Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 24.7.2016. u 19:10
Prikaza: 1721
|
Autor: Vjekoslav Hudolin

Tugomir Majdak

Kako brže do europskog novca za poljoprivredu?

Vrbje : Kako brže do europskog novca za poljoprivredu?Tugomir Majdak bio je na natjecanju orača u Bodovaljcima (Ilustracija)(Foto: radiong)

Velik broj mladih poljoprivrednika dobit će sredstva za investicije u svoja gospodarstva, cilj je što prije otvoriti nove natječaj za mjeru 6.1. jer za njih postoji velik interes, a pripremaju i natječaje za mjere 4.1. i 4.2., jer su prethodni neslavno završili.

BODOVALJCI - Protekle tri godine Hrvatska ni izbliza nije iskoristila sredstva iz Europskog fonda za ruralni razvoj. Nažalost, bilo je određenih zastoja, a prošlogodišnji natječaji za mjere 4.1. i 4.2. neslavno su završili, istaknuo je zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak nakon otvaranja Županijskog natjecanja orača u Bodovaljcima, piše Agroklub.

Rekao je da Ministarstvo poljoprivrede uskoro otvara niz novih natječaja za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva te preradu i trženje poljoprivrednih proizvoda.

Pravilnici za povoljniji položaj malih i srednjih OPG-ova

"Europska komisija je dala svoje mišljenje, kreće se u izmjenu programa, a već su izmijenjeni i pravilnici koji će staviti u daleko povoljniji položaj mala i srednja poljoprivredna gospodarstva. Pripremaju se i sektorski natječaji kako bi konkurentniji bili poljoprivrednici po sektorima.

Da ne stavljamo u isti koš pojedine sektore, odnosno obime poljoprivrednih gospodarstava. S druge strane, što se tiče same strategije, u sklopu izmjena Programa ruralnog razvoja rade se strateške smjernice za razdoblje 2017. - 2027. i definitivno će to postaviti odrednice za hrvatsku poljoprivredu, sukladno svim specifičnostima", rekao je zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak.

Zahtjeve za mjeru 6.1. obrađuju punom parom

Govoreći o mjerama kojima se potiču mladi poljoprivrednici istaknuo je da Agencija za plaćanje u poljoprivredi intenzivno obrađuje zahtjeve za mjeru 6.1.

"Velik broj mladih poljoprivrednika dobit će sredstva za investicije u svoja gospodarstva, cilj nam je što prije otvoriti novi natječaj za ovu mjeru jer postoji velik interes. Od 169 tisuća OPG-a upisanih u upisnik samo 9% nositelja su mladi poljoprivrednici. To je za nas nedostatna brojka. U tom broju ostalih članova do 40 godina je 18%, a cilj nam je do 2020. godine doći na razinu od 20% nositelja poljoprivrednika koji su mlađi od 40 godina. To planiramo učiniti kroz ovu mjeru 6.1., ali i ostale mjere u okviru izravnih plaćanja, ali i nacionalne mjere potpore za mlade".

Cilj je pomladiti gospodarstva

Najavio je i da će Ministarstvo poljoprivrede 27. ovog mjeseca objaviti prvi natječaj za sufinanciranje projekata izgradnje sustava javnog navodnjavanja preko mjere 4.3. Programa ruralnog razvoja. Podsjetio je da se na otvaranje tog natječaja čekalo godinu dana. Pripremljeno je 10 projekata u sedam županija, u vrijednosti više od 350 milijuna kuna. Smatra da će se njihovim ostvarenjem početi mijenjati struktura sjetve na slavonskim oranicama, da će ti sustavi omogućili proizvodnju intenzivnijih kultura, a to bi omogućilo i veća zapošljavanja mladih u poljoprivredi.

Cilj je što brže pokrenuti natječaje, pojednostavniti procedure, brže odobravati zahtjeve da poljoprivrednici što prije dobiju novac kojim žele proširiti i modernizirati svoju proizvodnju.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Moje svinje prije nego odu u klaonice prođu do 10 kontrola

Josip Čaić, svinjogojac:

Moje svinje prije nego odu u klaonice prođu do 10 kontrola

22.11.2016. | 19:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko najbolje ore u Brodsko-posavskoj županiji?

13. natjecanje orača

Tko najbolje ore u Brodsko-posavskoj županiji?

22.7.2016. | 19:16
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poljoprivredno gospodarstvo koje nudi nešto novo

Obitelj Vokičić

Poljoprivredno gospodarstvo koje nudi nešto novo

24.1.2015. | 9:27
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lihvarske kamate - jedan posto mjesečno

Nitko ne može preživjeti

Lihvarske kamate - jedan posto mjesečno

11.9.2012. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :