Život : Okoliš

Objavljeno: 14.10.2016. u 16:20
Prikaza: 2256
|
Autor: sbplus/radiong

Investicija vrijedna 21 milijun kn

Ovo je najveći Agin projekt za njegova dosadašnjeg vakta

or
Foto: orSanacija odlagališta neopasnog otpada u Rešetarima
 • or

U planu je, u sljedećem desetogodišnjem razdoblju, potpuno uređenje ovoga prostora koji bi bio ograđen, a namjera nam je izgraditi i šetnicu ili rekreacijski centar koji bi imao svoju svrhu

Za mjesec dana bit će završeni radovi na sanaciji neopasnog odlagališta Općine Rešetari. Krucijalni je to projekt od iznimnog značenja ne samo za Općinu Rešetari, već i okolni novogradiški kraj.

Svrha projekta je sanacija odlagališta neopasnog otpada Rešetari u Općini Rešetari, a prije svega poboljšanje stanja okoliša na području Općine Rešetari.

Projekt će pridonijeti ostvarenju ciljeva iz Strategije gospodarenja otpadom Republike Hrvatske odnosno Plana gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2007. – 2015. godine, obzirom da je jedan od ciljeva zatvaranje i sanacija svih postojećih odlagališta paralelno s izgradnjom centara za gospodarenje otpadom. Zbog toga, odlagališta otpada predviđene su za sufinanciranje sredstvima Kohezijskog fonda „Zaštita okoliša" 2007.-2013. Pritom, 85 posto sredstava dolazi iz europskih fondova, dok 15 posto financira hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Odlagalište neopasnog otpada Rešetari se počelo koristiti 1984. godine, a na njemu odlagan je otpad s područja grada Nova Gradiška koji je obuhvaćao i današnju Općinu Rešetari.

Odlagalištem je prije upravljala gradska tvrtka Centar, odnosno "Slavča”, no u konačnici projekt sanacije pokrenula je Općina Rešetari.

Odlaskom iz Grada, preuzeli sanaciju odlagališta

Naime, Općina Rešetari 1995. godine, administrativno, odvojena je od grada Nove Gradiške te je, u raspodjeli imovine, preuzela i obvezu sanacije nekada zajedničkog odlagališta. Otpad je odlagan do 1995. godine, kada je odlagalište zatvoreno.

Međutim, i nakon zatvaranja odlagališta, nastavljeno je nekontrolirano odlaganje glomaznog i građevinskog otpada koji se povremeno prešao i zbrinjavao.

Osim nerazvrstanog komunalnog otpada, na odlagalištu je odlagan i otpadni mulj iz tvornice kože, te bolnički i klaonički otpad. Procjenjuje se da je na odlagalištu odloženo oko 70.000 m3 otpada. Kako je riječ o odlagalištu koje je radilo mimo primjene mjera zaštite okoliša, na predmetnoj se lokaciji obavlja sanacija, odnosno zatvaranje postojećeg neuređenog odlagališta Rešetari.

Granica zahvata sanacije zatvorenog odlagališta Rešetari obuhvaća površinu od 36.068,00 m2. Tlocrtna površina saniranog odlagališta iznosi 24.769,38 m2, a ostatak površine unutar zahvata čine protupožarni pojas, obodni kanal i zaštitni pojas.Sanacija se obavlja „In-situ" metodom kojom će se odlagalište Rešetari sanirati i zatvoriti postavljanjem pokrovnog vodonepropusnog sloja koji će biti ozelenjen sijanjem trave i sadnjom autohtonog drveća, dok će se pitanje odlagališnih plinova riješiti izvedbom pasivnog sustava otplinjavanja.Ukupna vrijednost projekta je 20.858.820,00 kuna.

Po završetku sanacije, za otprilike mjesec dana, lokacija odlagališta će biti rekultivirana i ozelenjena po uzoru na okolni teren radi adekvatnog uklapanja saniranog prostora u postojeću vegetacijsku strukturu okoliša.

Sanacijom zatvorenog odlagališta otpada postići će se značajniji pozitivni učinak prije svega na okoliš i zdravlje ljudi, budući se zatvoreno odlagalište nalazi u samom naselju, kao i u blizini vodotoka Rešetarice, te u zoni gdje stanovništvo koristi vodu iz vlastitih zdenaca (bunara) za osobne potrebe.

U budućnosti na ovom prostoru bit će šetnica i rekreacijski centar

– Svjesni financijskih problema ne samo u Općini, a ne želeći opteretiti žitelje naše općine dodatnim troškovima, u suradnji s projektantskom kućom "Ecoina”, odlučili smo se na realizaciju ovog projekta. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju prepoznali smo mogućnost da ova sredstva možemo dobiti iz europoskih fondova. Aplicirali smo projekt, proveli brojne aktivnosti, od rješavanja imovinsko pravnih poslova, provođenja javne nabave i kontinuranim radom uspjeli ga riješiti. Za sljedeća četiri tjedna ja vjerujem da ćemo ovaj projekt završiti, a do kraja 11. mjeseca završiti tehnički pregled i predati ovaj projekt Fondu za zaštitu okoliša – kaže načelnik Općine Rešetari, Zlatko Aga.

– Osim što smo se riješili neugodnih mirisa, sanirali određene probleme koji su se pojavljivali s odlaganjem otpada, tu su i brojni planovi za budućnost. U planu je, u sljedećem desetogodišnjem razdoblju, potpuno uređenje ovoga prostora koji bi bio ograđen, a namjera nam je izgraditi i šetnicu ili rekreacijski centar koji bi imao svoju svrhu – dodaje načelnik.

Edukativnim brošurama nastojat će utjecati na građane neka više ne odlažu otpad na ovom mjestu, a u planu im je i izgradnja reciklažnog dvorišta u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša.

Uspješan primjer apliciranja i korištenja sredstava EU fondova

Tehničku pomoć u realizaciji ovoga projekta pružala je Konzultantska tvrtka "Sintagma”.

– Izuzetno smo sretni što se ovaj projekt približava svome kraju. Uspješna realizacija ovog projekta pridonijet će ne samo području Općine Rešetari, već i okolnim općinama kojima se pruža mogućnost korištenja europskih fondova. Posebice kada se osvrnemo na sanacije odlagališta otpada, tada možemo reći da je ovo jedan od projekata koji prati razvojne ciljeve Strategije gospodarenja otpadom Republike Hrvatske gdje je jedan od najvažnijih, specifičnih ciljeva sanacija odlagališta otpada – kaže Senka Vranić, direktorica Obrta za konzultantske usluge "Sintagma”.

Stručni nadzor nad obavljanjem ovog vrijednog projekta obavljala je novogradiška tvrtka "Entazis”

S trenutnim je stanjem projekta, prisutne je upoznao glavni inženjer gradilišta Zdravko Vukasović:

– Trenutno izvodimo pripremu krune nasipa, odnosno odlagališta otpada za materijale koji će služiti kao pokrivni sloj. S ovakve površine sva voda će odlaziti u odvodni kanal, a potom će takva voda odlaziti zemljanim kanalima u vodotoke jer je to sve čista voda. Malo imamo problema oko vremenskih uvjeta, ali se nadamo da ćemo u sljedeća tri tjedna krenuti s postavljanjem materijala koje trebamo ugraditi. 

  Broj komentara: 0

  Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

  RegistracijaPrijava

  Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

  Ostali članci u rubrici
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za ne uklanjanje ambrozije novčane kazne do 10 tisuća kuna

  Suzbijanjem partizanke pomažete drugima

  Za ne uklanjanje ambrozije novčane kazne do 10 tisuća kuna

  11.7.2019. | 16:00
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Napokon kreću u borbu s divljim odlagalištima

  Građani mogu prijaviti sve što uoče

  Napokon kreću u borbu s divljim odlagalištima

  13.4.2018. | 18:20
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Zajedno možemo više

  Borba protiv divljih odlagališta

  Zajedno možemo više

  30.3.2017. | 10:30
  SBplus.hr, Slavonski Brod : Za energetsku obnovu obiteljskih kuća 360.000 kn

  Od Fonda i Općine

  Za energetsku obnovu obiteljskih kuća 360.000 kn

  13.10.2015. | 10:51
  SBplus.hr, Slavonski Brod :
  SBplus.hr, Slavonski Brod :