Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 20.7.2019. u 11:00
Prikaza: 1829
|
Autor: Željka Gavranović

Povodom Dana Općine

Razgovarali smo s jednim od najmlađih načelnika Županije

Velika Kopanica : Razgovarali smo s jednim od najmlađih načelnika ŽupanijeNačelnik Ivan Meteš (Foto: Ž.G./SBplus)

Na koje je projekte posebno ponosan, što još želi ostvariti u svojoj Općini, kako je prošao početni dio njegova mandata te što o svemu misle njegovi mještani, u razgovoru za SBplus otkrio je načelnik Općine Velika Kopanica, Ivan Meteš, jedan od najmlađih na toj funkciji na području Brodsko-posavske županije.

SBplus: Načelniče, što se sve dogodilo u posljednjih godinu dana i nešto više koliko je prošlo od našeg zadnjeg razgovora?

Načelnik Ivan Meteš: Nakon usvajanja proračuna, krenuli smo sa svime što smo mogli. U posljednjih godinu dana dobili smo puno sredstava - četiri i pol milijuna kuna iz fondova Europske unije i nacionalnih sredstava. Najviše smo, zapravo, dobili za Projekt Zaželi, 'Dona - doprinosim i napredujem'. Projekt je vrijedan tri milijuna i 276 tisuća kuna. Njime je zaposleno sedamnaest osoba s područja naše Općine - voditeljica, asistentica te petnaest žena iz ciljane skupine koje pružaju pomoć za 72 korisnika s područja naše Općine.

SBplus: Kako su na Projekt reagirali korisnici?

Načelnik Ivan Meteš: Iz dana u dan sve je više zainteresiranih korisnika. Na početku je bilo ljudi koji su bili skeptični i nisu željeli takvu vrstu pomoći, odnosno, mislili su da mogu sami, ali kako odmiče vrijeme i širi se dobar glas o Projektu, sve više njih želi nekoga tko će im pomagati u kućanstvu i to besplatno. Nadam se da ćemo postići neke uštede i, u konačnici, moći pružati pomoć većem broju tih krajnjih korisnika.

SBplus: U Općini je bilo još zapošljavanja?

Načelnik Ivan Meteš: Tako je. Zaposlena je jedna osoba na stručnom osposobljavanju te petero njih na javnim radovima. Njihove su plaće u stopostotnom iznosu financirane iz europskih fondova odnosno mjera koje provodi Zavod za zapošljavanje.

SBplus: Što je novo kada je u pitanju izgradnja komunalne infrastrukture te drugim radovima u mjestima Općine?

Načelnik Ivan Meteš: U rujnu smo započeli sa izgradnjom prometnice i staze u Ulici Vladimira Nazora u naselju Velika Kopanica. Moram reći da smo sredstva za tu cestu dobili iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 300 tisuća kuna. Prošle godine smo započeli i ove godine asfaltirali dugoočekivanu cestu u Beravcima, u naselju Barančev sokak. Pomoć smo u tu svrhu dobili iz proračuna Brodsko-posavske županije, u iznosu od sto tisuća kuna. Iz nacionalnih sredstava stigla su znatna sredstva ove godine, točnije od ranije spomenutog Ministarstva, dobili smo i 250 tisuća kuna za adaptaciju i uređenje Društvenog doma u naselju Divoševci. Za nekoliko dana će početi i taj projekt. Od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Općina je dobila 325 tisuća kuna za izgradnju pomoćne zgrade za smještaj komunalnih strojeva i opreme, a taj je projekt, na moje zadovoljstvo i sreću, priveden kraju. Od Europske komisije, pak, osigurano je petnaest tisuća eura za Projekt WiFi4U, a njime će biti uspostavljena besplatna wifi-mrežu na području Općine.

SBplus: Uspjeli ste u prethodnih godinu dana realizirati i niz drugih manjih projekata. Koji su to?

Načelnik Ivan Meteš: Izgradnja mrtvačnice na zajedničkom groblju naselja Divoševci i Kupina. Također smo u Beravcima obnovili društvene domove, izmuljivali smo kanale, osigurali nastavak programa dodjele besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce, organizirali školu plivanja, postavili ogradu na groblju u Beravcima. Osim toga, izradili smo i pripremili projektnu dokumentaciju za Društveni dom Velika Kopanica, cestu u Gorjancima, staru školu u Beravcima te niz drugih budućih projekata.

SBplus: Kako funkcionira projekt dodjele besplatnih udžbenika i kolikom je broju obitelji njime olakšano školovanje djece?

Načelnik Ivan Meteš: Projekt je započeo prije četiri godine, a ja sam ga kao načelnik nastavio. Sve udžbenike za osnovnoškolce kupujemo odnosno oni se nasljeđuju od prethodne generacije, a mi osiguravamo razliku koja nedostaje. Novost je da smo za narednu godinu odlučili financirati i radne bilježnice te likovne mape, kao i mape za tehničku kulturu. U našoj su Osnovnoj školi 282 učenika, neki dolaze iz istih obitelji, tako da ne znamo točno kojem broju obitelji time pomažemo, no sigurno je kako nijedan roditelj s područja Općine ne mora brinuti barem o tom dijelu i sva djeca imaju jednake mogućnosti i uvjete školovanja.

SBplus: Planirate li u budućnosti druge demografske mjere za mlade obitelji i one s djecom, poput onih Općine Sibinj koja pomaže mladim obiteljima da riješe stambeno pitanje?

Načelnik Ivan Meteš: Još uvijek projekte poput pomoći u kupovini nove ili obnovi vlastite nekretnine nismo imali, ali intenzivno razmišljamo o tome i nadamo se da ćemo do sljedeće godine uspjeti pripremiti i realizirati takve mjere.

SBplus: Samo osam općina Brodsko-posavske županije donijelo je programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. Velika Kopanica nije među njima, gdje je zapelo s tim?

Načelnik Ivan Meteš: Općina Velika Kopanica prošle je godine donijela Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, a pred kraj prošle godine Ministarstvo poljoprivrede zatražilo je korekcije. Zaista se radi o velikom i opsežnom poslu pa smo, poput većine drugih općina, nailazili na brojne probleme. U našoj Općini, nažalost, još nije izvršen ni povrat oduzete imovine. Čestice koje su uz kanal Biđ su djelomično vodno dobro, namijenjene su za povrat, ali nisu mogle ići u povrat pa smo morali raditi parcelizacijske elaborate. To je isto dugotrajan proces. Nakon toga smo sve slali u Ministarstvo državne imovine koje mora biti suglasno s tim elaboratima. Trenutno je Program na javnom uvidu. Nadam se da neće biti previše korekcija i prigovora jer je već prošle godine prošao taj javni uvid gdje smo neke suvisle prijedloge prihvatili. Nakon toga Program ide na Vijeće, a potom i na suglasnost Županije te Ministarstva poljoprivrede. Nadam se da neće biti prevelikih odstupanja te da ćemo moći ići u raspisivanje natječaja.

SBplus: O kojoj se površini poljoprivrednih zemljišta na području Vaše Općine radi i koliko su ta dodatna zemljišta potrebna postojećim poljoprivrednicima?

Načelnik Ivan Meteš: Imamo sreću da na području Općine imamo preko dvije tisuće hektara koji će ići u natječaj. Interes poljoprivrednika je velik. Kao Vijeće smo donijeli odluku da će maksimalna površina koja po pojedinom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu može ići u zakup iznosi stotinu hektara. Višak koji sada imaju poljoprivrednici koji su već u zakupu, morat će vratiti odnosno odreći ga se. Nadam se da će većina poljoprivrednika ipak biti zadovoljna tim promjenama. Nemamo puno takvih koji imaju u zakupu više od sto hektara, ali držat ćemo se strogo kriterija iz Zakona.

Intervju s načelnikom Velike Kopanice Ivanom Metešom u cijelosti je moguće pogledati u videu priloženom u nastavku, kao i njegovu najavu ovogodišnjeg programa i manifestacija u sklopu obilježavanja Dana Općine.

Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Jack_Sparrow

Jack_Sparrow

Komentirano: 22.7.2019. | 7:07

1

Presporo se sve realizira u Kopanici. Svijet se samo vrti oko KUD-a i manifestacija. Gospodarstvo je nikakvo. Mladih nema nigdje. Jedva cekaju da odu. Ova vlast je dobra tamosnjim glavesinama od poljoprivrednika koji ce lakse dobiti poticaje.
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 21.7.2019. | 19:11

2

Slika sve govori: školski primjer kako izgleda klasična uhljebnička faca.
perica0606

perica0606

Komentirano: 21.7.2019. | 19:02

3

Veles ajde nam ti tako pametan objasni kao i zasto sluze opcine i zupanije,sluze samo zanuhljebljivanje za kurvaluk i kradju,i nista drugo,onaj ko je to izmislio treba mu jbt mamu,a ti si garant jedan uhljeb s istoka naj "bolje"zupanije u hr
Minkenski_sokac

Minkenski_sokac

Komentirano: 21.7.2019. | 13:55

4

Administrator je izbrisao komentar!
Stipe

Stipe

Komentirano: 21.7.2019. | 11:44

5

Načelnici dolaze političkom voljom i angažmanom kroz političke stranke i nezavisne liste pa bi stoga trebali posao načelnika i njegovih zamjenika obavljati volonterski, jer eto vole politiku. Plaću bi trebalo davati eventualno za jednog ili dva službenika, ovisno o veličini općine, koji nemaju veze sa strankama i politikom.
veles

veles

Komentirano: 21.7.2019. | 11:31

6

Vidi ova dva teletabisa... pojma nemate kako Općina funkcionira...koje djeltanosti obavlja i što radi... i koliko znači manjim selima udaljenim od grada... Pa zar vi zaista mislilte da bi netko u Brodu..neki činovnik u Županiji bolje brinuo o selima istoka Županije... Nemojte narode lupetati gluposti...pametnije je da šutite...
Ivosvitnjak

Ivosvitnjak

Komentirano: 21.7.2019. | 10:57

7

Riješiti se ovih uhljeba i ovih ništkoristi općina ,možda onda i bude šta od države. Ovako s ovakvim ništa od toga
perica0606

perica0606

Komentirano: 20.7.2019. | 17:55

8

Sta unistava hrvatsku?evo ovakvi nis korisni uhljebi,kad sepogase opcine izupanije imat cemo hrvatsku,ovako ju imaju samo uhljebi

Broj komentara: 8

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Završeni 250 tisuća kuna vrijedni radovi

Obnova i ulaganje

Završeni 250 tisuća kuna vrijedni radovi

13.10.2019. | 10:15
"S Ministarstvom graditeljstva i Ministarstvom regionalnog razvoja imamo izvrsnu suradnju. Prijava na projekte nije komplicirana. Već smo dobro uhodani i uvijek imamo pripremljenu dokumentaciju."
"S Ministarstvom graditeljstva i Ministarstvom regionalnog razvoja imamo izvrsnu suradnju. Prijava na projekte nije komplicirana. Već smo dobro uhodani i uvijek imamo pripremljenu dokumentaciju."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vikend obilježile Ižimača i Čobanijada

Općina Velika Kopanica

Vikend obilježile Ižimača i Čobanijada

9.9.2019. | 15:00
Osim ižimanja jabuka i ove godine u etno parku zaigrano je zajedničko veliko slavonsko kolo u kojem su sudjelovali članovi čak 13 kulturno umjetničkih društava koliko ih je ove godine bilo na Ižimači.
Osim ižimanja jabuka i ove godine u etno parku zaigrano je zajedničko veliko slavonsko kolo u kojem su sudjelovali članovi čak 13 kulturno umjetničkih društava koliko ih je ove godine bilo na Ižimači.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreću s podjelom udžbenika i bilježnica

Utvrđen je raspored

Kreću s podjelom udžbenika i bilježnica

30.8.2019. | 12:30
Utvrđen je raspored podjele udžbenika, radnih bilježnica, likovnih mapa i kutija za tehničku kulturu. Roditelje mole da se pridržavaju objavljene satnice.
Utvrđen je raspored podjele udžbenika, radnih bilježnica, likovnih mapa i kutija za tehničku kulturu. Roditelje mole da se pridržavaju objavljene satnice.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zgrada uskoro više neće prokišnjavati

Veliki radovi na području Općine

Zgrada uskoro više neće prokišnjavati

31.7.2019. | 20:30
Ta je zgrada trenutno u lošem stanju, puna vlage, prokišnjava, a dio objekta ima staru drvenu stolariju, oronule zidove i istrošene podove.
Ta je zgrada trenutno u lošem stanju, puna vlage, prokišnjava, a dio objekta ima staru drvenu stolariju, oronule zidove i istrošene podove.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bitno je koračati naprijed

Izdvojena sredstva za uređenje parka

Bitno je koračati naprijed

24.7.2019. | 20:00
Za uređenje parka stigla potpora u iznosu od gotovo 230 tisuća kuna. To je samo nastavak ulaganja u postizanju što boljih uvjeta za život svih mještana. Možda će netko reći da su sve to mali koraci, ali dodali bismo, bitno je koračati naprijed.
Za uređenje parka stigla potpora u iznosu od gotovo 230 tisuća kuna. To je samo nastavak ulaganja u postizanju što boljih uvjeta za život svih mještana. Možda će netko reći da su sve to mali koraci, ali dodali bismo, bitno je koračati naprijed.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nismo svi otišli, još nas ima i ostajemo tu'

Daju sve od sebe za očuvanje tradicije

'Nismo svi otišli, još nas ima i ostajemo tu'

20.7.2019. | 21:10
Mada su ovaj tjedan stigle vijesti Državnog zavoda za statistiku koje kazuju kako je Brodsko-posavska županija među šest u Republici Hrvatskoj u kojoj nema niti jedne općine koja ne izumire, djevojke s kojima smo razgovarali svoju budućnost kao i opstojnost Općine u kojoj su odra
Mada su ovaj tjedan stigle vijesti Državnog zavoda za statistiku koje kazuju kako je Brodsko-posavska županija među šest u Republici Hrvatskoj u kojoj nema niti jedne općine koja ne izumire, djevojke s kojima smo razgovarali svoju budućnost kao i opstojnost Općine u kojoj su odra
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Teška su vremena, ali ovo je naše - u tome je veličina'

Počeli dani slavlja u Općini

'Teška su vremena, ali ovo je naše - u tome je veličina'

19.7.2019. | 22:10
Djevojčice-osnovnoškolke-sportašice koje su stale pred svog načelnika i čelnike ostalih okolnih općina, stidljivo su primale čestitke i nagrade, vjerojatno ne shvaćajući još koliko o njima ovisi opstanak njihovih slavonskih mjesta.
Djevojčice-osnovnoškolke-sportašice koje su stale pred svog načelnika i čelnike ostalih okolnih općina, stidljivo su primale čestitke i nagrade, vjerojatno ne shvaćajući još koliko o njima ovisi opstanak njihovih slavonskih mjesta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tri dana proslave i druženja

Dani općine

Tri dana proslave i druženja

18.7.2019. | 10:35
Kraj ovoga tjedna bit će posebno veselo na području Općine Velika Kopanica gdje mještani obilježavaju svoj dan. Evo što su ove godine pripremili od programa.
Kraj ovoga tjedna bit će posebno veselo na području Općine Velika Kopanica gdje mještani obilježavaju svoj dan. Evo što su ove godine pripremili od programa.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Postavljena nova ograda kod groblja

Sustavno ulaganje

Postavljena nova ograda kod groblja

2.7.2019. | 8:00
No, tu ne staju. Ulaganja, s ciljem stvaranja uvjeta za život po mjeri svih, nastavljaju se i dalje.
No, tu ne staju. Ulaganja, s ciljem stvaranja uvjeta za život po mjeri svih, nastavljaju se i dalje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo do kada morate vratiti korištene udžbenike

Obavijest

Evo do kada morate vratiti korištene udžbenike

26.6.2019. | 18:10
Svi koji su prošle godine zaprimili udžbenike za osnovnu školu, sada ih moraju vratiti. Evo gdje i kada.
Svi koji su prošle godine zaprimili udžbenike za osnovnu školu, sada ih moraju vratiti. Evo gdje i kada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz besplatne udžbenike dobit će i radne bilježnice te mape

Dobra vijest

Uz besplatne udžbenike dobit će i radne bilježnice te mape

13.6.2019. | 18:30
Kako bi, koliko-toliko, olakšali roditeljima osnovnoškolaca jedinice lokalne uprave i samouprave, svatko u skladu sa svojim mogućnostima i do sada su se uključile u sufinanciranje ili čak potpuno financiranje nabavke udžbenika.
Kako bi, koliko-toliko, olakšali roditeljima osnovnoškolaca jedinice lokalne uprave i samouprave, svatko u skladu sa svojim mogućnostima i do sada su se uključile u sufinanciranje ili čak potpuno financiranje nabavke udžbenika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stvaraju uvjete za život po mjeri svih

Oni su jedno veliko gradilište

Stvaraju uvjete za život po mjeri svih

29.5.2019. | 20:00
Ulaganjem u brojne projekte lokalno vodstvo uvelike radi na stvaranju što boljih uvjeta za život svih mještana.
Ulaganjem u brojne projekte lokalno vodstvo uvelike radi na stvaranju što boljih uvjeta za život svih mještana.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iako nisu prošli na natječaju, problem su ipak riješili

Kad 'lokalci' rade na dobrobit mještana

Iako nisu prošli na natječaju, problem su ipak riješili

9.5.2019. | 10:00
Neovisno o tome što im projekt nije prošao na natječaju Ministarstva graditeljstva, zbog problema s kojim su se susretali mještani, odlučili su u realizaciju projekta krenuti sami.
Neovisno o tome što im projekt nije prošao na natječaju Ministarstva graditeljstva, zbog problema s kojim su se susretali mještani, odlučili su u realizaciju projekta krenuti sami.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Traže šest radnika. Evo tko ima priliku dobiti posao

Nova prilika za zapošljavanje

Traže šest radnika. Evo tko ima priliku dobiti posao

2.5.2019. | 20:00
Riječ je o poslu na puno radno vrijeme, a prijave zainteresirani mogu podnijeti još nekoliko dana.
Riječ je o poslu na puno radno vrijeme, a prijave zainteresirani mogu podnijeti još nekoliko dana.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Išli u Litvu učiti kako raditi s mladima

Studijsko putovanje

Išli u Litvu učiti kako raditi s mladima

28.4.2019. | 18:25
Ovim studijskim putovanjem sudionici su dobili priliku unaprijediti znanje o radu s mladima, razmijeniti iskustva vezana uz rad s mladima te vidjeti dobre prakse rada s mladima, kako u urbanim, tako i u ruralnim sredinama.
Ovim studijskim putovanjem sudionici su dobili priliku unaprijediti znanje o radu s mladima, razmijeniti iskustva vezana uz rad s mladima te vidjeti dobre prakse rada s mladima, kako u urbanim, tako i u ruralnim sredinama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grade novu mrtvačnicu

Ulaganja

Grade novu mrtvačnicu

6.4.2019. | 13:30
U prvoj fazi, koja je odrađena prošle godine, mrtvačnica je stavljena "pod krov". Vrijednost te faze radova iznosila je 462.773,40 kuna + PDV, što je ukupno 578.466,75 kuna.
U prvoj fazi, koja je odrađena prošle godine, mrtvačnica je stavljena "pod krov". Vrijednost te faze radova iznosila je 462.773,40 kuna + PDV, što je ukupno 578.466,75 kuna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Netko od njih petero bi mogao dobiti posao

Zapošljavanje

Netko od njih petero bi mogao dobiti posao

5.4.2019. | 19:35
Njih petero ispunilo je opće uvjete oglasa raspisanog za popunu dva radna mjesta. Evo tko su oni koji bi posao mogli i dobiti.
Njih petero ispunilo je opće uvjete oglasa raspisanog za popunu dva radna mjesta. Evo tko su oni koji bi posao mogli i dobiti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Završen posao sanacije velikog divljeg odlagališta

Nažalost ovakvih lokacija ima još

Završen posao sanacije velikog divljeg odlagališta

31.3.2019. | 19:00
Unatoč brojnim napisima medija, upozorenjima od strane nadležnih, apelima i zamolbama, nerijetko se očišćena i sanirana divlja odlagališta ponovno pretvore u mjesta na kojima pojedinci ostavljaju sliku koja govori ponajviše o njima samima.
Unatoč brojnim napisima medija, upozorenjima od strane nadležnih, apelima i zamolbama, nerijetko se očišćena i sanirana divlja odlagališta ponovno pretvore u mjesta na kojima pojedinci ostavljaju sliku koja govori ponajviše o njima samima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U općini najbitniji tradicija, vjera i nogomet

Raspodjela 324 tisuće kuna

U općini najbitniji tradicija, vjera i nogomet

26.3.2019. | 20:30
Nakon što su to učinile i ostale općine Brodsko-posavske županije, Velika Kopanica također je objavila kako će raspodijeliti proračunska sredstva među različitim udrugama. Kao po dogovoru, nogomet je opet pri vrhu liste.
Nakon što su to učinile i ostale općine Brodsko-posavske županije, Velika Kopanica također je objavila kako će raspodijeliti proračunska sredstva među različitim udrugama. Kao po dogovoru, nogomet je opet pri vrhu liste.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još jedna prilika za nezaposlene osobe

Tražite posao

Još jedna prilika za nezaposlene osobe

25.3.2019. | 14:20
Evo o kakvim radnim mjestima je riječ te koji su dokumenti potrebni i do kada se možete prijaviti.
Evo o kakvim radnim mjestima je riječ te koji su dokumenti potrebni i do kada se možete prijaviti.