Život : Okoliš

Objavljeno: 30.3.2017. u 10:30
Prikaza: 1249
|
Autor: Sbplus

Borba protiv divljih odlagališta

Zajedno možemo više

Rešetari :  Zajedno možemo više

Svjedoci smo da se šumski putovi i prostori koriste za odlaganje otpada i stvaranje divljih deponija koje predstavljaju prijetnju za prirodna staništa. Samo zajedničkom akcijom svih, ovaj problem se može rješiti.

REŠETARI - Na području Općine Rešetari nalaze se vrijedna šumska i prirodna područja isprepletena mrežom putova koji su od davnih vremena u funkciji korištenja poljoprivrednih zemljišta i šuma, a danas se najčešće koriste za kretanje i boravak u prirodi što je jedan od najzdravijih načina za korištenje slobodnog vremena, piše radiong.hr.

Nažalost, danas smo svjedoci da se upravo takvi putovi i prostori koriste za odlaganje otpada i stvaranje divljih deponija koje predstavljaju prijetnju za prirodna staništa, ali i negativno utječu na sliku svih naselja općine Rešetari kao mjesta ugodnog za život. Dodatno, divlje deponije degradiraju naš prirodni ambijent koji je čovjek stoljećima koristio na način da iskoristi njegove vrijednosti, ali i čuva za naše i buduće generacije.

Svake godine vrši se sanacija takvih mjesta, što je obveza jedinice lokalne samouprave, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, ali i naša civilizacijska obaveza.

Tako je u prošloj godini sanirano ukupno 6 lokacija na području općine gdje je uklonjeno oko 100 m3 otpada.

Za takve sanacije iz godine u godinu iz Proračuna Općine izdvajaju se znatna financijska sredstva, pa je tako utrošeno za sve sanacije nešto manje od 100.000,00 kn, bez velike sanacije zatvorene deponije u Rešetarima. Jasno je da su se navedena sredstva mogla utrošiti na bolji način i u plemenitije svrhe kao što je uređenje dječjih igrališta, uređenje javnih površina ili slične namjene, kao zajedničke deponije za sav otpad iz domaćinstva.
Kada govorimo o divljim deponijima i ponašanju pojedinaca koji zagađuju naš okoliš bez ikakve grižnje savjesti, najviše zabrinjava činjenica da isto čine bez ikakve potrebe za istim ne uvažavajući zakonske propise, zajednicu u kojoj žive, a niti prirodu i okoliš kao univerzalnu vrijednost.

Potrebe za takvim neodgovornim ponašanjem pojedinaca prema prirodi zaista nema, budući je Općina za sve mještane osigurala niz mogućnosti besplatnog odvoza otpada na samu deponiju u Novoj Gradiški (Prvči).

Također, općina Rešetari najavljuje i završetak glavnog projekta reciklažnog dvorišta, te pripreme apliciranja istoga prema fondovima EU, kao još jednog mjesta gdje će se moći potpuno besplatno za mještane općine vršiti odlaganje svakojakog otpada, a koji se recikliranjem na kućnom pragu kao glomazni otpad neće odvoziti, jedino će se odlagati na reciklažnom odlagalištu.

Općina se zahvaljuje mještanima koji su se aktivno i samoinicijativno uključili u očuvanje okoliša i prirode evidentiranjem počinitelja i suradnjom sa komunalnim redarom doprinijeli zaštiti okoliša, što je pozitivan trend u rješavanju ovog problema.

Naime, prošle godine uz postupanje komunalnog redara zaprimljeno je nekoliko prijava mještana temeljem kojih su počinitelji evidentirani i sankcionirani te koji su nakon toga o svom trošku sanirali štetu.

Praksa je pokazala da je zajednička suradnja mještana i uprave najefikasniji način zaštite okoliša te se pozivaju svi mještani na daljnju suradnju i pomoć u rješavanju navedene problematike čije je rješavanje od interesa za sve.

Sve obavijesti o nepropisnom odlaganju otpada mogu se javiti na sljedeće kontakte: Općina Rešetari 035/367-296 ili Komunalni redar 099-328-5913 ili e-mail komunalni.redar@resetari.hr, a obavijesti poput lokacije, registracijske oznake vozila/tip vozila/fotografije vozila i počinitelja biti će od velike važnosti.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za ne uklanjanje ambrozije novčane kazne do 10 tisuća kuna

Suzbijanjem partizanke pomažete drugima

Za ne uklanjanje ambrozije novčane kazne do 10 tisuća kuna

11.7.2019. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Napokon kreću u borbu s divljim odlagalištima

Građani mogu prijaviti sve što uoče

Napokon kreću u borbu s divljim odlagalištima

13.4.2018. | 18:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo je najveći Agin projekt za njegova dosadašnjeg vakta

Investicija vrijedna 21 milijun kn

Ovo je najveći Agin projekt za njegova dosadašnjeg vakta

14.10.2016. | 16:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za energetsku obnovu obiteljskih kuća 360.000 kn

Od Fonda i Općine

Za energetsku obnovu obiteljskih kuća 360.000 kn

13.10.2015. | 10:51
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :