Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 13.8.2013. u 14:30
Prikaza: 3535
|
Autor: Jerko Zovak

Biju naši, al' biju i Turci

Istrajni su seljaci, al' istrajan je i Linić

SBplus
Foto: SBplus"Ostajemo do ispunjenja naših zahtjeva", kažu prosvjednici.
 • SBplus
 • Slika 1
 • Slika 4
 • Slika 5
 • Slika 2
 • Slika 6

Budući je „šef“ smjene nametnuo neprijateljski odnos prema SBplusu, brzo smo napravili nekoliko fotografija i tiho napustili punkt s porukom ostalih prisutnih: „Ovdje ostajemo do ispunjenja naših zahtjeva“.

ČAJKOVCI - Na jednom od najpoznatijih prometnih točaka u Bordsko-posavskoj županiji - onoj koja spaja perkovačku i čajkovačku cestu - danas je, sa svojim traktorima, dežurala grupa poljoprivrednih prosvjednika. Promet nisu zaustavili, ali - zauzevši jedan trak, Milanoviću, Liniću, Jakovini i drugima, zajedno s kolegama iz Velike Kopanice, Lužana, Rešetara… koji svoje nezadovoljstvo demonstriraju sedmi dan - ne prestaju slati sliku upozorenja.

'Šef' nam je mrkim pogledom poručio: "Pazite što pišete, kad nas u medijima spominjete".

- Je li vam vruće? pitamo prisutnih desetak seljaka, a, izgleda, vođa smjene - s asfalta na kojem je sjedio u hladu, naslonjen na ogroman točak od traktora, nevoljko, ljut, kroz zube - odgovori: „Ovdje vruće nije".

Nakon našeg pristojnog upita: „Smijemo li vas fotografirati? Vođa s asfalta upita: „A koji ste vi. Za koga pišete?".

- Za SBplus, odgovara naš 'novinar' u pola glasa, uvjeren kako će prisutni andrijevčani (Kelić i Đaković) iz lokalpatriotskih pobuda, priskočit u pomoć, ako „šef" povisiti ton.

„Šef" nije povisio ton, ali je, vrlo 'biranim' riječima, izrazio svoje nezadovoljstvo „izvješćivanjem SBplusa o seljačkim prosvjedima", posebno apostrofirajući „pisanje o Šimi Đurđeviću i njegovom traktoru, koji nije bio na prosvjedu". Šima, dakako, a ne traktor. Traktor je, navodno, bio na prosvjedu.

Iako smo „šefu" objasnili kako SBplus niti jedan vlastiti članak o seljačkim prosvjedima objavio nije, on je i dalje gledao mrko i s nepovjerenjem, pogledom, poslao nam poruku: "Pazite što pišete, kad nas u medijima spominjete".

Budući da je „šef" nametnuo neprijateljski odnos prema SBplusu, brzo smo napravili nekoliko fotografija i tiho napustili punkt s porukom ostalih prisutnih: „Ovdje ostajemo do ispunjenja naših zahtjeva". Hoće li tako i biti, ostaje vidjeti. Naime, iako su seljaci uporni u prosvjedima, uporan je i Linić, u svom upućivanju seljaka neka "veću cijenu pšenice potraže na tržištu".

Podsjećamo kako je jedan od seljačkih lidera, Tomislav Pokrovac (onaj s Hitler Schnurrhaare, a bez prednjih zubi) izjavio da „seljaci traže potpunu isplatu potpora te povećanje otkupne cijene pšenice s 1,05 na barem 1,38 kuna po kilogramu, kolika je bila i prošle godine".

Podržavajući (i) Pokrovčev zahtjev, nezadovoljni seljaci u Brodsko-posavskoj županiji, već sedmi dan, nastavili su prosvjede (ne)blokiranjem cesta. Čekajući rezultate jučerašnjih pregovora u Ministarstvu, na tri prosvjedna punkta u Velikoj Kopanici, Lužanima i Rešetarima, oko 150 traktora i oko 200 seljaka, prosvjedovalo je, a danas su im se pridružili i Čajkovčani, Andrijevčani, Perkovčani… na jednom prosvjednom i jednom rezervnom punktu u Čajkovcima.

  Broj komentara: 14

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  walter

  walter

  Komentirano: 16.8.2013. | 11:18

  1

  Evo vam odgovora - Franjinih 200 obitelji. Npr. problem poljoprivrede uglavnom je uzrokovan kastom koja niti sadi, niti uzgaja, niti proizvodi, a opet kroz ruke joj prolaze svi hrvatski poljoprivredni proizvodi na koje udara svoju maržu, koju onda plaćaju industrijski prerađivači, trgovci odnosno u konačnici krajnji potrošači. Dio te otimačine odvija se putem „tržišta“, a drugi dio kroz davanja državi. Događa se da seljaci dobivaju u najboljem slučaju bijednih 1.5 kunu po kilogramu žita, a građani plaćaju hljeb od pola kilograma brašna od te iste pšenice, malo kvasca, soli i vode i pet puta više – redovito preko 7 kuna. Kukaju mlinari, propadaju pekari, a nitko ne zna gdje je nestala ta ogromna zarada za krajnje jednostavan proizvod poput kruha. Dva hljeba od pola kile 15 kuna, a osnovna sirovina za njegovu proizvodnju plaća se 1.5 kunu. Deset puta veća cijena!!! Koliko se dnevno onda zamrači u ovoj državi?
  malipariz

  malipariz

  Komentirano: 16.8.2013. | 8:50

  2

  @marbac Svašta si nakamarao, a malo toga drži vodu. Tko ti je pričao da je hrana jeftina i da su za to zaslužni seljaci? Nitko nije htio plaćati pšenicu, kukuruz, mlijeko itd., koliko bi seljaci htjeli. Država više ne određuje cijene, a vama to još nije javilo, pa tražite da država zahtijeva od otkupljivača veću cijenu!!! Tvrdnju da su seljaci omogućavali socijalni mir, ne želim niti nogom šutnuti. Naprotiv, seljaci su oni koji su stalno održavali socijalni nemir, čvrsto se držeći za hrvatsku državnu sisu. Pitaj i ti svoje roditelje, kakve su traktore i automobile vozili, te općenito kakav su standard imali. Posebno se raspitaj kakve su imali poticaje, koje je za vas sada, "izmislila" čudovišna kombinacija nesposobnih i nepoštenih kupaca glasača. Građani Hrvatske imaju razumijevanja, ali i nešto širi pogled od vašeg dvorišta. Morate se probuditi, zajedno s vašim vođama, te shvatiti da država nema drugih novaca, osim onih koje nekome uzme. Tko bi trebao platiti vaše želje? Vas to nije briga, ali taj teret pada na sve ostale građane Hrvatske, pretežno na najširi sloj radništva, koji ionako jedva životari. Odbijam s indignacijom.
  kvrgoperić

  kvrgoperić

  Komentirano: 15.8.2013. | 22:40

  3

  izgleda je jedino tvoja"istina" ovdje istinita, de osvrni se malo oko sebe ...
  marbac

  marbac

  Komentirano: 15.8.2013. | 21:40

  4

  kvrgoperić@ ne solim ja pamet , nego govorim istinu a ako se ne slažeš sa mnom to je samo tvoje mišljenje .
  kvrgoperić

  kvrgoperić

  Komentirano: 15.8.2013. | 16:02

  5

  marbac@ de dobro je, smanji malo doživljaj i ne soli pamet...unaprijed zahvaljujem..
  marbac

  marbac

  Komentirano: 15.8.2013. | 13:53

  6

  zgleda da nitko ne razumije o čemu se radi i zbog čega seljaci prosvjeduju ili su neki ljudi zlonamjerni pa vole kada je nekome loše ili gore nego njima ! seljaci su godinama osiguravali socijalni mir omogućujući da oni koji žive u gradovima jeftino kupuju hranu sa plaćama koje su objektivno male osim u državnoj upravi i javnim poduzećima . nakon što su se povećali inputi u proizvodnju hrane , a rezerve koje su seljaci imali se potrošile voda je došla do grla i seljaci su na koljenima ! vi koji imate negativne stavove prema seljačkim prosvjedima pitajte svoje roditelje kako su oni živjeli i jesu li ovako jeftino kupovali hranu kao vi danas , a kako su živjeli seljaci !? najgore od svega je što današnja politička elita ima stavove iz ¸48" da su svi seljaci "kulaci" i da ih treba strpati u zatvor ! imajte razumijevanja za ljude koji od danonoćnog rada jedva sastavljaju kraj s krajem !
  frka1

  frka1

  Komentirano: 14.8.2013. | 0:58

  7

  Opet na TV-u supijani seljaci sa masnom pečenkom i toplim pivom, nema više, krampaj bajo, hahahaha
  12345

  12345

  Komentirano: 13.8.2013. | 23:36

  8

  ...e moji seljaci...tko je jamio jamio...slijedi ukidanje poticaja i ubiranje poreza...isto onako kako su i naši didovi plaćali...
  srecko_

  srecko_

  Komentirano: 13.8.2013. | 23:27

  9

  Pokrovac je maloumnik koji nema pedlja zemlje, prodao je punčevu zemlju koju je nasljedio da bi si kupio Novi VW Golf, ništa za svog života nije napravio i nažalost takav čovjek nezna za normalnu komunikaciju, kad ga čovjek pogleda i posluša 2 min dovoljno je da zaključite da on nije "zdrava" osoba...
  kvrgoperić

  kvrgoperić

  Komentirano: 13.8.2013. | 22:24

  10

  PA ČEKAJU POTICAJ, KAD GA DOBIJU I ONI ĆE HAHHAHAHAHHAHAH

  Broj komentara: 14

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava
  Prikaži sve komentare 12

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : “Mmmeso - Slavonsko meso iz inata”

  Slavonski Svinjogojac brendira

  “Mmmeso - Slavonsko meso iz inata”

  19.12.2018. | 14:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Udružili se i 'povukli' pola milijuna eura

  Put ka oporavku sela

  Udružili se i 'povukli' pola milijuna eura

  3.10.2018. | 18:15
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U njihovom je selu čak 47 praznih kuća, no oni su ostali

  Vape za poštenom podjelom zemlje

  U njihovom je selu čak 47 praznih kuća, no oni su ostali

  25.8.2018. | 13:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog djedove bolesti pokrenuo uzgoj i odustao od Njemačke

  Konoplja im donijela sreću

  Zbog djedove bolesti pokrenuo uzgoj i odustao od Njemačke

  8.5.2018. | 17:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sami proizvode satne osnove i pogače za prihranu

  Braniteljska socijalno radna zadruga Sla

  Sami proizvode satne osnove i pogače za prihranu

  10.9.2017. | 9:50
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Otac i sin zdravim proizvodima protiv uvoza

  OPG Marica Dumenčić

  Otac i sin zdravim proizvodima protiv uvoza

  13.9.2016. | 21:45
  SBplus.hr, Slavonski Brod : U Perkovcima - ni u kom slučaju s Tuđmanom!

  11. natjecanje orača

  U Perkovcima - ni u kom slučaju s Tuđmanom!

  23.8.2014. | 0:05
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Još 46 sati do početka natjecanja

  U petak 22. kolovoza

  Još 46 sati do početka natjecanja

  20.8.2014. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija i dr. organiziraju 11. Natjecanje u oranju

  U Starim Perkovcima

  Županija i dr. organiziraju 11. Natjecanje u oranju

  13.8.2014. | 11:14
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Seljaci blokirali važno križanje

  U Vrpolju

  Seljaci blokirali važno križanje

  7.8.2013. | 15:33
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :