Politika : Domovinski rat

Objavljeno: 27.9.2014. u 19:10
Prikaza: 2559
|
Autor: Sanja Bukvić

Skromna proslava

Brigada je imala 156 poginulih i 536 ranjenih

Vrbje : Brigada je imala 156 poginulih i 536 ranjenih

Želimo da skrb o obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, stvarnim invalidima Domovinskog rata te braniteljima u potrebi bude kontinuirana

VRBJE - Općina Vrbje danas je domaćin obilježavanja 23. obljetnice utemeljenja 121. brigade Hrvatske vojske. Novogradiška brigada službeno je ustrojena 1. listopada 1991. godine, a njezina 1. bojna svoj ratni put je počela kao dobrovoljačka postrojba Zbora narodne garde 28. lipnja pod zapovjedništvom Željka Žgele koja je prije toga bila 3. bojna 108. brodske brigade, piše radiong.

Adam Tomičić izrazio je žaljenje što se obljetnici nije odazvao nitko iz Ministarstva branitelja, ali i slabim odazivom hrvatskih branitelja.

Od zarobljenog oružja u Novoj Gradiški osniva se još jedna bojna koja će postati 2. bojna 121. brigade. U jesen 1944. godine brigada se preustrojava u 121. domobransku pukovniju. Jedan od prvih ratnih zapovjednika ove postrojbe je brigadir Josip Mikšić.

Nakon ustrojavanja 3. listopada, 121. brigada zajedno sa 108. brigadom kreće u svoju prvu akciju, protunapad duž stare ceste Nova Gradiška-Okučani pri kojem je JNA izgubila pet tenkova i dva oklopna transportera. Tijekom studenog brigada vrši nove protunapade i pomiče crtu obrane u smjeru Mašića i Medara. Na južnoj crti obrane brigada drži položaje na Goricama s jednom satnijom 3. brigade i 99. brigadom.

Od 10. prosinca brigada sudjeluje u zajedničkoj akciji s ciljem uspostave potpunog nadzora nad putem Nova Gradiška - Požega i selima Snjegavić, Golobrdac, Čečavac, Jeminovac, Sinlije, Opršinac, Vučjak Čečavski i Ruševac. Nakon devet dana borbi zauzeto je jako neprijateljsko uporište Mašička Šagovina, a 30. prosinca zauzeto je i selo Širince. Akcija 'Širinci' zaustavljena je tek 3. siječnja 1992. nakon potpisivanja Sarajevskog primirja.

Nakon primirja 121. brigada drži položaje naspram 18. korpusa Srpske vojske Krajine, a taktička skupina odlazi na istočnoslavonsko bojište. Zajedno sa pukovnijom brigada je imala 156 poginulih i 536 ranjenih.

Da se ne zaboravi

Kako bi se prisjetili svih poginulih i umrlih hrvatskih branitelja te iznimnog doprinosa ove postrojbe u Vrbju su se danas okupili članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici 121. brigade Hrvatske vojske i ostalih ratnih postrojbi, Policijske uprave Nova Gradiška, članovi braniteljskih udruga, mještani Vrbja.

Svečanosti obilježavanja Dana 121. brigade Hrvatske vojske nazočili su i general Siniša Jurković, jedan od zapovjednika 145. brigade brigadir Ivan Katušić, predstavnik 108. brigade pukovnik Antun Polinčić, ratni zapovjednik postrojbi specijalne policije iz Domovinskog rata Policijske uprave Brodsko posavske general Stjepan Vuković, dožupan Davor Vlaović, gradonačelnik Željko Bigović i zamjenica gradonačelnika Ljiljana Lukačević.

Svečanost obilježavanja utemeljenja 121. brigade Hrvatske vojske počela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg spomen obilježja u Vrbju, a potom je služena sveta misa koju je predvodio župnik župe Vrbje i dekan Novogradiškog dekanata vlč. Željko Volarić.

Na čelu Organizacijskog odbora za obilježavanje Dana 121. brigade je Odbor za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata. U ime Odbora nazočne je pozdravio predsjednik pukovnik Adam Tomičić te izrazio žaljenje što se obljetnici nije odazvao nitko iz Ministarstva branitelja, ali i slabim odazivom hrvatskih branitelja.

- Želimo da skrb o obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, stvarnim invalidima Domovinskog rata te braniteljima u potrebi bude kontinuirana, a Grad Nova Gradiška će nastojati učiniti maksimum po tom pitanju – kaže gradonačelnik Željko Bigović.

- Treba se prisjećati ratnih dana, naše je da skrbimo o braniteljima i stvaramo Hrvatsku kakvu su oni željeli, stoga hvala svim postrojbama koje su zajedno za 121. brigadom djelovale na ovom prostoru – istaknuo je dožupan Davor Vlaović.

- Ja sam ponikao u 121. brigadi, danas sam zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u Vinkovcima. Čast mi je i ponos doći među svoje vojnike, branitelje, prijatelje koji su ustali kada je trebalo i izborili nam slobodnu i neovisnu Hrvatsku – kaže general Siniša Jurković.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Makhno

Makhno

Komentirano: 27.9.2014. | 22:15

1

Za što su to točno ginuli? Da vrli hrvatski menadžeri, kokainski ovisnici raskrčme ono što su njihovi očevi i djedovi desetlječima gradili? Da njihovi kolege, koji volu rep mogu isčupati, danas umirovljeni sjede po birtijama i kladionicama, a njihova djeca na zavodu za zapošljavanje? Žali bože izginule mladosti.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :