Život : Okoliš

Objavljeno: 1.5.2018. u 21:00
Prikaza: 5010
|
Autor: Ž.G./SBplus

Nova ekološka katastrofa

Prema Savi putuje otrovna tekućina

Slavonski Šamac : Prema Savi putuje otrovna tekućinaOnečišćenje rijeke Spreče(Foto: Dino Osmanović/gracanicki.ba)

Dio općina Brodsko-posavske županije zahvatit će ovo onečišćenje uzrokovano izlijevanjem otrovne tekućine iz tvornice u rijeku.

SLAVONSKI ŠAMAC - Otrovna tekućina, koja se prošlog tjedna izlila iz odlagališta Tvornice sode kod Lukavca nedaleko Tuzle, ulila se u utorak u rijeku Bosnu kod Doboja ostavljajući iza sebe onečišćenje i pomor ribe te bi se sutra u jutarnjim satima trebala uliti u rijeku Savu, za medije je, piše Jutarnji.hr, potvrdio glasnogovornik republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske, Željko Stojanović.

Nakon puknuća brane iz odlagališta tvornice sode "Sisecam Soda" izlila se bazična tekućina (pH 12) te je zagadila lokalnu rijeku Spreču iz koje se proširila na rijeku Bosnu te je onečistila područje u Kotorskom i Majevcu, nizvodno od Doboja. Nakon toga su na površini Bosne uočene uginule ribe.

Rijeka Bosna kod Bosanskog se Šamca ulijeva u rijeku Savu, što znači da će i dio Save koji prolazi kroz Slavoniju, točnije Općine Slavonski Šamac, Babinu Gredu i druge, također biti zahvaćen ovom velikom i ozbiljnom ekološkom katastrofom.

Već u nedjelju, 29. travnja, objavljeno je kako onečišćenje stiže do rijeke Bosne, stoga je pravo pitanje zašto nitko nije spriječio daljnje širenje otrovne tekućine i ulijevanje iz jedne rijeke u drugu.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 2.5.2018. | 13:18

1

Još jedan razlog zašto je Brod davno trebao imati zasebnu službu za zaštitu okoliša. Ne nekog referenta koji nema pojma o pojmu, već službu, laboratorij s tendencijom da postane institut, koji bi pružap stručne usluge i drugima u RH. Brod ima gorući problem sa ekologijom, a netko misli da su rotori i avenije bitniji od čistog okoliša i zdravlja. Čak niti nova radna mjesta nisu bitna koliko je bitan čist i zdrav okoliš. Zašto vladajući davno nisu poduzeli ozbiljnije korake u tom smjeru. Ozbiljni korak je osigurati lokalne stručnjake i resurse koji će se time svakodnevno baviti. To je bitnije i od bazena, stadiona i ostalih pizdarija.
Niko1961Marusic

Niko1961Marusic

Komentirano: 2.5.2018. | 13:13

2

Ja redovito čitam kolumne g. Lukića. Ne sjećam se da je negdje spomenuo Dusparu, a nikada ga nije niti okrivio za nešto. Kažu mi prijatelji koji rade u Gradu da je g.Lukić neki dan bio na razgovoru kod Duspare. Navodno ga zove za svoga savjetnika za okoliš. Prometej, znaš li šta o tome? Uvijek sam mislio da je g.Lukić Dusparin čovjek!
prometej458

prometej458

Komentirano: 2.5.2018. | 12:30

3

Očekuje se nepristrano i stručno objašnjenje g. Lukića,i ovaj puta će nas vjerojatno uvjeriti i objasniti tko je odgovoran. Tu mora biti i odgovornosti gradonačelnika Sl. Broda

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz BiH zagađenu vodu Save žurno uzorkuje HZJZ

Hrvatske vode prate onečišćenje

Iz BiH zagađenu vodu Save žurno uzorkuje HZJZ

2.5.2018. | 14:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : U povijesti nisu zabilježili takav vodostaj

Stanje je dramatično

U povijesti nisu zabilježili takav vodostaj

16.5.2014. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :