Politika : Ostalo

Objavljeno: 22.12.2019. u 20:30
Prikaza: 4438
|
Autor: Željka Gavranović

Predsjednički izbori 2019.

Kolinda već 'doziva' Škorine birače, Milanović pomirljiv

SBplus
Foto: SBplus
  • SBplus
  • SBplus
  • SBplus

Dok je na razini cijele Lijepe Naše pobijedio Zoran Milanović, Brodsko-posavska županija, ali i ostatak Slavonije, umjesto aktualne predsjednice i tradicionalne odanosti HDZ-u, izabrala je Škoru. Donosimo prva obraćanja onih koji su prošli u drugi krug.

22. prosinca 2019., 22.15

U 22.10 objavljeni su novi rezultati prebrojavanja glasova.Zoran Milanović i dalje je u vodstvu i tako će vjerojatno i ostati. Osvojio je 29,52 posto glasova, Kolinda Grabar Kitarović 26,72 posto, a Miroslav Škoro kojeg je umalo 'spasila' Slavonija, 24,44 posto - što znači da ipak ispada iz utrke i sa glasačkih listića koje će građani u svoje ruke uzeti 5. siječnja 2020. godine.

- Hvala onima koji su glasali za mene i onima koji to nisu učinili. Idemo u drugi krug! Ali ne idemo u rat, ratovi su gotovi. To govorim otpočetka. Idemo u civiliziranu građansku utakmicu, a u njoj neka pobijedi bolji. Vjerujem da sam taj bolji ja. Hrvatska je podijeljena najviše oko nebitnih stvari. U ova dva tjedna borit ću se da na izbore nagovorim svakog komu je hrvatski interes u prvom planu, da budemo dobra i solidarna zajednica građana, svih koji žive u Hrvatskoj, svih onih koji su možda drugačiji, ali su jednaki. Želim zemlju jednakih. Za dva tjedna, bit će što bude. Vjerujem u pobjedu, u meni nema ni gorčine niti straha. Kako je govorio veliki političar - ni prema komu s mržnjom, prema svima s dobrom vjerom, svjestan da će biti onih koji ne vole ono što zagovaram. Moj zadatak je da im se, jednako kao onima koji će me podržati, obratim i tim drugima jer u Hrvatskoj nitko ne smije biti drugi, nitko ne smije biti zapostavljen. - obratio se naciji relativni pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora 2019. godine, bivši premijer i nekadašnji dominantni predsjednik SDP-a, Zoran Milanović - 'predsjednik s karakterom' koji se, prije nekoliko mjeseci, vratio u političku arenu da bi danas, brojem prikupljenih glasova, potpuno iznenadio.

Milanović je, između ostalog, večeras naglasio kako će, kada postane predsjednik, biti vjeran samo hrvatskom Ustavu, a ne 'politikama'.

- Čestitam svim sukandidatima na njihovim rezultatima, posebno zahvaljujem onim biračima koji su mi dali povjerenje te omogućili ulazak u drugi krug, na putu do konačne pobjede. Ovo je bila bitka, kako bi neki rekli, 'deset na jednu', a imala sam i jakog sukandidata na svom političkom spektru, za razliku od gospodina Milanovića. Sada se svi moramo skupiti na okup i idemo u pobjedu. - kazala je Kolinda Grabar Kitarović, obraćajući se, očigledno, glasačima Miroslava Škore.

22. prosinca 2019., 20.30

Škoro vodi u Brodsko-posavskoj županiji

U Brodsko-posavskoj županiji obrađeno je 47,41 posto glasova. Prema njima, Miroslav Škoro u tom dijelu Slavonije vodi s 33,94 posto, Kolinda Grabar Kitarović je dobila 31,22 posto glasova, a Zoran Milanović 20,30 posto. Mislav Kolakušić svojim je programom u Brodsko-posavskoj županiji 'osvojio'  5,60 posto birača.

Prvi privremeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva pokazuju kako na razini cijele Lijepe Naše u utrci za Pantovčak vodi Milanović s 30,23 posto glasova, Grabar Kitarović mu je za petama s 27,38 posto, dok Škoro zaostaje s 23,62 posto, a Kolakušić je na niskih 5,88 posto.

22. prosinca 2019., 17 sati

Do 16.30 u Požeško-slavonskoj županiji izlaznost se popela na 37,79 posto, a u Brodsko-posavskoj je dosegnula 35,61 posto. U točnim brojkama to iznosi 24.199 glasača koji su u Požeško-slavonskoj zaokružili izabranog kandidata, a u Brodsko-posavskoj 44.063. U Požegi je glasovalo 8.703 građana, u Slavonskom Brodu tek 7520, a Novoj Gradiški 1.407.

Prema prvim izlaznim anketama, trenutno po broju glasova vodi Zoran Milanović, a aktualna predsjednica, Kolinda Grabar-Kitarović je na drugom mjestu.

22. prosinca 2019., 12 sati

Požega jedan od gradova s najvećom izlaznošću

Od 3.854.761 birača, na izbore je prije podneva izašlo njih 552.129, odnosno, 15,75 posto. To je sto tisuća birača više nego prije pet godina (koji su do podneva obavili svoju građansku dužnost).

Najveća je izlaznost bila u Varaždinskoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji, dok je najmanja u Zadarskoj i Splitskoj. U Brodsko-posavskoj županiji glasovalo je 14,47 posto birača, u Požeško-slavonskoj 15,24 posto.

Prema gradovima, najveća je izlaznost do 11.30 bila u Požegi, Varaždinu i Koprivnici. Od ukupno 21.612 glasača, u Požegi je svoje za današnji krug predsjedničkih izbora već odradilo njih 4.602.

Usporedbe radi, od 51.165 slavonskobrodskih birača, na birališta je dosad izašlo njih 7.520. Nova Gradiška ima ukupno 11.986 osoba na popisu birača, a do podneva je glasovalo 1407.

22. prosinca 2019., 10.10

U Slavonskom Brodu moguće je glasovati na čak 66 lokacija

JUTROS su otvorena biračka mjesta na kojima će Hrvati diljem Lijepe Naše, ali i u inozemstvu, moći zaokružiti izabranog predsjedničkog kandidata od njih ukupno jedanaest ponuđenih na svakom listiću.

Ministar uprave, Ivan Malenica, prošli je tjedan donio rješenje o izmjeni rješenja o zaključivanju popisa birača kojim je utvrđeno da je ukupno 3.854.761 birač upisan u popis birača i to: 3.677.901 birač s prebivalištem u Republici Hrvatskoj po općinama i gradovima (Od tog broja 11.771 je prethodno registriranih birača); 176.860 birača bez prebivališta u Republici Hrvatskoj aktivno je registrirano.

U Brodsko-posavskoj županiji registrirana su 133.382 birača, a u Požeško-slavonskoj njih 64.035.

U Slavonskom Brodu jutros je otvoreno 66 biračkih mjesta, na području Nove Gradiške njih 14, a u Požegi 20.

Birališta u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji, moguće je pregledati u priloženom dokumentu, a ako ni tad ne budete znali kamo trebate izaći na zaokriživanje glasačkog listića, moguće je to provjeriti u Registru birača, kako je prikazano u galeriji fotografija - upisom prijavljene adrese stanovanja.

Podatke o odazivu birača do 11.30 Državno će izborno povjerenstvo javnosti priopćiti objavom u 12 sati, dok će podatke o odazivu birača do 16.30 objaviti u 17 sati. Prve privremene rezultate izbora za predsjednika Republike Hrvatske, Državno izborno povjerenstvo će na svojoj mrežnoj stranici www.izbori.hr objaviti u 20 sati, a isti će se dalje ažurirati svakih deset minuta.

Njihove objave možete pratiti i na portalu SBplus.

Birališta u BPŽ i PSŽ

MS Excel Dokument(.xlsx)

265 kb

Broj komentara: 22

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Dobar_los_zao

Dobar_los_zao

Komentirano: 6.1.2020. | 21:03

1

Rekao sam da ju gazi kao plitak potok. Padaj silo i nepravdo!
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 23.12.2019. | 22:01

2

prošla je izborna šutnja, istina boli
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 23.12.2019. | 15:07

3

nečeš je nemaš muda jer je sve istina
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 23.12.2019. | 15:06

4

Zanima me samo jedno jesam li išta slagao imaj muda pa odgovori , izazov
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 23.12.2019. | 15:01

5

Ti si za mene kao jedan doktor koji je bio s tobom u stranci koju ja zovem dobro pijanstvo, kojii je ostavio ženu i četvero djece zbog neke druge osobe , katolik , meni je osobno prigovorio što sam rekao da na satelitu gledam strane programe a ne gledam htv , ok vratio se nazad supruzi ,ali mrlja i dalje ne stoji Upamti dobro ,drži se biljak ,sjedni dva , ne pomažeš bratu ni osobi x , samo štetiš
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 23.12.2019. | 14:49

6

Stipiću , moram pogaztti rijeć , sin milicajca u bišem omladinskom klubu u jugi pjevao i družio borom čorbom i bilo ti je dobro Poslije rata bio u stranci koka je projahala korzom obečavala brda i dolove , zavšila ili skončala nakon jednog dobrog pijanstva normalno ne na tvoj račun.Sad agitiraš za tvog brata praviš se domo'ljubom a voliš samo sebe i svoju narcisoidnu pojavu , otrijezni se momak . Mene ne zanima ni kolinda ni milanović ni škoro , Znaš kome jebe onaj juričak sa 5 posto jer je govorio istinu a u prvi mah ispao klaun. Država u kojoj svi kukaju onda i ne izađu na izbore tu nešto nije u redu,MI slavonci smo svi trebali glasovati za škoru i on bi onda bio predsjednik .Živjela Slavonija i Hr vatska a uhljebi poput tebe 0 nemaš ti muda odgovoriti
Dobar_los_zao

Dobar_los_zao

Komentirano: 23.12.2019. | 14:20

7

Teško da će Škoro agitirati za čokolindu po kojoj je pljuvao jer bi tako izdao svoje glasače za koje je vjerovatnije da će ostati kod kuće u drugom krugu ili Milanoviću dati glas. Ako bude tako Zoki kradaezemjarsku fukaru i lažljivicu u drugom krugu gazi kao plitak potok. Glas za čokolindu je glas za Bandiča korupciju lopovluk i ostale gadarije o kojima u svom prvom mandatu nije ni riječ rekla ali bi zato lopovima pekla kolače i nosila u zatvor. Nije ni Milanović neki dobitak na lotu ali ovu smutljivcu stavljati s njim u isti koš je van pameti.
AculeusApis

AculeusApis

Komentirano: 23.12.2019. | 13:14

8

Nakon rezultata ovih izbora logičan zakjljučak slijedi: svi oni u HDZ-u i oni oko njega koji žele promjeniti Plenkovića na čelu HDZ eto im izvanredna prilika. Pobjeda Milanovića vjerojatan je kraj Plenkovića, a to je iskrena (prikrivena) želja dijela HDZ-ovih simpatizera i članstva. Ako se Škoro jasno izjasni za Kolindu, njegova sudbina je slična kao i onih koji su slično postupali prije njega. Uglavnom biti će zanimljivo.
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 23.12.2019. | 13:01

9

Stipiću nije on bio toliko loš premijer koliko je bio opstruiran od strane opozicije u vidu hdzea. Da je moglo bolje uvijek može ali uz toliko podmetanja klipova pod noge teško je nešta više napraviti jer hdzeu nikada nije na prvom mjestu bio boljitak za njihove građane nego samo preuzimanje vlasti. Kao predsjednik imati će priliku biti neka vrsta korektiva vladi i saboru i svakako će biti korisniji od potkapacipirane pevaljke kojoj je domet slikanje pred bijelom kućom grljenje nogometaša pjevanje i ostala blamiranja. Ukratko ona kao takva ne služi ama baš ničemu osim što sramoti i sebe i nas. Ono intelekta što ona ima u glavi Milanović ima u dupetu i za nju je političar od formata što se vidjelo i po sinoćnjim govorima gdje se ova razbacivala kojekakvim populističkim i plitkim floskulama dokazujući da je zalutala na to radno mjesto.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 23.12.2019. | 12:01

10

Ispravka greške 'automatske tipkovnice' u zadnjoj rečenici mojeg prethodnog komentara: na suradnju

Broj komentara: 22

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani uživaju u teretani pod vedrim nebom

Tjelovježbom protiv panike i straha

Brođani uživaju u teretani pod vedrim nebom

20.3.2020. | 8:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi iskorak u iznimnoj karijeri general bojnika Jurkovića

Promjene u Hrvatskoj vojsci

Novi iskorak u iznimnoj karijeri general bojnika Jurkovića

11.3.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li djelatnici brodskog Centra danas sigurniji?

Promjena radnih uvjeta

Jesu li djelatnici brodskog Centra danas sigurniji?

4.3.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo su gradski poslovni prostori koje je moguće zakupiti

Dobre lokacije i niske početne cijene

Ovo su gradski poslovni prostori koje je moguće zakupiti

19.2.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trol, hejter ili jedini zainteresiran?

On za Dusparu ima puno pitanja

Trol, hejter ili jedini zainteresiran?

15.2.2020. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik Mirko Duspara ugostit će lokalne čelnike

Okupljanje u Slavonskom Brodu

Gradonačelnik Mirko Duspara ugostit će lokalne čelnike

13.2.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : A što je to STEM?

Pitali smo ravnatelja

A što je to STEM?

6.2.2020. | 8:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mjesto za reklamiranje dobit će 'najpovoljniji' ponuditelj

Znate li koliko takva lokacija košta?

Mjesto za reklamiranje dobit će 'najpovoljniji' ponuditelj

3.2.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li se županijske bolnice ponovno spojiti u jednu?

Novi ministar najavio integraciju

Hoće li se županijske bolnice ponovno spojiti u jednu?

2.2.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nije moguće u istom gradu slaviti Budaka i sjećati se Židova

Rijetki mare za izgubljene živote

Nije moguće u istom gradu slaviti Budaka i sjećati se Židova

26.1.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedan može zaposliti kuma, drugi ne smije primati naknadu

Povjerenstvo odlučilo:

Jedan može zaposliti kuma, drugi ne smije primati naknadu

20.1.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Očito, oni koji odlučuju za to ne mogu dobiti proviziju'

Ako jedu moraju i srati

'Očito, oni koji odlučuju za to ne mogu dobiti proviziju'

12.1.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo su najpozitivniji i najnegativniji političari Županije

Birali ste i na SBplus-u

Ovo su najpozitivniji i najnegativniji političari Županije

6.1.2020. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Perverzni izborni rezultati - Kirin i Ćosić najbolji

Ljevičara izabrali bogataši

Perverzni izborni rezultati - Kirin i Ćosić najbolji

6.1.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na birališta dosad izašlo manje od 20 tisuća Brođana

Poražavajuće niska izlaznost u Slavoniji

Na birališta dosad izašlo manje od 20 tisuća Brođana

5.1.2020. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najmanja izlaznost u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj

Prvi podatci o odazivu birača

Najmanja izlaznost u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj

5.1.2020. | 12:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : I u Sl. Brodu misteriozno se pojavljivali letci u sandučiću

DIP upozorio na kršenje šutnje

I u Sl. Brodu misteriozno se pojavljivali letci u sandučiću

5.1.2020. | 8:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zastrašujuće - naši i njihovi

I mi i oni

Zastrašujuće - naši i njihovi

4.1.2020. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :