Život : Okoliš

Objavljeno: 10.7.2019. u 11:40
Prikaza: 2886
|
Autor: Ina Cirkveni

Općina upozorila mještane:

'Svi koji krše zabranu, bit će prijavljeni Inspekciji'

Velika Kopanica : 'Svi koji krše zabranu, bit će prijavljeni Inspekciji'Osušen korov nakon djelovanja hebricida.(Foto: Wikipedija)

Iako je djelovanjem herbicida znatno omogućeno sprječavanje rasta gustog korova koji značajno smanjuje urod jer usjevima 'krade' vodu, hranjive tvari i svjetlo, njegovi štetni sastojci mogu ozbiljno narušiti ljudskom zdravlju, ali i zdravlju životinja i drugih biljaka. Stoga je bitno njihovo korištenje svesti na minimum.

VELIKA KOPANICA - Pesticidi su tvari koje se često koriste u poljoprivredi za suzbijanje nametnika na biljkama i životinjama, ali i drugim područjima kao što su javno zdravstvo, komunalna higijena i veterinarstvo. U pesticide su ubrojena i sredstva za zaštitu bilja koja su uglavnom kemijskog, ali mogu biti i biološkog podrijetla, a koriste se u poljoprivredi, šumarstvu te na nepoljoprivrednim i javnim površinama za kontrolu i suzbijanje štetnih organizama poput biljnih patogenih organizama, ali i bolesti koje uzrokuju kukci, oblići, grinje, štetni glodavci i korovi.

U većini općina i gradova Zakonom o komunalnom gospodarstvu zabranjeno je špricanje trave, korova i drugog samoniklog raslinja na javnim površinama herbicidima, vrstom pesticida za suzbijanje korova, ili, pak, isto nije preporučeno.

- Obavještavaju se mještani Općine Velika Kopanica da je zabranjena uporaba herbicida na javnim površinama. Herbicidi su sredstva za zaštitu bilja namijenjena suzbijanju ili zaustavljanju rasta štetnih biljaka-korova. Sve osobe za koje se utvrdi da su javne površine tretirali herbicidima biti će prijavljeni Poljoprivrednoj inspekciji - stoji u priopćenju Općine Velika Kopanica.

Iako je djelovanjem herbicida znatno omogućeno sprječavanje gustog rasta korova, koji značajno smanjuje urod jer usjevima 'krade' vodu, hranjive tvari i svjetlo, njegovi štetni sastojci mogu ozbiljno narušiti ljudskom zdravlju, ali i zdravlju životinja i drugih biljaka. Stoga je bitno njihovo korištenje svesti na minimum koristeći se drugim sredstvima za zaštitu bilja koja se nalaze na tržištu i koriste u Hrvatskoj, a koja moraju biti registrirana ili imati odgovarajuću dozvolu Ministarstva poljoprivrede. Popis registriranih sredstava za zaštitu bilja koja su odobrena za promet i primjenu u Republici Hrvatskoj moguće je pogledati OVDJE.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na sve strane građani pale biljni otpad

Dim - novi vjesnik proljeća

Na sve strane građani pale biljni otpad

1.3.2019. | 12:30
Za požar izazvan neopreznim ponašanjem, kazne su itekako visoke. Novčanim iznosom od 15 do 150 tisuća kuna ili kaznom zatvora do 60 dana može biti kažnjena fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja to učini iz nehaja može zaraditi novčanu kaznu od dvije do 15 tisuća kuna.
Novčanom kaznom u iznosu od 15 do 150 tisuća kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od dvije tisuće kuna do 15 tisuća kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Općina osigurala kontejnere za odvajanje otpada

Promjene u gospodarenju otpadom

Općina osigurala kontejnere za odvajanje otpada

8.1.2019. | 9:40
Uz zgradu Općine postavljena su četiri spremnika za odvojeno prikupljanje otpada koje mogu koristiti svi žitelji Općine u svrhu što učinkovitijeg gospodarenja onime što je još prethodne godine bilo tek smeće.
Uz zgradu Općine postavljena su četiri spremnika za odvojeno prikupljanje otpada koje mogu koristiti svi žitelji Općine u svrhu što učinkovitijeg gospodarenja onime što je još prethodne godine bilo tek smeće.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :