Politika : Hrvatska

Objavljeno: 24.7.2019. u 19:00
Prikaza: 3019
|
Autor: AP

Ugovori potpisani

Radovi na obnovi bolnice mogu početi

root : Radovi na obnovi bolnice mogu početiIlustracija(Foto: pozega.eu)

"Uz ovaj projekt, u pripremi su već i drugi. U pripremi je natječaj za izvođača radova za Dnevnu bolnicu. Riječ je o radovima vrijednim oko 15 milijuna kuna gdje se planira rekonstrukcija i izgradnja Pedijatrije, pedijatrijske dnevne bolnice, dnevne bolnice za odrasle i jednodnevne kirurgija s dvije operacijske dvorane. Paralelno s tim ide i natječaj za gotovo 18 milijuna kuna medicinske opreme što je već odobreno, a svih 35 milijuna kuna su bespovratna sredstva."

POŽEGA - Nakon izbora izvođača radova odrađene su i one zadnje radnje, potpisi ugovora te održavanje početne konferencije, projekta Energetska obnova zgrade Opće županijske bolnice Požega na adresi Osječka 107, Požega" u sklopu Poziva „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora" referentne oznake 4c.1.4.kako bi se mogli započeti radovi na energetskoj obnovi svih šest objekata – zagrada Opće županijske bolnice Požega, piše požega.eu.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 21.615.977,55 kn, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 12.863.797,62 kn. Ostatak iznosa financiranja na sebe je preuzela Opća županijska bolnica Požega, kao korisnik projekta. 

Uz domaćina, ravnatelja Opće županijske bolnice Požega, prof. dr. sc. Željka Glavića na svečanosti potpisivanja, uz ostale nazočni su bili i državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja Dunja Magaš te državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 09. listopada 2018. godine, a stručnu pomoć u administrativnom dijelu pripreme, kao i u provedbi projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije. Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, projektantskog nadzora te koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, promidžba i vidljivost te upravljanje projektom.

Radovima na energetskoj obnovi će se povećati toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru, zamijenit će se vanjska stolarija te unutarnja rasvjeta učinkovitijom.

Projektom energetske obnove obuhvaćeno je šest zgrada Opće županijske bolnice: zgrada „nove" bolnice, zgrada „stare" bolnice, zgrada kardiologije, RTG zgrada, zgrada uprave te patologija.

Zgrada će iz energetskog razreda F prijeći u energetski razred B, a ostvarit će se ušteda toplinske energije u iznosu od 67,04%.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 21.615.977,55 kn, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 12.863.797,62 kn. Ostatak iznosa financiranja na sebe je preuzela Opća županijska bolnica Požega, kao korisnik projekta. Opća županijska bolnica Požega se uz pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije početkom srpnja prijavila na Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s potraživanim iznosom do 5.943.295,67 kuna, čime bi se vlastiti udio sufinanciranja značajno umanjio.

Završetak radova se očekuje do svibnja 2020. godine, a završetak cijelog projekta energetske obnove do listopada 2020. godine.

Pozdravljajući sve nazočne koji su došli na početnu konferenciju ravnatelj Opće županijske bolnice prof. dr. sc Željko Glavić nije skrivao zadovoljstvo početka provedbe projekta za kojeg je rekao kako će on znatno unaprijediti kvalitetu zdravstvene usluge i uvjete rada.

- Uz ovaj projekt, u pripremi su već i drugi. U pripremi je natječaj za izvođača radova za Dnevnu bolnicu. Riječ je o radovima vrijednim oko 15 milijuna kuna gdje se planira rekonstrukcija i izgradnja Pedijatrije, pedijatrijske dnevne bolnice, dnevne bolnice za odrasle i jednodnevne kirurgija s dvije operacijske dvorane. Paralelno s tim ide i natječaj za gotovo 18 milijuna kuna medicinske opreme što je već odobreno, a svih 35 milijuna kuna su bespovratna sredstva – rekao je prof. Glavić.

Na svečanosti su se obratili i državni tajnici Ministarstva graditeljstva Dunja Magaš i Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić.

- Energetska obnova zgrada podiže kvalitetu života i rada i štedi novac građanima i lokalnim te regionalnim jedinicama. Od ukupno 311 milijuna eura koliko je u okviru Programa konkurentnost i kohezija 2014-2020 namijenjeno za energetsku obnovu javnih i stambenih zgrada već je rezervirano 90 posto alokacije. U ovom trenutku se obnavlja više do 1300 bolnica, škola, vrtića, višestambenih zgrada. Prosječna ušteda energije koju obnovljena zgrada postiže je preko 60 posto, a s navedenim ugovorima energetske obnove realizirat će se projekti ukupne vrijednosti 5 milijardi kuna, od čega su 2,3 milijarde kuna bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj – rekla je državna tajnica Magaš.

O tome da se na području Požeško-slavonske županije jako puno radilo nešto više je rekla ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije  Senka Horvat.

- Na objektima kojima upravljaju ustanove, a kojima je osnivač Županija do danas imamo projekata u različitim fazama provedbe u vrijednosti od oko 100 milijuna kuna. Ovo je najveći projekt te vrste, a vjerujem kako ćemo ga vrlo uspješno provesti. Odobren je i projekt u pakračkoj bolnici čije je vrijednost oko 13 milijuna kuna, a potpisivanje tih ugovora očekuje se ove jeseni. U realizaciji je i projekt Doma umirovljenika u Požegi vrijednosti oko 10 milijuna kuna, a radimo i druge projekte s bolnicom tako da ovdje očekujemo jedno veliko gradilište – naglasila je Senka Horvat.

Uz ravnatelja Opće županijske bolnice Požega prof. dr. sc. Željka Glavića, ugovore su potpisali predstavnik tvrtke "Jukić Dam d.o.o” koja će izvoditi radove, predstavnik tvrtke "MHM” iz Osijeka koja će izvoditi projektantski nadzor i predstavnica tvrtke "Erkon” koja će izvoditi stručni nadzor.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Milanović bez blagoslova Crkve

Je li to normalno?

Milanović bez blagoslova Crkve

18.2.2020. | 9:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nedostatak instinkta i ćudoređa donio joj status gubitnice

Kolinda Grabar Kitarović

Nedostatak instinkta i ćudoređa donio joj status gubitnice

16.2.2020. | 8:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Petarde postaju potpuno zabranjene – tijekom cijele godine

MUP donosi stroži zakon

Petarde postaju potpuno zabranjene – tijekom cijele godine

10.1.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladima je 2020. godina donijela 'povišicu'

Četvrti krug porezne reforme

Mladima je 2020. godina donijela 'povišicu'

4.1.2020. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za razliku od Ave, Marić ne planira nikoga zadovoljiti

Što će Hrvati više cijeniti?

Za razliku od Ave, Marić ne planira nikoga zadovoljiti

19.12.2019. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Vjerojatno ćemo imati manje praznika i dužu školsku godinu'

Posljedice štrajka i dugih pregovora

'Vjerojatno ćemo imati manje praznika i dužu školsku godinu'

26.11.2019. | 19:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijete li podrhtavanja tla Posavini?

Nakon potresa u susjedstvu

Prijete li podrhtavanja tla Posavini?

26.11.2019. | 16:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nedjelja će ipak biti neradni dan?

Predsjednica podržala inicijativu

Nedjelja će ipak biti neradni dan?

25.11.2019. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Štrajk prosvjetara završava u srijedu?

Nova ponuda na stolu

Štrajk prosvjetara završava u srijedu?

24.11.2019. | 11:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gotovo 50 sindikata prijeti štrajkom podrške učiteljima

Od čistoće do policije

Gotovo 50 sindikata prijeti štrajkom podrške učiteljima

22.11.2019. | 18:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Treba li privatni sektor krenuti u štrajk?

Neplaćanjem poreza

Treba li privatni sektor krenuti u štrajk?

21.11.2019. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otkako nema 4,5 kune naknade, poštari više ne dostavljaju?

U sandučić ostave tek obavijest

Otkako nema 4,5 kune naknade, poštari više ne dostavljaju?

21.11.2019. | 17:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prosječna plaća za rujan iznosi 6.418 kuna

Za 20 kuna niža nego u kolovozu

Prosječna plaća za rujan iznosi 6.418 kuna

21.11.2019. | 16:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Koja moralna hijena stoji iza ovog bijednog čina?'

Zoran Milanović o 'predCjednici':

'Koja moralna hijena stoji iza ovog bijednog čina?'

19.11.2019. | 19:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Plin je poskupio

Od jutros

Plin je poskupio

19.11.2019. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : MUP više neće izdavati vozačke dozvole?

Na pomolu velika promjena

MUP više neće izdavati vozačke dozvole?

18.11.2019. | 16:52
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednica euforično navija, neki ne vjeruju što se zbiva

Veliki hit na mrežama.

Predsjednica euforično navija, neki ne vjeruju što se zbiva

17.11.2019. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlada danas raspisuje predsjedničke izbore

Kome ćete dati svoj glas?

Vlada danas raspisuje predsjedničke izbore

14.11.2019. | 10:32
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :