Politika : Državno odvjetništvo

Objavljeno: 8.7.2011. u 10:27
Prikaza: 17955
|
Autor: Jerko Zovak

Batinić, Mišković, Kruljac

Svi osumnjičeni 30 dana u istražni zatvor

Vlado Kos / CROPIX
Foto: Vlado Kos / CROPIX Željko Garić, Zdravko Sočković, Ivica Batinić, Ivan Mišković, Mladen Kruljac, Ivan Rimac
 • Vlado Kos / CROPIX
 • Vlado Kos/Cropix
 • livno-online.com
 • Davor Javorović/PIXSELL
 • Davor Javorović/PIXSELL
 • Davor Javorović/PIXSELL
 • Vlado Kos/Cropix

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana (Ivica Batinić, 1976., Ivan Mišković, 1969., Mladen Kruljac, 1967., Ivan Rimac, 1961., Željko Garić, 1970. i Zdravko Sočković, 1955.) zbog osnovane sumnje na počinjenje više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

09. srpnja 2011.

Svi osumnjičeni 30 dana u istražni zatvor

SVA šestorica osumnjičenih, zbog osnovane sumnje kako su počinili kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, ostat će u istražnom zatvoru osječkog županijskog suda sljedećih 30 dana, odlučio je to, večeras, istražni sudac Anto Rašić. Odluku je donio zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a kod nekih i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Time je, kazala je zamjenica ravnatelja USKOK-a i voditeljica osječkog ureda Zorka Fumić, prihvaćen prijedlog USKOK-a.

Istragu dalje vodi DORH. Odvjetnici osumnjičenih uložit će žalbu. Uskok je priopćio kako osumnjičenike tereti zbog malverzacija zemljištem, u kojima su oštetili Općinu Sibinj za najmanje 16,5 milijuna kuna.


Službeno priopćenje DORH-a

OSNOVANO se sumnja da su prvookrivljenik (Ivica Batinić op.a.), kao načelnik Općine Sibinj i drugookrivljenik (Ivan Mišković op.a), kao član poglavarstva Općine Sibinj, od rujna 2007. do sredine 2008. godine, u Sibinju, Slavonskom Brodu i Karlovcu, sukladno prethodnom dogovoru, omogućili određenim trgovačkim društvima i fizičkim osobama stjecanje prava vlasništva nad velikim parcelama vrijednog građevinskog zemljišta, ispod stvarne vrijednosti, čime su im pribavili znatnu imovinsku korist.

Zemljište površine 365.383 kvadratnih metara, vrijedno 16.442.234,00 kuna je, odlukama Vlade Republike Hrvatske, u rujnu i studenom 2007. godine, darovano Općini Sibinj radi izgradnje zone malog gospodarstva koje je Općina bila dužna privesti svrsi u roku tri godine. U namjeri da, prije prodaje, povećaju vrijednost zemljišta, prvookrivljenik i drugookrivljenik su zatražili i dogovorili s trećeokrivljenikom (Mladenom Kruljcem op.a.), zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske, da pripadnici Hrvatske vojske izvedu radove na izgradnji prometnica u zoni, iako su znali da Općina Sibinj nema propisanu dokumentaciju za izvođenje navedenih radova.

Prema prethodnom dogovoru trećeokrivljenik je, protivno zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, naložio ustrojavanje namjenski organiziranih snaga za izvođenje dogovorenih radova. Na temelju zapovijedi trećeokrivljenika, Hrvatska vojska je, od početka listopada do kraja 2007. godine, izvela radove na izgradnji glavne i sporedne ceste u vrijednosti od najmanje 6.200.000,00 kuna, za koji iznos je oštećen Proračun RH.

Potom je prvookrivljenik, sukladno dogovoru s drugookrivljenikom, 13. studenoga 2007., predložio Općinskom vijeću donošenje odluke o prodaji zemljišta, znajući da nije obavljena parcelacija zemljišta, te su 28. prosinca 2007. predložili Općinskom poglavarstvu raspisivanje natječaja za prodaju zemljišta. Pritom su prikrili stvarnu vrijednost zemljišta kao i činjenicu da je Programom razvoja poslovne zone Sibinj određena veličina parcela te su neistinito predočili kako zemljište mogu dati i besplatno.

Prvookrivljenik i drugookrivljenik su, protivno Zakonu o vlasništvu i Statutu Općine Sibinj, proizvoljno odredili cijenu od pet eura po kvadratnom metru te su zemljište prodali na unaprijed dogovorenim natječajima. Također su prvookrivljenik i drugookrivljenik, od rujna 2007. do sredine travnja 2008., u Sibinju, sukladno dogovoru i na traženje četvrtookrivljenika (Ivana Rimca op.a.), na fiktivnom natječaju osigurali trgovačkom društvu četvrtokorivljenika kupnju velike parcele visoko vrijednog građevinskog zemljišta. Potom je četvrtookrivljenik zemljište preprodao po višestruko većoj cijeni te je njegovom trgovačkom društvu pribavljena protupravna imovinska korist od najmanje 5.270.000,00 kuna.

Nadalje su prvookrivljenik i drugookrivljenik, od rujna 2007. do lipnja 2008., u Sibinju i Slavonskom Brodu, omogućili i petookrivljeniku (Željku Gariću op.a.) kupnju velike parcele vrijednog građevinskog zemljišta kojeg je potom preprodao po višestruko većoj cijeni čime je pribavio protupravnu imovinsku korist od najmanje 1.160.000,00 kuna. Na opisani način su petorica okrivljenika oštetili Općinu Sibinj za iznos od najmanje 16.500.000,00 kuna.

Osim navedenog, šestookrivljenik (Zdravko Sočković op.a.), vlasnik jednog trgovačkog društva je, radi isplate plaća, zatražio od prvookrivljenika i drugookrivljenika prebacivanje svih sredstava sa računa Općine, uključujući i namjenska sredstva jamčevine uplaćena na račun Općine, radi otkupa poljoprivrednog zemljišta, što su oni prihvatili i prebacili na račun njegovog trgovačkog društva. Na opisani način su trgovačkom društvu pribavili protupravnu imovinsku korist od 130.000,00 kuna.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika. (dorh.hr)


Šestorici osumnjičenih određen je pritvor od 24 sata
 


 – Moj se branjenik branio aktivno, iznio je obranu dosta detaljno, bila je kompaktna i govorio je o onom što je radio. Negirao je krivnju jer krivice apsolutno nema i to će se dokazati u daljnjem postupku. Toliko vam mogu reći, ostalo je tajna jer je cijela istraga tajnovita – rekao je novinarima Marko Dumančić, odvjetnik generala HV-a Mladena Kruljca nešto iza 14 sati ispred zgrade osječkog Uskoka gdje je, zajedno sa šefom brodsko-posavskog HDZ-a Zdravkom Sočkovićem, iz PU Osječko-baranjske dovezen točno u 11 sati.

Nakon tri sata iznošenja obrane, pred okupljenim novinarima, koji ga pri ulasku u zgradu Uskoka zbog zaštite policajaca nisu mogli vidjeti, pojavio se umorni general. Djelovao je kao da će se srušiti, a na upite novinara "generale, recite nešto”, samo kratko uzvratio "Dobar dan”.

Ipak, odvjetnik Dumančić stanje za malverzacije sa zemljištem osumnjičenog zapovjednika kopnene vojske ocijenio je dobrim.

– Osjeća se dobro, sportaš je, vojnik i tako, a danas se osjeća i kao okrivljenik – kazao je Dumančić čiji je branjenik pred istražitelje jedini stigao bez lisica na rukama.

U prostorijama osječkog Uskoka prije Kruljca i Sočkovića, ispitan je poduzetnik Ivan Rimac kojemu je Općina Sibinj prodala zemljište, koje je od države dobila za izgradnju Poslovne zone, a koje je prethodno uredila vojska besplatno, iako su radovi bili vrijedni oko šest milijuna kuna. Rimac je zemljište, kasnije, preprodao za daleko veće iznose.

Uz njega ispitan je i autoprijevoznik Željko Garić. Posljednji su pred istražitelje Uskoka izašli načelnik općine Sibinj Ivica Batinić te općinski vijećnik Ivan Mišković.

Šesterici osumnjičenih određen je pritvor od 24 sata koji istječeu nedjeljuu 10 sati. Očekuje se, u daljnjem postupku, da iz Uskoka prema Županijskom sudu u Osijeku bude poslan zahtjev za određivanjem istražnog zatvora, o čemu odlučuje istražni sudac, a pred kojega će stati sva šestorica. Istražni sudac može im odrediti istražni zatvor do 30 dana. (Večernji list)

Ivan Rimac i Željko Garić, ispitani

GENERAL Mladen Kruljac i još pet osoba, uhićenih zbog navodnih malverzacija sa zemljištem, danas se ispituju u osječkom Uskoku, nakon čega će se znati hoće li protiv njih biti pokrenuta istraga i zatražen istražni zatvor. O tome će odlučivati istražni sudac Županijskog suda u Osijeku.

Kako doznajemo, za zloporabu ovlasti ili pomaganja u zloporabama sumnjiče se general Mladen Kruljac, najveći pojedinačni dioničar NK Hajduka poduzetnik Ivan Rimac, bivši HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine u Slavonskom Brodu Zdravko Sočković, načelnik općine Sibinj Ivica Batinić, nekadašnji vijećnik Sibinja Ivan Mišković te autoprijevoznik iz Slavonskog Broda Željko Garić.

Garić i Rimac su već ispitani, a u 11 sati su, policijskim vozilom, u Uskok dovedeni Kruljac i još jedna osoba. (Index.hr)

Kruljac pomagao moćnicima koji su mešetarili zemljištem?

USKOK sumnja da su 26 ha zemljišta Sočković i Batinić izmjenama GUP-a prenamjenjivali iz poljoprivrednog u gospodarsko. Kruljčeva vojska potom ga je krčila i ravnala.


Mladen Kruljac, general pukovnik HV-a i zapovjednik Kopnene vojske, blizak bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću, uhićen je jučer prema nalogu USKOK-a u svome domu u elitnim zagrebačkim Remetama. Istražitelji sumnjaju da je Kruljac, dakle najviši časnik HV-a dosad u nas uhićen, bio uključen u lanac lokalnih moćnika u Slavonskom Brodu koji se bavio malverzacijama s MORH-ovim zemljištem u Sibinju. Iz istog su razloga uhićeni i Zdravko Sočković, bivši HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine u Slavonskom Brodu, Ivica Batinić, načelnik općine Sibinj, i poduzetnik Ivan Rimac, poznat kao najveći pojedinačni dioničar NK Hajduka (vlasnik je dionica vrijednih 11 milijuna kuna).

Vojska za privatni interes

Istražitelji ozbiljno sumnjaju da je Kruljac, uz određenu novčanu naknadu, iskorištavao vojsku zbog privatnih interesa spomenute trojke. Riječ je o 26 hektara zemlje koju su, prema sumnjama USKOK-a, Sočković i Batinić izmjenama GUP-a prenamjenjivali iz poljoprivrednog u gospodarsko. Zemljište su, sumnja se, sukladno zajedničkom dogovoru kasnije parcelizirali.

U toj se fazi, utvrđeno je tijekom provedene istrage, u čitavu priču, dakle bez ikakve zapovijedi, uključuje Kruljac te na teren šalje vojsku kako bi iskrčila i poravnala zemljište. Utvrđeno je također da je za tu "uslugu" bio nagrađen određenom provizijom. Ne treba spominjati da je svu mehanizaciju, gorivo, hranu i dnevnice vojnicima koje je Kruljac angažirao na tim poslovima plaćao MORH, odnosno država.

Asistirala vojna policija

Nakon toga, uređene zemljišne parcele Sočković i Batinić prodaju po povoljnoj cijeni Rimcu. Opisanim su radnjama, smatra tužiteljstvo, Rimcu pribavili protupravnu imovinsku korist od barem šest milijuna kuna. Budući da se istraga protiv četvorice moćnika provodi na području Slavonskog Broda, čitav je predmet u nadležnosti USKOK-a u Osijeku, gdje će spomenuti iznositi obrane pred istražiteljima.

Kruljac je zbog toga i angažirao osječkog odvjetnika Marka Dumančića, poznatog uz Antu Madunića kao branitelja osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša. Dumančić je jučer potvrdio informaciju da će najvjerojatnije braniti uhićenoga generala, kazavši kako još samo čeka da mu Kruljac potpiše punomoć. Nakon uhićenja, policija je pretražila Kruljčevu luksuznu kuću, a budući da je riječ o aktivnom časniku, asistirala je i vojna policija. Nakon obavljene pretrage, Kruljac je iz Zagreba u crnom kombiju odvezen u Karlovac. Ondje je pretraženo zapovjedništvo Kopnene vojske, Kruljčevo dojučerašnje radno mjesto. (Večernji list)


08. srpnja 2011.

Uhićeni: Mladen Kruljac, Zdravko Sočković, Ivan Rimac, Ivica Batinić...

SLAVONSKI BROD - Iz više izvora, neslužbeno, saznajemo kako su, po nalogu USKOK-a, uhićeni: General pukovnik Mladen Kruljac, zapovjednik Kopnene vojske od ožujka 2007. godine, Ivan Rimac, vlasnik i direktor tvrtke 'Rimc' d.o.o. iz Svete Nedelje te kako se 'opserviraju' direktori tvrtke V.A.M. - ING. d.o.o. iz Slavonskog Broda (Sočković), načelnik Općine Sibinj Ivica Batinić... i drugi. 

Povod uhićenjima te drugim aktivnostima USKOKA i policije, navodno, je sumnjivo postupanje sa zemljištem u gospodarskoj zoni Općine Sibinj.

  Broj komentara: 108

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  suhi

  suhi

  Komentirano: 24.7.2011. | 15:14

  1

  sta je KLOSARI do jucer ste s Batinicem pili i jeli a sad ga pljujete na sva usta.....
  krpa

  krpa

  Komentirano: 19.7.2011. | 14:48

  2

  Čudno kako nitko se nije sjetio da je drug Zovak i Rimac zajedno krali Slavoniju DI.
  manemoj

  manemoj

  Komentirano: 16.7.2011. | 8:53

  3

  ništa od svega toga ako se imovina ne oduzima odmah, pa čak i familiji....a ti care dokaži odakle ti...carevima to nikad nije bio problem zar ne?? toooo careeee (bljuv)
  pe_bo

  pe_bo

  Komentirano: 14.7.2011. | 8:16

  4

  Gospodo draga, Kako netko može napraviti kuću do pod krov za 2.000,000,00kn.+ uređenje koje bi koštalo sam Bog zna Ako netko zna neka mi da recept bio bi mu jako zahvalan.
  selomojemalo1

  selomojemalo1

  Komentirano: 13.7.2011. | 20:01

  5

  Sa svrhom i razlogom. Neka vrate što su pokrali. Onda neka rade što hoće. Jer to što će oni sjediti u zatvoru 30 ili više dana, Vas, a niti mene baš pretjerano ne veseli. Čemu hvaliti i čemu kuditi, kada svi znamo realno stanje stvari?!
  bond

  bond

  Komentirano: 13.7.2011. | 15:42

  6

  ...nema nam Oliba! nema nam Oliba ili ima pa nam se inkarniro u nešto još nepoznato?!
  Putalj

  Putalj

  Komentirano: 13.7.2011. | 7:38

  7

  Bravo Zavrzlama, svaka čast, krasno, izuzetno inteligentno , brzo učiš. Vidljivi su rezultati tvojeg druženja sa osobom koja je diplomirala visoku diplomatko-načelničku akademiju. Kada si tako jako pametan odgovori nam što tvoj prijatelj i bezrezervni štićenik sada radi u ćuzi. Onako lijep kao curica, mlad, poželjan a spava u sobi sa petoricom prekaljenih i napaljenih zlikovaca. Uzmi lepezu pa ga odi malo rashladiti,a koliko ga voliš siguran sam da ćeš odraditi i poneko pušenje umjesto njega.
  manemoj

  manemoj

  Komentirano: 12.7.2011. | 16:54

  8

  zavrzlama..zašto se ti toliko pjeniš ..previše mi braniš neke ljude..a nema osnove...jer po ponašanju od prije nam kakvi su...ko visoko leti, nisko pada...
  zavrzlama

  zavrzlama

  Komentirano: 12.7.2011. | 14:49

  9

  popusi mi PUTALJ malo
  Putalj

  Putalj

  Komentirano: 12.7.2011. | 14:26

  10

  Hahahahaha.....koliko je voljeni i slavni vođa Batinić bio pametan i pohlepan, mislim da ga jakoooooo dugooooo nećeš vidjeti, a skleroza će kod tebe učiniti svoje.

  Broj komentara: 108

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 1234567891011

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik Partije optužio predsjednika Suda

  Mitar protiv Mirka

  Predsjednik Partije optužio predsjednika Suda

  8.2.2021. | 9:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Podignuta optužnica protiv vozača za tešku prometnu nesreću

  Prijeti mu od tri do pet godina zatvora

  Podignuta optužnica protiv vozača za tešku prometnu nesreću

  5.12.2019. | 18:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Izabrani su novi županijski i općinski državni odvjetnik

  Državnoodvjetničko vijeće odlučilo

  Izabrani su novi županijski i općinski državni odvjetnik

  2.6.2019. | 18:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pismo koje Jakovinu povezuje s ratnim zločinom

  U srbijanskom tužilaštvu

  Pismo koje Jakovinu povezuje s ratnim zločinom

  9.4.2015. | 11:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Nema dokaza o korupciji odgovornih osoba u RH

  DORH o aferi Patria

  Nema dokaza o korupciji odgovornih osoba u RH

  17.2.2015. | 17:22
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirela Šmital prisegnula

  Danas u Zagrebu

  Mirela Šmital prisegnula

  31.10.2014. | 21:09
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Dugogodišnji najmoćniji čovjek Županije dobio otkaz

  Stjepan Haramustek

  Dugogodišnji najmoćniji čovjek Županije dobio otkaz

  24.10.2014. | 13:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je Haramustek štitio kriminalce

  Javnost ima pravo znati

  Kako je Haramustek štitio kriminalce

  24.4.2014. | 15:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : USKOK, zasad, uhitio tročlanu žensku bandu

  U Slavonskom Brodu

  USKOK, zasad, uhitio tročlanu žensku bandu

  6.3.2014. | 15:25
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne kažnjavaju se svi davatelji mita

  Ni u Slavonskom Brodu

  Ne kažnjavaju se svi davatelji mita

  8.3.2013. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Osumnjičenom za pedofiliju 30-dnevni pritvor

  Istražni sudac odredio

  Osumnjičenom za pedofiliju 30-dnevni pritvor

  27.2.2013. | 16:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Završena istraga nad djelatnicima CZSS

  Unatoč neodlučnosti ravnateljice

  Završena istraga nad djelatnicima CZSS

  12.2.2013. | 16:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Istraga zbog podvođenja i odnošaja s djetetom

  Četiri muškarca i jedna žena

  Istraga zbog podvođenja i odnošaja s djetetom

  17.1.2013. | 15:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za smrt bebe nitko nije kriv

  Umrla prirodnom smrću

  Za smrt bebe nitko nije kriv

  12.1.2013. | 17:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Monstrum izgladnjivao djecu, beba umrla

  U Slavonskom Brodu

  Monstrum izgladnjivao djecu, beba umrla

  7.1.2013. | 11:40
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Optužnica je podignuta, nastavak slijedi

  Afera Sibinj

  Optužnica je podignuta, nastavak slijedi

  24.9.2012. | 14:14

  Afera Sibinj

  USKOK ima još jedan radni dan

  22.9.2012. | 13:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uhićeni Željko Širić i Stjepan Djedović

  U četvrtak navečer

  Uhićeni Željko Širić i Stjepan Djedović

  9.12.2011. | 13:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Istrage protiv 44 okrivljenika

  Velika USKOK-ova akcija

  Istrage protiv 44 okrivljenika

  29.10.2011. | 14:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Uhićen Drago Tadić - vlasnik Osijek Koteksa

  Gospodarski kriminal?

  Uhićen Drago Tadić - vlasnik Osijek Koteksa

  16.7.2011. | 9:55
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :