Politika : Političke stranke

Objavljeno: 15.3.2020. u 10:45
Prikaza: 2128
|
Autor: D.Z./SBplus

Ušli su u Sabor podržavajući Istanbulsku

Brkić, Kovač, Penava, Stier i Tolušić su nevjerodostojni

FaH/direktno.hr
Foto: FaH/direktno.hrTomislav Tolušić, Davor Stier, Miro Kovač, Ivan Penava i Milijan Brkić
  • FaH/direktno.hr

Izvod iz izbornog programa HDZ-a 2016. koji je omogućio Kovaču ulazak u Hrvatski sabor: "U potpunosti ćemo ispuniti obveze prema Istanbulskoj konvenciji koja je za Republiku Hrvatsku stupila na snagu 2014."

ZAGREB - Danas se održavaju unutarstranački izbori za vrh stranke u HDZ-u. Svi članovi mogu izaći na izbore i birati predsjednika, zamjenika i potpredsjednike. Glavna "bitka" se vodi između timova: "Odvažno za Hrvatsku" na čelu kojega je Andrej Plenković, aktualni predsjednik HDZ-a i hrvatske Vlade i tima "Opcija za promjene" kojeg predvodi Miro Kovač, saborski zastupnik te bivši međunarodni tajnik HDZ-a i bivši hrvatski ministar vanjskih poslova u vladi Tihomira Oreškovića.

Jedna od glavnih prijepornih točaka i jedna od glavnih zamjerki Mire Kovača, kandidata za predsjednika stranke, je usvajanje tzv. Istanbulske konvencije u Saboru 2018. godine, čemu se Kovač tada usprotivio.

Da im je jako važna Istanbulska konvencija, ali i povezanost s katoličkom crkvom u Hrvatskoj, Kovačev tim to pokazuje i kroz uvodni dio svojih Programskih smjernica u kojima tvrde: "Mnogi su se tradicionalni birači HDZ-a odmaknuli od stranke pod dojmom da se forsiranjem ratifikacije Istanbulske konvencije ušlo u najveći sukob vlasti s kršćanskim vjernicima nakon pada komunizma u Hrvatskoj. To se nikad više ne smije dogoditi."

No iz tabora Andreja Plenkovića tvrde da se Kovač 2014. zalagao za ratifikaciju Istanbulske konvencije što dokazuju i snimkom sa tiskovne konferencije kojoj je nazočio i sam Miro Kovač.

U kampanji su se izmjenjivale poruke i priopćenja, a u jednom od njih, iz redova Plenkovićevog protukandidata za mjesto predsjednika stranke ističu: "Miro Kovač, kandidat za predsjednika HDZ-a, nikad nije podržavao niti tražio ratifikaciju tzv. Istanbulske konvencije, kako to u javnosti opetovano i neistinito pokušavaju prikazati Andrej Plenković i njegov izborni stožer", poručili su iz stožera Opcija za promjene, a donosi dnevnik.hr 12. veljače 2020. godine.

U priopćenju je također navedeno kako se Miro Kovač, među prvima u HDZ-u, usprotivio ratifikaciji tzv. Istanbulske konvencije te da je u Hrvatskom saboru, unatoč pritiscima Andreja Plenkovića, 13. travnja 2018. protiv nje i glasovao. 

Tvrdi se da glasnogovornik stožera Andreja Plenkovića manipulira sadržajem iznesenim na tiskovnoj konferenciji održanoj 25. studenog 2014. godine, prigodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Tada se Kovač, kao međunarodni tajnik HDZ-a, u ime Predsjedništva stranke, obratio javnosti i niti jednom riječju nije spomenuo ni ratifikaciju ni Istanbulsku konvenciju.

"U ime Predsjedništva stranke i u ime muškog dijela stranke, pridružujem se osudi svakog oblika nasilja nad ženama u društvu. Iskazujem podršku jednakopravnom statusu žena u hrvatskom društvu i vrednovanju statusa žena u hrvatskom društvu", rekao je Kovač 2014. godine.

Doista, iz stožera Opcije za promjene, točno su prenijeli riječi Mire Kovača, tadašnjeg međunarodnog tajnika HDZ-a s tiskovne konferencije 2014. godine. Međutim, nisu prenijeli riječi Margarete Mađerić, također članice HDZ-a i predsjednice  Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradske skupštine Grada Zagreba sa iste te tiskovne konferencije koja je, doslovno, na manje od dva metra udaljenosti od Mire Kovača i Josipe Rimac, članice Predsjedništva HDZ-a, dala sljedeću izjavu:

"Potrebno je što prije ratificirati Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (tzv. Istanbulska konvencija). Većina europskih zemalja ju je ratificirala i pitanje je zašto to Hrvatska još nije učinila. Pozivamo resorno ministarstvo i ministricu Milanku Opačić da u što kraćem roku pripremi Konvenciju za ratifikaciju u Saboru - kao prvi obvezujući dokument koji prepoznaje nasilje u obitelji i ženama kao temeljno kršenje ljudskih prava. Konvencija propisuje i ukazuje na izrazitu važnost medija na prepoznavanju, prijavljivanju i sprečavanju obiteljskog nasilja i nasilja nad  ženama", kazala je Mađerić. 

Kako i danas stoji na službenoj stranici HDZ-a "jednodušna je to poruka" navedenog HDZ-ovog trojca, jer nije bilo razloga sumnjati da izjave Mađerić, Kovača te Rimac nisu usuglašene prije same konferencije u vrhu stranke. Posebice što su brojni mediji tada prenijeli kritiku oporbenog HDZ-a upućenu ondašnjoj ministrici Opačić koja bi se mogla sažeti u jednoj rečenici: "Potrebno je što prije ratificirati Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (tzv. Istanbulska konvencija)".

Kovač, Brkić, Penava, Stier i Tolušić postali su saborski zastupnici HDZ-a podržavajući ratifikaciju Istanbulske konvencije na izborima 2016. 

U ožujku 2018. godine ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je glasovao, kao član Vlade RH, za upućivanje prijedloga Zakona o Istanbulskoj konvenciji u saborsku proceduru. Tada je Vlada donijela jednoglasnu odluku.

Možda je čak i moguće - ako smo skloni teoriji zavjere - tvrditi kako je netko kasnije u originalni tekst članka iz 2014. dodao da se radi o "jednodušnoj poruci", međutim, Miro Kovač ne može opovrgnuti da je on, 14. listopada 2016. godine, zajedno sa  Milijanom Brkićem,  Ivanom PenavomDavorom StieromTomislavom Tolušićem, ali i sa Brunom Esih, Zlatkom Hasanbegovićem, Hrvojem Zekanovićem i drugima koji se danas protive Konvenciji Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (tzv. Istanbulskoj konvenciji), preko liste Hrvatske demokratske zajednice, postao saborski zastupnik u 9. sazivu Hrvatskog sabora.

Naime, na 94. stranici HDZ-ovog izbornog programa "Vjerodstojno" za parlamentarne izbore 2016. godine, nakon kojih je HDZ formirao vladu kojoj je i dalje na čelu Andrej Plenković, piše: "Smatramo apsolutno neprihvatljivim bilo kakav oblik fizičkog, psihičkog ili seksualnog nasilja te ćemo značajno unaprijediti sustav prevencije i zaštite od svih oblika nasilja kroz institucije i potporu udrugama civilnog društva čije je djelovanje usmjereno na to područje. U potpunosti ćemo ispuniti obveze prema Istanbulskoj konvenciji koja je za Republiku Hrvatsku stupila na snagu 2014. Konvencija sadrži područja prevencije, zaštite od progona, kao i temeljne  mjera nadzora provođenja propisa". 

Ovdje je potpuno nevažno je li Istanbulska konvencija dobar dokument ili nije, mada ju je do sada potpisalo 46 zemalja, a ratificirale (usvojile u parlamentu) njih 32 uključujući i Italiju, Poljsku, Španjolsku i Tursku, zemlje sa velikim brojem vjernika. Ovdje je naglasak na izjavama Mire Kovača i ostalih članova "Opcije za promjene" u kojima se oštro protive konvenciji, a nisu imali ništa protiv biti na listi HDZ-a 2016., kada je stranka obećavala ratifikaciju Istanbulske konvencije. 

Zanimljivo je zabilježiti izjavu Tomislava Tolušića, bivšeg ministra u vladi Andreja Plenkovića, koji je nedavno za Večernji list kazao: "Govorimo o smjeru stranke koji, prema onome što vidimo na terenu kod dobrog dijela članova, nije dobar. HDZ je demokršćanska stranka koja treba biti desni centar, ali ne na papiru i na riječima već kroz svoja dijela. Stalno govorimo da to jesmo, ali to ne pokazujemo. Kršimo to kroz Istanbulsku konvenciju, kroz nepoštivanje referenduma, neprincipijalne koalicije i sve ono kroz što glasači prepoznaju da nismo ono što bi trebali biti." 

Međutim, u ožujku 2018. godine, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, kao član hrvatske Vlade, glasovao je za upućivanje prijedloga Zakona o Istanbulskoj konvenciji u saborsku proceduru. Tada je Vlada donijela jednoglasnu odluku. 

Iz izloženoga je vidljivo kako su Brkić, Kovač, Penava, Stier i Tolušić  nevjerodostojno slijedili pobjednički izborni program HDZ iz 2016. godine, pod nazivom Vjerodostojno, pa članovima HDZ-a ostaje za zaključiti na današnjim unutarstranačkim izborima: jesu li i u drugim svojim političkim stavovima jednako tako nevjerodostojni. 

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
VasilijeBrkic

VasilijeBrkic

Komentirano: 15.3.2020. | 16:12

1

,,ne može nam nitko ništa jači smo od (korone) sudbine,,
mentalist

mentalist

Komentirano: 15.3.2020. | 12:25

2

Gdje su ova četiri jahača apokalipse krenuli, na izlet,žali bože potrošenih novaca
PrijesvegaBaja

PrijesvegaBaja

Komentirano: 15.3.2020. | 11:50

3

Za koga li će glasati u Perkovci. Kakvo li je u Perkovci stanje s koronom ,mogla bi se korona u Perkovci razboriti.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo koliko komu ide iz županijske kase

Prema broju skupštinara

Donosimo koliko komu ide iz županijske kase

17.3.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ odgodio unutarstranačke izbore - do daljnjeg

Ćosić i njegovi na pobjedničkoj strani

HDZ odgodio unutarstranačke izbore - do daljnjeg

16.3.2020. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ja sam žena koja se usudi'

Uz Dan žena

'Ja sam žena koja se usudi'

8.3.2020. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mandat stavlja u mirovanje, ali će sjednicama nazočiti

Županijska vijećnica Marina Opačak Bilić

Mandat stavlja u mirovanje, ali će sjednicama nazočiti

4.3.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lucić ignorira Povjerenstvo i uživa na proslavama

U problemima zbog neprijavljenog duga

Lucić ignorira Povjerenstvo i uživa na proslavama

2.3.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zna se tko će dirigirati HDZ-om

Slavonski Brod jasno pokazao

Zna se tko će dirigirati HDZ-om

28.2.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoćemo li u petak konačno saznati tko su osnivači HDZ-a?

Iz godine u godinu o njima šute

Hoćemo li u petak konačno saznati tko su osnivači HDZ-a?

25.2.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čije su cipele učinkovitije, atraktivnije, 'hrvatskije'...?

Nova boja na političkoj sceni Broda

Čije su cipele učinkovitije, atraktivnije, 'hrvatskije'...?

9.2.2020. | 11:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDS: Za one koji moraju raditi nedjeljom plaće veće za 100%

Demokršćani u kampanju krenuli iz Broda

HDS: Za one koji moraju raditi nedjeljom plaće veće za 100%

8.2.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Požeškom SDP-u znaju tko je pio, a tko račun platio

S karakterom ili bez, nisu normalni

U Požeškom SDP-u znaju tko je pio, a tko račun platio

7.2.2020. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Svaki vijećnik osobno je odgovoran za odluku koju podržava'

Lemaić o koncesiji za javni prijevoz:

'Svaki vijećnik osobno je odgovoran za odluku koju podržava'

6.2.2020. | 13:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Milanoviću najviše novca stiglo iz Slavonskog Broda

Konačna financijska izvješća

Milanoviću najviše novca stiglo iz Slavonskog Broda

4.2.2020. | 23:23
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno, jedna suvisla inicijativa SDP-a

Valjda neće uprskati tijekom procedure

Konačno, jedna suvisla inicijativa SDP-a

29.1.2020. | 19:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sigurno, s tog područja ugledniju potporu dobiti neće

Novo pismo Andreju Plenkoviću

Sigurno, s tog područja ugledniju potporu dobiti neće

24.1.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pozivamo vodstvo Županije neka odstupi s dužnosti'

Ljutiti nakon blage kazne:

'Pozivamo vodstvo Županije neka odstupi s dužnosti'

23.1.2020. | 9:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Optužnica je neutemeljena i njezine teze ne mogu opstati'

Gradonačelnik reagirao na riječi SDP-a

'Optužnica je neutemeljena i njezine teze ne mogu opstati'

16.1.2020. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto su Sisak i Brod rekorderi po smanjenju stanovnika?

Nezavisna vijećnica Lemaić pita:

Zašto su Sisak i Brod rekorderi po smanjenju stanovnika?

15.1.2020. | 15:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dok se bore za drugo radno mjesto, mogu primati plaću

Župan je samo iskoristio svoja prava

Dok se bore za drugo radno mjesto, mogu primati plaću

11.1.2020. | 21:10
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :