Politika : Ostalo

Objavljeno: 25.1.2019. u 13:00
Prikaza: 2491
|
Autor: JZ/SBplus

Ekskluzivno za SBplus

Pero Ćosić predstavio novu regionalnu podjelu Hrvatske

root : Pero Ćosić predstavio novu regionalnu podjelu Hrvatske

Otkada je 2012. godine usvojena katastrofalno loša odluka o podjeli Hrvatske, osobno sam, a naravno i kolege iz Slavonije, u svakoj prilici upozoravao na nju te usvajanje prijedloga nove podjele smatram nužnim i hitnim.

ZAGREB/ SLAVONSKI BROD – Na svojoj zadnjoj sjednici, hrvatska Vlada je usvojila novu podjelu zemlje na statističke regije i taj zaključak uputila Eurostatu. Umjesto dosadašnje nepoštene podjele na dvije jedinice uveli su četiri, pri čemu bi najsiromašniji dijelovi Hrvatske – Slavonija i Lika – bili odvojeni od najbogatijeg Zagreba i činili jednu statističku regiju te bi, kao najsiromašniji dio Hrvatske, stekli i najbolje polazne parametre za ubrzano otklanjanje uzroka njihovu zaostajanju u razvoju. 

Na današnjoj prijepodnevnoj tiskovnoj konferenciji Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru, zastupnici te stranke: Branka Juričev Martinčev, Domagoj Mikulić, Miro Totgergeli i Pero Ćosić, predstavili su promjene koje će uslijediti. Tim povodom, Brođanina Peru Ćosića zamolili smo neka za portal SBplus predstavi i pojasni te novine.

"Prošli smo tjedan na Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću HDZ-a te na Klubu zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru razmotrili prijedlog nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine. Jedinice NUTS 2 razine označavaju regije koje imaju od 800 tisuća do tri milijuna stanovnika i sukladno tom njihovom obilježju, prijedlog je podijeliti Hrvatsku na četiri regije. Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac predstavila je materijale, u kojima je, među ostalim, s obzirom na geografski položaj i financijsko stanje regija, razmatrano devet varijanti podjela Republike Hrvatske na NUTS 2 regije.

"Usvajanjem nove statističke podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine, konačno, nerazvijene regije dobit će europske i nacionalne potpore koje su predviđene upravo za njihov brži razvoj, a Hrvatska će steći instrumente koji osiguravaju uravnotežen napredak zemlje u cjelini."

Nadalje, prostorne jedinice NUTS 3 razine odnose se na regije od 150 do 800 tisuća stanovnika i u pravilu se u Hrvatskoj podudaraju sa županijama. Nažalost, ako uspoređujemo NUTS 3 regije, naše slavonske županije (s izuzetkom Osječko-baranjske županije) nalaze se u dva posto najnerazvijenih regija Europske unije. Upravo se ovom novom podjelom želi omogućiti ujednačeni regionalni razvoj odnosno da najslabije razvijene NUTS 3 jedinice, odnosno županije, imaju pravo na najveći mogući stupanj regionalnih potpora s obzirom na svoj stupanj razvijenosti.

Budući da se nacionalne potpore također moraju uskladiti s europskim potporama, novom podjelom i one će se mijenjati kako bi osigurale najbolje moguće uvjete za korištenje sredstava kohezijske politike za što veće područje Republike Hrvatske. Pod tim se podrazumijeva ostvarivanje što povoljnijih uvjeta nacionalnog sufinanciranja projekata s obzirom na pravila koja donosi prijedlog Uredbe o fondovima 2021.-2027.

Od devet predstavljenih varijanti, u kojima se Hrvatska dijeli na četiri regije, prema različitim kriterijima, najbolja se pokazala prva varijanta. U njoj se Hrvatska dijeli na četiri NUTS 2 regije - Grad Zagreb, Jadransku Hrvatsku, Središnju i Istočnu Hrvatsku te Sjevernu Hrvatsku. U Središnju i Istočnu Hrvatsku ulazi pet slavonskih županija, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija. Vlada će razmotriti i usvojiti predloženu varijantu te prijedlog nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 regije uputiti Eurostatu na usvajanje.

Kada je 2012. godine Hrvatska podijeljena na dvije NUTS 2 regije, Slavonija je pripojena Zagrebu i Sjevernoj Hrvatskoj i na taj na taj način statistički je Slavonija sa svojih realnih 39 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) u odnosu na europski prosjek, nerealno, prikazana kao područje s prosjekom BDP-a od 64 posto u odnosu na europski prosjek. Stavljanjem Slavonije u istu statističku regiju s Gradom Zagrebom i Sjevernom Hrvatskom, zapravo, značajno je otežan napredak Slavonije. Naime, po toj odluci, regionalne i državne potpore bile su iste od sjeverne Hrvatske preko Zagreba do Slavonije, što je Slavoniju stavilo u još neravnopravniji položaj - jer nerazvijeni ne mogu stići razvijene ako imaju iste potpore. Domaćim kao i stranim investitorima bili su na raspolaganju isti iznosi potpora na zapravo različito razvijenim područjima. SDP-ova vlada je tom odlukom, ustvari, povećala neravnopravan odnos, time i  jaz, između bogatijih i siromašnijih regija Hrvatske te je Slavoniju stavila u još nepovoljniji položaj!

Otkada je usvojena ta katastrofalno loša odluka, osobno sam, a naravno i kolege iz Slavonije, u svakoj prilici upozoravao na nju te usvajanje prijedloga nove podjele NUTS 2 regija smatram nužnim i hitnim. 

Stvaranje novih NUTS 2 regija, odnosno što homogenijih regija u smislu njihove razine razvijenosti, doprinijet će lakšem vođenju politike ujednačenog regionalnog razvoja, s obzirom na to da će takva podjela omogućiti jasno diferenciranje između više i manje razvijenih područja.

Novom podjelom ta se nepravda ispravlja pa sad pet slavonskih županija, zajedno s Karlovačkom, Sisačko-moslavačkom i Bjelovarsko-bilogorskom, statistički, u odnosu na prosjek Europske unije, imaju prosjek BDP-a 40,7 posto. To znači da će se značajno povećati intenzitet europskih potpora na ovom području - za velika poduzeća s dosadašnjih 25 posto na 50 posto, za srednja poduzeća sa 35 posto na 60 posto, a za mala sa 45 posto na 70 posto. Pored toga, porast će i nacionalne potpore jer će se morati uskladiti s novom odlukom o statističkoj regionalnoj podjeli Hrvatske.

Resorno ministarstvo je novu podjelu predložilo, prije svega, kako bi se poduzetnicima koji žele investirati u manje razvijene regije omogućile veće potpore, kako regionalne (EU fondovi) tako i nacionalne. Primarno, takve se odluke odnose na ulaganja u realni sektor te se posredno odražavaju na povećanje zaposlenosti i visinu plaća, odnosno, na ukupno jačanje gospodarstva. S tom novom odlukom imati ćemo dvostruko veću regionalnu potporu i, zbog toga, konačno možemo očekivati da gospodarski počnemo sustizati razvijenije regije Hrvatske. Kad investitori dobiju priliku za bolje europske i nacionalne potpore, a pored toga nude im se i jeftinija zemljišta, dostupnija radna snaga, sigurno će imati više razloga investirati u ova područja. Upravo na ovaj način možemo osigurati uvjete za brži razvoj naše regije.

U novoj podjeli NUTS 2 regija, Grad Zagreb promatra se kao samostalna regija, baš kao što se promatraju glavni gradovi u svim europskim zemljama u našem okruženju. Grad Zagreb nipošto nije zakinut jer ima 104 posto BDP-a po stanovniku u odnosu na europski prosjek i nastavit će se razvijati kao i druge NUTS 2 regije takvog stupnja razvoja.

Zašto je Zagreb uopće bio statistički spojen sa Središnjom i Istočnom regijom u istu NUTS 2 regiju?! Navodno se smatralo da u drugim područjima države ne znaju i ne mogu iskoristiti potpore. Međutim, iskustva pokazuju kako to nipošto nije istina jer i u drugim područjima ima dovoljno znanja i kapaciteta iskoristiti sve potpore te zaista nema smisla da se, zbog tako loše pretpostavke koja je protivna kohezijskoj politici Europske unije, bogatija područja dodatno bogate na račun siromašnijih.

Dosad su sva sredstva potpore namijenjena gospodarstvenicima iskorištena u stopostotnom iznosu, a zainteresiranih za te potpore ima puno više i siguran sam da će, nakon usvajanja prijedloga nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 regije, iskoristivost ostati na stopostotnoj razini.

Da zaključim, usvajanjem nove statističke podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine, konačno, nerazvijene regije dobit će europske i nacionalne potpore koje su predviđene upravo za njihov brži razvoj, a Hrvatska će steći instrumente koji osiguravaju uravnotežen napredak zemlje u cjelini."

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 25.1.2019. | 14:43

1

Kako se približavaju izbori sve se više obećava HDZ -ovoj izbornoj bazi. Ako Slavonci i sada popuše neka idu u PM. Čuli smo to od onog tipa koji nikada nije bio bolestan!

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedan može zaposliti kuma, drugi ne smije primati naknadu

Povjerenstvo odlučilo:

Jedan može zaposliti kuma, drugi ne smije primati naknadu

20.1.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Očito, oni koji odlučuju za to ne mogu dobiti proviziju'

Ako jedu moraju i srati

'Očito, oni koji odlučuju za to ne mogu dobiti proviziju'

12.1.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo su najpozitivniji i najnegativniji političari Županije

Birali ste i na SBplus-u

Ovo su najpozitivniji i najnegativniji političari Županije

6.1.2020. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Perverzni izborni rezultati - Kirin i Ćosić najbolji

Ljevičara izabrali bogataši

Perverzni izborni rezultati - Kirin i Ćosić najbolji

6.1.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na birališta dosad izašlo manje od 20 tisuća Brođana

Poražavajuće niska izlaznost u Slavoniji

Na birališta dosad izašlo manje od 20 tisuća Brođana

5.1.2020. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najmanja izlaznost u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj

Prvi podatci o odazivu birača

Najmanja izlaznost u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj

5.1.2020. | 12:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : I u Sl. Brodu misteriozno se pojavljivali letci u sandučiću

DIP upozorio na kršenje šutnje

I u Sl. Brodu misteriozno se pojavljivali letci u sandučiću

5.1.2020. | 8:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zastrašujuće - naši i njihovi

I mi i oni

Zastrašujuće - naši i njihovi

4.1.2020. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prenosimo rezultate svih anketa

Pet do 12

Prenosimo rezultate svih anketa

3.1.2020. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Večeras je zadnji duel predsjedničkih kandidata

Koga biraju čitatelji SBplus-a?

Večeras je zadnji duel predsjedničkih kandidata

3.1.2020. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ima Hrvatsku: 'Čermak', 'desni' ili 'lijevi' birači?

Tko će pobijediti u nedjelju?

Tko ima Hrvatsku: 'Čermak', 'desni' ili 'lijevi' birači?

2.1.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što nas čeka u narednih šest mjeseci

STIGLO VRIJEME NA NAS

Evo što nas čeka u narednih šest mjeseci

1.1.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani predlažu one koji su dali doprinos razvoju Županije

Istaknuti pojedinci primit će nagrade

Građani predlažu one koji su dali doprinos razvoju Županije

28.12.2019. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ako Milanovića pošalju na Pantovčak, skinut će Plenkovića

Ljuta desnica mora 'glasati razumom'

Ako Milanovića pošalju na Pantovčak, skinut će Plenkovića

23.12.2019. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolinda već 'doziva' Škorine birače, Milanović pomirljiv

Predsjednički izbori 2019.

Kolinda već 'doziva' Škorine birače, Milanović pomirljiv

22.12.2019. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne dirajte ženu koja dobro radi!

Nitko u svome selu nije bio prorok

Ne dirajte ženu koja dobro radi!

21.12.2019. | 12:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : I Škoro voli malu djecu - tijekom izbora

Kolindinim stopama

I Škoro voli malu djecu - tijekom izbora

19.12.2019. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :