Politika : Hrvatska

Objavljeno: 24.4.2019. u 13:15
Prikaza: 1001
|
Autor: I.C.

Velika taksi prijevara

Imaju milijunske godišnje promete, a ne plate ni kunu PDV-a

Uzmemo li da je vozač obavio vožnju od 100 kuna, taksi tvrtka je na nju dužna platiti porez od 20 kuna. Istodobno će na toj vožnji taksi tvrtka, uzimajući deset posto, ostvariti tek deset kuna, odnosno i manje kada se zaračuna provizija platforme. Sustav je postavljen tako da taksi tvrtka na svakoj vožnji, plaća li porez, gubi novac, a svoju proviziju ne mogu povećati jer bi tada njihovim zaposlenicima, vozačima, koji zadržavaju najveći postotak jer obavljaju sav posao, to postalo neisplativo.

Više od polovice tvrtki za taksi prijevoz preko aplikacija, tvrtki partnera svjesno izbjegava plaćanje poreza, čime je proračun godišnje oštećen za najmanje sto milijuna kuna, piše Jutarnji list čiji članak prenosimo u cijelosti.

S obzirom na to kako se taksi tržište procjenjuje na milijardu kuna, ta bi se procjena mogla popeti i na 150 milijuna kuna nakon što Porezna uprava dovrši akciju nadzora koju su pokrenuli prošli tjedan, zbog sumnji kako većina taksi prijevoznika, uključujući tvrtke partnere, ali i ostale taksi igrače koji ne fiskaliziraju vožnju, sudjeluje u ciljanim poreznim prijevarama.

Iz Ubera i Bolta su za Jutarnji rekli kako oni ne obavljaju uslugu taksi prijevoza nego to čine partnerske tvrtke koje koriste platformu.

- Vozači koji koriste platformu Uber neovisni su, samozaposleni poduzetnici s registriranim tvrtkama ili obrtima. Oni nisu zaposlenici Ubera te su sami odgovorni za plaćanje poreznih obveza. - rekli su iz Ubera i dodali kako su sve vožnje odrađene preko njihove platforme, i one preko kartica i one u gotovini, fiskalizirane, a kako uvid u to ima i Porezna uprava.

Jutarnji list kaže kako im Porezna uprava nije htjela potvrditi koje taksi tvrtke nadzire, ali kako su vlastitom istragom otkrili najmanje 20 tvrtki partnera koje pružanjem taksi usluga preko popularnih aplikacija ostvaruju višemilijunski promet, ali se svejedno ne nalaze u sustavu PDV-a. Prema zakonu, izvan sustava PDV-a trebali bi biti samo oni s godišnjim prihodima manjim od 300.000 kuna.

Princip je sljedeći: i taksi tvrtke primjenjuju poznatu praksu koja u pravnom smislu nije ilegalna, a to je otvaranje, iz godine u godinu, novih j.d.o.o. za deset kuna. Porezne obveze iz stare tvrtke ne podmire, a novac, kao i vozače i automobile, prebace na novoosnovano društvo te na mjesto odgovorne osobe u staroj tvrtki najčešće postave stranog državljanina da figurira kao direktor.

Tvrtku vodi beskućnik?

Mato Grgić, kako doznaje Jutarnji, jedan je od direktora koji stoji iza čak pet tvrtki za taksi prijevoz, osnovanih između 2017. i početka ove godine: Usluge prijevoza Brestje, Čutura prijevoza, Mato Grgić prijevoza, MG transporta i usluga te Zero transporta. Jedino posljednja, osnovana početkom godine, nije u blokadi i normalno posluje. Grgić svake godine s jedne na drugu tvrtku prebacuje flotu od najmanje 350 vozača i vozila. Tako je preko tvrtke Mato Grgić prijevoz, osnovane lani, koja je sad u blokadi, ostvarivao višemilijunski promet pružajući usluge prijevoza, a svejedno je izvan sustava PDV-a, što se vidi iz računa koje su vozači izdavali korisnicima. Prema skromnoj računici, njegovih 350 vozača moglo je ostvariti prihode od nekoliko desetaka milijuna kuna godišnje, a neplaćanjem poreza proračun bi bio oštećen za najmanje pet milijuna kuna. Njegova trenutačno aktivna tvrtka, Zero Transport, nalazi se u sustavu PDV-a zbog novog zakona o tromjesečnoj obvezi plaćanja PDV-a.

Međutim, Grgić je - što se vidi u sudskom registru - već pripremio novu tvrtku MG transport i usluge koju je otvorio u siječnju i na koju će, prema svemu sudeći, nakon isteka tri mjeseca prebaciti poslovanje, računajući s time kako porez u prethodnoj neće platiti. Kad je Jutarnji kontaktirao Grgića i pitao ga za taj neobičan model njegova poslovanja, odgovorio im je kako svoj porez uredno plaća i kako se drži zakona.

- Ne vodim brigu o tuđem poslovanju, inspekcija je bila kod mene i ja sam čist - kratko je rekao Grgić.

Dodatnu sumnju bacaju i zasad nepotvrđene spekulacije vozača, iznesene u zatvorenim Facebook grupama, kako Mato Grgić, zapravo, uopće ne postoji, odnosno da je riječ o beskućniku iz Lučkog čiji su osobni podaci iskorišteni kako bi se prikrio trag, a onda i potencijalna financijska te pravna odgovornost pravog direktora zasad nepoznatog identiteta.

Direktori iz Srbije

Sličan princip, vidljiv iz javno dostupnih podataka, koriste tvrtke Antička priča iz Novalje, Zok Ekspres iz Zagreba, Honestus Negotium iz Dugog Sela te novoosnovane zagrebačke tvrtke Pozitivo, Alfirević Usluge i Alfirević Transport. Registrirane za taksi prijevoz, za direktore i ovlaštene osobe imaju upisane državljane Srbije.

Kako Jutarnji doznaje, te su tvrtke sada 'nasljednici', odnosno interesno ili prijateljski povezane s velikim domaćim taksi igračem, dugoselskom tvrtkom Jadanec koja je lani zapošljavala i više od 400 vozača, a početkom travnja ove godine našla se pod sumnjom Porezne uprave kako je neplaćenim porezom oštetila proračun za nekoliko milijuna kuna. Ta je istraga, prema svemu sudeći, prouzročila obustavu dosad dobro uigrane operacije i natjerala vozače da se raštrkaju po spomenutim tvrtkama.

Krivotvorine i nemar

To je Jutarnjem listu potvrdio i vlasnik tvrtke Eduard Jadanec, navodeći kako je u godinu dana poslovanja tvrtke Jadanec j.d.o.o. ukupni bruto promet vozača bio oko 10,5 milijuna kuna, a tvrtka je u to vrijeme, što je također vidljivo iz izdanih računa, bila izvan sustava PDV-a. Jadanec ustraje kako nije imao uvid u poslovanje jer je upravljanje tvrtkom neformalno prepustio svojem 26-godišnjem zaposleniku, državljaninu Hrvatske i Srbije, S. Š, za što je Jadanec dobio mjesečnu kompenzaciju od 4500 kuna. Tvrdi, također, kako mu je mladić smjestio krivotvoreći i iskorištavajući njegove osobne podatke i podatke tvrtke, a kako o izbjegavanju plaćanja poreza ništa nije znao. Kontaktirali smo i Jadančeva mladog zaposlenika, ali on je njegove navode demantirao, optužio ga za nemar i alkoholizam te ustvrdio da 'nema on 12 godina pa da ga je netko omađijao. Mogao je u svakom trenutku otići u računovodstvo i provjeriti knjige'.

Obojica su potvrdili kako su bili u Poreznoj upravi na obavijesnom razgovoru, a poreznike je, kažu, zanimalo, između ostalog, kako je moguće da je tvrtka Jadanec ostvarila više od deset milijuna kuna prometa, vidljivo iz fiskaliziranih računa, ali na poslovnom računu Jadančeve tvrtke nema evidentiranog prometa ni uplata od vožnji. Cjelokupni je promet, otkriva Jadanec, završio na računu druge tvrtke iz Dugog Sela, Mario Berislavić usluge. Riječ je, pretpostavlja, o tome da je u aplikacijama Ubera i Bolta ručno promijenjen broj bankovnog računa, a to je mogao napraviti samo netko s pristupnim šiframa. Jadanec tvrdi kako on to nije učinio, a posrednici Bolt i Uber, kako nam kažu, nemaju mogućnost provjere istinitosti tog podataka. Logika iza poteza zamjene računa jest da u slučaju skore blokade tvrtke Jadanec i pripadajućeg poslovnog računa novac mogu nesmetano izvući.

Neisplativo

Zagrebe li se ispod površine, priča taksi prijevoznika Jadanec zapravo otkriva puno veći problem koji se jednako tiče partnera, vozača i zakonodavstva. Kako je Jutarnjem ispričala nekolicina vozača i vlasnika tvrtki za taksi prijevoz, taksi tvrtke koje na svaku vožnju uzimaju proviziju od deset posto niti ne mogu platiti porez jer bi, nakon plaćenog poreza, zapravo bile u minusu.

Uzmemo li da je vozač obavio vožnju od 100 kuna, taksi tvrtka je na nju dužna platiti porez od 20 kuna. Istodobno će na toj vožnji taksi tvrtka, uzimajući deset posto, ostvariti tek deset kuna, odnosno i manje kada se zaračuna provizija platforme, Ubera ili Bolta, navodi Jutarnji.

Sustav je, naime, postavljen tako da taksi tvrtka na svakoj vožnji, plaća li porez, gubi novac, a svoju proviziju ne mogu povećati jer bi tada njihovim zaposlenicima, vozačima, koji zadržavaju najveći postotak jer obavljaju sav posao, to postalo neisplativo. 

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Početkom 2020. Republika Hrvatska predsjedat će Vijećem EU

  Složeni međunarodni projekt

  Početkom 2020. Republika Hrvatska predsjedat će Vijećem EU

  19.6.2019. | 9:50
  Prikazano u brojevima, za vrijeme predsjedanja bit će održano 160 sastanaka, od kojih 50 izvan Zagreba, raspoređenih po svim županijama. Procijenjeno je kako će kroz Hrvatsku proći 25 tisuća delegata, od kojih su i dva summita šefova država, 12 ministarskih vijeća i 7 ministarski
  Prikazano u brojevima, za vrijeme predsjedanja bit će održano 160 sastanaka, od kojih 50 izvan Zagreba, raspoređenih po svim županijama. Procijenjeno je kako će kroz Hrvatsku proći 25 tisuća delegata, od kojih su i dva summita šefova država, 12 ministarskih vijeća i 7 ministarski
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Radnika 24.000 više, većina na određeno

  Sezona

  Radnika 24.000 više, većina na određeno

  1.6.2019. | 18:15
  Sezona diže zaposlenost. Najveći skok u ugostiteljstvu i turizmu, te trgovini.
  Sezona diže zaposlenost. Najveći skok u ugostiteljstvu i turizmu, te trgovini.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : I Brođanima će rasti plaća do 7.500 kuna

  Postavljen cilj

  I Brođanima će rasti plaća do 7.500 kuna

  1.6.2019. | 15:00
  Od 2015. godine, kada je vodstvo tvrtke preuzela nova uprava, zabilježen je porast plaća za 24% dok je kao krajnji cilj najavljeno podizanje prosječne neto plaće na 7.500,00 kn kroz naredne dvije godine.
  Od 2015. godine, kada je vodstvo tvrtke preuzela nova uprava, zabilježen je porast plaća za 24% dok je kao krajnji cilj najavljeno podizanje prosječne neto plaće na 7.500,00 kn kroz naredne dvije godine.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Obavezni biljezi konačno odlaze u povijest

  Odlična vijest za građane:

  Obavezni biljezi konačno odlaze u povijest

  17.5.2019. | 17:05
  Vlada jučer usvojila podzakonski akt za uvođenje elektroničke naplate.
  Vlada jučer usvojila podzakonski akt za uvođenje elektroničke naplate.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko će iznositi maksimalna cijena poziva po minuti

  Od danas nove cijene poruka i poziva

  Evo koliko će iznositi maksimalna cijena poziva po minuti

  15.5.2019. | 15:00
  Puno operatera mobilne telefonije nadoknađivalo je gubitak prihoda od roaminga povećanjem cijena međunarodnih poziva.
  Puno operatera mobilne telefonije nadoknađivalo je gubitak prihoda od roaminga povećanjem cijena međunarodnih poziva.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Želite li hrvatsko morate se odreći 'beha' državljanstva?

  Sporazum o dvojnom državljanstvu

  Želite li hrvatsko morate se odreći 'beha' državljanstva?

  14.5.2019. | 17:05
  Ministar iz BiH tvrdi da Hrvatska krši Sporazum o dvojnom državljanstvu. Prema informacijama ministarstva kojemu je Adil Osmanović na čelu, do sada je zabilježeno 1187 slučajeva u kojima je tražen ispis iz državljanstva BiH radi stjecanja državljanstva Hrvatske.
  Ministar iz BiH tvrdi da Hrvatska krši Sporazum o dvojnom državljanstvu. Prema informacijama ministarstva kojemu je Adil Osmanović na čelu, do sada je zabilježeno 1187 slučajeva u kojima je tražen ispis iz državljanstva BiH radi stjecanja državljanstva Hrvatske.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Počelo skupljanje potpisa za još jedan referendum

  Inicijativa 'Uzmimo novac strankama'

  Počelo skupljanje potpisa za još jedan referendum

  13.5.2019. | 18:05
  Referendumom će se tražiti izmjene Ustava na način da se zabranjuje financiranje političkih stranaka iz sredstava državnog proračuna, proračuna općina, gradova i županija, pa čak i mjesnih odbora, a potpisi za referendum prikupljat će se od 12. do 26. svibnja.
  Referendumom će se tražiti izmjene Ustava na način da se zabranjuje financiranje političkih stranaka iz sredstava državnog proračuna, proračuna općina, gradova i županija, pa čak i mjesnih odbora, a potpisi za referendum prikupljat će se od 12. do 26. svibnja.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U Slav. Brodu stvaraju golemo prihvatilište za migrante'

  Tajni plan?

  'U Slav. Brodu stvaraju golemo prihvatilište za migrante'

  12.5.2019. | 9:25
  "Dobio sam informaciju da je MUP potpisao ugovor s INA-om za primitak migranata. To je 80.000 kvadrata u Slavonskom Brodu. Čeka li Slavoniju još jedan migrantski val?"
  "Dobio sam informaciju da je MUP potpisao ugovor s INA-om za primitak migranata. To je 80.000 kvadrata u Slavonskom Brodu. Čeka li Slavoniju još jedan migrantski val?"
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Što napraviti ako banka nenadano smanji dopušteni minus?

  Nikad manje Hrvata u crvenom na tekućem

  Što napraviti ako banka nenadano smanji dopušteni minus?

  6.5.2019. | 13:10
  Nekad je svaki drugi tekući račun bio u dopuštenom minusu, teško je bilo i dobiti račun ili paket bez minusa, a danas to više nije tako. Prošlu su godinu građani počeli s 4,7 milijuna računa bez ikakvog prekoračenja i 1,77 milijuna računa s odobrenim prekoračenjem. Minuse koristi
  Nekad je svaki drugi tekući račun bio u dopuštenom minusu, teško je bilo i dobiti račun ili paket bez minusa, a danas to više nije tako. Prošlu su godinu građani počeli s 4,7 milijuna računa bez ikakvog prekoračenja i 1,77 milijuna računa s odobrenim prekoračenjem. Minuse koristi
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Poslodavci nude sve više ugovore na neodređeno

  Razlog je jednostavan

  Poslodavci nude sve više ugovore na neodređeno

  4.5.2019. | 9:30
  Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks za travanj i dalje upućuje na nastavka rasta potražnje za radom na godišnjoj razini, unatoč skromnijem rastu nego u veljači i ožujku, a broj oglasa porastao je i na mjesečnoj razini, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ),
  Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks za travanj i dalje upućuje na nastavka rasta potražnje za radom na godišnjoj razini, unatoč skromnijem rastu nego u veljači i ožujku, a broj oglasa porastao je i na mjesečnoj razini, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ),
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Moćni HDZ-ovac zamolio novinara da mu 'popiše imovinu'

  Prilično nevjerojatno

  Moćni HDZ-ovac zamolio novinara da mu 'popiše imovinu'

  30.4.2019. | 13:50
  Telegramov novinar istražio je imovinu saborskog zastupnika i šefa HVIDRA-e, Josipa Đakića. Prilično je nevjerojatna.
  Telegramov novinar istražio je imovinu saborskog zastupnika i šefa HVIDRA-e, Josipa Đakića. Prilično je nevjerojatna.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ida Dumančić je privremena ravnateljica Razvojne agencije

  Konstituirajuća sjednica

  Ida Dumančić je privremena ravnateljica Razvojne agencije

  25.4.2019. | 12:30
  Konstituirano je Upravno vijeće Javne ustanove Lokalna razvojna agencija. Evo tko su članovi.
  Konstituirano je Upravno vijeće Javne ustanove Lokalna razvojna agencija. Evo tko su članovi.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Radim jer ne mogu normalno živjeti'

  Nakon mirovine na posao

  'Radim jer ne mogu normalno živjeti'

  24.4.2019. | 11:20
  – Nakon 34 godine staža u trgovini zaslužila sam jedva dvije tisuće kuna, a to nije bilo dovoljno za normalan život. Sad radim, plaća stiže, a mirovina ide. Lakše se živi. Do kada? Koliko me budu trebali i koliko ja budem sposobna. – rekla je trgovkinja koja inzistira na anonimno
  – Nakon 34 godine staža u trgovini zaslužila sam jedva dvije tisuće kuna, a to nije bilo dovoljno za normalan život. Sad radim, plaća stiže, a mirovina ide. Lakše se živi. Do kada? Koliko me budu trebali i koliko ja budem sposobna. – rekla je trgovkinja koja inzistira na anonimno
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li Vladine reforme pomogle Hrvatima?

  Niži PDV, ne i cijene

  Jesu li Vladine reforme pomogle Hrvatima?

  23.4.2019. | 12:30
  Dok nam je kilogram paprika 50 kuna, kilogram tikvica 25 kuna i glavica kelja oko 30 kuna, može nas možda utješiti što će, zahvaljujući europarlamentarki Biljani Borzan, Nutella u Hrvatskoj biti jednake kvalitete kao i na zapadu Europe.
  Dok nam je kilogram paprika 50 kuna, kilogram tikvica 25 kuna i glavica kelja oko 30 kuna, može nas možda utješiti što će, zahvaljujući europarlamentarki Biljani Borzan, Nutella u Hrvatskoj biti jednake kvalitete kao i na zapadu Europe.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobra vijest za tisuće hrvatskih kućanstava

  Turboplinski bojleri

  Dobra vijest za tisuće hrvatskih kućanstava

  23.4.2019. | 10:35
  Osim Hrvatske problem s turbo bojlerima radnoj skupini Europske komisije prijavila je i Njemačka, u kojoj ih je oko tristo tisuća.
  Osim Hrvatske problem s turbo bojlerima radnoj skupini Europske komisije prijavila je i Njemačka, u kojoj ih je oko tristo tisuća.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : "Zaštitimo naše vrste"

  Dan planeta Zemlje

  "Zaštitimo naše vrste"

  22.4.2019. | 15:30
  Brojnim događanjima usmjerenim prema zaštiti prirodnih resursa 22. travnja se diljem svijeta obilježava Dan planeta Zemlje, ove godine pod sloganom "Zaštitimo naše vrste".
  Brojnim događanjima usmjerenim prema zaštiti prirodnih resursa 22. travnja se diljem svijeta obilježava Dan planeta Zemlje, ove godine pod sloganom "Zaštitimo naše vrste".
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tužan je kako smo sve indiferentniji prema patnji

  Papa u Uskrsnoj poruci moli za mir

  Tužan je kako smo sve indiferentniji prema patnji

  21.4.2019. | 20:10
  Osudio je današnji brutalan napad u Šri Lanki te pričao o Siriji, Libiji, Južnom Sudanu...
  Osudio je današnji brutalan napad u Šri Lanki te pričao o Siriji, Libiji, Južnom Sudanu...
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mljekara koju ne vidite, ali čije proizvode možete kupiti?

  Gospodarsko čudo

  Mljekara koju ne vidite, ali čije proizvode možete kupiti?

  20.4.2019. | 19:10
  Već osam godina posluje mljekara koju, eto, vlastitim očima ne možete vidjeti, ali njezine proizvode možete kupiti u trgovinama!?
  Već osam godina posluje mljekara koju, eto, vlastitim očima ne možete vidjeti, ali njezine proizvode možete kupiti u trgovinama!?
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Odsjekao si prst jer je glasao za pogrešnu stranku

  Radikalna kazna

  Odsjekao si prst jer je glasao za pogrešnu stranku

  19.4.2019. | 20:45
  Važno je izaći na izbore, ali i to kome ćemo dati svoj glas.
  Važno je izaći na izbore, ali i to kome ćemo dati svoj glas.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koje su pasmine najčešće napadale ljude

  Mnogi psi nisu dobili šansu kao Otto

  Evo koje su pasmine najčešće napadale ljude

  19.4.2019. | 18:00
  Godišnje se u Hrvatskoj zabilježi tristotinjak napada pasa na ljude i druge pse. Dio pasa poput Otta, o kojem se posljednjih dana dosta pisalo, dobije drugu priliku. Dio ih se pak zbog nemogućnosti socijalizacije, neprihvaćanja ljudi i izrazite agresije mora usmrtiti. U nastavku
  Godišnje se u Hrvatskoj zabilježi tristotinjak napada pasa na ljude i druge pse. Dio pasa poput Otta, o kojem se posljednjih dana dosta pisalo, dobije drugu priliku. Dio ih se pak zbog nemogućnosti socijalizacije, neprihvaćanja ljudi i izrazite agresije mora usmrtiti. U nastavku