | 15:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izabrani novi suci za Županijski sud u Slavonskom Brodu

IZ DRŽAVNOG SUDBENOG VIJEĆA

Izabrani novi suci za Županijski sud u Slavonskom Brodu

5.12.2019. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Microsoft prekršio zakon Republike Hrvatske

Pravomoćna presuda

Microsoft prekršio zakon Republike Hrvatske

15.2.2019. | 17:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Svirčević imenovan predsjednikom Županijskog suda

Nakon 'fotofiniša' DSV objavilo:

Mirko Svirčević imenovan predsjednikom Županijskog suda

29.9.2016. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ponovljeno suđenje za aferu 'Sibinj' počinje 4. srpnja

Na županijskom sudu u Osijeku

Ponovljeno suđenje za aferu 'Sibinj' počinje 4. srpnja

15.6.2016. | 19:16
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon što je 2,5 godine proveo u zatvoru, obnova postupka

Obrat u predmetu osuđenika Mate Vidovića

Nakon što je 2,5 godine proveo u zatvoru, obnova postupka

9.3.2016. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kazneno prijavljena oba kandidata za šefa suda

Dragičević i Svirčević

Kazneno prijavljena oba kandidata za šefa suda

25.10.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kandidat za predsjednika Županijskog suda II

Sudac Mirko Svirčević

Kandidat za predsjednika Županijskog suda II

1.10.2015. | 22:22
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kandidat za predsjednika Županijskog suda I

Sudac Predrag Dragičević

Kandidat za predsjednika Županijskog suda I

30.9.2015. | 22:22
SBplus.hr, Slavonski Brod : Okrenula leđa sucu jer nije htjela biti fotografirana

Suđenje za zloporabe u Poreznoj

Okrenula leđa sucu jer nije htjela biti fotografirana

21.5.2015. | 21:56
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Mirković odlučio: Ne postoji javni interes

Zabranjeno snimanje

Sudac Mirković odlučio: Ne postoji javni interes

12.4.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zamalo uništen dokaz iz postupka Deniju Županu

Izostala komunikacija

Zamalo uništen dokaz iz postupka Deniju Županu

23.7.2014. | 11:36
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poništena oslobađajuća presuda Zovku i Aleksić

Na Županijskom sudu

Poništena oslobađajuća presuda Zovku i Aleksić

9.6.2014. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas nepravomoćna presuda za aferu Sibinj

Točno u podne

Danas nepravomoćna presuda za aferu Sibinj

31.3.2014. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Radio sam po zapovijedi generala Lucića'

Kruljac: 'Nisam oštetio državu'

'Radio sam po zapovijedi generala Lucića'

12.3.2014. | 14:50
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :