Gospodarstvo : Poljoprivreda

Objavljeno: 21.4.2016. u 12:00
Prikaza: 2090
|
Autor: Vjekoslav Hudolin

Brodska županija nezainteresirana

Uz auto-cestu kupujemo lokalno iz Sisačke županije

Vjekoslav Hudolin
Foto: Vjekoslav HudolinTomislav Krpina i Iva Medved
 • Vjekoslav Hudolin

Uz autocestu Zagreb-Lipovac godinama leže neiskorištene mogućnosti prodaje poljoprivrednih i drugih proizvoda i prerađevina lokalnih proizvođača. Primjeri kod odmorišta Stari hrastovi i odmorišta i restorana Turist govore da se na taj način prodaje može pomoći lokalnim poljoprivrednicima, ali i zapošljavanju.

STARO PETROVO SELO - U sklopu projekta Pun ceker - kupujmo lokalno nedavno je na odmorištu Stari hrastovi uz autocestu Zagreb-Lipovac otvorena prodavaonica u kojoj se isklučivo prodaju proizvodi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te obrtnika i poduzetnika sa područja Sisačko-moslavačke županije, piše Agroklub.

Ideju da se na svim ili većini ugostiteljskih objekata i benzinskih crpki uz autocestu A3 omogući prodaja lokalnim poljoprivrednim proizvođačima i obrtnicima Mato Bilonjić je, kaže, predlagao čelnicima Brodsko-posavske županije i općinskim vlastima, ali, nažalost, nije naišao na razumijevanje.

U toj prodavaonici nude sokove od aronije, rajčice, jabuke, mrkve, miješani sok od jabuke i cikle, domaći ajvar, pekmeze, džemove, marmelade, domaću medicu, viljamovku, med, orase, sušene buče, žestice, likere, čajeve pa čak i liker od piva.

U ponudi su i vina poznatih moslavačkih vinara među kojima je i poznata autohtona sorta škrlet, vino od kupina, tjestenine, sirevi, salame i kobasice, čokolade iz jedne obrtničke radionice, rukotvorine i nakit Udruge Popovački plet, skulpture. Sve autohtono što svakako može biti zanimljivo putnicima namjernicima i tranzitnim turistima jer na taj način upoznaju jedan kraj Hrvatske. Druga prodavaonica je otvorena u Sisku.

Otvaranje i radnih mjesta

"Putem tih trgovina svim stanovnicima su dostupni domaći i zdravi proizvodi od dobro poznatih proizvođača s područja naše županije. U okviru projekta zamišljeno je otvaranje još osam trgovina također na području Sisačko-moslavačke županije u kojim bi bile zaposlene osobe s područja naše županije, čime bi se utjecalo i na smanjivanje stope nezaposlenosti koja je na našem području veoma izražena", kaže dipl. ing. Mario Čelan, upravitelj Zajednice proizvođača Sisačko-moslavačke županije, zadruge za proizvodnju, trgovinu i usluge, koja je nositelj projekta i direktor Razvojne agencija Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA d.o.o. koja je sa Sisačko-moslavačkom županijom partner u projektu.

Riječ je svakako o pozitivnom primjeru koji među ostalim omogućuje i otvaranje radnih mjesta i u ovoj situaciji velike nezaposlenosti pruža barem male zapošljavanja mladih: "Do sada nisam nigdje radila do sada, ovo mi je prvo radno mjesto i zbog toga mi taj posao puno znači. Ovo mi je velika šansa da steknem radno iskustvo i da kroz posao osiguram egzistenciju", izrazila je svoje zadovoljstvo Iva Medved, mlada prodavačica u trgovini Pun ceker.

Šansa u otvaranju novih prodajnih punktova

Upravo ova prodavaonica kod odmorišta Stari Hrastovi ono je za što se već godinama zauzima Tomislav Krpina, voćar iz Popovače, proizvođač sokova od jabuka. Želi, kaže, da se mnogo većem broju lokalnih poljoprivrednih proizvođača i obrtnika omogući prodaja njihovih proizvoda na punktovima uz autocestu Zagreb-Lipovac, velikoj prometnoj žili kucavici.

"Naši sokovi nemaju ni umjetna bojila, ni umjetne arome, niti je dodan šećer, znači kakav je sok izašao iz pasterizatora, takav se nalazi u bocama. Niz godine naše obiteljske plantaže su u integriranoj proizvodnji. Mi voće proizvodimo i prerađujemo maksimalno se pridržavajući ekoloških načela. Puno je takvih vrijednih poljoprivrednih proizvoda u našoj županiji koji zavrijeđuju više pozornosti i naših i stranih kupaca i ovakva prodaja uz autocestu je jedan od oblika njihove promidžbe", kaže Tomislav.

Smatra da se na ovom jednom prodajnom punktu ne smije stati, tvrdi da se slične prodavaonice mogu otvoriti na svih petnaestak punktova - ugostiteljskih objekata i benzinskih crpki - sa sjeverne i južne strane uz autocestu od Zagreba do Lipovca i da bi to bio dobar gospodarski potez. Zadovoljan je što su proizvođači Sisačko-moslavačke županije naišli na potporu lokalnih i županijskih vlasti. Sa grupom proizvođača predlaže da se ispred prodavaonice na odmorištu Stari hrastovi postave i štandovi za prodaju voća i povrća i drugih proizvoda, čime bi se omogućila još veća prodaja.

I Turist pomaže poljoprivrednicima

Ovdje ističemo i primjer obnovljenog odmorišta i restorana Turist Staro Petrovo Selo. Riječ je o poznatom turističko-ugostiteljskom objektu koji je njegov vlasnik Mato Bilonjić nedavno obnovio i uredio pa je, kaže, to trenutačno vjerojatno najljepši i najfunkcionalniji ugostiteljski objekt takvog tipa u Hrvatskoj i jedan od najljepših u Europi. Uz uređenje samog objekta puno je uloženo i u uređenje okoliša: parkirališta, fontane, malog igrališta za djecu, travnih i cvjetnih površina. Ali, ono što je u ovoj temi najbitnije, na jednom dijelu svoga prostora vlasnik Turista omogućio je prodaju poljoprivrednim proizvođačima, ponajviše voćarima i proizvođačima suvenira koji su poznati u tom kraju. Sa četiri OPG-a potpisao je ugovore i oni ondje legalno prodaju svoje proizvode.

Ideju da se na svim ili većini ugostiteljskih objekata i benzinskih crpki uz autocestu A3 omogući prodaja lokalnim poljoprivrednim proizvođačima i obrtnicima za koju se zauzima Tomislav Krpina i Mato Bilonjić je, kaže, još prije nekoliko godina predlagao čelnicima Brodsko-posavske županije i općinskim vlastima, ali, nažalost, nije naišao na razumijevanje.

Bolje iskoristiti mogućnost tranzirnog turizma

"Naravno, da bi se uz malo više volje i u suradnji sa općinama, gradovima i županijskim vlastima, ali i Hrvatskim autocestama koje su tu najbitnije jer su vlasnici zemljišta na vaćini punktova, sigurno moglo iznaći gospodarski prihvatljivo rješenje. Ali da to ne bude stihijska, nego da se netko, možda neka zainteresirana tvrtka ozbiljno pozabavi organizacijom prodaje na jedan primjeren i civiliziran način po europskim standardima, da ti proizvođači budu primjer korektnosti i poslovnosti, da ih i domaći i strani kupci pamte po odličnim proizvodima, ali i korektnom ponašanju i cijenama.

U perspektivi i sam planiram otvaranje jednog takvog prodajnog punkta na našem odmorištu na kojemu bi se prodavali proizvodi poljoprivrednika i rukotvorine s područja naše županije", kaže Bilonjić. Ističe, da bi na taj način trebalo što bolje iskoristiti mogućnosti tranzitnog turizma.

"Mi ne otkrivamo ništa novo, treba vidjeti kako to rade u nekim drugim zemljama, mi se uz naše prometnice možemo i moramo predastavljati s autentičnim hrvatskim proizvodima. To bi u svakom slučaju bila značajna pomoć lokalnim poljoprivrednim proizvođačima i obrtnicima, u ovom slučaju iz Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije", ističe Tomislav Krpina, nadajući se da bi se ideja i inicijativa mogle ostvariti na dobrobit svih sudionika.

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ja ne odlazim nikada iz Slavonije'

  Ima li nade za Slavoniju?

  'Ja ne odlazim nikada iz Slavonije'

  11.2.2019. | 10:15
  "Ima li mjesta za našu Slavoniju, hoće li nama ponovno doći ponovno bolji dani?! Naravno da hoće, ja vjerujem u naše ljude, našu Slavoniju, treba samo raditi i ne predavati se. Znate kako ide ona „Satirova” pjesma…ja ne odlazim nikada iz Slavonije!"
  "Ima li mjesta za našu Slavoniju, hoće li nama ponovno doći ponovno bolji dani?! Naravno da hoće, ja vjerujem u naše ljude, našu Slavoniju, treba samo raditi i ne predavati se. Znate kako ide ona „Satirova” pjesma…ja ne odlazim nikada iz Slavonije!"
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Uzdaj se u se i u svoje kljuse'

  Recept za uspjeh u poljoprivredi

  'Uzdaj se u se i u svoje kljuse'

  18.11.2018. | 12:00
  Suprug je morao otići u prijevremenu invalidsku mirovinu i njegova primanja su tada bila dosta niska, morali smo pronaći neko rješenje. Snašli smo se sami i bez pomoći države.
  Suprug je morao otići u prijevremenu invalidsku mirovinu i njegova primanja su tada bila dosta niska, morali smo pronaći neko rješenje. Snašli smo se sami i bez pomoći države.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo tko od brodsko-posavskih vinara ima najbolje vino

  Šampionsko vino traminac

  Evo tko od brodsko-posavskih vinara ima najbolje vino

  30.6.2018. | 18:15
  Ove je godine bilo prijavljeno 26 vina i ocjenjivački sud nije imao laku zadaću odabrati najbolja, kazao je predsjednik Stjepan Pavlagić.
  Ove je godine bilo prijavljeno 26 vina i ocjenjivački sud nije imao laku zadaću odabrati najbolja, kazao je predsjednik Stjepan Pavlagić.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zatvorio mesnicu i okrenuo se uzgoju goveda

  OPG Matešić

  Zatvorio mesnicu i okrenuo se uzgoju goveda

  28.1.2018. | 9:20
  Staro Petrovo Selo i mnogobrojna okolna sela nekad su bila razvijen stočarski kraj. Osobito je bilo puno malih obiteljskih farma mliječnih krava čiji su vlasnici mlijeko isporučivali Mljekari Slavija Staro Petrovo Selo, jednoj od najstarijih u ovom djelu Europe.
  Staro Petrovo Selo i mnogobrojna okolna sela nekad su bila razvijen stočarski kraj. Osobito je bilo puno malih obiteljskih farma mliječnih krava čiji su vlasnici mlijeko isporučivali Mljekari Slavija Staro Petrovo Selo, jednoj od najstarijih u ovom djelu Europe.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Bajkerica koja uzgaja fajferice

  Uz eko povrće i ratarske kulture

  Bajkerica koja uzgaja fajferice

  6.12.2017. | 8:00
  "Je l' pušnica zaključana?", prvo je pitanje koje gosti postave Agici Ferić koja se na svom OPG-u okrenula uzgoju fajferica, eko povrća i ratarskih kultura. Zahvaljujući mjeri 6.3.1. Programa ruralnog razvoja, podizat će uzgoj crnih slavonskih svinja.
  "Je l' pušnica zaključana?", prvo je pitanje koje gosti postave Agici Ferić koja se na svom OPG-u okrenula uzgoju fajferica, eko povrća i ratarskih kultura. Zahvaljujući mjeri 6.3.1. Programa ruralnog razvoja, podizat će uzgoj crnih slavonskih svinja.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ivana i Matija najveći su hrvatski proizvođači dunja

  "Jesen stiže dunjo moja"

  Ivana i Matija najveći su hrvatski proizvođači dunja

  6.10.2017. | 12:15
  Prije četiri godine Ivana i Matija Panić iz Vrbove odlučili su se na uzgoj dunja. Zasad su najveći proizvođači dunja u Hrvatskoj s dvije tisuće stabala!
  Prije četiri godine Ivana i Matija Panić iz Vrbove odlučili su se na uzgoj dunja. Zasad su najveći proizvođači dunja u Hrvatskoj s dvije tisuće stabala!
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ponosni smo što je naš trud prepoznat

  Za njih nema godišnjeg odmora

  Ponosni smo što je naš trud prepoznat

  15.7.2017. | 20:30
  "Prednost je u tome što to volimo raditi, a nedostatak je vrijeme, nema godišnjeg odmora," kaže Borna Halambek dodajući kako se sve uloženo na kraju najbolje vrati kroz zadovoljstvo kupaca koji prepoznaju njihov trud i kvalitetu koju nude.
  "Prednost je u tome što to volimo raditi, a nedostatak je vrijeme, nema godišnjeg odmora," kaže Borna Halambek dodajući kako se sve uloženo na kraju najbolje vrati kroz zadovoljstvo kupaca koji prepoznaju njihov trud i kvalitetu koju nude.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi u županiji odlučili se za primjenu nove tehnologije

  Mikorizacija u nasadima

  Prvi u županiji odlučili se za primjenu nove tehnologije

  7.6.2017. | 17:45
  Novu tehnologiju povećanja prinosa otpornosti na bolesti i kvalitetnijih plodova OPG Radić financira kroz Potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.
  Novu tehnologiju povećanja prinosa otpornosti na bolesti i kvalitetnijih plodova OPG Radić financira kroz Potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi i ambiciozni Ivana i Matija dobili 50.000 eura

  Voćnjak razvijaju kroz fondove

  Mladi i ambiciozni Ivana i Matija dobili 50.000 eura

  28.5.2017. | 10:15
  Još dok su kao djevojka i mladić maštali o budućem zajedničkom životu Ivana i Matija počeli su podizati voćnjake i čvrsto odlučili ostati živjeti na selu. Smatraju da se dobrim projektima i uz puno ljubavi, rada i zalaganja može opstati i solidno živjeti. Veliki vjetar u leđa im
  Još dok su kao djevojka i mladić maštali o budućem zajedničkom životu Ivana i Matija počeli su podizati voćnjake i čvrsto odlučili ostati živjeti na selu. Smatraju da se dobrim projektima i uz puno ljubavi, rada i zalaganja može opstati i solidno živjeti. Veliki vjetar u leđa im
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sad svi žele kupiti orahe i lješnjake

  Obiteljski biznis - sadnice

  Sad svi žele kupiti orahe i lješnjake

  26.4.2017. | 23:25
  Tvrtka je smještena u Starom Petrovu Selu i radi već 25 godina. Na pitanje može li se živjeti od prodaje sadnica, Šporčić odgovara - mora se!
  Tvrtka je smještena u Starom Petrovu Selu i radi već 25 godina. Na pitanje može li se živjeti od prodaje sadnica, Šporčić odgovara - mora se!
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Pravi primjer obiteljskog posla

  OPG Bilešić

  Pravi primjer obiteljskog posla

  2.1.2017. | 14:15
  Adam, Anto i Dinko i njihove tri supruge ostali su na selu. Nismo požalili što smo ostali, svi smo zaposleni - kaže Anto.
  Adam, Anto i Dinko i njihove tri supruge ostali su na selu. Nismo požalili što smo ostali, svi smo zaposleni - kaže Anto.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kupinjak koji rađa medalje ostaje bez nasljednika

  Gospodarstvo Halambek

  Kupinjak koji rađa medalje ostaje bez nasljednika

  15.12.2016. | 11:00
  U vrijeme kada su se oni odlučili na proizvodnju kupina, malo ljudi se time bavilo. Na 1 ha imaju velik i raznovrsan voćnjak, a osim kupine u njemu su malina, ribizla, josta, ogrozd, jagode i drijenak.
  U vrijeme kada su se oni odlučili na proizvodnju kupina, malo ljudi se time bavilo. Na 1 ha imaju velik i raznovrsan voćnjak, a osim kupine u njemu su malina, ribizla, josta, ogrozd, jagode i drijenak.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ponosan što je poljoprivrednik i sam svoj gazda

  Rasadnik Displantarium

  Ponosan što je poljoprivrednik i sam svoj gazda

  31.7.2016. | 10:20
  U rasadniku Displantarium iz Starog Petrovog Sela, među prvima u Hrvatskoj, počeli su s proizvodnjom ekoloških sadnice oraha i lijeske. Rade i mikorizu, riječ je o simbiozi korijena sadnica i micelija mikoriznih gljiva koja pojačava prehranu bilja. Zbog velikog zanimanja za sadni
  U rasadniku Displantarium iz Starog Petrovog Sela, među prvima u Hrvatskoj, počeli su s proizvodnjom ekoloških sadnice oraha i lijeske. Rade i mikorizu, riječ je o simbiozi korijena sadnica i micelija mikoriznih gljiva koja pojačava prehranu bilja. Zbog velikog zanimanja za sadni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Ugovori za zakup 2.000 hektara istječu vrlo brzo

  Zakup zemljišta

  Ugovori za zakup 2.000 hektara istječu vrlo brzo

  7.5.2016. | 9:30
  Uz visoke cijene obrade zemljišta i mehanizacije, nesigurnost i nestabilnost ugovora o zakupu zemljišta jedan je od vodećih problema s kojima se poljoprivrednici susreću.
  Uz visoke cijene obrade zemljišta i mehanizacije, nesigurnost i nestabilnost ugovora o zakupu zemljišta jedan je od vodećih problema s kojima se poljoprivrednici susreću.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Tradicija ima budućnost

  Proslavljeno Vinkovo

  Tradicija ima budućnost

  23.1.2015. | 9:19
  Veselo je jučer bilo u vinogradima i voćnjacima diljem brodsko-posavske županije, a tradicionalno ovaj vinogradarski blagdan proslavili su i mještani općine Staro Petrovo Selo.
  Veselo je jučer bilo u vinogradima i voćnjacima diljem brodsko-posavske županije, a tradicionalno ovaj vinogradarski blagdan proslavili su i mještani općine Staro Petrovo Selo.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Kršteno mlado vino 2012.

  FOTO: Martinje

  Kršteno mlado vino 2012.

  11.11.2012. | 0:03
  Iako neki tvrde kako je blagdan Svetog Vinka nešto karakterističniiji za Slavoniju, i mi polako, ali sigurno prihvaćamo Svetog Martina.
  Iako neki tvrde kako je blagdan Svetog Vinka nešto karakterističniiji za Slavoni
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Inspekcije i policija na seljačkim imanjima

  Nova tržišna pravila

  Inspekcije i policija na seljačkim imanjima

  9.3.2011. | 6:16
  Zbog trošarina na alkohol proizvođači rakija negoduju i strahuju za budućnost svojih nasada. Porezi i trošarine u nebo dižu cijene koje tržište nemože platiti
  Zbog trošarina na alkohol proizvođači rakija negoduju i strahuju za budućnost
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Općina učinila što je mogla

  Rastu cijene zakupa

  Općina učinila što je mogla

  18.11.2010. | 9:36
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :