Obrazovanje : Ostalo

Objavljeno: 18.2.2016. u 9:20
Prikaza: 2066
|
Autor: SBplus

Čitanje osnova za cjeloživotno učenje

Roditelji svojim primjerom potiču djecu na čitanje

Slavonski Šamac : Roditelji svojim primjerom potiču djecu na čitanjeUćenici trećeg razreda OŠ 'J. Kozarac', Slavonski Šamac(Foto: OŠ "Josip Kozarac“)

Na razini države u projekt "Čitamo mi, u obitelji svi" uključeno je 140 školskih knjižnica i knjižničara, 295 učitelja i učiteljica, oko 5.150 učenika i 20.000 njihovih članova obitelji.

SLAVONSKI ŠAMAC - Školske godine 2011./2012. U školama diljem Hrvatske, još je školske 2011./2012. godine, od strane školskih knjižničara i njihove udruge Hrvatske mreže školskih knjižničara (HMŠK), pokrenut nacionalni projekt poticanja čitanja pod nazivom "Čitamo mi, u obitelji svi". Ove godine projekt, u koji je uključeno 140 školskih knjižnica i knjižničara, 295 učitelja i učiteljica, oko 5.150 učenika i 20.000 njihovih članova obitelji iz cijele Hrvatske, slavi petu obljetnicu. Školski knjižničar i učitelji u međusobnoj suradnji promiču važnost školske knjižnice, kao informacijskog središta škole te važnost svladavanja tehnike čitanja kod učenika. Projektom se nastoji kod učenika razviti ljubav prema čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena te čitalačke sposobnosti koje su vrlo važne za njegovo daljnje učenje i razvoj.

Dio projekta su i učenici i nastavnici Osnovne škole "Josip Kozarac" Slavonski Šamac, koji su se uključila u treći ciklus provođenja projekta. Treći razred dobio je naprtnjaču s osam knjiga za čitanje iz razonode, od čega su dvije za roditelje. Naprtnjača će kod jednog učenika biti pet dana, nakon čega ju on prosljeđuje sljedećem učeniku u razredu. Za vrijeme boravka naprtnjače u obitelji, roditelji i učenici čitaju te zapisuju svoje dojmove u zajedničku bilježnicu. Razred je s oduševljenjem prihvatio sudjelovanje u projektu, kao i njihova učiteljica Danijela Matan. Koordinatorica projekta na razini škole je knjižničarka Ana Rendulić.  

Kod ovoga projekta bitno je naglasiti kako knjižničari u cijeli proces uključuju i roditelje kako bi im skrenuli pažnju na činjenicu da su upravo oni najvažniji djetetovi uzori do puberteta. S toga je bitno da roditelji čitaju s djecom i pred djecom, stvarajući im naviku zahvaljujući kojoj će dijete razvijati svoj rječnik, maštu i kreativnost te stvarati pozitivan stav prema čitanju i učenju.

Drugi važan cilj ovoga projekta je ukazivanje nadležnima i javnosti na važnost školskih knjižnica kao mjesta razvijanja tehnike čitanja kao ključne za razvijanje svih ostalih pismenosti, poput informacijske te kao osnovne podloge za cjeloživotno učenje. 'Izborom knjiga koje nisu na popisu lektire skrećemo pažnju učenicima i roditeljima da se u školskoj knjižnici ne nalazi samo lektira, nego i druga literatura: stručna koja poboljšava odgojno-obrazovani proces te knjige za razonodu koje potiču stvaralaštvo i ljubav prema čitanju', poručuju iz šamačke osnovne škole.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :