Gospodarstvo : Obrtništvo

Objavljeno: 22.5.2011. u 8:27
Prikaza: 6962
|
Autor: M.Vrkljan

Obrtnik bez konkurencije

Prva slavonska solarna elektrana

Sikirevci : Prva slavonska solarna elektranaIvan Lovrić, vlasnik prve slavonske solarne elektrane(Foto: M.Vrkljan)

Sikirevačka solarna elektrana godišnje bi trebala donositi dobit od 50.000 kuna, tako da bi sama sebe otplatila za šest godina, a za drugih šest godina trebala bi donjeti dobit od još 300.000 kuna.

SIKIREVCI – Sunčanim danima rijetko tko da se ne veseli, Ivan Lovrić iz Sikirevaca ipak svakog sunčanog jutra razvuče u Slavoniji najveći osmijeh. Sunčanim danima Ivan se veseli jer znače da će ostvariti dobar profit, on je vlasnik prve solarne elektrane u Slavoniji i pete u Hrvatskoj. 
U petak 20.svibnja posjetili smo ga na obiteljskom imanju, bio je sunčani dan samo za poželjeti. "Evo sve je odmah vidljivo", pokazuje Ivan na manji monitor i pogleda na sat. "Sad je oko deset sati i prema onom što piše na monitoru danas, do sada sam zaradio oko 80 kuna", smješka se domaćin videći da sad i mi u glavi zbrajamo koliko će to biti na kraju dana.

Ipak svjesni da nije sve samo u digitalnom brojčaniku koji "vrti" kune, pitamo Ivana kako se odlučio za ovaj posao. "Jednostavno 20 godina bavio sam se ugostiteljskim poslom koji više nije išao. Nitko nije kriv, jednostavno ne ide. Našao sam se pred zidom i trebalo je naći rješenje. Gledaš što se dešava, čitaš novine.. i tako sam za ovu ideju čuo od susjeda koji je na kraju od nje odustao. Meni je trebalo godinu i više dana da prikupim sve potrebne dozvole, sada se to može ishoditi za šest mjeseci, svi se još uče. Nakon što potpišete i ugovor s Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE) možete ići u banku tražiti kredit. HROTE vam u ugovoru jamči da će od vas narednih 12 godina po povlaštenoj cijeni otkupljivati električnu energiju. Projekt poput ovog košta oko 300.000 kuna. Očekujem da bi ova solarna elektrana godišnje trebala donositi dobit od 50.000 kuna, tako da bi sama sebe otplatila za šest godina, a za drugih šest godina trebala bi donjeti dobit od još 300.000 kuna. Što je najbolje nema konkurencije. U proteklih dvadeset godina stalno sam se nadmudrivao s konkurencijom. A sad sunca ima i za mene i za druge. Najbolje u svemu tome je što neće prestati potreba za strujom. Treba je sve više i sve je skuplja", kaže Ivan priznajući da je u ovu poduzetničku avanturu krenuo bez velikog predznanja. 

Stečeno iskustvo sada pak planira iskoristiti pružajući konzultantske usluge budućim investitorima. "Prvi savjet svima koji žele kolektore postaviti na krov je da krov mora biti okrenut na jug, inače neće dovoljno efikasno iskoristiti sunčevu energiju i tada neće dobiti povoljan financijski efekt. Da bi osigurali povrat investicije minimalna površina kolektora mora biti 70 metara kvadratnih. Projekti solarnih elektrana odlični su za škole, općine... Izgradi li općina ovakvu solarnu elektranu može pokriti svoje troškove javne rasvjete i vratiti investiciju", ističe Ivan iskreno priznajući da bez poticajne otkupne cijene električne energije od 3,83 kune/kWh cijeli projekt ne bi bio isplativ. Ovu otkupnu cijenu za električnu energiju kaže ostvaruju vlasnici elektrana snage do 10 kW. 

 Ivan se nada kako će njegov primjer slijediti i drugi investitori, isto tako da će i država slijediti primjer razvijenijih zemalja i produžiti rokove ugovora za povlašten otkup električne energije sa sadašnjih 12 godina na koliko je i on potpisao s HROTE-om. Primjer kaže mogu biti Njemačka koja prvi ugovor potpisuje na 20 godina ili Španjolska s ugovorom na 18 godina. "U konačnici problem je novac, to je značajna investicija, koja mora otplaćivati sebe i osigurati novac investitoru. Produženjem ugovora, investicija postaje atraktivnija. Zamislite u jednom selu deset ovakvih sustava, to znači da deset obitelji ne mora razmišljati o svojoj egzistenciji. Nadam se da će se pronaći i bolje rješenje za kreditiranje projekata", ističe Ivan pribojavajući se da će u protivnom banke kredite davati samo velikim inozemnim ulagačima, koji će ovdje instalirati svoju opremu, a zarađeni novac iznositi iz Hrvatske.. Bude li uskoro na tržištu novca povoljnijih kreditnih linija možda tada solarnu elektranu izgradi i Ivanov znanac koji se prvi zainteresirao za ovakvu investiciju. On je kaže Ivan novac uložio u poljoprivredu i sada prvo mora riješiti tu investiciju.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
HCOIE

HCOIE

Komentirano: 25.5.2011. | 12:10

1

Komentar je izbrisao Administrator!

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :