Život

Objavljeno: 28.1.2018. u 15:30
Prikaza: 4630
|
Autor: Ž.G.

Njemačka ili Jadran?

Mladi Slavonci već spremni za sezonu

Slavonski Šamac : Mladi Slavonci već spremni za sezonuGoran Prgomet(Foto: G.P. (Privatni album/FB))

Priča 27-godišnjaka iz Slavonskog Šamca pokazuje kako nije potrebno otići u Njemačku da bi se preživjelo. Pojedine tvrtke na Jadranu također nude dobre uvjete i plaću s kojom se nakon morske sezone može "prezimiti" u Slavoniji.

SLAVONSKI ŠAMAC - Priču o mladom Goranu Prgometu iz Slavonskog Šamca koji je godinama radio sezonske poslove u Njemačkoj, a zatim se odlučio na povratak u domovinu, donosi Glas Slavonije.

Nakon što je pet sezona odlazio u berbu šparoga, 27-godišnji Goran se umorio u stranoj zemlji, daleko od kuće, doma, obitelji i prijatelja. Odlučio je okušati sreću na sezoni u Valamar Rivieri, za koju će ove godine raditi ukupno 6600 zaposlenih. I Goranu će ovo biti treća sezona zaredom koju će provesti na Jadranu.

Dosad je radio kao čuvar na bazenu u Valamarovu kampu na Krku. Uspio je tamo steći status stalnog sezonca. Kao najveća turistička kompanija, Valamar će ove godine zaposliti ukupno 1200 stalnih sezonaca. Samo u posljednje dvije godine kompanija je uložila više od 60 milijuna kuna u smještaj za zaposlenike. Na Krku su sezonci smješteni u novoizgrađenoj, modernoj Kući Valamar.

- Smještaj je izvrstan, jako je važno kad kao sezonac znaš da se ne moraš brinuti za smještaj i hranu. To je velika pogodnost sezonaca u Valamaru. I ljudi s kojima radim su odlični, svi smo si međusobna podrška. Svi su ugodni, prijateljski raspoloženi i svatko će ti rado pomoći - kaže Goran Prgomet, po struci ekološki tehničar.

Usred zime, kada mnogi Slavonci bezuspješno pokušavaju pronaći posao, Goran je miran jer zna da ove godine ima siguran posao. Znate kakva je situacija tu kod nas, kaže. Većina njegovih kolega otišla je iz Slavonije, u Irsku, Njemačku, čak i Kanadu.

- Kažu da kod nas nema posla. Ja sam dokaz da ipak ima. U Valamaru počnete kao sezonac, ali imate mogućnost napredovanja. Već sam dobio ugovor stalnog sezonca, a imam i šansu dobiti ugovor na neodređeno te stalni radni odnos. Kod nas u Slavoniji možeš biti jedino konobar u kafiću ili raditi kod nekoga tko će te malo platiti, a neće te prijaviti i nećeš imati nikakvih prava. Ne možemo svi biti konobari. Nema ni toliko kafića. - objašnjava Prgomet.

Valamar Riviera upravo zapošljava sezonce koji će raditi u njihovih 30 hotela i 15 kampova u Poreču, Rapcu, na Krku, Rabu te u Dubrovniku.

Traže različite profile zaposlenika, ali najviše konobare ili konobarice, sobarice, kuhare ili kuharice, prodavače, pomoćne kuhare, čistačice, kuhinjske radnike, animatore, recepcionere, sommeliere, pizza majstore, vrtlare i druge.

Sezonskim zaposlenicima Valamar osigurava plaću koja je 20 posto viša od prosječne plaće u turizmu te omogućuje prehranu i odlične uvjete smještaja na teret poslodavca.

Zbog takvih je uvjeta Valamar zasigurno jedan od najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj. Ujedno je i najveći investitor u turizmu, koji je do sada uložio više od 40 milijardi kuna u hotele, ljetovališta i kampove koji su dobitnici brojnih međunarodnih nagrada i priznanja.

Goran je svoju sreću ipak pronašao u Hrvatskoj, mada ne i u rodnom slavonskom selu u kojemu uvijek rado prezimi odmarajući i pripremajući se za još jednu napornu ljetnu sezonu.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :