Politika : Općinski sud

Objavljeno: 9.3.2018. u 0:01
Prikaza: 6603
|
Autor: J.Z./SBplus

Ispravak navoda

Objavljujemo na Zahtjev Općinskog suda u Slav. Brodu

root : Objavljujemo na Zahtjev Općinskog suda u Slav. Brodu

"S obzirom da je pravo Republike Hrvatske kompleksna cjelina, popraćena mnogobrojnim zakonskim propisima i tumačenjima, građani imaju pravo na potpune i točne informacije o načinu rada sudaca pa je vrlo neodgovorno na temelju polovičnih saznanja prozivati suce i sudske savjetnike, koji su ujedno veći dio spornih spisa preuzeli kad su pojedini suci prestali biti pravosudni dužnosnici i koji su spisi označeni kao riješeni na temelju citiranih zakonskih propisa."

Prenoseći s portala Telegram članak našeg kolumniste Drage Hedla, 23. veljače objavili smo prilog pod nadnaslovom: 'Zvuči nevjerojatno, ali je istinito' i naslovom: 'Kad Općinski sud u Slavonskom Brodu laže na veliko'. U ime i za račun više brodskih općinskih sutkinja i sudaca te sudskih savjetnika, reagirao je njihov predsjednik, Mirko Živić, sa "Zahtjevom za ispravak" - kojeg u nastavku prenosimo u cijelosti.

REPUBLIKA HRVATSKA
OPĆINSKI SUD U SLAVONSKOM BRODU
SLAVONSKI BROD
Trg pobjede 13
Poslovni broj: 26 Su-i-6/2018-6
U Slavonskom Brodu, 06. ožujka 2018. godine

 SBplus.hr
Šetalište braće Radić 5
Slavonski Brod
Glavni urednik Jerko Zovak

Poštovani,

na zahtjev sudaca Jasne Krnić, Ivanke Kovačević, Marine Vučetić, Tihomira Lazarić, Pave Garić, Kristine Zetović Urbanovski, Maria Meandžije, Lidije Klašnja-Petrović, Mirjane Šebalj Meglajec, Zeljke Paunović, Jasne Bratek i Josipa Petričević, te sudskih savjetnika Davora Lovrić, Ivana Ćosić, Željke Koporčić, Marine Smaić, Gordane Mahovac i Melite Adamek-Mlinac temeljem čl. 40. Zakona o medijima („Narodne novine" broj 59/04, 84/11 i 81/13) podnosim zahtjev za ispravak informacija.

Zahtjev za ispravak odnosi se na:

- dio naslova teksta: „Slavonski sud malo je lagao da su riješili 2364 ovrhe..."

- prvi ulomak teksta koji glasi: „Zvuči nevjerojatno, ali je istinito: na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu postoje 2364 ovršna predmeta koji se vode kao riješeni, a nisu riješeni. Telegramu je to potvrđeno iz Općinskog suda u Slavonskom Brodu, kamo smo temeljem glasina o lažiranim izvještajima (kakvi se nalaze u e-predmetima) uputili upit i dobili službenu potvrdu o šokantnom broju predmeta koji se vode kao završeni, a čuče u sudačkim ladicama"

- te na temelju ovakvih tvrdnji poimenično prozivanje sudaca i sudskih savjetnika Općinskog suda u Slavonskom Brodu i Stalne službe u Novoj Gradiški.

Ovakvi netočni navodi ruše ugled i profesionalnu sposobnost sudaca, sudskih savjetnika i pravosuđa u cjelini te kod građana stvaraju osjećaj da sud nije mjesto prava i pravde, oblikuju negativno razmišljanje o pravosudnoj vlasti i etičkim pravilima koje suci moraju poštivati.

Sud prvenstveno nije lažirao izvještaje niti su suci nezakonito iznijeli predmete i spremili ih u „ladice" te ovršavali građane isključivo po narudžbama, a kako su to neki portali, nakon objave na Telegramu, dodali i tumačili.

U tekstu sporni ovršni predmeti označeni su riješenima na temelju zakonskih propisa i to:

- čl. 391. st. 1. Sudskog poslovnika (čl. 92. Izmjena i dopuna Sudskog poslovnika -„Narodne novine" broj 9/2006) koji propisuje: „Predmeti u kojima je doneseno rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave (dakle svi predmeti „Ovrv") ili rješenje po pravnim lijekovima, prijedlozima i zahtjevima u postupcima na temelju vjerodostojnih isprava označit će se kao konačno riješenim nakon što je odluka izrađena i otpremljena, bez obzira na to je li pravomoćna." Ova odredba Sudskog poslovnika primjenjivala se sve dok ovršni predmeti na temelju vjerodostojne isprave nisu zakonskim propisom predani u nadležnost javnih bilježnika.

- čl. 392. Sudskog poslovnika (čl. 93. Izmjena i dopuna Sudskog poslovnika -„Narodne novine" broj 9/2006): „Predmeti u kojima je doneseno rješenje o odgodi ovrhe (Ovr i Ovrv) na prijedlog ovrhovoditelj a,   označit će se kao riješeni nakon što rješenje bude izrađeno i otpremljeno"

- čl. 180.a Ovršnog zakona („Narodne novine" broj 57/96, 29/99, 42/00 - Odluka Ustavnog suda RH, 173/03, 194/03, 151/04, 88/05 i 67/08): „Dostavom rješenja o ovrsi banci ovrha se smatra provedenom"

- čl. 174. st. 1. Ovršnog zakona („Narodne novine" broj 112/12, 25/13, 93/14, 55/16 odluka Ustavnog suda RH i 73/17): „Ovrha na novčanoj tražbini provodi se pljenidbom i prijenosom, ako ovim Zakonom nije za pojedine slučajeve drukčije određeno" i s ovom odredbom povezani čl. 186. st. 1. Ovršnog zakona: „Prijenos tražbine je proveden dostavom ovršenikovom dužniku rješenja kojim je prijenos određen".

S obzirom da je pravo Republike Hrvatske kompleksna cjelina, popraćena mnogobrojnim zakonskim propisima i tumačenjima, građani imaju pravo na potpune i točne informacije o načinu rada sudaca pa je vrlo neodgovorno na temelju polovičnih saznanja prozivati suce i sudske savjetnike, koji su ujedno veći dio spornih spisa preuzeli kad su pojedini suci prestali biti pravosudni dužnosnici i koji su spisi označeni kao riješeni na temelju citiranih zakonskih propisa. Osim toga, najveći dio predmeta odnosi se na ovrhu kod financijskih institucija i poslodavaca, a provedba ove ovrhe ne može biti brza i učinkovita jer su računi i primanja građana opterećeni do zakonom propisanog dijela primanja ili su prekinuti zbog smrti stranaka, ili prestanka postojanja pravnih osoba, zbog čega predmeti ne mogu biti smješteni u sudsku arhivu jer je pravo stranke, bez zakonom propisanog vremenskog ograničenja, predložiti nastavak postupka protiv zakonskih nasljednika ili pravnih slijednika. O ovim činjenicama vodio je računa i zakonodavac jer je propisima odredio način označavanja ovakvih predmeta riješenima, s obzirom da bi se ovakvi spisi 10 ili 20 godina vodili u radu sudaca, iako suci nemaju u predmetima daljnjih zakonom propisanih radnji do eventualnog prijedloga za nastavak ovrhe ili obustavu ovrhe nakon što je financijska institucija naplatila potraživanje ovrhovoditelja.

Suci Općinskog suda u Slavonskom Brodu i Stalne službe u Novoj Gradiške rješavaju godišnje u prosjeku više od 6000 predmeta, poštuju zakonske propise i Kodeks sudačke etike te nemaju razloga lažirati izvještaje i iznositi netočne podatke te stvarati pravnu nesigurnost i nepovjerenje građana u pravosudni sustav.

Sudac ovlašten za obavljanje poslova sudske uprave: Mirko Živić

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
boris1

boris1

Komentirano: 9.3.2018. | 21:40

1

Ma ne trebate se Vi gospodine Živiću pravdati.Mala je ovo sredina gdje se sve zna.Pa i Vaša učestala druženja sa odvjetnicom J.Š.
mazalo62

mazalo62

Komentirano: 9.3.2018. | 12:10

2

A što drugo reći , mrš,mrš,mrš!
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 9.3.2018. | 8:42

3

"dio naslova teksta: „Slavonski sud malo je lagao da su riješili 2364 ovrhe..." koliko ja vidim, oni ovo uopće nisu osporili, samo su napisali da su drugi portali to drugačije tumačili... lol. To objašnjava mnoge stvari vezane za naše sudstvo. njih desetak gore su uzeli dvije tvrdnje i nisu ih osporili. Komedija!
galcijan

galcijan

Komentirano: 9.3.2018. | 8:20

4

Vjeruje li neko danas hrvatskom pravosuđu ?

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pobijedio sustav koji zagovara cenzuru i progon neposlušnih

Imaju osam dana da ga vrate na posao

Pobijedio sustav koji zagovara cenzuru i progon neposlušnih

26.8.2020. | 9:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Duspara tužio Bašića zbog klevete i uvrede na SBplus portalu

Traži odštetu od 30 tisuća kuna

Duspara tužio Bašića zbog klevete i uvrede na SBplus portalu

6.2.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bivši gradonačelnik i sadašnji dožupan proglašen krivim

Zbog prijetnji i napada na novinara

Bivši gradonačelnik i sadašnji dožupan proglašen krivim

27.1.2020. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Umorna sam od svega, ali neka vide žene da treba prijaviti'

Mara Tomašević nakon suđenja:

'Umorna sam od svega, ali neka vide žene da treba prijaviti'

22.1.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac opisao događaje zbog kojih je župana proglasio krivim

'Govorio da će joj rasparati grkljan'

Sudac opisao događaje zbog kojih je župana proglasio krivim

22.1.2020. | 11:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan proglašen krivim za obiteljsko nasilje

Izrečena presuda Alojzu Tomaševiću

Župan proglašen krivim za obiteljsko nasilje

22.1.2020. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Suđeno mi je kao županu. SDP me htio srušiti preko supruge.

Tomašević nakon više od 2 godine šutnje:

Suđeno mi je kao županu. SDP me htio srušiti preko supruge.

21.1.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U pitanju je zločinački poduhvat ili, tek, obična kleveta

Utvrdit će Općinski sud u Slav. Brodu

U pitanju je zločinački poduhvat ili, tek, obična kleveta

17.1.2020. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nasilnicima iz kluba prijeti kazna 'teška' 17,5 godina

Rasplet nasilnog okršaja

Nasilnicima iz kluba prijeti kazna 'teška' 17,5 godina

12.2.2019. | 19:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Boro Grubišić tužio SBplus - traži 40 tisuća kuna i dr.

Sedma tužba protiv portala SBplus

Boro Grubišić tužio SBplus - traži 40 tisuća kuna i dr.

20.11.2018. | 22:22
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ispričavamo se požeškom gradonačelniku Puljašiću

Nismo bili dovoljno profesionalni

Ispričavamo se požeškom gradonačelniku Puljašiću

23.8.2018. | 15:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Šef Vrhovnog odlučio zaustaviti šefa Županijskog suda

Đuro Sesa obuzdava Mirka Svirčevića

Šef Vrhovnog odlučio zaustaviti šefa Županijskog suda

6.7.2018. | 19:27
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas su birali predsjednika brodskog Općinskog suda

Saznali smo rezultate glasovanja

Danas su birali predsjednika brodskog Općinskog suda

23.3.2018. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :  Mirko Živić ne želi biti tek vršilac dužnosti predsjednika

Na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu

Mirko Živić ne želi biti tek vršilac dužnosti predsjednika

10.4.2017. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Netočni, nepotpuni i pogrešno iskazani podaci u knjigama

Inspekcijski nadzor Suda

Netočni, nepotpuni i pogrešno iskazani podaci u knjigama

28.2.2017. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Javnost ne interesira suđenje Zovku i Aleksić

Sudac Mirković je u pravu

Javnost ne interesira suđenje Zovku i Aleksić

20.4.2015. | 11:10
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :