Politika : Županijski sud

Objavljeno: 25.10.2015. u 0:04
Prikaza: 7424
|
Autor: Drago Hedl

Dragičević i Svirčević

Kazneno prijavljena oba kandidata za šefa suda

root : Kazneno prijavljena oba kandidata za šefa suda Predrag Dragičević i Mirko Svirčević(Foto: .)

Telegram: 'Otkrili smo novi pravosudni skandal: Jedina dva kandidata za šefa suda prijavljeni za ozbiljna kaznena djela Dragičević i Svirčević natječu se za predsjednika suda u Slavonskom Brodu'

Državno sudbeno vijeće (DSV) naći će se u zanimljivoj situaciji kada uskoro bude odlučivalo o novom predsjedniku Županijskog suda u Slavonskom Brodu. Protiv obojice sudaca koji se natječu za tu funkciju, Predraga Dragičevića i Mirka Svirčevića, postoje prijave za ozbiljna kaznena djela.

U sudskom spisu nema izvornika dokumenata! To će Vidoviću, uz vlastoručni potpis, izjaviti i sudac Svirčević, 31. siječnja 2014. Međutim, u travnju ove godine, Vidović će u sudskom spisu na stranici 64. pronaći izvorni dokument za kojeg su i Županijski sud u Sl. Brodu i sudac Svirčević tvrdili da u spisu ne postoji!

Kaznenu prijavu napisao Čedo Prodanović

Kaznenu prijavu protiv suca Mirka Svirčevića napisao je ugledni zagrebački odvjetnik Čedo Prodanović u ime svog klijenta Mate Vidovića. Svirčević je prijavljen za kazneno djelo protiv službene dužnosti i zlouporabe položaja i ovlasti, za isto kazneno djelo zbog kojeg je na dvije i pol godine zatvora, u lipnju 2007., osudio Prodanovićevog branjenika, Vidovića. Vidović je u međuvremenu u potpunosti odslužio kaznu.

U kaznenoj prijavi protiv Svirčevića navodi se da je Vidović osuđen za kazneno djelo koje nije počinio jer na spornim ugovorima i financijskim dokumentima ne stoji njegov potpis, kao što se tvrdi u presudi suca Svirčevića. Taj je sudac odbio vještačenje grafološkog stručnjaka kojim bi se utvrdilo jesu li potpisi na spornim dokumentima Vidovićevi, a nije prihvatio ni svjedočenje Vidovićevog brata Drage koji tvrdi da je on, a ne Mate Vidović, potpisao sporne dokumente.

Sporni potpisi

Vidović je angažirao stalnog sudskog vještaka za rukopise i dokumente, Marijana Krajinu, koji je napisao kako sporni potpisi na kopijama dokumenta iz sudskog spisa ”vrlo vjerojatno nisu napisani rukom Mate Vidovića”, te dodao kako je ”nužno potrebno pregledati izvornike spornih dokumenata” da bi se sa sigurnošću moglo dati mišljenje o autentičnosti potpisa. No, Županijski sud u Slavonskom Brodu, stalna služba u Požegi, u dva navrata odbija zahtjev za obnovu postupka (što Vrhovni sud potvrđuje), među ostalim i zbog toga što je vještačenje rađeno na osnovu preslike dokumenata.

Vidović će od Županijskog suda u Sl. Brodu, koji ga je osudio na kaznu od dvije i pol godine zatvora, zatražit uvid u spis i izvornike dokumenta temeljem kojih je osuđen. Dobit će zanimljiv odgovor: u sudskom spisu nema izvornika dokumenata! To će mu, uz vlastoručni potpis, izjaviti i sudac Svirčević, 31. siječnja 2014. Međutim, u travnju ove godine, Vidović će ponovno pregledavati sudski spis i na stranici 64. pronaći izvorni dokument za kojeg su i Županijski sud u Sl. Brodu i sudac Svirčević tvrdili da u spisu ne postoji!

Jagečić smatra da sudac Dragičević nije provjeravao je li novac za sudske troškove i pristojbe uistinu uplaćen u državni proračun, već je odlagao spise s lažnim uplatnicama.

Grafološko vještačenje

Vidović će kasnije pronaći još tri originalna dokumenta za koje se u kaznenoj prijavi protiv suca Svirčevića tvrdi da su bili namjerno prikrivani tijekom provođenja sudskog postupka. Na osnovu tih, originalnih dokumenta, sudski vještak potpuno je siguran: ”sporni potpisi nisu napisani rukom Mate Vidovića”. U kaznenoj prijavi protiv suca Svirčevića, sada kandidata za predsjednika Županijskog suda u Slavonskom Brodu, stoji: on je uklonio iz spisa izvornik, te prikrivanjem tog izvornika, koji je naknadno unesen u spis, onemogućio izvođenje grafološkog vještačenja, a onda bez originalnih dokumenata donio presudu.

DSV je upoznat s obje kaznene prijave, a s onom protiv suca Dragičevića, drugog kandidata za predsjednika, a sada vršitelja dužnosti, Županijskog suda u Slavonskom Brodu – koju je podnio varaždinski poduzetnik, Anđelko Jagečić – i Ministarstvo pravosuđa. Jagečić prijavljuje Dragičevića zbog dobro poznate sudske afere u Požegi, gdje je otkriveno da je dvoje tamošnjih sudskih službenika godinama potkradalo državni proračun tako što su u sudske spise stavljali krivotvorene uplatnice kojima su osobe osuđene za kaznena djela trebale podmiriti sudske troškove i pristojbe.

Sudska afera u Požegi

Novac su zadržavali za sebe, a lažne uplatnice stavljali u sudske spise koje suci više ne bi provjeravali. Jagečić smatra da sudac Dragičević nije provjeravao je li novac za sudske troškove i pristojbe uistinu uplaćen u državni proračun, već je odlagao spise s lažnim uplatnicama. Tek kada je Jagečić pronašao takvu jednu krivotvorenu uplatnicu, a mediji je potom objavili, Dragičević je podnio kaznenu prijavu protiv počinitelja.

Dvoje ljudi tada je promptno uhićeno – građanin koji je trebao platiti sudski trošak i pristojbe u iznosu od 82.825,53 kn, te bivši sudski službenik koji je navodno primio novac i krivotvorio uplatnicu. Obojica su pritvorena. Prema neslužbenim informacijama iznos novca kojim je oštećen državni proračun zbog aljkave ili nikakve kontrole na sudovima u Požegi, milijunski je.

U slučaju te dvojice građana Državno je odvjetništvo postupalo relativno brzo, a pokrenuta je i istraga USKOK-a. No, iako i protiv sudaca postoje kaznene prijave, za sada nema informacija da se temeljem njih postupa. (Telegram)

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Časne dužnosti trebaju obnašati časni ljudi

Osramoćen sudac Mirko Svirčević

Časne dužnosti trebaju obnašati časni ljudi

18.9.2020. | 15:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izabrani novi suci za Županijski sud u Slavonskom Brodu

IZ DRŽAVNOG SUDBENOG VIJEĆA

Izabrani novi suci za Županijski sud u Slavonskom Brodu

5.12.2019. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Microsoft prekršio zakon Republike Hrvatske

Pravomoćna presuda

Microsoft prekršio zakon Republike Hrvatske

15.2.2019. | 17:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirka Svirčevića ozbiljno napadaju kolege suci

Novog predsjednika Županijskog suda

Mirka Svirčevića ozbiljno napadaju kolege suci

5.10.2016. | 17:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Svirčević imenovan predsjednikom Županijskog suda

Nakon 'fotofiniša' DSV objavilo:

Mirko Svirčević imenovan predsjednikom Županijskog suda

29.9.2016. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ponovljeno suđenje za aferu 'Sibinj' počinje 4. srpnja

Na županijskom sudu u Osijeku

Ponovljeno suđenje za aferu 'Sibinj' počinje 4. srpnja

15.6.2016. | 19:16
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon što je 2,5 godine proveo u zatvoru, obnova postupka

Obrat u predmetu osuđenika Mate Vidovića

Nakon što je 2,5 godine proveo u zatvoru, obnova postupka

9.3.2016. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kandidat za predsjednika Županijskog suda II

Sudac Mirko Svirčević

Kandidat za predsjednika Županijskog suda II

1.10.2015. | 22:22
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kandidat za predsjednika Županijskog suda I

Sudac Predrag Dragičević

Kandidat za predsjednika Županijskog suda I

30.9.2015. | 22:22
SBplus.hr, Slavonski Brod : Okrenula leđa sucu jer nije htjela biti fotografirana

Suđenje za zloporabe u Poreznoj

Okrenula leđa sucu jer nije htjela biti fotografirana

21.5.2015. | 21:56
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Mirković odlučio: Ne postoji javni interes

Zabranjeno snimanje

Sudac Mirković odlučio: Ne postoji javni interes

12.4.2015. | 0:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zamalo uništen dokaz iz postupka Deniju Županu

Izostala komunikacija

Zamalo uništen dokaz iz postupka Deniju Županu

23.7.2014. | 11:36
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poništena oslobađajuća presuda Zovku i Aleksić

Na Županijskom sudu

Poništena oslobađajuća presuda Zovku i Aleksić

9.6.2014. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas nepravomoćna presuda za aferu Sibinj

Točno u podne

Danas nepravomoćna presuda za aferu Sibinj

31.3.2014. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Radio sam po zapovijedi generala Lucića'

Kruljac: 'Nisam oštetio državu'

'Radio sam po zapovijedi generala Lucića'

12.3.2014. | 14:50
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :