Politika : Ostalo

Objavljeno: 12.1.2019. u 20:00
Prikaza: 1575
|
Autor: Franjo Memedović

Nema zime za zaposlene kod 'države'

Nekima majka i krava muzara, a nekima maćeha i ubožnica

root : Nekima majka i krava muzara, a nekima maćeha i ubožnicaZgrada Županijske uprave Brodsko-posavske županije (Ilustracija)(Foto: AP/SBplus/arhiva)

Treba li državni parlament brojati 151 saborskog zastupnika; je li potrebno dvadeset jedno ministarstvo, toliko državnih agencija, inspekcijskih službi te mnoštvo drugih institucija? Nije li 20 županija plus grad Zagreb, 128 gradova i 448 općina rastrošno za državu koja broji tek četiri milijuna stanovnika?

KAKO je dobro biti zaposlen kod države kao poslodavca, bilo u državnim ili javnim službama. Nema tu viška zaposlenika, nema stečaja, nema likvidacija kojekakvih izmišljenih institucija i agencija. Ima samo pripajanja, a onda nema nit' otkaza ugovora o radu. Dapače, svake godine i dolaskom svake nove-stare vladajuće garniture, zaposlenih u javnim i državnim službama sve  je više,  pa čak i prosvjetnog kadra i ako je djece svake godine tridesetak tisuća manje.

Evidentno je kako postoji većina koja je izložena nemilim "pravilima" kapitalizma i "slobodnog" tržišta, koji su prepušteni pravilima bez pravila i oni drugi, koji uživaju blagodati zaštite države i koriste svoje pozicije da svoja prava štite ucjenama i štrajkovima, pred kojima njihov poslodavac - država nikada ne pruža otpor i uvijek popušta. 

 Svima je ovdje sve jasno: prekobrojnih znači nikada nema, kao što nema niti nekih mjerila učinka njihova rada. Plaće, regresi, božićnice i uskrsnice su sigurni i svakim novim proračunom čak se uredno i povećavaju, jer ako ne, eto štrajka i eto frke za njihove poslodavce, za vladajuće. Ako se prema službi još i ,,lojalno" ponašaš možeš biti nagrađen i sa desetak posto na plaću, kao da nije normalno da prema poslu i službi moraš biti odgovoran i odan.

Ništa lošije, a niti bolje, nije ni sa zaposlenicima i službenicima u jedinicama lokalne uprave i samouprave. Bez obzira što nas je u ovoj državi svake godine sve manje i manje, u državnim i javnim službama svake godine zaposlenika je sve više i više, a redovi i čekanja za ostvarivanje prava i potreba građana sve su duži i duži. S druge strane realni gospodarski sektor na velikom europskom i svjetskom tržištu muči se i u neravnopravnim uvjetima natječe se sa konkurencijom, pri čemu vrlo rijetki u tome i uspijevaju, a ostali se pate, uz zastarjele tehnologije, opterećeni raznim i s prevelikim porezima i doprinosima te raznim paradržavnim i kojekakvim drugim nametima. U takvim uvjetima nemoguće je  modernizirati tehnologije, a i svojim radnicima osigurati  plaće dostatne potrebama današnjeg načina življenja. Dugo su godina radnici strpljivi bili, nadali se boljem, a onda je fitilj do kraja dogorio te su - razočarani  svojim  standardom  i društvenom  klimom - mnogi krenuli u svijet trbuhom za boljim kruhom i za boljom, istina tuđom, državom.

I kada je ova pojava postala masovna ni tada one, koji su za nju 'zaslužni' - to nije dirnulo, nego su to protumačili kao slobodu kretanja radne snage u okvirima velikog europskog tržišta. Istovremeno to tržište nije zanimljivo i primamljivo za zaposlene u državnim i javnim službama, osim na žalost onima koje su nam najpotrebnije i u čije je školovanje država najviše uložila, a to su medicinski djelatnici čije su plaće, zbog prirode posla i uvjeta rada, stvarno male, čak ponekad i ponižavajuće. Bilo bi dobro doći do podatka, koliko je državnih službenika dalo otkaze i otišlo raditi u inozemstvo u odnosu na one iz realnog sektora. Ovo samo radi usporedbe, kako je i koliko je loše ili dobro biti zaposlen u tom sektoru.

Kada je sve ovako kako je, postavlja se pitanje, koliko smo i jesmo li uopće u ovoj državi bar donekle svi jednaki i  jednako zaštićeni?  Ustav ove države to nam 'na papiru' jamči, ali izgleda da to ipak nije baš tako? Evidentno je kako postoji ona većina  koja je izložena nemilim "pravilima"  kapitalizma i "slobodnog" tržišta, koji su prepušteni pravilima bez pravila i oni drugi, koji uživaju blagodati zaštite države i koriste svoje pozicije da svoja prava štite ucjenama, štrajkovima, pred kojima njihov poslodavac, država, nikada ne pruža otpor i  uvijek popušta. Dokaz da je tomu tako su i, ne tako davni, "dogovori " oko povišice plaća državnim i javnim službenicima u kojima je država opet pokleknula pred prijetnjom štrajka i popustila zahtjevima svojih zaposlenika te pronašla dvjestotinjak milijuna kuna za povišenje njihovih plaća, onako iz rukava, iako ta cifra nigdje nije u proračunu za 2019. godinu predviđena. Kažu to će se pronaći preraspodjelom, pa će se tako slična cifra naći na isti način i za besplatne udžbenike, koji su potrebniji od ucijenjene povišice plaća i tko zna koliko će se toga još namiriti  preraspodjelom sredstava u državnom proračunu za još neke druge zahtjeve i prohtjeve određenih skupina ili koalicijskih partnera. I sada se postavlja jedno logično pitanje, što znači preraspodjela? Ništa drugo nego, uzmi od onoga i tamo gdje se nitko ne buni i daj onome tko vrišti, kuka ili ucijenjuje, bez obzira što će to tamo odakle je uzeto više faliti, nego li što će tamo gdje je dano koristiti. I u ovim i ovakvim radnjama i slučajevima mogla bi se upotrijebiti ona narodna,"Tko jači, taj kači".

Malo se, ili skoro nitko, ne zapita kakva nam je potrošnja državnog novca, našeg zajedničkog? Niti jedna do sada vladajuća garnitura nije razmišljala, a kamoli pokušala racionalizirati i drugačije organizirati  državu, njene službe i institucije, a pogotovo njeno ustrojstvo i drugačije funkcioniranje. Prije svega da bude bar približno na dobrobit svim svojim  građanima. E, o tome se ne razmišlja i u to se ne dira. Rijetko kada i rijetko kome, i kod vladajućih i kod oporbe, padne na pamet postaviti pitanje treba li državni parlament brojati 151 saborskog zastupnika. Posebice ovakvih kakvi su sada. Je li potrebno  dvadeset jedno ministarstvo, uz tolike ministre i njihove zamjenike te brojne državne tajnike, treba li ovoliko državnih agencija, koje ponekada i  ne znaju što im je posao, uz mnoštvo razno raznih ureda sa izmišljenim i nepovezanim djelatnostima, inspekcijskih službi sa preklapajućim nadležnostima  te mnoštvo drugih institucija u kojima se broj zaposlenih svakom smjenom, ili zamjenom vlasti, iz godinu u godinu povećava za nekoliko stotina ili tisuća? Nikako se ovdje u konstatiranju ovog i ovakvog stanja ne smije zaboravit  niti na ustrojstvo države na lokalnoj razini, od županija, gradova i općina. Dvadeset županija plus grad Zagreb, 128  gradova, 448 općina za državu od jedva četiri milijuna stanovnika i njenu teritorijalnu veličinu - više je nego dovoljno proglasiti, rastrošno, neracionalno i populistički. Ovakvo stanje i situaciju teško je opravdati, osim ako se ne gleda iz kuta političkih stranaka, i po načelu kako svatko za svoje zasluge mora biti bar malo honoriran, pa šta košta, košta.

I kad se traže uzroci i razlozi današnjeg gospodarskog, društvenog, socijalnog i demografskog stanja nitko od onih koji su od naroda dobili mandate da upravljaju društvenim dobrom i državom, ne pronalazi odgovore i rješenja u navedenim  činjenicama i u dosadašnjem načinu ponašanja te u lošim odlukama i propisima svih vladajućih u proteklih dvadeset i osam godina, nego se i dalje bave raznim ideologijama, prošlošću i demagogijom o nekom dobru kojega nitko, osim nekih, ne osjeća. Zašto nitko do sada nije imao hrabrosti (možda je znanja i bilo) da za dobrobit i budućnost ovog naroda napravi ključne poteze koji bi tom narodu osigurali dostojanstvenije življenje i da na taj način razbije sadašnji osjećaj velikog broja građana o tome kako je ova  država nekima majka i krava muzara, a nekima maćeha i ubožnica?.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Leonardo

Leonardo

Komentirano: 13.1.2019. | 2:38

1

Ma ništa nije puno kada budale plačaju

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Valenti i Duspari hrvatska Vlada (ni)je pisala

Licemjeri

Valenti i Duspari hrvatska Vlada (ni)je pisala

13.9.2019. | 16:45
Zemlja u kojoj je „in", koketirati s najsramnijim dijelom njezine prošlosti, niti može očekivati niti zaslužuje imati bolju budućnost.
Zemlja u kojoj je „in", koketirati s najsramnijim dijelom njezine prošlosti, niti može očekivati niti zaslužuje imati bolju budućnost.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlada lovcima odobrila 20 milijuna kuna

Za police osiguranja

Vlada lovcima odobrila 20 milijuna kuna

6.9.2019. | 12:15
Štete od naleta divljači u prometu su u značajnom porastu, jer se stanište za divljač mijenja pod utjecajem ljudi, a osiguravajuća društva određuju visoke premije osiguranja te su lovoovlaštenici odnosno lovačka društva dovedena pred postupak likvidacije i odustajanja od zakupa p
Štete od naleta divljači u prometu su u značajnom porastu, jer se stanište za divljač mijenja pod utjecajem ljudi, a osiguravajuća društva određuju visoke premije osiguranja te su lovoovlaštenici odnosno lovačka društva dovedena pred postupak likvidacije i odustajanja od zakupa p
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na ulazu u Centar za socijalnu skrb puno ozbiljnije kontrole

Za pomake je uvijek potrebna tragedija

Na ulazu u Centar za socijalnu skrb puno ozbiljnije kontrole

26.8.2019. | 14:00
I slavonskobrodski će Centar za socijalnu skrb uskoro biti opremljen detektorom metala na glavnom ulazu u zgradu. Nažalost, ono na što su socijalni radnici godinama upozoravali, nije se shvaćalo ozbiljno te je za promjene bila potrebna tragedija.
I slavonskobrodski će Centar za socijalnu skrb uskoro biti opremljen detektorom metala na glavnom ulazu u zgradu. Nažalost, ono na što su socijalni radnici godinama upozoravali, nije se shvaćalo ozbiljno te je za promjene bila potrebna tragedija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : USKOK istražuje prodaju zemljišta u Brodskom Varošu

Legalan posao ili lov u mutnom?

USKOK istražuje prodaju zemljišta u Brodskom Varošu

23.8.2019. | 10:40
Ugovor još nije sklopljen, a okolnosti u kojima je proveden natječaj i donesena odluka da se za 36,5 milijuna kuna zemljište proda tvrtki Marsonia glas, sada je predmet USKOK-ovih izvida.
Ugovor još nije sklopljen, a okolnosti u kojima je proveden natječaj i donesena odluka da se za 36,5 milijuna kuna zemljište proda tvrtki Marsonia glas, sada je predmet USKOK-ovih izvida.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi mogu unaprijediti položaj iznošenjem svojih stavova

'Stvaranje prilika za mlade'

Mladi mogu unaprijediti položaj iznošenjem svojih stavova

14.8.2019. | 21:50
Ispunjavajući anonimni upitnik svaka mlada osoba od 15 do 30 godine može izravno iznijeti svoje stavove te na taj način sudjelovati u donošenju odluka u Republici Hrvatskoj i Europskoj Uniji.
Ispunjavajući anonimni upitnik svaka mlada osoba od 15 do 30 godine može izravno iznijeti svoje stavove te na taj način sudjelovati u donošenju odluka u Republici Hrvatskoj i Europskoj Uniji.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Banke spustile kamate za subvencionirane kredite

Predaja zahtjeva od 10. rujna

Banke spustile kamate za subvencionirane kredite

12.8.2019. | 11:00
Treća je godina prijava za subvencionirane stambene kredite. Brođanima će država, prema stupnju razvijenosti, tijekom minimalnog petogodišnjeg perioda, 'pokrivati' 36 posto mjesečne rate. U Brodsko-posavskoj županiji, 2017. je bilo 49 odobrenih zahtjeva, a već prošle godine njih
Treća je godina prijava za subvencionirane stambene kredite. Brođanima će država, prema stupnju razvijenosti, tijekom minimalnog petogodišnjeg perioda, 'pokrivati' 36 posto mjesečne rate. U Brodsko-posavskoj županiji, 2017. je bilo 49 odobrenih zahtjeva, a već prošle godine njih
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trebaju li opće bolnice imati glasnogovornika?

Pokvareni telefon u komunikaciji

Trebaju li opće bolnice imati glasnogovornika?

29.7.2019. | 22:00
Možda će zvučati neuobičajeno, ali većina zdravstvenih ustanova u Lijepoj Našoj nema službenog glasnogovornika, mada je njihovo poslovanje, kao i razina pružanja usluga te stanje prostora od iznimne važnosti i direktnog utjecaja na sve građane.
Možda će zvučati neuobičajeno, ali većina zdravstvenih ustanova u Lijepoj Našoj nema službenog glasnogovornika, mada je njihovo poslovanje, kao i razina pružanja usluga te stanje prostora od iznimne važnosti i direktnog utjecaja na sve građane.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Put do građevinskih dozvola skraćen za osam mjeseci

Stigla i obavijest Grada o izmjenama

Put do građevinskih dozvola skraćen za osam mjeseci

23.7.2019. | 11:05
Ni mlade slavonskobrodske obitelji više ne moraju brinuti da će im polovicu roka za gradnju obiteljske kuće na gradskom zemljištu 'pojesti' lov na različite dozvole. Naime, promjenama dvaju zakona, sve je ubrzano.
Ni mlade slavonskobrodske obitelji više ne moraju brinuti da će im polovicu roka za gradnju obiteljske kuće na gradskom zemljištu 'pojesti' lov na različite dozvole. Naime, promjenama dvaju zakona, sve je ubrzano.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za svako maloljetno dijete godinu dana duže subvencioniranje

U rujnu kreće novi krug prijava

Za svako maloljetno dijete godinu dana duže subvencioniranje

16.7.2019. | 17:40
I ove godine u Zakon o subvencioniranju stambenih kredita unesene su izmjene. Tako se za produženje perioda subvencije od strane države više neće 'brojati' samo djeca rođena za to vrijeme, nego i ona rođena prije nego su se njihovi roditelji odlučili za ovu mjeru.
I ove godine u Zakon o subvencioniranju stambenih kredita unesene su izmjene. Tako se za produženje perioda subvencije od strane države više neće 'brojati' samo djeca rođena za to vrijeme, nego i ona rođena prije nego su se njihovi roditelji odlučili za ovu mjeru.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proširenim kapacitetom moći će primiti još 50 zatvorenika

Kaznionica u Požegi

Proširenim kapacitetom moći će primiti još 50 zatvorenika

12.7.2019. | 10:50
Radovima na prenamjeni dijela smještajnih kapaciteta iz poluotvorenih u zatvorene uvjete izdržavanja zatvorske kazne, bit će povećan prihvat kažnjenika za čak pedeset mjesta.
Radovima na prenamjeni dijela smještajnih kapaciteta iz poluotvorenih u zatvorene uvjete izdržavanja zatvorske kazne, bit će povećan prihvat kažnjenika za čak pedeset mjesta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Istraživanje o mladim Brođanima i dalje u tijeku

Anketu dosad ispunilo 993 mladih

Istraživanje o mladim Brođanima i dalje u tijeku

8.7.2019. | 8:00
Već mjesecima mladi Brođani pozvani su na ispunjavanje upitnika Savjeta mladih kojim se žele istražiti njihove želje, ideje i mišljenja kako bi Slavonski Brod postao dodatno privlačan generaciji između dvadesete i tridesete koja bi i trebala biti pokretačka snaga razvoja.
Već mjesecima mladi Brođani pozvani su na ispunjavanje upitnika Savjeta mladih kojim se žele istražiti njihove želje, ideje i mišljenja kako bi Slavonski Brod postao dodatno privlačan generaciji između dvadesete i tridesete koja bi i trebala biti pokretačka snaga razvoja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za izbor nove zgrade i dalje nema racionalnog objašnjenja

Građani već negoduju oko parkiranja

Za izbor nove zgrade i dalje nema racionalnog objašnjenja

1.7.2019. | 22:00
Tridesetak posto veća cijena najma od Dvorane, potreba za većim ulaganjem u unutrašnje uređenje, jednosmjerna ulica, nedostatak parkirnih mjesta - ništa od navedenog nije prevagnulo da se MUP ipak odluči za suradnju s Gradom.
Tridesetak posto veća cijena najma od Dvorane, potreba za većim ulaganjem u unutrašnje uređenje, jednosmjerna ulica, nedostatak parkirnih mjesta - ništa od navedenog nije prevagnulo da se MUP ipak odluči za suradnju s Gradom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čestitke Brođanima i žiteljima Županije

Hrvatska slavi Dan državnosti

Čestitke Brođanima i žiteljima Županije

25.6.2019. | 8:30
'Na ovaj ponosni dan, 25. lipnja, želim da zajedno, Brođanke i Brođani, učinimo sve što je potrebno kako bi naša lijepa Domovina Hrvatska bila sigurno, razvijeno, ugodno i stabilno mjesto za život svih građana, i to u čast onima koji su se borili za njezinu slobodu i suverenost t
'Na ovaj ponosni dan, 25. lipnja, želim da zajedno, Brođanke i Brođani, učinimo sve što je potrebno kako bi naša lijepa Domovina Hrvatska bila sigurno, razvijeno, ugodno i stabilno mjesto za život svih građana, i to u čast onima koji su se borili za njezinu slobodu i suverenost t
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan i gradonačelnik sa suradnicima položili vijence

Uoči Dana državnosti

Župan i gradonačelnik sa suradnicima položili vijence

24.6.2019. | 12:30
Time su obilježili sutrašnji Dan državnosti, sjećanje na 25. lipnja 1991. kada je u Hrvatskom saboru jednoglasno izglasana Deklaracija o samostalnosti Republike Hrvatske i donesena Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti.
Time su obilježili sutrašnji Dan državnosti, sjećanje na 25. lipnja 1991. kada je u Hrvatskom saboru jednoglasno izglasana Deklaracija o samostalnosti Republike Hrvatske i donesena Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijenci će i ove godine biti položeni dan ranije

To već postaje tradicija

Vijenci će i ove godine biti položeni dan ranije

18.6.2019. | 19:00
Ono što trebaju učiniti na same državne praznike, čelnici Brodsko-posavske županije i ove će godine odraditi dan ranije.
Ono što trebaju učiniti na same državne praznike, čelnici Brodsko-posavske županije i ove će godine odraditi dan ranije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ima li opasnosti od širenja tuberkuloze u BPŽ?

BiH u panici zbog zaraženih migranata

Ima li opasnosti od širenja tuberkuloze u BPŽ?

3.6.2019. | 22:00
Devedeset posto se radi o mladićima od petnaest do trideset godina starosti od kojih su mnogi HIV pozitivni. Imamo sidu, aktivnu tuberkulozu pluća, hepatitisa B i C. Evidentiran je veliki broj ovisnika o narkoticima i hipnoticima. Situacija je zabrinjavajuća. Liječnici su u velik
Devedeset posto se radi o mladićima od petnaest do trideset godina starosti od kojih su mnogi HIV pozitivni. Imamo sidu, aktivnu tuberkulozu pluća, hepatitisa B i C. Evidentiran je veliki broj ovisnika o narkoticima i hipnoticima. Situacija je zabrinjavajuća. Liječnici su u velik
SBplus.hr, Slavonski Brod : To su oni koji se boje zubara i injekcije, to nisu desničari

Ante Prkačin:

To su oni koji se boje zubara i injekcije, to nisu desničari

31.5.2019. | 12:30
„Ne vidim osobu koja bi odgovarala tim kriterijima. Ruža Tomašić napravila je neke promjene na bolje, međutim, nije ona taj format. Nema intelektualni potencijal za takvo nešto. - zaključio je Prkačin“, zaključio je Ante Prkačin.
„Ne vidim osobu koja bi odgovarala tim kriterijima. Ruža Tomašić napravila je neke promjene na bolje, međutim, nije ona taj format. Nema intelektualni potencijal za takvo nešto. - zaključio je Prkačin“, zaključio je Ante Prkačin.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad prodaje pet zemljišta na dobrim lokacijama

Saznajte gdje i po kojoj cijeni

Grad prodaje pet zemljišta na dobrim lokacijama

28.5.2019. | 9:50
Povoljnu početnu cijenu za pet svojih zemljišta na dobrim lokacijama, Grad Slavonski Brod novim je Natječajem ponudio svim zainteresiranim kupcima.
Povoljnu početnu cijenu za pet svojih zemljišta na dobrim lokacijama, Grad Slavonski Brod novim je Natječajem ponudio svim zainteresiranim kupcima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Akumulirani bijes nikako da izbije na površinu

Razmišljanja mladog čovjeka

Akumulirani bijes nikako da izbije na površinu

26.5.2019. | 18:15
Ispada da se jedino možemo tužiti, pričati o problemu, pisati o njemu pa se nadati kako će netko probuditi nekoga, tko će probuditi sve nas prije nego što ode onaj zadnji koji će ugasiti svjetlo.
Ispada da se jedino možemo tužiti, pričati o problemu, pisati o njemu pa se nadati kako će netko probuditi nekoga, tko će probuditi sve nas prije nego što ode onaj zadnji koji će ugasiti svjetlo.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Apeliram na majke dječaka da ih odgajaju u pravom duhu'

Stotinu žena na tribini s Predsjednicom

'Apeliram na majke dječaka da ih odgajaju u pravom duhu'

25.5.2019. | 18:30
'Često mi žene znamo jedne prema drugima biti doista gore nego što su muškarci prema nama pa mi i novinarke postavljaju to pitanje. Moj odgovor na to je protupitanje: „Biste li to pitali mojeg kolegu predsjednika Vlade?". Isto tako, pitaju me žalim li jer sam propustila prvi zubi
'Često mi žene znamo jedne prema drugima biti doista gore nego što su muškarci prema nama pa mi i novinarke postavljaju to pitanje. Moj odgovor na to je protupitanje: „Biste li to pitali mojeg kolegu predsjednika Vlade?". Isto tako, pitaju me žalim li jer sam propustila prvi zubi