Politika : Komunalni poslovi

Objavljeno: 7.9.2016. u 12:21
Prikaza: 3136
|
Autor: SBplus/Večernji list

Investicija vrijedna 493 mil. kuna

Brodska Posavina s partnerima izvela radova za 225 milijuna

 • Ivica Galović/Pixell

Na dovodnom melioracijskom kanalu Biđ-bosutskog polja, zadnjih osam godina, radila je i brodska tvrtka 'Brodska posavina' sa svojim partnerima. Ukupna dužina izgrađenog objekta je 14,7 km, a širina 120 m. Ukupno su iskopali blizu 5.000.000 m3 zemlje i ugradili 40.000 m3 kamena u osiguranje pokosa kanala. Izveli su devet cestovnih prijelaza s paralelnom putnom i kanalskom mrežom.

JARUGE - U Jarugama u Brodsko-posavskoj županiji jučer je u probni rad puštena crpna stanica koja vodu iz rijeke Save pušta u Biđ-bosutski kanal, piše Večernji list. Kapacitet joj je pet kubičnih metara u sekundi, a njezin značaj posebno će doći do izražaja u ljetnim mjesecima, za niskih vodostaja Save.

Time je ujedno označen završetak radova u sklopu prve faze gradnje višenamjesnog kanala Dunav-Sava, duljine 61 kilometar. Širina kanala je od 120 do 250 metara. Investicija vrijedna 493 milijuna kuna s 80 posto iznosa financirana je iz državnog proračuna. Spajanju dovodnog melioracijskog kanala s rijekom Savom i puštanju u rad ovog značajnog vodno-poljoprivrednog objekta prisusvovao je i ministar poljoprivrede Davor Romić.

- Uloga ovog dijela kanala od 15 kilometara koji smo otvorili i spojili ga sa Savom je ogromna. Između ostalog, osigurat će se voda za navodnjavanje oko 8.500 hektara poljoprivrednog zemljišta – rekao je Romić.

Dosad se u Vukovarsko-srijemskoj županiji navodnjavalo tek oko 1.000 hektara, no ni za tu površinu već od svibnja nije bilo dovoljno vode. Sada se omogućava dovod vode od rijeke Save preko Biđa i Bosuta sve do Dunava. To je temeljna pretpostavka za sjetvu, kako novih, tako i daleko dohodovnijih kultura na slavonskim njivama.

Nacionalni pilot projekt navodnjavanja Biđ-bosutskog polja najveći je infrastrukturni projekt u sklopu Nacionalnog plana navodnjavanja (NAPNAV) u duljini od 14,7 kilometara. Kanalom će se osigurati i "dohranjivanje" dominantnih vodotoka Bosuta i Biđa te manjih prirodnih i umjetnih vodotoka, a njegova izgradnja značajna je i u smislu sprječavanja poplava.

Uz puštanje u rad crpne stanice u Jarugama, povećanju slavonskih njiva pod navodnjavanjem uskoro će doprinijeti i radovi na još dva lokaliteta – u Sopotu te Blatu kod Cerne. Današnjom su svečanošću Hrvatske vode obilježile 140 godina organiziranog upravljanja vodama u Hrvatskoj i 20 godina od svog osnutka.

Brodska posavina lider na projektu
Na dovodnom melioracijskom kanalu Biđ-bosutskog polja, zadnjih osam godina, brodska tvrtka 'Brodska posavina', sa svojim partnerima, radila je kao lider. Od ukupne dužine izgrađenog objekta 14,7 km, a širine od 120 do 250 m, Brodska posavina s partnerima izgradila je 13,6 km. Ukupno su iskopali blizu 5.000.000 m3 zemlje i ugradili 40.000 m3 kamena u osiguranje pokosa kanala. Izveli su devet cestovnih prijelaza s paralelnom putnom i kanalskom mrežom.
Vrijednost radova koje je izvela Brodska Posavina s partnerima je 225 milijuna kuna.
Za oko pola godine bit će završeni svi radovi, kad bi kanal za navodnjavanje bio u projektiranoj funkciji.
Jučer su napravili prokop i spoj voda rijeke Save s vodom dovodnog melioracijskog kanala. (SBplus)   

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Očekujemo da će danas radovi stići do centra sela'

  Radno i subotom

  'Očekujemo da će danas radovi stići do centra sela'

  11.5.2019. | 14:00
  Duži kišni periodi otežavaju posao radnicima koji proljeće koriste za veliki broj radova na uređenju i održavanju cesta. Stoga koriste i subote kako bi posao što prije priveli kraju.
  Duži kišni periodi otežavaju posao radnicima koji proljeće koriste za veliki broj radova na uređenju i održavanju cesta. Stoga koriste i subote kako bi posao što prije priveli kraju.
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sikirevčani su danas nasmiješeni, ali to mogu biti i Brođani

  'Happy end' slavonskobrodske tragedije

  Sikirevčani su danas nasmiješeni, ali to mogu biti i Brođani

  8.11.2018. | 20:00
  Zagađenje vode u Slavonskom Brodu riješilo je probleme duge više od desetljeća i za isti stol primoralo one koji zajedno nikako nisu mogli. Krivca za zagađenje, stoga, svakako bi trebalo hitno detektirati, ali ne kako bi ga se kaznilo, nego kako bi mu bio dodijeljen orden. A Brođ
  Zagađenje vode u Slavonskom Brodu riješilo je probleme duge više od desetljeća i za isti stol primoralo one koji zajedno nikako nisu mogli. Krivca za zagađenje, stoga, svakako bi trebalo hitno detektirati, ali ne kako bi ga se kaznilo, nego kako bi mu bio dodijeljen orden. A Brođ
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Sikirevčani i dalje žedni kraj vode

  Bez vodovoda do 2013.

  Sikirevčani i dalje žedni kraj vode

  8.3.2011. | 15:33
  Direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić obišao vodocrpilište u Sikirevcima gdje je najavio da će ovo mjesto vodu iz vodovoda dobiti za dvije godine.
  Regionalni vodovod istočne Slavonije Sikirevcima vodu donosi tek 2013. godine
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Vinkovčani se kupaju u sikirevačkoj vodi

  Sikirevčani žedni na izvoru

  Vinkovčani se kupaju u sikirevačkoj vodi

  10.1.2011. | 17:30
  Iz sikirevačkog vodocrpilišta visokokvalitetnom vodom već dvije godine opskrbljuje se dio Osječko–baranjske te oko 140.000 stanovnika Vukovarsko–srijemske županije, pa i pune novi vinkovački bazeni, a u tamošnjoj školi djeca piju flaširanu vodu
  Sikirevčani vodu "izvoze" bez i jedne kune profita
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :