Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 20.7.2019. u 11:00
Prikaza: 2258
|
Autor: Željka Gavranović

Povodom Dana Općine

Razgovarali smo s jednim od najmlađih načelnika Županije

Velika Kopanica : Razgovarali smo s jednim od najmlađih načelnika ŽupanijeNačelnik Ivan Meteš (Foto: Ž.G./SBplus)

Na koje je projekte posebno ponosan, što još želi ostvariti u svojoj Općini, kako je prošao početni dio njegova mandata te što o svemu misle njegovi mještani, u razgovoru za SBplus otkrio je načelnik Općine Velika Kopanica, Ivan Meteš, jedan od najmlađih na toj funkciji na području Brodsko-posavske županije.

SBplus: Načelniče, što se sve dogodilo u posljednjih godinu dana i nešto više koliko je prošlo od našeg zadnjeg razgovora?

Načelnik Ivan Meteš: Nakon usvajanja proračuna, krenuli smo sa svime što smo mogli. U posljednjih godinu dana dobili smo puno sredstava - četiri i pol milijuna kuna iz fondova Europske unije i nacionalnih sredstava. Najviše smo, zapravo, dobili za Projekt Zaželi, 'Dona - doprinosim i napredujem'. Projekt je vrijedan tri milijuna i 276 tisuća kuna. Njime je zaposleno sedamnaest osoba s područja naše Općine - voditeljica, asistentica te petnaest žena iz ciljane skupine koje pružaju pomoć za 72 korisnika s područja naše Općine.

SBplus: Kako su na Projekt reagirali korisnici?

Načelnik Ivan Meteš: Iz dana u dan sve je više zainteresiranih korisnika. Na početku je bilo ljudi koji su bili skeptični i nisu željeli takvu vrstu pomoći, odnosno, mislili su da mogu sami, ali kako odmiče vrijeme i širi se dobar glas o Projektu, sve više njih želi nekoga tko će im pomagati u kućanstvu i to besplatno. Nadam se da ćemo postići neke uštede i, u konačnici, moći pružati pomoć većem broju tih krajnjih korisnika.

SBplus: U Općini je bilo još zapošljavanja?

Načelnik Ivan Meteš: Tako je. Zaposlena je jedna osoba na stručnom osposobljavanju te petero njih na javnim radovima. Njihove su plaće u stopostotnom iznosu financirane iz europskih fondova odnosno mjera koje provodi Zavod za zapošljavanje.

SBplus: Što je novo kada je u pitanju izgradnja komunalne infrastrukture te drugim radovima u mjestima Općine?

Načelnik Ivan Meteš: U rujnu smo započeli sa izgradnjom prometnice i staze u Ulici Vladimira Nazora u naselju Velika Kopanica. Moram reći da smo sredstva za tu cestu dobili iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 300 tisuća kuna. Prošle godine smo započeli i ove godine asfaltirali dugoočekivanu cestu u Beravcima, u naselju Barančev sokak. Pomoć smo u tu svrhu dobili iz proračuna Brodsko-posavske županije, u iznosu od sto tisuća kuna. Iz nacionalnih sredstava stigla su znatna sredstva ove godine, točnije od ranije spomenutog Ministarstva, dobili smo i 250 tisuća kuna za adaptaciju i uređenje Društvenog doma u naselju Divoševci. Za nekoliko dana će početi i taj projekt. Od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Općina je dobila 325 tisuća kuna za izgradnju pomoćne zgrade za smještaj komunalnih strojeva i opreme, a taj je projekt, na moje zadovoljstvo i sreću, priveden kraju. Od Europske komisije, pak, osigurano je petnaest tisuća eura za Projekt WiFi4U, a njime će biti uspostavljena besplatna wifi-mrežu na području Općine.

SBplus: Uspjeli ste u prethodnih godinu dana realizirati i niz drugih manjih projekata. Koji su to?

Načelnik Ivan Meteš: Izgradnja mrtvačnice na zajedničkom groblju naselja Divoševci i Kupina. Također smo u Beravcima obnovili društvene domove, izmuljivali smo kanale, osigurali nastavak programa dodjele besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce, organizirali školu plivanja, postavili ogradu na groblju u Beravcima. Osim toga, izradili smo i pripremili projektnu dokumentaciju za Društveni dom Velika Kopanica, cestu u Gorjancima, staru školu u Beravcima te niz drugih budućih projekata.

SBplus: Kako funkcionira projekt dodjele besplatnih udžbenika i kolikom je broju obitelji njime olakšano školovanje djece?

Načelnik Ivan Meteš: Projekt je započeo prije četiri godine, a ja sam ga kao načelnik nastavio. Sve udžbenike za osnovnoškolce kupujemo odnosno oni se nasljeđuju od prethodne generacije, a mi osiguravamo razliku koja nedostaje. Novost je da smo za narednu godinu odlučili financirati i radne bilježnice te likovne mape, kao i mape za tehničku kulturu. U našoj su Osnovnoj školi 282 učenika, neki dolaze iz istih obitelji, tako da ne znamo točno kojem broju obitelji time pomažemo, no sigurno je kako nijedan roditelj s područja Općine ne mora brinuti barem o tom dijelu i sva djeca imaju jednake mogućnosti i uvjete školovanja.

SBplus: Planirate li u budućnosti druge demografske mjere za mlade obitelji i one s djecom, poput onih Općine Sibinj koja pomaže mladim obiteljima da riješe stambeno pitanje?

Načelnik Ivan Meteš: Još uvijek projekte poput pomoći u kupovini nove ili obnovi vlastite nekretnine nismo imali, ali intenzivno razmišljamo o tome i nadamo se da ćemo do sljedeće godine uspjeti pripremiti i realizirati takve mjere.

SBplus: Samo osam općina Brodsko-posavske županije donijelo je programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. Velika Kopanica nije među njima, gdje je zapelo s tim?

Načelnik Ivan Meteš: Općina Velika Kopanica prošle je godine donijela Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, a pred kraj prošle godine Ministarstvo poljoprivrede zatražilo je korekcije. Zaista se radi o velikom i opsežnom poslu pa smo, poput većine drugih općina, nailazili na brojne probleme. U našoj Općini, nažalost, još nije izvršen ni povrat oduzete imovine. Čestice koje su uz kanal Biđ su djelomično vodno dobro, namijenjene su za povrat, ali nisu mogle ići u povrat pa smo morali raditi parcelizacijske elaborate. To je isto dugotrajan proces. Nakon toga smo sve slali u Ministarstvo državne imovine koje mora biti suglasno s tim elaboratima. Trenutno je Program na javnom uvidu. Nadam se da neće biti previše korekcija i prigovora jer je već prošle godine prošao taj javni uvid gdje smo neke suvisle prijedloge prihvatili. Nakon toga Program ide na Vijeće, a potom i na suglasnost Županije te Ministarstva poljoprivrede. Nadam se da neće biti prevelikih odstupanja te da ćemo moći ići u raspisivanje natječaja.

SBplus: O kojoj se površini poljoprivrednih zemljišta na području Vaše Općine radi i koliko su ta dodatna zemljišta potrebna postojećim poljoprivrednicima?

Načelnik Ivan Meteš: Imamo sreću da na području Općine imamo preko dvije tisuće hektara koji će ići u natječaj. Interes poljoprivrednika je velik. Kao Vijeće smo donijeli odluku da će maksimalna površina koja po pojedinom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu može ići u zakup iznosi stotinu hektara. Višak koji sada imaju poljoprivrednici koji su već u zakupu, morat će vratiti odnosno odreći ga se. Nadam se da će većina poljoprivrednika ipak biti zadovoljna tim promjenama. Nemamo puno takvih koji imaju u zakupu više od sto hektara, ali držat ćemo se strogo kriterija iz Zakona.

Intervju s načelnikom Velike Kopanice Ivanom Metešom u cijelosti je moguće pogledati u videu priloženom u nastavku, kao i njegovu najavu ovogodišnjeg programa i manifestacija u sklopu obilježavanja Dana Općine.

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Jack_Sparrow

Jack_Sparrow

Komentirano: 22.7.2019. | 7:07

1

Presporo se sve realizira u Kopanici. Svijet se samo vrti oko KUD-a i manifestacija. Gospodarstvo je nikakvo. Mladih nema nigdje. Jedva cekaju da odu. Ova vlast je dobra tamosnjim glavesinama od poljoprivrednika koji ce lakse dobiti poticaje.
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 21.7.2019. | 19:11

2

Slika sve govori: školski primjer kako izgleda klasična uhljebnička faca.
Minkenski_sokac

Minkenski_sokac

Komentirano: 21.7.2019. | 13:55

3

Administrator je izbrisao komentar!
Stipe

Stipe

Komentirano: 21.7.2019. | 11:44

4

Načelnici dolaze političkom voljom i angažmanom kroz političke stranke i nezavisne liste pa bi stoga trebali posao načelnika i njegovih zamjenika obavljati volonterski, jer eto vole politiku. Plaću bi trebalo davati eventualno za jednog ili dva službenika, ovisno o veličini općine, koji nemaju veze sa strankama i politikom.
veles

veles

Komentirano: 21.7.2019. | 11:31

5

Vidi ova dva teletabisa... pojma nemate kako Općina funkcionira...koje djeltanosti obavlja i što radi... i koliko znači manjim selima udaljenim od grada... Pa zar vi zaista mislilte da bi netko u Brodu..neki činovnik u Županiji bolje brinuo o selima istoka Županije... Nemojte narode lupetati gluposti...pametnije je da šutite...
Ivosvitnjak

Ivosvitnjak

Komentirano: 21.7.2019. | 10:57

6

Riješiti se ovih uhljeba i ovih ništkoristi općina ,možda onda i bude šta od države. Ovako s ovakvim ništa od toga

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priliku za posao ima više od 70 osoba

Javni pozivi su aktivni

Priliku za posao ima više od 70 osoba

6.8.2020. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Video-kamerama u borbu protiv zagađivača okoliša

Je li to rješenje?

Video-kamerama u borbu protiv zagađivača okoliša

24.5.2020. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Završena prva faza projekta vrijednog gotovo 340.000 kuna

U jesen nastavak radova

Završena prva faza projekta vrijednog gotovo 340.000 kuna

19.5.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nižu' projekte jedan za drugim

Unatoč epidemiji

'Nižu' projekte jedan za drugim

16.4.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radovi u središtu trebali bi biti gotovi za desetak dana

Gradi se na dvije lokacije

Radovi u središtu trebali bi biti gotovi za desetak dana

9.4.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo gdje se nalaze pristupne točke za besplatan WiFi

'Stigao' besplatni internet

Evo gdje se nalaze pristupne točke za besplatan WiFi

21.2.2020. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Povećali i novčane iznose za porodiljnu naknadu

Uz novčanu pomoć za kuće

Povećali i novčane iznose za porodiljnu naknadu

20.2.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Primatelji socijalne pomoći mogu izbjeći plaćanje naknade

Predaju li na vrijeme Zahtjev

Primatelji socijalne pomoći mogu izbjeći plaćanje naknade

14.1.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vodič za građane ujedno je i podsjetnik vladajućima

Hoće li se svi držati uputa?

Vodič za građane ujedno je i podsjetnik vladajućima

30.12.2019. | 19:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pogledajte koliki je proračun izglasala ova slavonska Općina

Uz mladog načelnika nižu projekte

Pogledajte koliki je proračun izglasala ova slavonska Općina

13.12.2019. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novouređeni park na zadovoljstvo posjetitelja

"Prekrasno", "Bravo",...

Novouređeni park na zadovoljstvo posjetitelja

21.11.2019. | 8:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Naša posla' ili dokaz da čelnici tu posao odrađuju vrhunski

Tek 3 prijedloga za uvrštenje u proračun

'Naša posla' ili dokaz da čelnici tu posao odrađuju vrhunski

18.11.2019. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odvjetnica dolazi u manje sredine pomagati mještanima

Besplatna pravna pomoć stiže do građana

Odvjetnica dolazi u manje sredine pomagati mještanima

30.10.2019. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Završeni 250 tisuća kuna vrijedni radovi

Obnova i ulaganje

Završeni 250 tisuća kuna vrijedni radovi

13.10.2019. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vikend obilježile Ižimača i Čobanijada

Općina Velika Kopanica

Vikend obilježile Ižimača i Čobanijada

9.9.2019. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreću s podjelom udžbenika i bilježnica

Utvrđen je raspored

Kreću s podjelom udžbenika i bilježnica

30.8.2019. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zgrada uskoro više neće prokišnjavati

Veliki radovi na području Općine

Zgrada uskoro više neće prokišnjavati

31.7.2019. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bitno je koračati naprijed

Izdvojena sredstva za uređenje parka

Bitno je koračati naprijed

24.7.2019. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nismo svi otišli, još nas ima i ostajemo tu'

Daju sve od sebe za očuvanje tradicije

'Nismo svi otišli, još nas ima i ostajemo tu'

20.7.2019. | 21:10
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :