Politika : Hrvatska

Objavljeno: 25.9.2019. u 10:10
Prikaza: 704
|
Autor: SBplus

SUMNJIVO LICE

Što se dogodi kad Kolinda izvodi fra Sokola izvan crkve

root : Što se dogodi kad Kolinda izvodi fra Sokola izvan crkveIlustracija(Foto: predsjednica.hr)

Da biste se u Hrvatskoj danas odvažili reći da ste antifašist, treba vam prilična hrabrost. Za to da se deklarirate kao fašist, svejedno čiji, hrabrosti vam u Hrvatskoj ne treba.

STANJE ljudskih prava i građanskih sloboda, kao i vladajući vrijednosni pa i politički sustav u nekome društvu, najlakše se da odrediti preko pitanja hrabrosti, piše za Jutarnji list, Miljenko Jergović, a čiji članak u nastavku u cijelosti prenosimo. "Nešto za što treba velika hrabrost u Sjevernoj Koreji, posve je normalno, obično i svakodnevno u nekom drugom dijelu svijeta. U Hrvatskoj je tako skupini predavača na Odsjeku za povijest s Filozofskog fakulteta u Zagrebu trebalo hrabrosti za sastavljanje i potpisivanje javnog prosvjeda povodom istupa Kolinde Grabar Kitarović u sesvetskoj gimnaziji, u kojem je upozorila učenike da dobro razmisle hoće li jednoga dana upisati povijest ili arheologiju, "jer možda u ovom trenutku nećeš naći radno mjesto”.

U zemlji u kojoj se među stotinjak akademskih glava koje odlučuju hoće li premijerov tata postati emeritus i akademski nadzaslužnik nađe samo jedna, profesorica Đurđica Čilić, koja će biti protiv, u takvoj zemlji ni sa stanovišta fakultetskog predavača povijesti nije baš društveno probitačno usprotiviti se gospođi predsjednici kad na takav način društveno dehijerarhizira povijest i arheologiju, naravno sve u brizi za to hoće li njezini mladi podanici jednoga dana naći posao. (Usuđujemo li se začuditi što je gospođa spomenula baš povijest i arheologiju, a ne, primjerice teologiju i kroatologiju, ili je i za to potrebna hrabrost?)

Povijest i arheologija su, za razliku od teologije i kroatologije, egzaktne znanosti. U arheologiji, ako je arheologija i ne bavi se Piramidom sunca u Visokom, egzaktno je, zapravo, sve, baš kao i u kemiji, fizici i informatici. Povijest je, pak, egzaktna u nalazima, u činjenicama, u događajima i datumima, a slobodna u tumačenju. I skoro bi se reklo da je slična medicini. Egzaktno je da je pacijent bolestan, a na liječniku je kako će ga i hoće li ga liječiti.

Eto, recimo, povijesna je činjenica da su partizani bez suda pogubili fra Bernardina Sokola, muzikologa i crkvenog glazbenika. I to je, naravno, zločin. Kao što je zločin pogubljenje bilo kojeg čovjeka mimo suda. Međutim, postoji i starija povijesna činjenica: fra Bernardin Sokol njemačkoj je komandi u Korčuli u ljeto 1944. prijavio da se na obližnjem otočiću skrivaju sedmorica partizana. Bilo je to vrijeme neposredno prije konačnog oslobođenja otoka, i partizanski je ilegalac, ubačen među Nijemce, Sokolovu denuncijaciju munjevito dojavio časnoj sestri Manes Karninčić, koja je, zajedno s fratrima s otočića Badije, inače fra Bernardinovom samostanskom braćom, ali suradnicima partizana, pokušala dojaviti onoj sedmorici da bježe.

Ali bilo je kasno, Nijemci su, prije nego što će napustiti Korčulu, strijeljali sedmoricu partizana. A onda su partizani u skladu s drevnim zakonom nečovještva pogubili fra Bernardina Sokola. Koji bi, i to valja reći, bio osuđen na smrt pred svakim savezničkim sudom, i bio pohvaljen za visoku građansku svijest od nacističkih vlasti protiv kojih su se Saveznici borili. To su, dakle, povijesne činjenice o čijoj su vjerodostojnosti posvjedočili časna sestra Manes Karninčić, fratri s Badije, koji su surađivali s partizanskim pokretom, otočki partizani, kojih do prije petnaest-dvadeset godina nije bilo malo među živima. I premda su svi oni danas mrtvi, njihovo je svjedočenje živo. Ono povijest čini egzaktnom.

U socijalistička vremena nije se moglo reći da je pogubljenje fra Bernardina Sokola zločin. To jest, moglo se reći, ali je za to bila potrebna ozbiljna hrabrost. Danas se, pak, ne može reći da je fra Bernardin Sokol, osim što je muzikolog i crkveni glazbenik, i zločinac. Ustvari, može se reći, ali je za to potrebna gotovo ista takva hrabrost. U čemu je razlika? Uglavnom u tome što su komunisti javno deklarirali vlastita opredjeljenja i što nisu krili na kojoj strani globalne, europske povijesti stoje. Danas, oni koji su komuniste zamijenili, a mi ih baš i ne moramo ideološki definirati - možda i zato što nemamo hrabrosti? - svoja opredjeljenja deklariraju poput kameleona, u skladu s okolinom u kojoj se zateknu, dok se na pitanje na kojoj strani globalne, europske povijesti stoje može odgovarati isključivo egzaktno, na osnovi njihovih postupaka.

Odluka hercegovačkih franjevaca, kojima je Franjevačka provincija svetog Jeronima sa sjedištem u Zadru 2005. na 99 godina prepustila upravljanje samostanom na Badiji, da galeriju na otočiću nazovu imenom fra Bernardina Sokola može se pravdati, koliko god nam bila antipatična, dok god je unutarnja franjevačka stvar. Hercegovački fratri odlučili su čuvati uspomenu na svoga brata, na što oni imaju pravo, kakva god se ta uspomena učinila nama koji nemamo simpatija za Adolfa Hitlera, kao ni za njemačke nacističke okupatore i sve ono što su oni učinili za Hrvatsku i ostatak Europe. Kao što hercegovački fratri imaju pravo zatajiti svoju redovničku braću i sestre koji su se s Badije i s Korčule borili protiv tog istog Hitlera i njegove ideologije.

Odvojenost Crkve od države, sekularizam koji je načelo svih pristojnih europskih i izvaneuropskih društava, izuzimajući Saudijsku Arabiju, Francovu Španjolsku i slične državno-vjerske nakaze, podrazumijeva i pravo Crkve da ima pasivne ili aktivne simpatije za suradnike Adolfa Hitlera i nacista. Kao što je otac biskup Alois Hudal, zajedno sa suradnicima i uz papin blagoslov, imao pravo da spašava Adolfa Eichmanna i Josefa Mengelea od Europe 1945, tako i Crkva ima pravo čuvati svijetlu uspomenu na fra Bernardina Sokola, i zaboravom i prijezirom kažnjavati sestru Manes Karninčić i većinu fratara koji su između 1941. i 1945. boravili na Badiji.

Međutim, gospođa Kolinda Grabar Kitarović držala je govor na otvorenju galerije u slavu fra Bernardina Sokola. Ne znamo što je rekla, ali to nije ni važno. Bila je tu, i kao predsjednica Republike i kao građanka - ili kako je njoj to draže: kao državljanka - komemoriranju i memoriranju fra Bernardina Sokola dala dramatično širi i potpuniji smisao, izvodeći pokojnika izvan samostanskih zidina i izvan unutarfranjevačkog i unutarcrkvenog konteksta. Na službenim fotografijama vidimo je s fra Jozom Zovkom i s njezinom savjetnicom za kulturu, i sve je, zapravo, jasno, sve ostaje na razini povijesnih činjenica, kojima ne treba dodatno tumačenje.

Na jednoj strani su korčulanski partizani, ona sedmorica strijeljanih, i svi ostali, zajedno s većinom fratara i časnih sestara. Oni su ta Hrvatska koju je pred strancima, pred Europljanima gospođa nekoliko dana ranije nahvalila kao zemlju s najviše antifašista u Europi, koja se borila protiv Adolfa Hitlera i nacista, konkretno, protiv njemačkih okupacijskih snaga na Korčuli. Na drugoj su, pak, strani samo Hitler i nacisti. I fra Bernardin Sokol, koji je prema svim dostupnim povijesnim izvorima i činjenicama prijavio sedmoricu partizana Nijemcima.

O samo te dvije strane ovom je prigodom riječ. Začudo, nema u toj priči baš nijednoga ustaše. Samo Hitlerovi nacisti, i oni koji su se protiv tih nacista borili. I da, još nešto malo muzikologije.

Gospođa je, istina, tom prigodom posjetila i otočić Vrnik, ali ne da se sjeti sedmorice partizana koji su se tu skrivali, nego da se divi tamošnjim kamenolomima. Uspomena na njih sedmoricu stucana je u šljunak i u prašinu.

Da biste se u Hrvatskoj danas odvažili reći da ste antifašist, treba vam prilična hrabrost. Ali neki, eto, kažu. Na primjer, tako za sebe kaže povjesničar Hrvoje Klasić. Da biste u Hrvatskoj danas ispisali internacionalnu skraćenicu ACAB (All cops are bastards) treba vam hrabrosti, jer ćete završiti u zatvoru, platiti globu, izložiti se fašističkom teroru po društvenim mrežama i propustiti let za inozemstvo, koji ste sami platili. Za to da se deklarirate kao fašist, svejedno čiji, hrvatski ili njemački, hrabrosti vam u Hrvatskoj ne treba.

I možete mirno po društvenim mrežama pisati i na javnim mjestima izvikivati: Za dom spremni! Onom, pak, tko se to odvaži konstatirati, opet će trebati mnogo hrabrosti. Studij povijesti služi da toj hrabrosti da smisao, a društvu da sačuva elementarni pojam o činjenicama. Studij arheologije služi da činjenice prežive i nakon što pomru posljednji svjedoci.", završava Jerković u svojoj objavi za Jutarnji list.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dobrodošli u veliku obitelj pobjednika'

Damir Krstičević na prisezi ročnika:

'Dobrodošli u veliku obitelj pobjednika'

12.10.2019. | 13:00
"Dobro došli u veliku obitelj Hrvatske vojske. Drago mi je vidjeti nove generacije koje su se odlučile za vojni poziv. Želja nam je da vas što više nastavi karijeru u Hrvatskoj vojsci. Nastavimo graditi modernu državu stvorenu u Domovinskom ratu."
"Dobro došli u veliku obitelj Hrvatske vojske. Drago mi je vidjeti nove generacije koje su se odlučile za vojni poziv. Želja nam je da vas što više nastavi karijeru u Hrvatskoj vojsci. Nastavimo graditi modernu državu stvorenu u Domovinskom ratu."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Povećali im mirovinu za 50 kn pa sada sami plaćaju dopunsko

Nasamarili umirovljenike?

Povećali im mirovinu za 50 kn pa sada sami plaćaju dopunsko

29.9.2019. | 9:55
Razlog tome je što su povećanjem mirovine prešli granicu prihoda koja im je jamčila da će država za njih plaćati dopunsko osiguranje
Razlog tome je što su povećanjem mirovine prešli granicu prihoda koja im je jamčila da će država za njih plaćati dopunsko osiguranje
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što Vam više pošta ne smije naplaćivati

Dobra vijest za građane

Evo što Vam više pošta ne smije naplaćivati

27.9.2019. | 12:10
HP-u je naloženo da u roku od osam dana po primitku rješenja ukine spornu naplatu i u istom roku obavijesti inspektora o poduzetim mjerama. U slučaju nepostupanja po ovom rješenju, odgovornoj osobi izreći će se novčana kazna u iznosu od 50 tisuća kuna.
HP-u je naloženo da u roku od osam dana po primitku rješenja ukine spornu naplatu i u istom roku obavijesti inspektora o poduzetim mjerama. U slučaju nepostupanja po ovom rješenju, odgovornoj osobi izreći će se novčana kazna u iznosu od 50 tisuća kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U prodaji je Katolički priručnik za seks

"Seks kakav niste poznavali"

U prodaji je Katolički priručnik za seks

18.9.2019. | 11:45
'Bog je itekako zainteresiran za spolni život supružnika'. Predgovor knjige napisao je naš selezijanac don Damir Stojić koji je seks usporedio s bejzbolom.
'Bog je itekako zainteresiran za spolni život supružnika'. Predgovor knjige napisao je naš selezijanac don Damir Stojić koji je seks usporedio s bejzbolom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Banke povrijedile prava korisnika kredita u 'švicarcima'

Dužnici mogu tražiti povrat novca

Banke povrijedile prava korisnika kredita u 'švicarcima'

17.9.2019. | 16:50
Vrhovni sud odlučio je u korist potrošača i odbio tužbu banaka u slučaju kredita ugovorenih u švicarskim francima. U privitku priloženom članku moguće je pročitati cijelu presudu Vrhovnog suda.
Vrhovni sud odlučio je u korist potrošača i odbio tužbu banaka u slučaju kredita ugovorenih u švicarskim francima. U privitku priloženom članku moguće je pročitati cijelu presudu Vrhovnog suda.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sazvan sastanak na temu asistenata u nastavi

Ministrica odlučila presjeći trakavicu

Sazvan sastanak na temu asistenata u nastavi

11.9.2019. | 8:15
Povodom brojnih prigovora na račun Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) zbog propusta oko pomoćnika u nastavi na početku školske godine, ministrica Blaženka Divjak odlučila je sazvati sve sudionike složenog procesa osiguravanja profesionalne potpore učenicima s teškoćama u r
Povodom brojnih prigovora na račun Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) zbog propusta oko pomoćnika u nastavi na početku školske godine, ministrica Blaženka Divjak odlučila je sazvati sve sudionike složenog procesa osiguravanja profesionalne potpore učenicima s teškoćama u r
SBplus.hr, Slavonski Brod : Velike promjene kod polaganja vozačkih ispita

Uskoro

Velike promjene kod polaganja vozačkih ispita

6.9.2019. | 12:40
Namjera je pojednostaviti postupak izdavanja vozačkih dozvola. Stoga, nakon što kandidat položi vozački ispit, pomoću aplikacije automatizmom informacija u vrlo kratkom roku dolazi na server MUP-a/HAK-a u obliku e-Uvjerenja o položenom vozačkom ispitu, što će znatno pojednostavit
Namjera je pojednostaviti postupak izdavanja vozačkih dozvola. Stoga, nakon što kandidat položi vozački ispit, pomoću aplikacije automatizmom informacija u vrlo kratkom roku dolazi na server MUP-a/HAK-a u obliku e-Uvjerenja o položenom vozačkom ispitu, što će znatno pojednostavit
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svaki treći od 20.987 deblokiranih ponovno u blokadi

Hladan tuš

Svaki treći od 20.987 deblokiranih ponovno u blokadi

5.9.2019. | 11:05
Svakom trećem prezaduženom građaninu kojemu je Fina odblokirala račun pa su mislili da mogu odahnuti, već je za nekoliko mjeseci stigao hladan tuš u vidu obavijesti da su ponovo blokirani.
Svakom trećem prezaduženom građaninu kojemu je Fina odblokirala račun pa su mislili da mogu odahnuti, već je za nekoliko mjeseci stigao hladan tuš u vidu obavijesti da su ponovo blokirani.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dnevnice, topli obrok, vrtići... Evo što se sve mijenja

Od 1. rujna

Dnevnice, topli obrok, vrtići... Evo što se sve mijenja

31.8.2019. | 9:05
Na snagu stupa izmijenjeni pravilnik o porezu na dohodak s nizom novosti za radnike.
Na snagu stupa izmijenjeni pravilnik o porezu na dohodak s nizom novosti za radnike.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zakoni ne vrijede isto u Slavoniji i na otocima

Živimo li u istoj državi?

Zakoni ne vrijede isto u Slavoniji i na otocima

23.8.2019. | 20:45
Za njih pravila ne vrijede: ne izdaju račune, ne plaćaju vezove za čamce, ne vežu se, ne nose kacige, voze neregistrirane automobile... i nitko ih ne kažnjava. A ljudi s kontinenta, prilično istrenirani u poštovanju regulativa svih vrsta, teško mogu neprimijetiti takve prekršaje
Za njih pravila ne vrijede: ne izdaju račune, ne plaćaju vezove za čamce, ne vežu se, ne nose kacige, voze neregistrirane automobile... i nitko ih ne kažnjava. A ljudi s kontinenta, prilično istrenirani u poštovanju regulativa svih vrsta, teško mogu neprimijetiti takve prekršaje
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pozvali građane da ih podrže u štrajku

Nakon neuspjelog pregovora

Pozvali građane da ih podrže u štrajku

1.8.2019. | 10:15
'Mi naš posao obavljamo odgovorno i uvijek brinemo za naše bolesnike i građane Republike Hrvatske, ali pozivam i građane i bolesnike da podrže naš štrajk kako bi i oni dobili bolju i kvalitetniju uslugu jer mi se ne borimo samo za plaće. Mi se borimo u prvom redu za bolje uvjete
'Mi naš posao obavljamo odgovorno i uvijek brinemo za naše bolesnike i građane Republike Hrvatske, ali pozivam i građane i bolesnike da podrže naš štrajk kako bi i oni dobili bolju i kvalitetniju uslugu jer mi se ne borimo samo za plaće. Mi se borimo u prvom redu za bolje uvjete
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko će vam porasti plaća!

Mlađi ste od 30 i radite?

Evo koliko će vam porasti plaća!

25.7.2019. | 17:00
Četvrti krug porezne reforme trebao bi osloboditi od plaćanja poreza i prireza mlađe od 25 godina, oni između 25 i 30 godina će ga plaćati pola.
Četvrti krug porezne reforme trebao bi osloboditi od plaćanja poreza i prireza mlađe od 25 godina, oni između 25 i 30 godina će ga plaćati pola.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radovi na obnovi bolnice mogu početi

Ugovori potpisani

Radovi na obnovi bolnice mogu početi

24.7.2019. | 19:00
"Uz ovaj projekt, u pripremi su već i drugi. U pripremi je natječaj za izvođača radova za Dnevnu bolnicu. Riječ je o radovima vrijednim oko 15 milijuna kuna gdje se planira rekonstrukcija i izgradnja Pedijatrije, pedijatrijske dnevne bolnice, dnevne bolnice za odrasle i jednodnev
"Uz ovaj projekt, u pripremi su već i drugi. U pripremi je natječaj za izvođača radova za Dnevnu bolnicu. Riječ je o radovima vrijednim oko 15 milijuna kuna gdje se planira rekonstrukcija i izgradnja Pedijatrije, pedijatrijske dnevne bolnice, dnevne bolnice za odrasle i jednodnev
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlada Hrvatsku poštu prodaje građanima?

Prijedlog Hanfe

Vlada Hrvatsku poštu prodaje građanima?

23.7.2019. | 19:00
Ante Žigman, predsjednik uprave Hanfe, državnog regulatora za financijske usluge, predlaže Vladi premijera Andreja Plenkovića da građanima proda četvrtinu dionica Hrvatske pošte.
Ante Žigman, predsjednik uprave Hanfe, državnog regulatora za financijske usluge, predlaže Vladi premijera Andreja Plenkovića da građanima proda četvrtinu dionica Hrvatske pošte.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Država ju već četiri godine goni zbog majice

Pravosudni apsurd

Država ju već četiri godine goni zbog majice

23.7.2019. | 14:30
U 3 ujutro zaustavio ju je policajac i tu je počela njezina agonija: 'Nisam imala pojma što nosim.'
U 3 ujutro zaustavio ju je policajac i tu je počela njezina agonija: 'Nisam imala pojma što nosim.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Danas će biti najtoplija noć u povijesti"

Europa se priprema za pakao:

"Danas će biti najtoplija noć u povijesti"

22.7.2019. | 19:00
Uveli su treći od četiri stupnja plana obrane od toplinskog vala koji predviđa otvaranje "dvorana za osvježenje" u javnim objektima te postavljanje privremenih javnih česmi i raspršivača vlage, kao i niz mjera namijenjenih starijim osobama, najvećim žrtvama ljetnih žega.
Uveli su treći od četiri stupnja plana obrane od toplinskog vala koji predviđa otvaranje "dvorana za osvježenje" u javnim objektima te postavljanje privremenih javnih česmi i raspršivača vlage, kao i niz mjera namijenjenih starijim osobama, najvećim žrtvama ljetnih žega.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Plaćamo kupanje u fekalijama bogataša?

Nažalost, nitko ne reagira

Plaćamo kupanje u fekalijama bogataša?

22.7.2019. | 17:30
Dok brojni kontinentalci muku muče skupiti koju kunu više kako bi platili boravak na moru, u to isto more, kruzeri usidreni kod najljepše hrvatske plaže rade gadarije od kojih će vam se smučiti. 'Meni je samo ostalo da promatram i analiziram boju i oblik...', kazuje očevidac.
Dok brojni kontinentalci muku muče skupiti koju kunu više kako bi platili boravak na moru, u to isto more, kruzeri usidreni kod najljepše hrvatske plaže rade gadarije od kojih će vam se smučiti. 'Meni je samo ostalo da promatram i analiziram boju i oblik...', kazuje očevidac.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kada će prestati iseljavanje Hrvata

Stručnjaci izračunali

Evo kada će prestati iseljavanje Hrvata

22.7.2019. | 17:00
Stručnjaci izračunali kada će stati iseljavanje Hrvata, evo koliko nam još treba.
Stručnjaci izračunali kada će stati iseljavanje Hrvata, evo koliko nam još treba.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Početkom 2020. Republika Hrvatska predsjedat će Vijećem EU

Složeni međunarodni projekt

Početkom 2020. Republika Hrvatska predsjedat će Vijećem EU

19.6.2019. | 9:50
Prikazano u brojevima, za vrijeme predsjedanja bit će održano 160 sastanaka, od kojih 50 izvan Zagreba, raspoređenih po svim županijama. Procijenjeno je kako će kroz Hrvatsku proći 25 tisuća delegata, od kojih su i dva summita šefova država, 12 ministarskih vijeća i 7 ministarski
Prikazano u brojevima, za vrijeme predsjedanja bit će održano 160 sastanaka, od kojih 50 izvan Zagreba, raspoređenih po svim županijama. Procijenjeno je kako će kroz Hrvatsku proći 25 tisuća delegata, od kojih su i dva summita šefova država, 12 ministarskih vijeća i 7 ministarski
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radnika 24.000 više, većina na određeno

Sezona

Radnika 24.000 više, većina na određeno

1.6.2019. | 18:15
Sezona diže zaposlenost. Najveći skok u ugostiteljstvu i turizmu, te trgovini.
Sezona diže zaposlenost. Najveći skok u ugostiteljstvu i turizmu, te trgovini.