Život : Okoliš

Objavljeno: 8.1.2019. u 9:40
Prikaza: 920
|
Autor: Željka Gavranović

Promjene u gospodarenju otpadom

Općina osigurala kontejnere za odvajanje otpada

Velika Kopanica : Općina osigurala kontejnere za odvajanje otpadaVozila iza zgrade Općine Velika Kopanica(Foto: SBplus/arhiva)

Uz zgradu Općine postavljena su četiri spremnika za odvojeno prikupljanje otpada koje mogu koristiti svi žitelji Općine u svrhu što učinkovitijeg gospodarenja onime što je protekle godine bilo tek smeće.

VELIKA KOPANICA / SLAVONSKI BROD - Velike zahtjeve i krupne zalogaje za jedinice lokalne uprave i samouprave koje je Europa postavila Hrvatskoj u pogledu modernizacije sustava gospodarenja otpadom, neke su općine već počele djelomično rješavati.

Krajem prošle godine Općina Velika Kopanica svoje je mještane obavijestila o lokaciji za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada na koju su postavljena četiri spremnika zapremnine 1100 litara i to za odlaganje papira, stakla, plastike i tekstila. Osim toga, postavljen je i jedan spremnik od 120 litara za baterije.

Spremnici od 1100 litara nalaze se uz parkiralište kod zgrade općine, na adresi Vladimira Nazora 1, Velika Kopanica, dok se spremnik od 120 litara za baterije nalazi u zgradi Društvenog doma na istoj adresi te je dostupan za prikupljanje baterija svakim radnim danom od sedam do 15 sati.

Općina je pozvala mještane neka otpad odvajaju sukladno oznakama na postavljenim spremnicima i tako doprinesu očuvanju okoliša.

U Slavonskom Brodu također su najavljene promjene u načinu sortiranja, odvoza, ali i plaćanja te usluge Komunalcu.

- Istina je, počeli smo s takozvanim 'čipiranjem' kanti, ali taj će proces potrajati još neko vrijeme dok ne označimo sve kante i ne stvorimo informatičku podlogu za korištenje takvog sustava. Bar kodovi služe za očitavanje frekvencija broja odvoza odnosno radnicima Komunalca pokazivat će koliko često određena kućanstva izvoze kante za odvoz. Dva odvoza bit će obavezna i to će građani plaćati, a sve ostalo ovisi o potrebama pojedinačnih kućanstava. Tu se stvara prostor za uštedu kod onih građana koji, primjerice, žive kao samci i nemaju toliko puno otpada kao velike obitelji. Oni će tako moći 'preskočiti' odvoz jedan tjedan i time umanjiti svoj račun za odvoz smeća. Svaka kuna u današnje vrijeme dobro dođe pa se radi o dobrim promjenama. - za SBplus je krajem prošle godine kazao direktor Komunalca, Pero Jelinić, naglasivši kako će manje plaćati i više pogodnosti novog sustava osjetiti upravo oni građani koji budu najmarljivije odvajali sav mogući otpad.

Usto, naglasili su iz Komunalca, odvajanje biootpada bit će obavezno, a odvoz takvog otpada bit će besplatan u Slavonskom Brodu. Koncept novog cjenika bit će primijenjen tek kad svim građanima budu osigurani uvjeti za kvalitetno odvajanje otpada.

- Čitava infrastruktura za takvu jednu organizaciju sustava gospodarenja otpadom veoma je skupa. Potrebna je ogromna količina spremnika odnosno različitih posuda koje se građanima moraju osigurati za takav novi sustav, stoga očekujemo kako će čitava prilagodba potrajati još neko vrijeme dok i država financijski bude mogla podnijeti teret tih promjena. - pojasnio je Jelinić za SBplus.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Svi koji krše zabranu, bit će prijavljeni Inspekciji'

Općina upozorila mještane:

'Svi koji krše zabranu, bit će prijavljeni Inspekciji'

10.7.2019. | 11:40
Iako je djelovanjem herbicida znatno omogućeno sprječavanje gustog rasta korova, koji značajno smanjuje urod jer usjevima 'krade' vodu, hranjive tvari i svjetlo, njegovi štetni sastojci mogu ozbiljno narušiti ljudskom zdravlju, ali i zdravlju životinja i drugih biljaka. Stoga je
Iako je djelovanjem herbicida znatno omogućeno sprječavanje gustog rasta korova, koji značajno smanjuje urod jer usjevima 'krade' vodu, hranjive tvari i svjetlo, njegovi štetni sastojci mogu ozbiljno narušiti ljudskom zdravlju, ali i zdravlju životinja i drugih biljaka. Stoga je
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na sve strane građani pale biljni otpad

Dim - novi vjesnik proljeća

Na sve strane građani pale biljni otpad

1.3.2019. | 12:30
Za požar izazvan neopreznim ponašanjem, kazne su itekako visoke. Novčanim iznosom od 15 do 150 tisuća kuna ili kaznom zatvora do 60 dana može biti kažnjena fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja to učini iz nehaja može zaraditi novčanu kaznu od dvije do 15 tisuća kuna.
Novčanom kaznom u iznosu od 15 do 150 tisuća kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od dvije tisuće kuna do 15 tisuća kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :