Politika : Hrvatska

Objavljeno: 20.4.2019. u 19:10
Prikaza: 1003
|
Autor: M.R.

Gospodarsko čudo

Mljekara koju ne vidite, ali čije proizvode možete kupiti?

root : Mljekara koju ne vidite, ali čije proizvode možete kupiti?Ilustracija(Foto: Ante Čizmić/Hanza media, Toni Paštar/Slobodna Dalm)

Već osam godina posluje mljekara koju, eto, vlastitim očima ne možete vidjeti, ali njezine proizvode možete kupiti u trgovinama!?

U VRIJEME dok Hrvatska proizvodi tek oko polovicu svojih potreba za mlijekom vijest da je prilikom nedavnog posjeta delegacije Narodne Republike Kine predvođene predsjednikom Vlade Li Keqiangom potpisan zajednički kinesko-hrvatski Protokol o veterinarskim i javno zdravstvenim zahtjevima za mliječne proizvode namijenjene izvozu iz Hrvatske u Kinu, izazvala je u najmanju ruku čuđenje. Bilo je i izrugivanja pa su se neki pitali hoće li Kinezima biti izvezeno sve mlijeko od posljednje hrvatske Šarove koja bezbrižno pase ispod zajedničkog hrvatsko-kineskoga nebeskog svoda, piše Slobodna Dalmacija u članku koji u nastavku u cijelosti prenosimo.

Jedino su se u Sinju podsmjehivali, zadovoljno trljali ruke, kovali planove i poticali organizaciju ubrzane edukacije kako bi za isporučeno mlijeko u Kinu znali provjeravati financijske transakcije u juanima.

Zašto je u Sinju najava mogućnosti izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu naišla na tako dobar odjek? Odgovor je jednostavan. Zato što samo u Sinju postoji i još od 2011. godine proizvodi mljekara koju nitko ne može vidjeti svojim očima, ali se proizvodi "Mljekare Sinj" mogu pronaći na policama trgovačkih lanaca, u inozemstvu više nego u Hrvatskoj. Kako se, očito, radi o do sada u svijetu nepoznatoj tehnologiji proizvodnje i prerade mlijeka, nečemu što bi se moglo svrstati u znanstveno-fantastičnu budućnost, eto prilike da se napravi još nekoliko mljekara po ugledu na "Mljekaru Sinj" i njihova proizvodnja uputi u Kinu i zadovolji potrebe tamošnjih milijardu i kusur potrošača za mlijekom i mliječnim prerađevinama.

Ipak, šalu na stranu jer zbilja je takva da se upravo i kroz "Mljekaru Sinj" ocrtava sva tuga gospodarskog zaostajanja alkarskoga grada. Nepostojeća mljekara na Kukuzovcu čiji se proizvodi stvarno mogu pronaći na policama trgovačkih lanaca tomu je zorni primjer.

Priča počinje 25. studenoga 2010. godine na prvom hrvatsko-srpskom gospodarskom forumu u Zagrebu kada je, u nazočnosti tadašnjih predsjednika Hrvatske dr. Ive Josipovića i Srbije Borisa Tadića, direktor mljekare "Imlek" iz Beograda Slobodan Perović najavio da će na prostoru sinjske Gospodarske zone Kukuzovac izgraditi mljekaru vrijednu sedam milijuna eura te da će to biti prva greenfeld investicija Srbije u Hrvatskoj. Nekako u isto vrijeme u splitskoj mljekari "Mils", u kojoj su upadali u sve veće poslovne teškoće, počeli su priču o premještanju svoje proizvodnje upravo na Kukuzovac. Pritom se također spominjala brojka od oko sedam milijuna eura, koliko se navodilo da će sve skupa koštati. Novac za ulaganja nije trebao biti problem jer bi se prodajom okrupnjene parcele na splitskim Stinicama, koja je u međuvremenu prostorno-planskim dokumentima prenamijenjena iz industrijske u stambeno-poslovnu, dobilo dovoljno za namirenje nagomilanih dugova i ulaganja.

Ta priča koju je direktor "Imlek" mljekare Slobodan Perović pokrenuo u studenome 2010. godine u Zagrebu nastavila se razvijati u smjeru da se građanima srpske nacionalnosti, koji su za vrijeme Oluje napustili svoje domove i otišli u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu ili drugdje, a koji su se tradicionalno bavili stočarstvom, uz povratak osiguraju mliječna goveda, ovce i(li) koze čije bi mlijeko otkupljivala buduća mljekara na Kukuzovcu.

U tom je kontekstu u lipnju 2011. godine na razgovore u Sinj došao tadašnji srpski veleposlanik u Hrvatskoj Stanimir Vukičević. Cijeli postupak počeo je ubrzano teći. U Trgovačkom sudu u Splitu osnovana je tvrtka "Mils mljekara Sinj". U kolovozu 2011. godine tadašnji gradonačelnik Sinja Ivica Glavan s predstavnikom tvrtke "Mils mljekara Sinj" zaključio je ugovor o prodaji građevinske parcele na prostoru Gospodarske zone Kukuzovac površine 11.982 metara kvadratnih za "izgradnju proizvodno-poslovne građevine, mljekare za preradu i proizvodnju mliječnih proizvoda".

Informacija o zaključenom ugovoru s ushitom je objavljena na mrežnoj stranici Grada uz obrazloženje da se radi o ulaganju sedam milijuna eura te da će mljekara dovesti do procvata stočarstva, posebno mliječnoga govedarstva. Kupac je na račun Grada za komunalno opremljenu parcelu uplatio kunsku protuvrijednost od 179.730 eura, odnosno 15 eura po metru kvadratnom. Nitko tada nije govorio da su Sinjani za komunalno opremanje po metru kvadratnom uložili dvostruko veći iznos.

U međuvremenu se o "Imlekovoj" najavljenoj mljekari u Sinju počela propitivati i javnost u Srbiji, posebno što je vlasnik beogradske mljekare, investicijski fond Salford Danube, preuzeo gotovo svu mljekarsku industriju u toj zemlji, a njegovi pipci zahvatili su i neke mljekare u Makedoniji i Bosni i Hercegovini. S fondom Salford Danube srpski su novinari povezivali danas jednog od najbogatijih ljudi Srbije, Milana Beku. Radi se o čovjeku iz bliskog kruga Slobodana Miloševića koji je 1997. godine postao ministar za vlasničku transformaciju i kojemu se pripisuje autorstvo Zakona o privatizaciji koji je u Srbiji bio na snazi do 2001. godine. Upravo u vrijeme Bekina ministrovanja provedena je privatizacija srpske mljekarske industrije na način da je formalno promijenjen titular, ali je, tvrdilo se, u stvarnosti ostala i dalje u srpskom vlasništvu. Novac kojega su odabrani ugrabili tijekom privatizacije u Srbiji na neki je način došao do Londona. Upravo tim novcem je, navodilo se, kupljen investicijski fond koji je onda pokupovao srpske mljekare. Po receptu koji ni u Hrvatskoj nije bio nepoznat!?

U to vrijeme između Sinja i Beograda vodila se intenzivna korespondencija. "Imlekova" mljekara na Kukuzovcu samo što nije izrasla preko noći, netom nakon što je tvrtka "Mils mljekara Sinj" u kolovozu 2011. kupila parcelu. Ubrzo se dogodilo čudo. Na policama trgovačkih lanaca pojavili su se proizvodi na kojima je kao proizvođač bila deklarirana upravo "Mils mljekara Sinj".

Zbog takvog čuda 24. studenoga 2011. godine na glavnom predizbornom skupu svoje liste za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u 9. izbornoj jedinici, održanom u Zadru, čelnici NL dr. Jadrijevića nisu štedjeli "jezikovu juhu" za svoje sinjske oponente. Kazali su kako ih se napada da ništa nisu napravili pokazujući proizvode "Mils mljekare Sinj" kao neoborivi argument svoga uspjeha.

"Sumnjivi Tome" koji su malo bolje zagledali deklaraciju na pokazanim proizvodima uspjeli su pročitati otisak najsitnijim slovima da te mliječne prerađevine stižu iz BiH, odnosno iz mljekare "Mlijekoprodukt" u Kozarskoj Dubici. Originalna zamisao hrvatsko-srpskih pajdaša bila je da se na Kukuzovcu stvarno izgradi poslovna hala i u nju preseli postrojenje mljekare "Mils" iz Splita. Obostrano bi se "oprao" nemali novčani iznos, plijen bi se podijelio i svi bi bili zadovoljni. Dogodili su se, međutim, nepredviđeni potresi.

Mljekare u portfelju Salford Danube koje su u Srbiji imale mliječni monopol ostavile su tamošnje potrošače bez dovoljnih količina mlijeka. Izazvan je ozbiljan poremećaj u opskrbi srpskog tržišta pa je Vlada Srbije fondu razrezala kaznu od 2,5 milijuna eura. Zbog toga su iz fonda zaprijetili da će rasprodati svoj mliječni portfelj. Na drugoj strani očito ni razgovori s varaždinskom Fima Grupom, koja je imala relativnu većinu u vlasništvu mljekare "Mils", nisu doveli do željenih rezultata. Sve se počelo urušavati. Da su se partneri iz "Imleka" i Milsa" razišli moglo se iščitati kada je naziv tvrtke na Kukuzovcu "Mils mljekara Sinj" na Trgovačkom sudu u Splitu promijenjen u "Mljekara Sinj". A uskoro je mljekara "Mils" otklizila u stečaj. U međuvremenu je sinjsku adresu "Mljekara Sinj" zamijenila zagrebačkom. Promijenjen je i titular vlasništva. Više nema fonda Salford Danube.

Sada je "Mljekara Sinj" u sastavu fonda Mid Evropa, investicijskog fonda za središnju i istočnu Europu s kapitalom od 5,2 milijarde eura, sa sjedištem u Londonu i ispostavama u Budimpešti, Varšavi i Istanbulu. Jedino što se sve vrijeme nije mijenjalo je fantomska proizvodnja. Makar se i ona seli. Iz Kozarske Dubice do Subotice i Beograda. S tim da se na deklaracijama više ne predstavljaju izravnim proizvođačima već "Mljekara Sinj distribuira proizvode pod robnom markom koji se proizvode u sljedećim mljekarama: AD Mlekara, Subotica: Mlijekoprodukt d.o.o. Kozarska Dubica, BiH i Imlek AD, Beograd, Srbija".

Aktualna sinjska gradska vlast proizišla iz iste Nezavisne liste koja je 2011. godine sve započela nije, čini se, zaokupljena mljekarom na Kukuzovcu kao njezini prethodnici. I nerado sluša o toj temi. Na parceli na Kukuzovcu umjesto mljekare uspješno su izrasli novi korov, drača, a vjerojatno tu stoluje i poneki poskok. U ugovor o kupoprodaji parcele nitko godinama nije zavirivao. Tek poslije prozivanja gradska vlast se prisjetila da postoje kaznene odredbe za kupca koji ne ispunjava preuzetu obvezu. Ona se sastoji u plaćanju penala kroz deset godina u visini 10 posto ugovorene cijene godišnje. Po toj osnovi "Mljekara Sinj" u sinjski proračun za prošlu godinu uplatila je iznos u protuvrijednosti od 17.973 eura.

I tako bi trebalo biti deset godina ili manje ako realizira namjeravana ulaganja. U zbilji ispada da je tih 17.973 eura iznos koji plaća "Mljekara Sinj" da bi mlijeko i mliječne prerađevine iz mljekara u Srbiji i Bosni i Hercegovini mogla izravno plasirati na tržište Europske unije.

A ako ona na pašnjaku usamljena hrvatska Šarova zasuši i više ne bude davala mlijeka to bolje. Hrvatska ima osiguranu opskrbu mlijekom i mliječnim proizvodima preko "Mljekare Sinj". Osim ako se u toj tvrtki ne dosjete i sve raspoloživo mlijeko i prerađevine ne usmjere kineskim kupcima.", piše u članku Slobodne Dalmacije.


 

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
joso87

joso87

Komentirano: 22.4.2019. | 10:03

1

Tako to izgleda kad se udruže prijetvorno "vizantijci" i lokalni petokolonaši!
bara

bara

Komentirano: 22.4.2019. | 4:45

2

Prije će biti da ćemo piti kinesko mlijeko jer oni ne traže od koga će uvoziti nego gdje bi mogli izvoziti njihove proizvode. U ostalom Hrvatska nije u stanju da snabdijeva ni jedan omanji grad u Kini.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Početkom 2020. Republika Hrvatska predsjedat će Vijećem EU

Složeni međunarodni projekt

Početkom 2020. Republika Hrvatska predsjedat će Vijećem EU

19.6.2019. | 9:50
Prikazano u brojevima, za vrijeme predsjedanja bit će održano 160 sastanaka, od kojih 50 izvan Zagreba, raspoređenih po svim županijama. Procijenjeno je kako će kroz Hrvatsku proći 25 tisuća delegata, od kojih su i dva summita šefova država, 12 ministarskih vijeća i 7 ministarski
Prikazano u brojevima, za vrijeme predsjedanja bit će održano 160 sastanaka, od kojih 50 izvan Zagreba, raspoređenih po svim županijama. Procijenjeno je kako će kroz Hrvatsku proći 25 tisuća delegata, od kojih su i dva summita šefova država, 12 ministarskih vijeća i 7 ministarski
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radnika 24.000 više, većina na određeno

Sezona

Radnika 24.000 više, većina na određeno

1.6.2019. | 18:15
Sezona diže zaposlenost. Najveći skok u ugostiteljstvu i turizmu, te trgovini.
Sezona diže zaposlenost. Najveći skok u ugostiteljstvu i turizmu, te trgovini.
SBplus.hr, Slavonski Brod : I Brođanima će rasti plaća do 7.500 kuna

Postavljen cilj

I Brođanima će rasti plaća do 7.500 kuna

1.6.2019. | 15:00
Od 2015. godine, kada je vodstvo tvrtke preuzela nova uprava, zabilježen je porast plaća za 24% dok je kao krajnji cilj najavljeno podizanje prosječne neto plaće na 7.500,00 kn kroz naredne dvije godine.
Od 2015. godine, kada je vodstvo tvrtke preuzela nova uprava, zabilježen je porast plaća za 24% dok je kao krajnji cilj najavljeno podizanje prosječne neto plaće na 7.500,00 kn kroz naredne dvije godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obavezni biljezi konačno odlaze u povijest

Odlična vijest za građane:

Obavezni biljezi konačno odlaze u povijest

17.5.2019. | 17:05
Vlada jučer usvojila podzakonski akt za uvođenje elektroničke naplate.
Vlada jučer usvojila podzakonski akt za uvođenje elektroničke naplate.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko će iznositi maksimalna cijena poziva po minuti

Od danas nove cijene poruka i poziva

Evo koliko će iznositi maksimalna cijena poziva po minuti

15.5.2019. | 15:00
Puno operatera mobilne telefonije nadoknađivalo je gubitak prihoda od roaminga povećanjem cijena međunarodnih poziva.
Puno operatera mobilne telefonije nadoknađivalo je gubitak prihoda od roaminga povećanjem cijena međunarodnih poziva.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Želite li hrvatsko morate se odreći 'beha' državljanstva?

Sporazum o dvojnom državljanstvu

Želite li hrvatsko morate se odreći 'beha' državljanstva?

14.5.2019. | 17:05
Ministar iz BiH tvrdi da Hrvatska krši Sporazum o dvojnom državljanstvu. Prema informacijama ministarstva kojemu je Adil Osmanović na čelu, do sada je zabilježeno 1187 slučajeva u kojima je tražen ispis iz državljanstva BiH radi stjecanja državljanstva Hrvatske.
Ministar iz BiH tvrdi da Hrvatska krši Sporazum o dvojnom državljanstvu. Prema informacijama ministarstva kojemu je Adil Osmanović na čelu, do sada je zabilježeno 1187 slučajeva u kojima je tražen ispis iz državljanstva BiH radi stjecanja državljanstva Hrvatske.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počelo skupljanje potpisa za još jedan referendum

Inicijativa 'Uzmimo novac strankama'

Počelo skupljanje potpisa za još jedan referendum

13.5.2019. | 18:05
Referendumom će se tražiti izmjene Ustava na način da se zabranjuje financiranje političkih stranaka iz sredstava državnog proračuna, proračuna općina, gradova i županija, pa čak i mjesnih odbora, a potpisi za referendum prikupljat će se od 12. do 26. svibnja.
Referendumom će se tražiti izmjene Ustava na način da se zabranjuje financiranje političkih stranaka iz sredstava državnog proračuna, proračuna općina, gradova i županija, pa čak i mjesnih odbora, a potpisi za referendum prikupljat će se od 12. do 26. svibnja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U Slav. Brodu stvaraju golemo prihvatilište za migrante'

Tajni plan?

'U Slav. Brodu stvaraju golemo prihvatilište za migrante'

12.5.2019. | 9:25
"Dobio sam informaciju da je MUP potpisao ugovor s INA-om za primitak migranata. To je 80.000 kvadrata u Slavonskom Brodu. Čeka li Slavoniju još jedan migrantski val?"
"Dobio sam informaciju da je MUP potpisao ugovor s INA-om za primitak migranata. To je 80.000 kvadrata u Slavonskom Brodu. Čeka li Slavoniju još jedan migrantski val?"
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što napraviti ako banka nenadano smanji dopušteni minus?

Nikad manje Hrvata u crvenom na tekućem

Što napraviti ako banka nenadano smanji dopušteni minus?

6.5.2019. | 13:10
Nekad je svaki drugi tekući račun bio u dopuštenom minusu, teško je bilo i dobiti račun ili paket bez minusa, a danas to više nije tako. Prošlu su godinu građani počeli s 4,7 milijuna računa bez ikakvog prekoračenja i 1,77 milijuna računa s odobrenim prekoračenjem. Minuse koristi
Nekad je svaki drugi tekući račun bio u dopuštenom minusu, teško je bilo i dobiti račun ili paket bez minusa, a danas to više nije tako. Prošlu su godinu građani počeli s 4,7 milijuna računa bez ikakvog prekoračenja i 1,77 milijuna računa s odobrenim prekoračenjem. Minuse koristi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poslodavci nude sve više ugovore na neodređeno

Razlog je jednostavan

Poslodavci nude sve više ugovore na neodređeno

4.5.2019. | 9:30
Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks za travanj i dalje upućuje na nastavka rasta potražnje za radom na godišnjoj razini, unatoč skromnijem rastu nego u veljači i ožujku, a broj oglasa porastao je i na mjesečnoj razini, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ),
Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks za travanj i dalje upućuje na nastavka rasta potražnje za radom na godišnjoj razini, unatoč skromnijem rastu nego u veljači i ožujku, a broj oglasa porastao je i na mjesečnoj razini, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ),
SBplus.hr, Slavonski Brod : Moćni HDZ-ovac zamolio novinara da mu 'popiše imovinu'

Prilično nevjerojatno

Moćni HDZ-ovac zamolio novinara da mu 'popiše imovinu'

30.4.2019. | 13:50
Telegramov novinar istražio je imovinu saborskog zastupnika i šefa HVIDRA-e, Josipa Đakića. Prilično je nevjerojatna.
Telegramov novinar istražio je imovinu saborskog zastupnika i šefa HVIDRA-e, Josipa Đakića. Prilično je nevjerojatna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ida Dumančić je privremena ravnateljica Razvojne agencije

Konstituirajuća sjednica

Ida Dumančić je privremena ravnateljica Razvojne agencije

25.4.2019. | 12:30
Konstituirano je Upravno vijeće Javne ustanove Lokalna razvojna agencija. Evo tko su članovi.
Konstituirano je Upravno vijeće Javne ustanove Lokalna razvojna agencija. Evo tko su članovi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaju milijunske godišnje promete, a ne plate ni kunu PDV-a

Velika taksi prijevara

Imaju milijunske godišnje promete, a ne plate ni kunu PDV-a

24.4.2019. | 13:15
Uzmemo li da je vozač obavio vožnju od 100 kuna, taksi tvrtka je na nju dužna platiti porez od 20 kuna. Istodobno će na toj vožnji taksi tvrtka, uzimajući deset posto, ostvariti tek deset kuna, odnosno i manje kada se zaračuna provizija platforme. Sustav je postavljen tako da tak
Uzmemo li da je vozač obavio vožnju od 100 kuna, taksi tvrtka je na nju dužna platiti porez od 20 kuna. Istodobno će na toj vožnji taksi tvrtka, uzimajući deset posto, ostvariti tek deset kuna, odnosno i manje kada se zaračuna provizija platforme. Sustav je postavljen tako da tak
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Radim jer ne mogu normalno živjeti'

Nakon mirovine na posao

'Radim jer ne mogu normalno živjeti'

24.4.2019. | 11:20
– Nakon 34 godine staža u trgovini zaslužila sam jedva dvije tisuće kuna, a to nije bilo dovoljno za normalan život. Sad radim, plaća stiže, a mirovina ide. Lakše se živi. Do kada? Koliko me budu trebali i koliko ja budem sposobna. – rekla je trgovkinja koja inzistira na anonimno
– Nakon 34 godine staža u trgovini zaslužila sam jedva dvije tisuće kuna, a to nije bilo dovoljno za normalan život. Sad radim, plaća stiže, a mirovina ide. Lakše se živi. Do kada? Koliko me budu trebali i koliko ja budem sposobna. – rekla je trgovkinja koja inzistira na anonimno
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li Vladine reforme pomogle Hrvatima?

Niži PDV, ne i cijene

Jesu li Vladine reforme pomogle Hrvatima?

23.4.2019. | 12:30
Dok nam je kilogram paprika 50 kuna, kilogram tikvica 25 kuna i glavica kelja oko 30 kuna, može nas možda utješiti što će, zahvaljujući europarlamentarki Biljani Borzan, Nutella u Hrvatskoj biti jednake kvalitete kao i na zapadu Europe.
Dok nam je kilogram paprika 50 kuna, kilogram tikvica 25 kuna i glavica kelja oko 30 kuna, može nas možda utješiti što će, zahvaljujući europarlamentarki Biljani Borzan, Nutella u Hrvatskoj biti jednake kvalitete kao i na zapadu Europe.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobra vijest za tisuće hrvatskih kućanstava

Turboplinski bojleri

Dobra vijest za tisuće hrvatskih kućanstava

23.4.2019. | 10:35
Osim Hrvatske problem s turbo bojlerima radnoj skupini Europske komisije prijavila je i Njemačka, u kojoj ih je oko tristo tisuća.
Osim Hrvatske problem s turbo bojlerima radnoj skupini Europske komisije prijavila je i Njemačka, u kojoj ih je oko tristo tisuća.
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Zaštitimo naše vrste"

Dan planeta Zemlje

"Zaštitimo naše vrste"

22.4.2019. | 15:30
Brojnim događanjima usmjerenim prema zaštiti prirodnih resursa 22. travnja se diljem svijeta obilježava Dan planeta Zemlje, ove godine pod sloganom "Zaštitimo naše vrste".
Brojnim događanjima usmjerenim prema zaštiti prirodnih resursa 22. travnja se diljem svijeta obilježava Dan planeta Zemlje, ove godine pod sloganom "Zaštitimo naše vrste".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tužan je kako smo sve indiferentniji prema patnji

Papa u Uskrsnoj poruci moli za mir

Tužan je kako smo sve indiferentniji prema patnji

21.4.2019. | 20:10
Osudio je današnji brutalan napad u Šri Lanki te pričao o Siriji, Libiji, Južnom Sudanu...
Osudio je današnji brutalan napad u Šri Lanki te pričao o Siriji, Libiji, Južnom Sudanu...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odsjekao si prst jer je glasao za pogrešnu stranku

Radikalna kazna

Odsjekao si prst jer je glasao za pogrešnu stranku

19.4.2019. | 20:45
Važno je izaći na izbore, ali i to kome ćemo dati svoj glas.
Važno je izaći na izbore, ali i to kome ćemo dati svoj glas.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koje su pasmine najčešće napadale ljude

Mnogi psi nisu dobili šansu kao Otto

Evo koje su pasmine najčešće napadale ljude

19.4.2019. | 18:00
Godišnje se u Hrvatskoj zabilježi tristotinjak napada pasa na ljude i druge pse. Dio pasa poput Otta, o kojem se posljednjih dana dosta pisalo, dobije drugu priliku. Dio ih se pak zbog nemogućnosti socijalizacije, neprihvaćanja ljudi i izrazite agresije mora usmrtiti. U nastavku
Godišnje se u Hrvatskoj zabilježi tristotinjak napada pasa na ljude i druge pse. Dio pasa poput Otta, o kojem se posljednjih dana dosta pisalo, dobije drugu priliku. Dio ih se pak zbog nemogućnosti socijalizacije, neprihvaćanja ljudi i izrazite agresije mora usmrtiti. U nastavku