Politika : Hrvatska

Objavljeno: 24.4.2019. u 13:15
Prikaza: 1076
|
Autor: I.C.

Velika taksi prijevara

Imaju milijunske godišnje promete, a ne plate ni kunu PDV-a

Uzmemo li da je vozač obavio vožnju od 100 kuna, taksi tvrtka je na nju dužna platiti porez od 20 kuna. Istodobno će na toj vožnji taksi tvrtka, uzimajući deset posto, ostvariti tek deset kuna, odnosno i manje kada se zaračuna provizija platforme. Sustav je postavljen tako da taksi tvrtka na svakoj vožnji, plaća li porez, gubi novac, a svoju proviziju ne mogu povećati jer bi tada njihovim zaposlenicima, vozačima, koji zadržavaju najveći postotak jer obavljaju sav posao, to postalo neisplativo.

Više od polovice tvrtki za taksi prijevoz preko aplikacija, tvrtki partnera svjesno izbjegava plaćanje poreza, čime je proračun godišnje oštećen za najmanje sto milijuna kuna, piše Jutarnji list čiji članak prenosimo u cijelosti.

S obzirom na to kako se taksi tržište procjenjuje na milijardu kuna, ta bi se procjena mogla popeti i na 150 milijuna kuna nakon što Porezna uprava dovrši akciju nadzora koju su pokrenuli prošli tjedan, zbog sumnji kako većina taksi prijevoznika, uključujući tvrtke partnere, ali i ostale taksi igrače koji ne fiskaliziraju vožnju, sudjeluje u ciljanim poreznim prijevarama.

Iz Ubera i Bolta su za Jutarnji rekli kako oni ne obavljaju uslugu taksi prijevoza nego to čine partnerske tvrtke koje koriste platformu.

- Vozači koji koriste platformu Uber neovisni su, samozaposleni poduzetnici s registriranim tvrtkama ili obrtima. Oni nisu zaposlenici Ubera te su sami odgovorni za plaćanje poreznih obveza. - rekli su iz Ubera i dodali kako su sve vožnje odrađene preko njihove platforme, i one preko kartica i one u gotovini, fiskalizirane, a kako uvid u to ima i Porezna uprava.

Jutarnji list kaže kako im Porezna uprava nije htjela potvrditi koje taksi tvrtke nadzire, ali kako su vlastitom istragom otkrili najmanje 20 tvrtki partnera koje pružanjem taksi usluga preko popularnih aplikacija ostvaruju višemilijunski promet, ali se svejedno ne nalaze u sustavu PDV-a. Prema zakonu, izvan sustava PDV-a trebali bi biti samo oni s godišnjim prihodima manjim od 300.000 kuna.

Princip je sljedeći: i taksi tvrtke primjenjuju poznatu praksu koja u pravnom smislu nije ilegalna, a to je otvaranje, iz godine u godinu, novih j.d.o.o. za deset kuna. Porezne obveze iz stare tvrtke ne podmire, a novac, kao i vozače i automobile, prebace na novoosnovano društvo te na mjesto odgovorne osobe u staroj tvrtki najčešće postave stranog državljanina da figurira kao direktor.

Tvrtku vodi beskućnik?

Mato Grgić, kako doznaje Jutarnji, jedan je od direktora koji stoji iza čak pet tvrtki za taksi prijevoz, osnovanih između 2017. i početka ove godine: Usluge prijevoza Brestje, Čutura prijevoza, Mato Grgić prijevoza, MG transporta i usluga te Zero transporta. Jedino posljednja, osnovana početkom godine, nije u blokadi i normalno posluje. Grgić svake godine s jedne na drugu tvrtku prebacuje flotu od najmanje 350 vozača i vozila. Tako je preko tvrtke Mato Grgić prijevoz, osnovane lani, koja je sad u blokadi, ostvarivao višemilijunski promet pružajući usluge prijevoza, a svejedno je izvan sustava PDV-a, što se vidi iz računa koje su vozači izdavali korisnicima. Prema skromnoj računici, njegovih 350 vozača moglo je ostvariti prihode od nekoliko desetaka milijuna kuna godišnje, a neplaćanjem poreza proračun bi bio oštećen za najmanje pet milijuna kuna. Njegova trenutačno aktivna tvrtka, Zero Transport, nalazi se u sustavu PDV-a zbog novog zakona o tromjesečnoj obvezi plaćanja PDV-a.

Međutim, Grgić je - što se vidi u sudskom registru - već pripremio novu tvrtku MG transport i usluge koju je otvorio u siječnju i na koju će, prema svemu sudeći, nakon isteka tri mjeseca prebaciti poslovanje, računajući s time kako porez u prethodnoj neće platiti. Kad je Jutarnji kontaktirao Grgića i pitao ga za taj neobičan model njegova poslovanja, odgovorio im je kako svoj porez uredno plaća i kako se drži zakona.

- Ne vodim brigu o tuđem poslovanju, inspekcija je bila kod mene i ja sam čist - kratko je rekao Grgić.

Dodatnu sumnju bacaju i zasad nepotvrđene spekulacije vozača, iznesene u zatvorenim Facebook grupama, kako Mato Grgić, zapravo, uopće ne postoji, odnosno da je riječ o beskućniku iz Lučkog čiji su osobni podaci iskorišteni kako bi se prikrio trag, a onda i potencijalna financijska te pravna odgovornost pravog direktora zasad nepoznatog identiteta.

Direktori iz Srbije

Sličan princip, vidljiv iz javno dostupnih podataka, koriste tvrtke Antička priča iz Novalje, Zok Ekspres iz Zagreba, Honestus Negotium iz Dugog Sela te novoosnovane zagrebačke tvrtke Pozitivo, Alfirević Usluge i Alfirević Transport. Registrirane za taksi prijevoz, za direktore i ovlaštene osobe imaju upisane državljane Srbije.

Kako Jutarnji doznaje, te su tvrtke sada 'nasljednici', odnosno interesno ili prijateljski povezane s velikim domaćim taksi igračem, dugoselskom tvrtkom Jadanec koja je lani zapošljavala i više od 400 vozača, a početkom travnja ove godine našla se pod sumnjom Porezne uprave kako je neplaćenim porezom oštetila proračun za nekoliko milijuna kuna. Ta je istraga, prema svemu sudeći, prouzročila obustavu dosad dobro uigrane operacije i natjerala vozače da se raštrkaju po spomenutim tvrtkama.

Krivotvorine i nemar

To je Jutarnjem listu potvrdio i vlasnik tvrtke Eduard Jadanec, navodeći kako je u godinu dana poslovanja tvrtke Jadanec j.d.o.o. ukupni bruto promet vozača bio oko 10,5 milijuna kuna, a tvrtka je u to vrijeme, što je također vidljivo iz izdanih računa, bila izvan sustava PDV-a. Jadanec ustraje kako nije imao uvid u poslovanje jer je upravljanje tvrtkom neformalno prepustio svojem 26-godišnjem zaposleniku, državljaninu Hrvatske i Srbije, S. Š, za što je Jadanec dobio mjesečnu kompenzaciju od 4500 kuna. Tvrdi, također, kako mu je mladić smjestio krivotvoreći i iskorištavajući njegove osobne podatke i podatke tvrtke, a kako o izbjegavanju plaćanja poreza ništa nije znao. Kontaktirali smo i Jadančeva mladog zaposlenika, ali on je njegove navode demantirao, optužio ga za nemar i alkoholizam te ustvrdio da 'nema on 12 godina pa da ga je netko omađijao. Mogao je u svakom trenutku otići u računovodstvo i provjeriti knjige'.

Obojica su potvrdili kako su bili u Poreznoj upravi na obavijesnom razgovoru, a poreznike je, kažu, zanimalo, između ostalog, kako je moguće da je tvrtka Jadanec ostvarila više od deset milijuna kuna prometa, vidljivo iz fiskaliziranih računa, ali na poslovnom računu Jadančeve tvrtke nema evidentiranog prometa ni uplata od vožnji. Cjelokupni je promet, otkriva Jadanec, završio na računu druge tvrtke iz Dugog Sela, Mario Berislavić usluge. Riječ je, pretpostavlja, o tome da je u aplikacijama Ubera i Bolta ručno promijenjen broj bankovnog računa, a to je mogao napraviti samo netko s pristupnim šiframa. Jadanec tvrdi kako on to nije učinio, a posrednici Bolt i Uber, kako nam kažu, nemaju mogućnost provjere istinitosti tog podataka. Logika iza poteza zamjene računa jest da u slučaju skore blokade tvrtke Jadanec i pripadajućeg poslovnog računa novac mogu nesmetano izvući.

Neisplativo

Zagrebe li se ispod površine, priča taksi prijevoznika Jadanec zapravo otkriva puno veći problem koji se jednako tiče partnera, vozača i zakonodavstva. Kako je Jutarnjem ispričala nekolicina vozača i vlasnika tvrtki za taksi prijevoz, taksi tvrtke koje na svaku vožnju uzimaju proviziju od deset posto niti ne mogu platiti porez jer bi, nakon plaćenog poreza, zapravo bile u minusu.

Uzmemo li da je vozač obavio vožnju od 100 kuna, taksi tvrtka je na nju dužna platiti porez od 20 kuna. Istodobno će na toj vožnji taksi tvrtka, uzimajući deset posto, ostvariti tek deset kuna, odnosno i manje kada se zaračuna provizija platforme, Ubera ili Bolta, navodi Jutarnji.

Sustav je, naime, postavljen tako da taksi tvrtka na svakoj vožnji, plaća li porez, gubi novac, a svoju proviziju ne mogu povećati jer bi tada njihovim zaposlenicima, vozačima, koji zadržavaju najveći postotak jer obavljaju sav posao, to postalo neisplativo. 

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U prodaji je Katolički priručnik za seks

  "Seks kakav niste poznavali"

  U prodaji je Katolički priručnik za seks

  18.9.2019. | 11:45
  'Bog je itekako zainteresiran za spolni život supružnika'. Predgovor knjige napisao je naš selezijanac don Damir Stojić koji je seks usporedio s bejzbolom.
  'Bog je itekako zainteresiran za spolni život supružnika'. Predgovor knjige napisao je naš selezijanac don Damir Stojić koji je seks usporedio s bejzbolom.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Banke povrijedile prava korisnika kredita u 'švicarcima'

  Dužnici mogu tražiti povrat novca

  Banke povrijedile prava korisnika kredita u 'švicarcima'

  17.9.2019. | 16:50
  Vrhovni sud odlučio je u korist potrošača i odbio tužbu banaka u slučaju kredita ugovorenih u švicarskim francima. U privitku priloženom članku moguće je pročitati cijelu presudu Vrhovnog suda.
  Vrhovni sud odlučio je u korist potrošača i odbio tužbu banaka u slučaju kredita ugovorenih u švicarskim francima. U privitku priloženom članku moguće je pročitati cijelu presudu Vrhovnog suda.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sazvan sastanak na temu asistenata u nastavi

  Ministrica odlučila presjeći trakavicu

  Sazvan sastanak na temu asistenata u nastavi

  11.9.2019. | 8:15
  Povodom brojnih prigovora na račun Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) zbog propusta oko pomoćnika u nastavi na početku školske godine, ministrica Blaženka Divjak odlučila je sazvati sve sudionike složenog procesa osiguravanja profesionalne potpore učenicima s teškoćama u r
  Povodom brojnih prigovora na račun Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) zbog propusta oko pomoćnika u nastavi na početku školske godine, ministrica Blaženka Divjak odlučila je sazvati sve sudionike složenog procesa osiguravanja profesionalne potpore učenicima s teškoćama u r
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Velike promjene kod polaganja vozačkih ispita

  Uskoro

  Velike promjene kod polaganja vozačkih ispita

  6.9.2019. | 12:40
  Namjera je pojednostaviti postupak izdavanja vozačkih dozvola. Stoga, nakon što kandidat položi vozački ispit, pomoću aplikacije automatizmom informacija u vrlo kratkom roku dolazi na server MUP-a/HAK-a u obliku e-Uvjerenja o položenom vozačkom ispitu, što će znatno pojednostavit
  Namjera je pojednostaviti postupak izdavanja vozačkih dozvola. Stoga, nakon što kandidat položi vozački ispit, pomoću aplikacije automatizmom informacija u vrlo kratkom roku dolazi na server MUP-a/HAK-a u obliku e-Uvjerenja o položenom vozačkom ispitu, što će znatno pojednostavit
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Svaki treći od 20.987 deblokiranih ponovno u blokadi

  Hladan tuš

  Svaki treći od 20.987 deblokiranih ponovno u blokadi

  5.9.2019. | 11:05
  Svakom trećem prezaduženom građaninu kojemu je Fina odblokirala račun pa su mislili da mogu odahnuti, već je za nekoliko mjeseci stigao hladan tuš u vidu obavijesti da su ponovo blokirani.
  Svakom trećem prezaduženom građaninu kojemu je Fina odblokirala račun pa su mislili da mogu odahnuti, već je za nekoliko mjeseci stigao hladan tuš u vidu obavijesti da su ponovo blokirani.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dnevnice, topli obrok, vrtići... Evo što se sve mijenja

  Od 1. rujna

  Dnevnice, topli obrok, vrtići... Evo što se sve mijenja

  31.8.2019. | 9:05
  Na snagu stupa izmijenjeni pravilnik o porezu na dohodak s nizom novosti za radnike.
  Na snagu stupa izmijenjeni pravilnik o porezu na dohodak s nizom novosti za radnike.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zakoni ne vrijede isto u Slavoniji i na otocima

  Živimo li u istoj državi?

  Zakoni ne vrijede isto u Slavoniji i na otocima

  23.8.2019. | 20:45
  Za njih pravila ne vrijede: ne izdaju račune, ne plaćaju vezove za čamce, ne vežu se, ne nose kacige, voze neregistrirane automobile... i nitko ih ne kažnjava. A ljudi s kontinenta, prilično istrenirani u poštovanju regulativa svih vrsta, teško mogu neprimijetiti takve prekršaje
  Za njih pravila ne vrijede: ne izdaju račune, ne plaćaju vezove za čamce, ne vežu se, ne nose kacige, voze neregistrirane automobile... i nitko ih ne kažnjava. A ljudi s kontinenta, prilično istrenirani u poštovanju regulativa svih vrsta, teško mogu neprimijetiti takve prekršaje
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pozvali građane da ih podrže u štrajku

  Nakon neuspjelog pregovora

  Pozvali građane da ih podrže u štrajku

  1.8.2019. | 10:15
  'Mi naš posao obavljamo odgovorno i uvijek brinemo za naše bolesnike i građane Republike Hrvatske, ali pozivam i građane i bolesnike da podrže naš štrajk kako bi i oni dobili bolju i kvalitetniju uslugu jer mi se ne borimo samo za plaće. Mi se borimo u prvom redu za bolje uvjete
  'Mi naš posao obavljamo odgovorno i uvijek brinemo za naše bolesnike i građane Republike Hrvatske, ali pozivam i građane i bolesnike da podrže naš štrajk kako bi i oni dobili bolju i kvalitetniju uslugu jer mi se ne borimo samo za plaće. Mi se borimo u prvom redu za bolje uvjete
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko će vam porasti plaća!

  Mlađi ste od 30 i radite?

  Evo koliko će vam porasti plaća!

  25.7.2019. | 17:00
  Četvrti krug porezne reforme trebao bi osloboditi od plaćanja poreza i prireza mlađe od 25 godina, oni između 25 i 30 godina će ga plaćati pola.
  Četvrti krug porezne reforme trebao bi osloboditi od plaćanja poreza i prireza mlađe od 25 godina, oni između 25 i 30 godina će ga plaćati pola.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Radovi na obnovi bolnice mogu početi

  Ugovori potpisani

  Radovi na obnovi bolnice mogu početi

  24.7.2019. | 19:00
  "Uz ovaj projekt, u pripremi su već i drugi. U pripremi je natječaj za izvođača radova za Dnevnu bolnicu. Riječ je o radovima vrijednim oko 15 milijuna kuna gdje se planira rekonstrukcija i izgradnja Pedijatrije, pedijatrijske dnevne bolnice, dnevne bolnice za odrasle i jednodnev
  "Uz ovaj projekt, u pripremi su već i drugi. U pripremi je natječaj za izvođača radova za Dnevnu bolnicu. Riječ je o radovima vrijednim oko 15 milijuna kuna gdje se planira rekonstrukcija i izgradnja Pedijatrije, pedijatrijske dnevne bolnice, dnevne bolnice za odrasle i jednodnev
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlada Hrvatsku poštu prodaje građanima?

  Prijedlog Hanfe

  Vlada Hrvatsku poštu prodaje građanima?

  23.7.2019. | 19:00
  Ante Žigman, predsjednik uprave Hanfe, državnog regulatora za financijske usluge, predlaže Vladi premijera Andreja Plenkovića da građanima proda četvrtinu dionica Hrvatske pošte.
  Ante Žigman, predsjednik uprave Hanfe, državnog regulatora za financijske usluge, predlaže Vladi premijera Andreja Plenkovića da građanima proda četvrtinu dionica Hrvatske pošte.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Država ju već četiri godine goni zbog majice

  Pravosudni apsurd

  Država ju već četiri godine goni zbog majice

  23.7.2019. | 14:30
  U 3 ujutro zaustavio ju je policajac i tu je počela njezina agonija: 'Nisam imala pojma što nosim.'
  U 3 ujutro zaustavio ju je policajac i tu je počela njezina agonija: 'Nisam imala pojma što nosim.'
  SBplus.hr, Slavonski Brod : "Danas će biti najtoplija noć u povijesti"

  Europa se priprema za pakao:

  "Danas će biti najtoplija noć u povijesti"

  22.7.2019. | 19:00
  Uveli su treći od četiri stupnja plana obrane od toplinskog vala koji predviđa otvaranje "dvorana za osvježenje" u javnim objektima te postavljanje privremenih javnih česmi i raspršivača vlage, kao i niz mjera namijenjenih starijim osobama, najvećim žrtvama ljetnih žega.
  Uveli su treći od četiri stupnja plana obrane od toplinskog vala koji predviđa otvaranje "dvorana za osvježenje" u javnim objektima te postavljanje privremenih javnih česmi i raspršivača vlage, kao i niz mjera namijenjenih starijim osobama, najvećim žrtvama ljetnih žega.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Plaćamo kupanje u fekalijama bogataša?

  Nažalost, nitko ne reagira

  Plaćamo kupanje u fekalijama bogataša?

  22.7.2019. | 17:30
  Dok brojni kontinentalci muku muče skupiti koju kunu više kako bi platili boravak na moru, u to isto more, kruzeri usidreni kod najljepše hrvatske plaže rade gadarije od kojih će vam se smučiti. 'Meni je samo ostalo da promatram i analiziram boju i oblik...', kazuje očevidac.
  Dok brojni kontinentalci muku muče skupiti koju kunu više kako bi platili boravak na moru, u to isto more, kruzeri usidreni kod najljepše hrvatske plaže rade gadarije od kojih će vam se smučiti. 'Meni je samo ostalo da promatram i analiziram boju i oblik...', kazuje očevidac.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kada će prestati iseljavanje Hrvata

  Stručnjaci izračunali

  Evo kada će prestati iseljavanje Hrvata

  22.7.2019. | 17:00
  Stručnjaci izračunali kada će stati iseljavanje Hrvata, evo koliko nam još treba.
  Stručnjaci izračunali kada će stati iseljavanje Hrvata, evo koliko nam još treba.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Početkom 2020. Republika Hrvatska predsjedat će Vijećem EU

  Složeni međunarodni projekt

  Početkom 2020. Republika Hrvatska predsjedat će Vijećem EU

  19.6.2019. | 9:50
  Prikazano u brojevima, za vrijeme predsjedanja bit će održano 160 sastanaka, od kojih 50 izvan Zagreba, raspoređenih po svim županijama. Procijenjeno je kako će kroz Hrvatsku proći 25 tisuća delegata, od kojih su i dva summita šefova država, 12 ministarskih vijeća i 7 ministarski
  Prikazano u brojevima, za vrijeme predsjedanja bit će održano 160 sastanaka, od kojih 50 izvan Zagreba, raspoređenih po svim županijama. Procijenjeno je kako će kroz Hrvatsku proći 25 tisuća delegata, od kojih su i dva summita šefova država, 12 ministarskih vijeća i 7 ministarski
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Radnika 24.000 više, većina na određeno

  Sezona

  Radnika 24.000 više, većina na određeno

  1.6.2019. | 18:15
  Sezona diže zaposlenost. Najveći skok u ugostiteljstvu i turizmu, te trgovini.
  Sezona diže zaposlenost. Najveći skok u ugostiteljstvu i turizmu, te trgovini.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I Brođanima će rasti plaća do 7.500 kuna

  Postavljen cilj

  I Brođanima će rasti plaća do 7.500 kuna

  1.6.2019. | 15:00
  Od 2015. godine, kada je vodstvo tvrtke preuzela nova uprava, zabilježen je porast plaća za 24% dok je kao krajnji cilj najavljeno podizanje prosječne neto plaće na 7.500,00 kn kroz naredne dvije godine.
  Od 2015. godine, kada je vodstvo tvrtke preuzela nova uprava, zabilježen je porast plaća za 24% dok je kao krajnji cilj najavljeno podizanje prosječne neto plaće na 7.500,00 kn kroz naredne dvije godine.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Obavezni biljezi konačno odlaze u povijest

  Odlična vijest za građane:

  Obavezni biljezi konačno odlaze u povijest

  17.5.2019. | 17:05
  Vlada jučer usvojila podzakonski akt za uvođenje elektroničke naplate.
  Vlada jučer usvojila podzakonski akt za uvođenje elektroničke naplate.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko će iznositi maksimalna cijena poziva po minuti

  Od danas nove cijene poruka i poziva

  Evo koliko će iznositi maksimalna cijena poziva po minuti

  15.5.2019. | 15:00
  Puno operatera mobilne telefonije nadoknađivalo je gubitak prihoda od roaminga povećanjem cijena međunarodnih poziva.
  Puno operatera mobilne telefonije nadoknađivalo je gubitak prihoda od roaminga povećanjem cijena međunarodnih poziva.