Politika : Uprava/Samouprava

Objavljeno: 20.11.2019. u 10:15
Prikaza: 6605
|
Autor: Aleksandra Primorac

Razgovor s Josipom Pavićem:

'Želimo biti gradić u koji će mladi rado dolaziti živjeti'

AP/SBplus
Foto: AP/SBplusJopsip Pavić, načelnik Općine Sibinj
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus
  • AP/SBplus

"Trudimo se, radimo, težimo da izgledamo lijepo i europski i siguran sam kako će ovo mjesto za pet godina biti daleko drugačije. Da će to biti pravi mali gradić na ponos njegovih stanovnika, koji će privlačiti i druge."

SIBINJ - Ova godina polako se bliži kraju. Prilika je to da se vidi što se radilo i odradilo u proteklih, nešto malo manje od 365 dana. I dok dio nas, i na privatnom i na poslovnom planu, sa zebnjom očekuje rekapitulaciju, jedna od onih općina koja s podvlačenjem crte ispod učinjenog u 2019. godini problema nema je Sibinj. Jer radilo se i odradilo puno toga. Upravo je kraj godine bio povodom za razgovor s Josipom Pavićem, načelnikom općine Sibinj, koja je mjesecima jedno veliko gradilište i u koju, kako i sam načelnik kaže, mlade obitelj dolaze živjeti.

SBplus: Gospodine načelniče kad se osvrnete na proteklih godinu dana, jeste li zadovoljni učinjenim.

Načelnik Josip Pavić: Puno toga se radilo, no ja sam od onih koji često znaju isticati kako se uvijek može više i bolje. Ipak, kada pogledamo cjelokupnu sliku mislim da mogu biti zadovoljan. Danas kada dođete u Općinu Sibinj vidite da je to jedno veliko gradilište i mislim da to ljudi pozdravljaju. Da su sretni i zadovoljni što je konačno došlo vrijeme u kojem se u ovoj općini radi i da se napredak vidi.

SBplus: Niz je tu projekata od kojih je dobar dio onih financiranih europskim sredstvima?

Načelnik Josip Pavić: Od europskih projekata koje trenutno provodimo tu je izgradnja Dječjeg vrtića kojeg smo svi na općini dugo godina iščekivali. Vrijednost projekta je milijun eura. Projekt smo dobili od Agencije za plaćanje u poljoprivredi gdje je izgradnja zgrade vrtića i njegovo opremanje financirano u stopostotnom iznosu. U suradnji sa Brodsko-posavskom županijom ove godine odrađena je energetska obnova školske zgrade što je projekt vrijedan 4,5 milijuna kuna.

Još jedan od važnih projekata je i strategija turizma općine koju do sada nismo imali. Plan je uz poduzetnike i privatnike iskoristi prirodnu ljepotu jezera Petnje te upravo na taj način privući ovdje što veći broj turista. O jezeru Petnja ne treba previše govoriti. To je jedan prirodni biser, a zahvaljujući dobroj suradnji sa Hrvatskim vodama i Hrvatskim šumama, koje su nam dale suglasnost, nakon 28 godina konačno možemo ulagati i u taj dio. Dobili smo ugovor za uređenje šetnice na jezeru, poučne staze, panoa, sjenice za odmor, postavljanje solarnih lampi i kanta za otpad, a sve prilagođeno prirodnom ambijentu. U javnu nabavu trebali bi krenuti iduće godine. Još jedan projekt za koji bi nabava trebala ići iduće godine jeste nabava traktora sa kranskim malčerom. Upisali smo se kao šumo-posjednici te smo ove godine riješili osam kilometara šumskih puteva u Odvorcima tako da smo i u tom segmentu povukli određena sredstva.

SBplus: Jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata, koji se trenutno provodi na području Općine, jeste uređenje njegova središta.

Načelnik Josip Pavić: To je uistinu jedan od većih projekata koji će kada bude završen središtu Sibinja dati potpuno novi izgled. No, ono što je od izgleda daleko važnije, jeste sigurnosni aspekt koji se ostvaruje realizacijom ovoga projekta. Naime, naša škola jedna je od najvećih na području županije i cilj nam je bio, i devet milijuna kuna vrijednom rekonstrukcijom državne ceste D525, osigurati sve kako bi djeca bila što sigurnija. Tako će se osim proširenja ceste na pojedinim dijelovima te rješenja cestovne i kanalizacijske odvodnje, rješavati i pitanja signalizacije, pješačkih prijelaza, autobusnih stajališta. Uz semafore bit će tu i brzinomjeri, nove šetnice koje vode do škole, sve smo podredili djeci kako bi iz autobusa izašli gotovo izravno u školsko dvorište. Plan je da taj projekt bude završen do Uskrsa iduće godine. Suradnja sa Hrvatskim cestama osigurana je i na drugim poljima, pa smo tako u Slobodnici riješili pitanje javne rasvjete na nadvožnjaku. Tu je i ove godine izgrađenih kilometar pješačke staze u Završju, gdje iduće godine ostaje izgraditi dodatnih 400 do 500 metara staze. U tijeku je i izgradnja ceste i pješačke staze u Bartolovcima, tako da se uistinu možemo pohvaliti kako smo ove godine uistinu dosta toga odradili.  

 SBplus: Što je s demografskim mjerama za mlade?

Načelnik Josip Pavić: Mi smo jedna od prvih općina na županiji koja je izradila paket mjera za mlade obitelji. Oni koji kupe zemljište ili kuću na području općine Sibinj, zahvaljujući tom paketu mjera, jednokratno dobiju 15 tisuća kuna, dok se za priključak građevine na komunalnu infrastrukturu dobije 7,5 tisuća kuna. Do sada je tu mjeru koristilo 19 obitelji. Iako smo i mi, kao i ostatak Hrvatske, suočeni s odlaskom dijela obitelji, moramo istaknuti kako mi imamo i dosta obitelji koje nam doseljavaju. Možemo se pohvaliti i s brojem novorođene djece po čemu smo među najboljima na županiji. U svakom slučaju, sukladno našem proračunu, trudimo se kroz što bolje osmišljene programe pomoći te na taj način zadržati naše obitelji, ali i privući druge.

SBplus: Uz sve mjere za poboljšanje kvalitete življenja ipak je posao nešto što ponajviše utječe na odluku o ostanku ili odlasku.

Načelnik Josip Pavić: I tu se trudimo kako i koliko možemo. Već za iduću godinu imamo plan subvencionirati poduzetnike koji su koristili neku od mjera aktivne politike zapošljavanja Zavoda za zapošljavanje, a sa desetak tisuća kuna poticat ćemo i one poduzetnike koji budu zapošljavali osobe s invaliditetom. Sredstva koja imamo pokušavamo rasporediti najbolje što znamo. a sve kako bi našim mještanima omogućili što lakši život i što bolje uvjete

SBplus: Jedan od najvećih projekata od kojeg će mještani sibinjske općine itekako imati koristi je projekt Brod 2. Koji su to benefiti koje ćete ostvariti kroz realizaciju tog projekta.

Načelnik Josip Pavić: Projekt Brod 2, koji radimo u suradnji s gradskim Vodovodom Slavonski Brod, trebao bi krenuti iduće godine. Općini Sibinj on 'donosi' izgradnju 46 km kanalizacije i 11 km vodovodne mreže.

Krajem godine projekt ide na odobrenje Europskoj komisiji. Javne nabave za izvođenje radova, nadzor te za vidljivost i promidžbu su gotove i ja sam gotovo siguran kako će se s realizacijom 450 milijuna kuna vrijednog projekta Brod 2 krenuti u idućoj godini, a to će onda značiti da su mještani općine Sibinj na korak bliže dobivanju osnovnih životnih uvjeta. Mi danas u 21 stoljeću imamo ulica gdje nemamo još ni vode, a kamoli da govorimo o kanalizaciji. I to je prvenstvena vrijednost Broda2, no ne treba zanemariti niti činjenicu kako će priključci za ljude biti besplatni, a kada se zna da je njihova cijena, primjerice u Brodu od 11 do 13 tisuća kuna, onda je jasno koliko ovima Sibinjci dobivaju.  Mi smo kao općina na 80 posto realizacije imovinsko-pravnih odnosa, građevinske dozvole su sve gotove. i sada čekamo da sve krene kako bi naši sumještani konačno dobiti normalne uvjete za život u 21 stoljeću.

SBplus: Jeste li zadovoljni povlačenjem sredstava iz Eu i kakvi su planovi za budućnost na tom polju?

Načelnik Josip Pavić: Sredstva iz ovog programskog razdoblja su potrošena, a 2020. će nam biti temelj za pravljenje novih projekata za razdoblje 2021.-2026. Mi smo u Općini Sibinj osigurali sredstva i kupili 16 tisuća kvadrata zemljišta u središtu mjesta za nogometno igralište i kongresnu dvoranu,. a zahvaljujući dobroj suradnji sa školom darovane su nam i četiri tisuće kvadrata zemljišta na kojima bismo izgradili jedan reprezentativan vatrogasni dom. To su samo neki od projekata koje pripremamo za buduće razdoblje. Imamo na raspolaganju dovoljno vremena, jer da bi se kandidirali i povukli europska sredstva vi morate imati gotove projekte s gotovim građevinskim.

SBplus: Često ističete dobru suradnji sa školom.

Načelnik Josip Pavić: Iznimno smo zadovoljni tom suradnjom. Pomažemo koliko možemo pa smo tako svoj doprinos dali u digitalizaciji učionica, ali i u uvođenju jednosmjenske nastave, koja je ove godine krenula i u Slobodnici gdje smo za učenike od prvog do četvrtog razreda osigurali predavanja u prostorima tamošnjeg Društvenog doma

SBplus: Puno toga je odrađeno, ima li već planova za budućnost?

Načelnik Josip Pavić: Mislim kako je pred Općinom Sibinj jedno dobro razdoblje. Ja sam jednom izjavio kako želimo biti jedno malo urbano područje, jedan mali gradić. Neki su se možda i podsmjehnuli na te moje riječi, ali ja mislim da to zaslužujemo biti. Imamo dobar položaj, a kada vidimo što smo napravili i što sve radimo te sve te mjere kojima pokušavamo privući što veći broj mladih obitelji - vjerujem da smo na dobrom putu da napravimo sve ono što bi jedan mali gradić trebao imati. Uz to tu je i blizina Slavonskog Broda u kojem smo za desetak minuta. Vjerujte mi da i zbog toga mnogi kupuju nekretnine. Ovdje imate jedan mir, a opet vam je sve nadomak. Činimo sve, imamo dosta ideja. Transparentni smo po pitanju trošenja proračunskih sredstava zašto smo već više godina od Instituta za javne financije dobili ocjenu izvrstan. Trudimo se radimo, težimo da izgledamo lijepo i europski i siguran sam kako će Sibinj za pet godina biti daleko drugačiji. Da će to biti pravi mali gradić na ponos njegovih stanovnika, koji će privlačiti i druge.

Razgovor s načelnikom Sibinja, Josipom Pavićem, u cijelosti je moguće pogledati u videu priloženom u nastavku.Broj komentara: 14

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Katusicamost

Katusicamost

Komentirano: 23.11.2019. | 9:12

1

Nema tu mjesta po hvali ali bit će mjesta za USKOK
Kompas

Kompas

Komentirano: 21.11.2019. | 13:36

2

Sve pohvale nacelniku za radove u našoj opcini, ali što se tice jezera Petnje ništa se nece nabolje promijeniti dok je gore Miro Pohel i njegova marijoneta Šerif Koprivnjak! Zbog cega je društvo u rasulu, zbog cega je jezero privatizirano, kako je moguce da upravni odbor društva smijeni nadzorni odbor, gdje su nestali novci od fišijade 2018 i 2019 god, zbog cega su se mladi Sibinjci povukli sa jezera, zbog cega su clanovi udruge koji nisu iz Sibinja izbaceni iz upravnog odbora, gdje je novac od aparata za kavu koji je radio 4,5god.jer je društvo imalo od svake kave 1 kunu!!???????? Nacelnice, nitko normalan nece podmetati leđa da bi si pojedinac popravljao kucni buđet!
Kradezej_zna

Kradezej_zna

Komentirano: 21.11.2019. | 11:13

3

Za ovo nam služe tolike općine i gradovi, https://www.telegram.hr/politika-kriminal/ovako-bujaju-javne-sluzbe-jandrokovicev-pomocnik-mahnito-dijeli-poslove-da-bi-srusio-protivnika-imamo-sms-ove/
Gondola

Gondola

Komentirano: 21.11.2019. | 10:51

4

Dobar dio općina treba ukinuti jel nemaju svrhe i opravdanja za postojanje osim uhljebljivanja i nerada njihovih zaposlenika. A ovaj lik šta priča nema veze s realnošću da ne kažem zdravim razumom.
dewey

dewey

Komentirano: 21.11.2019. | 10:27

5

Paviću, samo naprijed. A vi sibinjci, koji ne vidite dalje od svog nosa, provezite se malo okolnim općinama pa onda komentirajte nešto. Pitanje ukidanja ili spajanja općina je političko pitanje koje vi dežurni kokošari nećete raspraviti unatoč svim pokušajima. Budite sretni i zadovoljni da imate nekoga tko za plaću, koju mu vi osiguravate, radi na podizanju standarda i kvalitete života. O vodi i kanalizaciji nema potrebe raspravljati, svjesni ste da kad infrastruktura bude izgrađena, da ćete cmoljiti zbog visokih računa. Ukratko, ljudima, odnosno vama dežurnim kokošarima, prividno uglednim sibinjcima i ostalim dušebrižnicima ne bi ugodio nitko živ. Ako vam nešto ne odgovara, preselite se...
Katusicamost

Katusicamost

Komentirano: 21.11.2019. | 5:22

6

Samo šutite mještani Sibinja i okolnih sela Slavonci, rođeni u prašini. Vi koji ste se vozili u seljačkom kolima, nesposobni ste, ne organizirani, dozvoljava te da vam rodni kraj vode oni koji nisu osjetili prašinu, jeli žgance zapržene masti i čvarcima.
original

original

Komentirano: 21.11.2019. | 0:14

7

rednex Kad vec polemiziramo pa pogledaj za sto je pitanje upuceno SBplus: Uz sve mjere za poboljšanje kvalitete življenja ipak je posao nešto što ponajviše utječe na odluku o ostanku ili odlasku. Nije vrijedno razmisljanja ali nevidim ja tu nikakove buducnosti. Sve je to samo uljepsavanje za oci nema zaposljavanja a to pokrece i selo i grad. Pametnom dosta
Leonardo

Leonardo

Komentirano: 20.11.2019. | 22:12

8

Nema tu stranački ili nestranački , treba smanjiti administraciju a oni prave grad OMG
Petnja_Sibinj

Petnja_Sibinj

Komentirano: 20.11.2019. | 21:55

9

Svaka čast za vrtić i za Petnju!Jako lijepo uređena nova terasa na Petnji.Samo još da se maknu ona dva tri stara kokošara sa terase što rastjeruju ljude svojom galamom i bezobrazlukom!
Katusicamost

Katusicamost

Komentirano: 20.11.2019. | 15:53

10

Koliko je radnih mjesta otvoreno u privatnom sektoru. Ne računamo općinu. Koliki su troškovi općine godišnje.

Broj komentara: 14

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iako mali, rade 'kao veliki'

Nastavljaju s ulaganjima

Iako mali, rade 'kao veliki'

18.10.2020. | 12:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro kreću s programom predškole

Obavijest roditeljima

Uskoro kreću s programom predškole

15.10.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bit će to jedno od najuređenijih brodsko-posavskih izletišta

Mislili su i na slijepe i slabovidne

Bit će to jedno od najuređenijih brodsko-posavskih izletišta

10.10.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Akcija preuzimanja ambalaže pesticida

Zaštita okoliša

Akcija preuzimanja ambalaže pesticida

6.10.2020. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni prkose hrvatskom prosjeku

Novo višemilijunsko ulaganje

Oni prkose hrvatskom prosjeku

27.9.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Presretni smo što smo konačno dobili pravi, moderni vrtić'

Otvoren 7,2 milijuna kuna vrijedan vrtić

'Presretni smo što smo konačno dobili pravi, moderni vrtić'

25.9.2020. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kod Pavića zaposlena tri nova djelatnika

Potpisani ugovori

Kod Pavića zaposlena tri nova djelatnika

22.9.2020. | 19:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako do potpora za poduzetnike

Objavljen javni poziv

Evo kako do potpora za poduzetnike

22.9.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Započeli upisi u program Predškole

Za djecu koja nisu pohađala vrtić

Započeli upisi u program Predškole

18.9.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nastavak ulaganja u mlade

Potpisani novi ugovori

Nastavak ulaganja u mlade

18.9.2020. | 11:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Načelnik je traktorima zapriječio poslovanje OPG-ovca'

Traže zaštitu SBplus-a od 'predatora':

'Načelnik je traktorima zapriječio poslovanje OPG-ovca'

10.9.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Planiraju zaposliti 26 osoba

Nakon početnog idu u novi projekt

Planiraju zaposliti 26 osoba

10.9.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Riješili' još jedan društveni dom

Ulažu i van općinskog središta

'Riješili' još jedan društveni dom

5.9.2020. | 17:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još svega nekoliko dana za prijavu štete

Nakon ovotjednog nevremena

Još svega nekoliko dana za prijavu štete

9.8.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz Sibinja u Bruxelles po znanje pa natrag po novu pobjedu?

S lokalne na europsku razinu

Iz Sibinja u Bruxelles po znanje pa natrag po novu pobjedu?

17.7.2020. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slijedi izgradnja zelene tržnice

Nastavak uređenja

Slijedi izgradnja zelene tržnice

15.7.2020. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo snimku obnovljenog općinskog središta

Konačni dovršetak velikog projekta

Donosimo snimku obnovljenog općinskog središta

29.6.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi projekt vrijedan 411 tisuća kuna

Općina koja koristi sredstva EU

Novi projekt vrijedan 411 tisuća kuna

29.6.2020. | 10:24
SBplus.hr, Slavonski Brod : Malim koracima do konačnog cilja

Mjesto po mjeri mladih obitelji

Malim koracima do konačnog cilja

12.6.2020. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :