Politika

Objavljeno: 27.5.2020. u 21:00
Prikaza: 1822
|
Autor: Marija Fridrih

Istražili smo

Gdje završi poseban otpad ako su na dan odvoza ulice prazne?

Marija Fridrih
Foto: Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih
 • Marija Fridrih

Dvaput mjesečno ovim mjestom prođe kamion koji odvozi posebno prikupljen i odvojen otpad poput stakla, plastike i papira. No, vrećice smo na dan odvoza uočili tek pred nekoliko kuća pa smo željeli provjeriti odvajaju li mještani uopće takav reciklabilan otpad.

POŽEGA - Požeški Komunalac uz odvoz miješanog komunalnog otpada, povremeno odvozi i odvojeno sakupljeni korisni otpad. Na području Grada ovu vrstu otpada odvoze jednom mjesečno, a na području općina, jednom u dva mjeseca. Raspored sakupljanja građani znaju unaprijed te imaju dovoljno vremena za pripremu plastične i staklene ambalaže te papira za odvoz.

Ne brinu za okoliš ili smeće zbrinjavaju na drugačiji način?

Prema spomenutom planu Komunalca i na području Općine Velika, odvoz odvojeno sakupljenog korisnog otpada odvija se jednom u dva mjeseca, dakle, šest puta tijekom cijele godine. Stanovnici tada plastiku, staklo i papir odlažu u posebne vreće koje im je dostavio Komunalac te ih ostavljaju na prilazu ispred kuća. Priliku za odvoz nepotrebne ambalaže i papira imali su i krajem prošloga tjedna. No, ispred većine kuća u veličkim selima nije bilo vreća s izdvojenim otpadom. Činilo se kao da se većina mještana oglušila na ovu priliku i zanemarila važnost odvajanja otpada i reciklaže. Budući da je odvoz upisan u kalendar koji je Komunalac svima dostavio još prošle godine, mala je vjerojatnost da mještani nisu stigli pripremiti otpad za odvoz.

Uputa je Komunalca kako su svi korisnici usluge dužni iz miješanog komunalnog otpada izdvojiti biorazgradivi, reciklabilni, krupni i problematični otpad. Stoga se nameće pitanje gdje je završio taj otpad ako ga mještani nisu iznijeli na prilaze kako bi ga djelatnici Komunalca toga dana pokupili. Odlučili smo provjeriti postoji li neki drugi način na koji se oni „rješavaju" nepotrebne ambalaže i drugih vrsta otpada iz ove grupe.

Imaju pravo koristiti usluge gradskog reciklažnog dvorišta

S obzirom na to da je prije nešto više od godinu dana u funkciju stavljeno požeško reciklažno dvorište, provjerili smo odvoze li možda Veličani reciklabilni otpad u njega pa je to razlog malog odaziva odvozu „s kućnog praga".

- Svi stanovnici Općine Velika imaju priliku otpad dovoziti u požeško reciklažno dvorište. U 2020. godini su dovezli 14 tisuća kila otpada. Gotovo polovica te kilaže je glomazni otpad. Primijetili smo velik odaziv i čini se kako se mijenja svijest ljudi te shvaćaju važnost reciklaže. Kada se govori o sakupljanju odvojenog korisnog otpada na „kućnom pragu", u ovoj je godini sakupljeno 4 tone plastike, 1,7 tona stakla te 4,5 tone papira. - pojasnio je za SBplus direktor požeškog Komunalca, Josip Vitez dodavši kako građani u dvorište mogu donijeti više od 40 vrsta otpada.

Nadamo se kako Veličani ipak ne odlažu otpad na „divlja odlagališta" što bi se na prvu moglo pomisliti. Informacije koje smo saznali o količini otpada koje samostalno dovoze, pokazuje kako su ipak savjesni i koriste priliku za zbrinjavanje otpada u reciklažnom dvorištu u Požegi. No, uskoro će otpad moći zbrinjavati i u Velikoj.

Najavljeno još jedno otvorenje

Uz Požegu i Pleternicu, reciklažna dvorišta imat će i Općine Velika i Jakšić. Njihovo otvorenje očekuje se u lipnju i srpnju. Stanovnici Požeško-slavonske županije tako će imati priliku na čak četiri lokacije zbrinjavati gotovo sve vrste otpada. Projekt izgradnje veličkog reciklažnog dvorišta priveden je kraju, a njegova vrijednost je gotovo tri milijuna i 300 tisuća kuna. Najvećim dijelom financiran je sredstvima Europske unije, a planirane radove izvela je tvrtka Promet građenje d.o.o

- Trenutno čekamo uporabnu dozvolu, sve ostalo je spremno. Otvorenje će najvjerojatnije biti već krajem lipnja. Svi mještani Općine Velika moći će dovoziti otpad u veličko reciklažno dvorište i besplatno ga odlagati. Zbrinjavanje će se naplaćivati smo sobama koje ne žive na području općine. Otpad će biti moguće dovoziti svaki dan, bez posebne najave. - za SBplus je pojasnio pročelnik jedinstvenog upravnog odjela Općine Velika, Valentin Raguž.

Zagađenje okoliša problem je u cijelom svijetu, a čini se kako općine i gradovi Požeško-slavonske županije ulažu velike napore kako bi smanjili onečišćenje prirode. Dok je angažman Komunalca bio manji, stanovnici su se na razne načine rješavali otpada. Često su ga odlagali u šumama što je ostavljalo posljedice na biljni i životinjski svijet.

Sada, uz uslugu odvoza otpada s kućnog praga i čak četiri reciklažna dvorišta na prostoru Požeško-slavonske županije, zagađenje okoliša svedeno je na minimum. Količina prikupljenog otpada kojeg su žitelji Zlatne doline dovozili u reciklažno dvorište tijekom godine, najbolji je pokazatelj kako su postali ekološki osviješteni te savjesnim postupanjem žele očuvati slavonske prirodne ljepote.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Selo koje će imati vlastitu tržnicu

  Otvorenje u kolovozu

  Selo koje će imati vlastitu tržnicu

  25.5.2020. | 12:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :