Politika : Ostalo

Objavljeno: 25.1.2019. u 13:00
Prikaza: 2349
|
Autor: JZ/SBplus

Ekskluzivno za SBplus

Pero Ćosić predstavio novu regionalnu podjelu Hrvatske

root : Pero Ćosić predstavio novu regionalnu podjelu Hrvatske

Otkada je 2012. godine usvojena katastrofalno loša odluka o podjeli Hrvatske, osobno sam, a naravno i kolege iz Slavonije, u svakoj prilici upozoravao na nju te usvajanje prijedloga nove podjele smatram nužnim i hitnim.

ZAGREB/ SLAVONSKI BROD – Na svojoj zadnjoj sjednici, hrvatska Vlada je usvojila novu podjelu zemlje na statističke regije i taj zaključak uputila Eurostatu. Umjesto dosadašnje nepoštene podjele na dvije jedinice uveli su četiri, pri čemu bi najsiromašniji dijelovi Hrvatske – Slavonija i Lika – bili odvojeni od najbogatijeg Zagreba i činili jednu statističku regiju te bi, kao najsiromašniji dio Hrvatske, stekli i najbolje polazne parametre za ubrzano otklanjanje uzroka njihovu zaostajanju u razvoju. 

Na današnjoj prijepodnevnoj tiskovnoj konferenciji Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru, zastupnici te stranke: Branka Juričev Martinčev, Domagoj Mikulić, Miro Totgergeli i Pero Ćosić, predstavili su promjene koje će uslijediti. Tim povodom, Brođanina Peru Ćosića zamolili smo neka za portal SBplus predstavi i pojasni te novine.

"Prošli smo tjedan na Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću HDZ-a te na Klubu zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru razmotrili prijedlog nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine. Jedinice NUTS 2 razine označavaju regije koje imaju od 800 tisuća do tri milijuna stanovnika i sukladno tom njihovom obilježju, prijedlog je podijeliti Hrvatsku na četiri regije. Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac predstavila je materijale, u kojima je, među ostalim, s obzirom na geografski položaj i financijsko stanje regija, razmatrano devet varijanti podjela Republike Hrvatske na NUTS 2 regije.

"Usvajanjem nove statističke podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine, konačno, nerazvijene regije dobit će europske i nacionalne potpore koje su predviđene upravo za njihov brži razvoj, a Hrvatska će steći instrumente koji osiguravaju uravnotežen napredak zemlje u cjelini."

Nadalje, prostorne jedinice NUTS 3 razine odnose se na regije od 150 do 800 tisuća stanovnika i u pravilu se u Hrvatskoj podudaraju sa županijama. Nažalost, ako uspoređujemo NUTS 3 regije, naše slavonske županije (s izuzetkom Osječko-baranjske županije) nalaze se u dva posto najnerazvijenih regija Europske unije. Upravo se ovom novom podjelom želi omogućiti ujednačeni regionalni razvoj odnosno da najslabije razvijene NUTS 3 jedinice, odnosno županije, imaju pravo na najveći mogući stupanj regionalnih potpora s obzirom na svoj stupanj razvijenosti.

Budući da se nacionalne potpore također moraju uskladiti s europskim potporama, novom podjelom i one će se mijenjati kako bi osigurale najbolje moguće uvjete za korištenje sredstava kohezijske politike za što veće područje Republike Hrvatske. Pod tim se podrazumijeva ostvarivanje što povoljnijih uvjeta nacionalnog sufinanciranja projekata s obzirom na pravila koja donosi prijedlog Uredbe o fondovima 2021.-2027.

Od devet predstavljenih varijanti, u kojima se Hrvatska dijeli na četiri regije, prema različitim kriterijima, najbolja se pokazala prva varijanta. U njoj se Hrvatska dijeli na četiri NUTS 2 regije - Grad Zagreb, Jadransku Hrvatsku, Središnju i Istočnu Hrvatsku te Sjevernu Hrvatsku. U Središnju i Istočnu Hrvatsku ulazi pet slavonskih županija, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija. Vlada će razmotriti i usvojiti predloženu varijantu te prijedlog nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 regije uputiti Eurostatu na usvajanje.

Kada je 2012. godine Hrvatska podijeljena na dvije NUTS 2 regije, Slavonija je pripojena Zagrebu i Sjevernoj Hrvatskoj i na taj na taj način statistički je Slavonija sa svojih realnih 39 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) u odnosu na europski prosjek, nerealno, prikazana kao područje s prosjekom BDP-a od 64 posto u odnosu na europski prosjek. Stavljanjem Slavonije u istu statističku regiju s Gradom Zagrebom i Sjevernom Hrvatskom, zapravo, značajno je otežan napredak Slavonije. Naime, po toj odluci, regionalne i državne potpore bile su iste od sjeverne Hrvatske preko Zagreba do Slavonije, što je Slavoniju stavilo u još neravnopravniji položaj - jer nerazvijeni ne mogu stići razvijene ako imaju iste potpore. Domaćim kao i stranim investitorima bili su na raspolaganju isti iznosi potpora na zapravo različito razvijenim područjima. SDP-ova vlada je tom odlukom, ustvari, povećala neravnopravan odnos, time i  jaz, između bogatijih i siromašnijih regija Hrvatske te je Slavoniju stavila u još nepovoljniji položaj!

Otkada je usvojena ta katastrofalno loša odluka, osobno sam, a naravno i kolege iz Slavonije, u svakoj prilici upozoravao na nju te usvajanje prijedloga nove podjele NUTS 2 regija smatram nužnim i hitnim. 

Stvaranje novih NUTS 2 regija, odnosno što homogenijih regija u smislu njihove razine razvijenosti, doprinijet će lakšem vođenju politike ujednačenog regionalnog razvoja, s obzirom na to da će takva podjela omogućiti jasno diferenciranje između više i manje razvijenih područja.

Novom podjelom ta se nepravda ispravlja pa sad pet slavonskih županija, zajedno s Karlovačkom, Sisačko-moslavačkom i Bjelovarsko-bilogorskom, statistički, u odnosu na prosjek Europske unije, imaju prosjek BDP-a 40,7 posto. To znači da će se značajno povećati intenzitet europskih potpora na ovom području - za velika poduzeća s dosadašnjih 25 posto na 50 posto, za srednja poduzeća sa 35 posto na 60 posto, a za mala sa 45 posto na 70 posto. Pored toga, porast će i nacionalne potpore jer će se morati uskladiti s novom odlukom o statističkoj regionalnoj podjeli Hrvatske.

Resorno ministarstvo je novu podjelu predložilo, prije svega, kako bi se poduzetnicima koji žele investirati u manje razvijene regije omogućile veće potpore, kako regionalne (EU fondovi) tako i nacionalne. Primarno, takve se odluke odnose na ulaganja u realni sektor te se posredno odražavaju na povećanje zaposlenosti i visinu plaća, odnosno, na ukupno jačanje gospodarstva. S tom novom odlukom imati ćemo dvostruko veću regionalnu potporu i, zbog toga, konačno možemo očekivati da gospodarski počnemo sustizati razvijenije regije Hrvatske. Kad investitori dobiju priliku za bolje europske i nacionalne potpore, a pored toga nude im se i jeftinija zemljišta, dostupnija radna snaga, sigurno će imati više razloga investirati u ova područja. Upravo na ovaj način možemo osigurati uvjete za brži razvoj naše regije.

U novoj podjeli NUTS 2 regija, Grad Zagreb promatra se kao samostalna regija, baš kao što se promatraju glavni gradovi u svim europskim zemljama u našem okruženju. Grad Zagreb nipošto nije zakinut jer ima 104 posto BDP-a po stanovniku u odnosu na europski prosjek i nastavit će se razvijati kao i druge NUTS 2 regije takvog stupnja razvoja.

Zašto je Zagreb uopće bio statistički spojen sa Središnjom i Istočnom regijom u istu NUTS 2 regiju?! Navodno se smatralo da u drugim područjima države ne znaju i ne mogu iskoristiti potpore. Međutim, iskustva pokazuju kako to nipošto nije istina jer i u drugim područjima ima dovoljno znanja i kapaciteta iskoristiti sve potpore te zaista nema smisla da se, zbog tako loše pretpostavke koja je protivna kohezijskoj politici Europske unije, bogatija područja dodatno bogate na račun siromašnijih.

Dosad su sva sredstva potpore namijenjena gospodarstvenicima iskorištena u stopostotnom iznosu, a zainteresiranih za te potpore ima puno više i siguran sam da će, nakon usvajanja prijedloga nove podjele prostornih jedinica NUTS 2 regije, iskoristivost ostati na stopostotnoj razini.

Da zaključim, usvajanjem nove statističke podjele prostornih jedinica NUTS 2 razine, konačno, nerazvijene regije dobit će europske i nacionalne potpore koje su predviđene upravo za njihov brži razvoj, a Hrvatska će steći instrumente koji osiguravaju uravnotežen napredak zemlje u cjelini."

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 25.1.2019. | 14:43

1

Kako se približavaju izbori sve se više obećava HDZ -ovoj izbornoj bazi. Ako Slavonci i sada popuše neka idu u PM. Čuli smo to od onog tipa koji nikada nije bio bolestan!

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Valenti i Duspari hrvatska Vlada (ni)je pisala

Licemjeri

Valenti i Duspari hrvatska Vlada (ni)je pisala

13.9.2019. | 16:45
Zemlja u kojoj je „in", koketirati s najsramnijim dijelom njezine prošlosti, niti može očekivati niti zaslužuje imati bolju budućnost.
Zemlja u kojoj je „in", koketirati s najsramnijim dijelom njezine prošlosti, niti može očekivati niti zaslužuje imati bolju budućnost.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlada lovcima odobrila 20 milijuna kuna

Za police osiguranja

Vlada lovcima odobrila 20 milijuna kuna

6.9.2019. | 12:15
Štete od naleta divljači u prometu su u značajnom porastu, jer se stanište za divljač mijenja pod utjecajem ljudi, a osiguravajuća društva određuju visoke premije osiguranja te su lovoovlaštenici odnosno lovačka društva dovedena pred postupak likvidacije i odustajanja od zakupa p
Štete od naleta divljači u prometu su u značajnom porastu, jer se stanište za divljač mijenja pod utjecajem ljudi, a osiguravajuća društva određuju visoke premije osiguranja te su lovoovlaštenici odnosno lovačka društva dovedena pred postupak likvidacije i odustajanja od zakupa p
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na ulazu u Centar za socijalnu skrb puno ozbiljnije kontrole

Za pomake je uvijek potrebna tragedija

Na ulazu u Centar za socijalnu skrb puno ozbiljnije kontrole

26.8.2019. | 14:00
I slavonskobrodski će Centar za socijalnu skrb uskoro biti opremljen detektorom metala na glavnom ulazu u zgradu. Nažalost, ono na što su socijalni radnici godinama upozoravali, nije se shvaćalo ozbiljno te je za promjene bila potrebna tragedija.
I slavonskobrodski će Centar za socijalnu skrb uskoro biti opremljen detektorom metala na glavnom ulazu u zgradu. Nažalost, ono na što su socijalni radnici godinama upozoravali, nije se shvaćalo ozbiljno te je za promjene bila potrebna tragedija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : USKOK istražuje prodaju zemljišta u Brodskom Varošu

Legalan posao ili lov u mutnom?

USKOK istražuje prodaju zemljišta u Brodskom Varošu

23.8.2019. | 10:40
Ugovor još nije sklopljen, a okolnosti u kojima je proveden natječaj i donesena odluka da se za 36,5 milijuna kuna zemljište proda tvrtki Marsonia glas, sada je predmet USKOK-ovih izvida.
Ugovor još nije sklopljen, a okolnosti u kojima je proveden natječaj i donesena odluka da se za 36,5 milijuna kuna zemljište proda tvrtki Marsonia glas, sada je predmet USKOK-ovih izvida.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi mogu unaprijediti položaj iznošenjem svojih stavova

'Stvaranje prilika za mlade'

Mladi mogu unaprijediti položaj iznošenjem svojih stavova

14.8.2019. | 21:50
Ispunjavajući anonimni upitnik svaka mlada osoba od 15 do 30 godine može izravno iznijeti svoje stavove te na taj način sudjelovati u donošenju odluka u Republici Hrvatskoj i Europskoj Uniji.
Ispunjavajući anonimni upitnik svaka mlada osoba od 15 do 30 godine može izravno iznijeti svoje stavove te na taj način sudjelovati u donošenju odluka u Republici Hrvatskoj i Europskoj Uniji.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Banke spustile kamate za subvencionirane kredite

Predaja zahtjeva od 10. rujna

Banke spustile kamate za subvencionirane kredite

12.8.2019. | 11:00
Treća je godina prijava za subvencionirane stambene kredite. Brođanima će država, prema stupnju razvijenosti, tijekom minimalnog petogodišnjeg perioda, 'pokrivati' 36 posto mjesečne rate. U Brodsko-posavskoj županiji, 2017. je bilo 49 odobrenih zahtjeva, a već prošle godine njih
Treća je godina prijava za subvencionirane stambene kredite. Brođanima će država, prema stupnju razvijenosti, tijekom minimalnog petogodišnjeg perioda, 'pokrivati' 36 posto mjesečne rate. U Brodsko-posavskoj županiji, 2017. je bilo 49 odobrenih zahtjeva, a već prošle godine njih
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trebaju li opće bolnice imati glasnogovornika?

Pokvareni telefon u komunikaciji

Trebaju li opće bolnice imati glasnogovornika?

29.7.2019. | 22:00
Možda će zvučati neuobičajeno, ali većina zdravstvenih ustanova u Lijepoj Našoj nema službenog glasnogovornika, mada je njihovo poslovanje, kao i razina pružanja usluga te stanje prostora od iznimne važnosti i direktnog utjecaja na sve građane.
Možda će zvučati neuobičajeno, ali većina zdravstvenih ustanova u Lijepoj Našoj nema službenog glasnogovornika, mada je njihovo poslovanje, kao i razina pružanja usluga te stanje prostora od iznimne važnosti i direktnog utjecaja na sve građane.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Put do građevinskih dozvola skraćen za osam mjeseci

Stigla i obavijest Grada o izmjenama

Put do građevinskih dozvola skraćen za osam mjeseci

23.7.2019. | 11:05
Ni mlade slavonskobrodske obitelji više ne moraju brinuti da će im polovicu roka za gradnju obiteljske kuće na gradskom zemljištu 'pojesti' lov na različite dozvole. Naime, promjenama dvaju zakona, sve je ubrzano.
Ni mlade slavonskobrodske obitelji više ne moraju brinuti da će im polovicu roka za gradnju obiteljske kuće na gradskom zemljištu 'pojesti' lov na različite dozvole. Naime, promjenama dvaju zakona, sve je ubrzano.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za svako maloljetno dijete godinu dana duže subvencioniranje

U rujnu kreće novi krug prijava

Za svako maloljetno dijete godinu dana duže subvencioniranje

16.7.2019. | 17:40
I ove godine u Zakon o subvencioniranju stambenih kredita unesene su izmjene. Tako se za produženje perioda subvencije od strane države više neće 'brojati' samo djeca rođena za to vrijeme, nego i ona rođena prije nego su se njihovi roditelji odlučili za ovu mjeru.
I ove godine u Zakon o subvencioniranju stambenih kredita unesene su izmjene. Tako se za produženje perioda subvencije od strane države više neće 'brojati' samo djeca rođena za to vrijeme, nego i ona rođena prije nego su se njihovi roditelji odlučili za ovu mjeru.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proširenim kapacitetom moći će primiti još 50 zatvorenika

Kaznionica u Požegi

Proširenim kapacitetom moći će primiti još 50 zatvorenika

12.7.2019. | 10:50
Radovima na prenamjeni dijela smještajnih kapaciteta iz poluotvorenih u zatvorene uvjete izdržavanja zatvorske kazne, bit će povećan prihvat kažnjenika za čak pedeset mjesta.
Radovima na prenamjeni dijela smještajnih kapaciteta iz poluotvorenih u zatvorene uvjete izdržavanja zatvorske kazne, bit će povećan prihvat kažnjenika za čak pedeset mjesta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Istraživanje o mladim Brođanima i dalje u tijeku

Anketu dosad ispunilo 993 mladih

Istraživanje o mladim Brođanima i dalje u tijeku

8.7.2019. | 8:00
Već mjesecima mladi Brođani pozvani su na ispunjavanje upitnika Savjeta mladih kojim se žele istražiti njihove želje, ideje i mišljenja kako bi Slavonski Brod postao dodatno privlačan generaciji između dvadesete i tridesete koja bi i trebala biti pokretačka snaga razvoja.
Već mjesecima mladi Brođani pozvani su na ispunjavanje upitnika Savjeta mladih kojim se žele istražiti njihove želje, ideje i mišljenja kako bi Slavonski Brod postao dodatno privlačan generaciji između dvadesete i tridesete koja bi i trebala biti pokretačka snaga razvoja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za izbor nove zgrade i dalje nema racionalnog objašnjenja

Građani već negoduju oko parkiranja

Za izbor nove zgrade i dalje nema racionalnog objašnjenja

1.7.2019. | 22:00
Tridesetak posto veća cijena najma od Dvorane, potreba za većim ulaganjem u unutrašnje uređenje, jednosmjerna ulica, nedostatak parkirnih mjesta - ništa od navedenog nije prevagnulo da se MUP ipak odluči za suradnju s Gradom.
Tridesetak posto veća cijena najma od Dvorane, potreba za većim ulaganjem u unutrašnje uređenje, jednosmjerna ulica, nedostatak parkirnih mjesta - ništa od navedenog nije prevagnulo da se MUP ipak odluči za suradnju s Gradom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čestitke Brođanima i žiteljima Županije

Hrvatska slavi Dan državnosti

Čestitke Brođanima i žiteljima Županije

25.6.2019. | 8:30
'Na ovaj ponosni dan, 25. lipnja, želim da zajedno, Brođanke i Brođani, učinimo sve što je potrebno kako bi naša lijepa Domovina Hrvatska bila sigurno, razvijeno, ugodno i stabilno mjesto za život svih građana, i to u čast onima koji su se borili za njezinu slobodu i suverenost t
'Na ovaj ponosni dan, 25. lipnja, želim da zajedno, Brođanke i Brođani, učinimo sve što je potrebno kako bi naša lijepa Domovina Hrvatska bila sigurno, razvijeno, ugodno i stabilno mjesto za život svih građana, i to u čast onima koji su se borili za njezinu slobodu i suverenost t
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan i gradonačelnik sa suradnicima položili vijence

Uoči Dana državnosti

Župan i gradonačelnik sa suradnicima položili vijence

24.6.2019. | 12:30
Time su obilježili sutrašnji Dan državnosti, sjećanje na 25. lipnja 1991. kada je u Hrvatskom saboru jednoglasno izglasana Deklaracija o samostalnosti Republike Hrvatske i donesena Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti.
Time su obilježili sutrašnji Dan državnosti, sjećanje na 25. lipnja 1991. kada je u Hrvatskom saboru jednoglasno izglasana Deklaracija o samostalnosti Republike Hrvatske i donesena Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijenci će i ove godine biti položeni dan ranije

To već postaje tradicija

Vijenci će i ove godine biti položeni dan ranije

18.6.2019. | 19:00
Ono što trebaju učiniti na same državne praznike, čelnici Brodsko-posavske županije i ove će godine odraditi dan ranije.
Ono što trebaju učiniti na same državne praznike, čelnici Brodsko-posavske županije i ove će godine odraditi dan ranije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ima li opasnosti od širenja tuberkuloze u BPŽ?

BiH u panici zbog zaraženih migranata

Ima li opasnosti od širenja tuberkuloze u BPŽ?

3.6.2019. | 22:00
Devedeset posto se radi o mladićima od petnaest do trideset godina starosti od kojih su mnogi HIV pozitivni. Imamo sidu, aktivnu tuberkulozu pluća, hepatitisa B i C. Evidentiran je veliki broj ovisnika o narkoticima i hipnoticima. Situacija je zabrinjavajuća. Liječnici su u velik
Devedeset posto se radi o mladićima od petnaest do trideset godina starosti od kojih su mnogi HIV pozitivni. Imamo sidu, aktivnu tuberkulozu pluća, hepatitisa B i C. Evidentiran je veliki broj ovisnika o narkoticima i hipnoticima. Situacija je zabrinjavajuća. Liječnici su u velik
SBplus.hr, Slavonski Brod : To su oni koji se boje zubara i injekcije, to nisu desničari

Ante Prkačin:

To su oni koji se boje zubara i injekcije, to nisu desničari

31.5.2019. | 12:30
„Ne vidim osobu koja bi odgovarala tim kriterijima. Ruža Tomašić napravila je neke promjene na bolje, međutim, nije ona taj format. Nema intelektualni potencijal za takvo nešto. - zaključio je Prkačin“, zaključio je Ante Prkačin.
„Ne vidim osobu koja bi odgovarala tim kriterijima. Ruža Tomašić napravila je neke promjene na bolje, međutim, nije ona taj format. Nema intelektualni potencijal za takvo nešto. - zaključio je Prkačin“, zaključio je Ante Prkačin.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad prodaje pet zemljišta na dobrim lokacijama

Saznajte gdje i po kojoj cijeni

Grad prodaje pet zemljišta na dobrim lokacijama

28.5.2019. | 9:50
Povoljnu početnu cijenu za pet svojih zemljišta na dobrim lokacijama, Grad Slavonski Brod novim je Natječajem ponudio svim zainteresiranim kupcima.
Povoljnu početnu cijenu za pet svojih zemljišta na dobrim lokacijama, Grad Slavonski Brod novim je Natječajem ponudio svim zainteresiranim kupcima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Akumulirani bijes nikako da izbije na površinu

Razmišljanja mladog čovjeka

Akumulirani bijes nikako da izbije na površinu

26.5.2019. | 18:15
Ispada da se jedino možemo tužiti, pričati o problemu, pisati o njemu pa se nadati kako će netko probuditi nekoga, tko će probuditi sve nas prije nego što ode onaj zadnji koji će ugasiti svjetlo.
Ispada da se jedino možemo tužiti, pričati o problemu, pisati o njemu pa se nadati kako će netko probuditi nekoga, tko će probuditi sve nas prije nego što ode onaj zadnji koji će ugasiti svjetlo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Apeliram na majke dječaka da ih odgajaju u pravom duhu'

Stotinu žena na tribini s Predsjednicom

'Apeliram na majke dječaka da ih odgajaju u pravom duhu'

25.5.2019. | 18:30
'Često mi žene znamo jedne prema drugima biti doista gore nego što su muškarci prema nama pa mi i novinarke postavljaju to pitanje. Moj odgovor na to je protupitanje: „Biste li to pitali mojeg kolegu predsjednika Vlade?". Isto tako, pitaju me žalim li jer sam propustila prvi zubi
'Često mi žene znamo jedne prema drugima biti doista gore nego što su muškarci prema nama pa mi i novinarke postavljaju to pitanje. Moj odgovor na to je protupitanje: „Biste li to pitali mojeg kolegu predsjednika Vlade?". Isto tako, pitaju me žalim li jer sam propustila prvi zubi