Život

Objavljeno: 29.7.2020. u 8:00
Prikaza: 1252
|
Autor: Marija Fridrih

Nova situacija u Kampu

Strane goste zamijenili domaći

Marija Fridrih
Foto: Marija Fridrih
  • Marija Fridrih
  • Marija Fridrih
  • Marija Fridrih
  • Marija Fridrih
  • Marija Fridrih
  • Marija Fridrih
  • Marija Fridrih
  • Marija Fridrih

Već je u svibnju postalo jasno kako turistička sezona neće biti ni približno 'jaka' kao prošlih godina, a posljedice nepovoljne epidemiološke situacije, osim u priobalnim gradovima, osjete se i u Slavoniji.

POŽEGA – Ova godina će, između ostalog, ostati zapamćena po fizičkom distanciranju, samoizolaciji i zaštitnim maskama. Još uvijek aktualne mjere, koje su donesene s ciljem sprječavanja koronavirusa, stopirale su mnoge stanovnike Lijepe naše, ali i drugih zemalja u svijetu da krenuti na put i ljeto provedu odmarajući se uz obalu mora ili u dubokoj hladovini šume.

Zatvaranje granica ostavilo traga

Već je u svibnju postalo jasno kako turistička sezona neće biti ni približno 'jaka' kao prošlih godina, a posljedice nepovoljne epidemiološke situacije, osim u priobalnim gradovima, osjete se i u Slavoniji.

- Otkako smo otvorili Kamp, 75 posto naših gostiju dolazilo je iz inozemstva. Zatvaranje granica i druge epidemiološke mjere donesene s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa izravno su utjecale na smanjenje broja dolazaka u Kamp. Kada govorimo o ostvarenom noćenjima, u odnosu na prošlu godinu, bilježimo 50 posto manje dolazaka. - za SBplus je izjavila rukovoditeljica odsjeka za promidžbene aktivnosti, prodaju i turističku djelatnost Parka prirode Papuk, Maja Jurlina.

Velički kamp Duboka ima 11 uređenih parcela za kampere i kamp prikolice s priključcima za električnu energiju i vodu, a jedan dio kampa predviđen je za boravak gostiju u šatorima. No, veliki broj tih kapaciteta u posljednje vrijeme stoji prazan. Dokaz o njegovoj kvaliteti i posebnosti je činjenica da ga je Kamping udruženje Republike Hrvatske uvrstilo na popis najboljih malih kampova Hrvatske u sklopu projekta certifikacije standarda kvalitete 'OK Mini Camps'. Od prvog dana otvorenja ovaj je Kamp omiljena destinacija brojnih ljubitelja kampiranja, no ovogodišnja sezona za sada nije ispunila očekivanja rukovodećih. S obzirom na to da je njegova kvaliteta neupitna, jedini 'krivac' za trenutnu situaciju je koronavirus, a iz Parka ističu kako očekuju da će situacija do kraja listopada biti znatno bolja od trenutne.

Povećan interes 'domaćeg' stanovništva

Broj posjetitelja je od njegova otvorenja, 2017. godine, rastao rapidnom brzinom. Položaj Kampa i njegova 'izoliranost' od civilizacije idealni su za miran odmor. No, osim uživanja u prirodnim ljepotama, posjetitelji od 2019. godine u Velikoj mogu uživati i u pravoj adrenalinskoj avanturi. Sredinom lipnja prošle godine otvorena je atrakcija kakve u ovom dijelu županije još uvijek nema.

- Riječ je o investiciji vrijednoj 618 tisuća kuna i definitivno smo Adrenalinskim parkom dobili novu turističko-sportsku dimenziju, kako kampa Duboka, tako i cijelog Parka prirode Papuk. U Adrenalinskom parku je postavljeno više od 20 sprava za vježbanje na stazi dugačkoj oko 200 metara, a posebno zanimljiv dio je zip-line. - kazao je ravnatelj Parka prirode Papuk, Alen Jurenac prilikom otvorenja adrenalinskog dijela Parka.

Otvorenje ove atrakcije mještani su dočekali s oduševljenjem, ubrzo su za nju doznali stanovnici drugih županija i zemalja pa je posjećenost rasla iz dana u dan. Za razliku od Kapa Duboka, u kojemu se znatno osjeti pad broja posjetitelja, Adrenalinski park je i u ovom 'korona-vremenu', još uvijek pun.

- U Adrenalinskom parku i drugim dijelovima Parka prirode bilježimo porast broja posjetitelja. Od 11. svibnja do sredine srpnja ove godine Park je posjetilo 20 posto više ljudi nego prošle godine u istom tom periodu. Još jedna razlika u odnosu na prošlu godinu je što je sada omjer domaćih i stranih gostiju potpuno drugačiji. Prije je domaćih gostiju u ukupnim dolascima bilo oko 30 posto, a ostalo su bili stranci, ali sada je situacija obrnuta. - pojasnila je rukovoditeljica Jurilna naglasivši kako većina posjetitelja u Park dolazi vikendom, dok je posjećenost radnim danima nešto manja.

Iz Parka ističu kako i tijekom ove, moglo bi se reći, epidemiološki nepovoljne situacije, u Kamp i Adrenalinski par ipak dolazi i nekoliko stranih gostiju dnevno, no najčešći posjetitelji za sada su Hrvati. Možda će neke od posljedica koronavirusa 2020. godinu učiniti presudnom za Papuk, jer su se Slavonci, umjesto na more, uputili u prirodu i počeli istraživati ljepote slavonskih šuma koje su pravi dragulj Lijepe naše. 

    Broj komentara: 0

    Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

    RegistracijaPrijava

    Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

    Ostali članci u rubrici
    SBplus.hr, Slavonski Brod :
    SBplus.hr, Slavonski Brod :