Obrazovanje : Osnovno

Objavljeno: 12.4.2014. u 23:40
Prikaza: 2072
|
Autor: Novinarska skupina Rešetari

Dobra vijest

Najviše državno priznanje Osnovnoj školi iz Rešetara

Rešetari : Najviše državno priznanje Osnovnoj školi iz Rešetara

Klub mladih tehničara osnovan je u školi 1968., a školu je tada pohađalo oko 400 učenika. Škola i mjesto Rešetari, na prostorima bivše države, bili su nadaleko poznati baš po bavljenju tehničkim aktivnostima i rezultatima koje su postizali njezini učenici.

REŠETARI - U petak, 11. travnja 2014., ravnatelj Osnovne škole 'Ante Starčević' Rešetari, Tihomir Batalo, i učitelj tehničke kulture, Marijan Vuković, u ime škole, primili su Povelju - najviše priznanje Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2013. godinu. 

Više od 600 učenika naše škole sudjelovalo je na tadašnjim Republičkim smotrama narodne tehnike, a 12 puta su nas predstavljali na Saveznim smotrama (Sarajevo, Niš, Vršac, Priština, Velenje, Radovljica, Pula itd.). 

Nagrada im je dodijeljena povodom 45 godina osnutka Kluba mladih tehničara u školi, a za doprinos razvoju i promicanju tehničke kulture i informatike kao i za uspješnu višegodišnju organizaciju županijskih natjecanja mladih tehničara, piše Novinarska skupina škole i nastavlja...

"Postoje brojni razlozi zašto je upravo našoj školi dodijeljena Povelja za 2013. godinu. Jedan od razloga je razvoj i promicanje tehničke kulture i informatike kroz redovnu nastavu, izvannastavne aktivnosti i izvanškolske aktivnosti tehničkoga područja te uspješna višegodišnja organizacija županijskih natjecanja mladih tehničara.

Nadalje, Klub mladih tehničara osnovan je u školi 1968., a školu je tada pohađalo oko 400 učenika. Škola i mjesto Rešetari na prostorima bivše države bili su nadaleko poznati baš po bavljenju tehničkim aktivnostima i rezultatima koje su postizali njezini učenici. Više od 600 učenika naše škole sudjelovalo je na tadašnjim Republičkim smotrama narodne tehnike, a 12 puta su nas predstavljali na Saveznim smotrama (Sarajevo, Niš, Vršac, Priština, Velenje, Radovljica, Pula itd.). Pedagozi tehničke kulture u to vrijeme bili su Duško Batalo i Slavko Podgornjak. Cijeli svoj radni vijek posvetili su učenicima i mladima okupljajući ih i baveći se tehničkim aktivnostima.

Školu iz toga vremena krasi preko 30 najviših priznanja tehnike Slavonije i Baranje, Hrvatske i bivše države. Tu je i ono najvrjednije - iz 1983. godine - kada je Klub mladih tehničara škole dobio Nagradu narodne tehnike Hrvatske.

Za svoj pedagoški rad Duško Batalo, 1991. godine, dobio je Nagradu narodne tehnike Hrvatske, a 1998. nagradu Ivan Filipović.

Od vremena osamostaljenja Hrvatske u našoj je školi i dalje stručno zastupljena nastava tehničke kulture, a veliki doprinos razvoju i prenošenju tehničkoga obrazovanja na učenike dali su dosadašnji učitelji Damir Falica, Marijana Škvorc te sadašnji učitelj Marijan Vuković.

Škola je od tada sudjelovala na svih19 županijskih natjecanjamladih tehničara BPŽ, a zadnjih 16 godina je suorganizator i domaćin istih. Na tim natjecanjima ravnatelji škole Duško Batalo (od 1988. do 2003.) i Tihomir Batalo (od 2004. do danas), ujedno i pedagozi tehničke kulture, redovito su predsjednici županijskih povjerenstava.

Na sam dan natjecanja u školi je „praznik" tehnike i svi su učitelji i djelatnici škole na raspolaganju natjecateljima, mentorima i članovima povjerenstava te redovito dobivaju pohvale za uzornu organizaciju.

Koliko je to složeno natjecanje, govori činjenica da je škola ukupno, samo na županijskim natjecanjima, bila domaćin za oko 1400 učenika iz 29 osnovnih i 4 srednje škole Brodsko posavske županije sa svojim mentorima.

Sa županijskih natjecanja 16 je učenika naše škole sudjelovalo na 12 državnih natjecanja, a najbolje plasirani zauzimali su 4., 5. i 6. mjesto. Područja tehnike u kojima posebno imamo dobre rezultate su graditeljstvo, elektronika i elektrotehnika.

Danas su učenici uključeni u izvannastavne aktivnost KMT-a i rade u sljedećim sekcijama: modelarstvo, graditeljstvo, strojarske konstrukcije, elektronika, elektrotehnika i web dizajn. Mnogi učenici naše škole upisuju tehničke srednje škole, nastavljaju školovanje na tehničkim fakultetima i tehnika im postaje životni poziv.

Osim samoga natjecanja škola je mnogo napravila na planu popularizacije znanosti, tehnike i informatike organizacijom zanimljivih popratnih sadržaja kao što su: skokovi padobranaca, preleti aviona, izložbe automobila, motora, old-timera, prezentacije opreme MUP-a za nadzor i kontrolu brzine, lan party, izložbe fotografija itd., sve uz suradnju sa ZTK BPŽ, ZTK Nova Gradiška, Upravnim odjelom za obrazovanje, šport i kulturu BPŽ, DPTK te organizacijama i udrugama tehničke kulture.

Škola se 2002./2003. školske godine, kao jedna od triju škola iz BPŽ, uključila u Eksperimentalni program tehničke kulture i na taj je način dala doprinos razvoju tehničke kulture.

Dolaskom ravnatelja Tihomira Batala škola pojačano radi na uvođenju suvremenih nastavnih sredstava i pomagala u nastavni proces. Škola 2006. godine postaje prva i jedina škola na zapadnom dijelu BPŽ koja je licencirala informatičku učionicu za polaganje ECDL ispitate od toga vremena do danas Europsku računalnu diplomu steklo je oko 190 učitelja i profesora iz 16 škola sa širega novogradiškog područja. Do sada je održano 150 ispitnih rokova, položeno je oko 1150 ispita koje je provodio ovlašteni ECDL ispitivač-ravnatelj škole, a 67 posto djelatnika naše škole posjeduje ECDL diplomu.

U 2013. godini najbolji učenici sa školskoga natjecanja plasirali su se na Županijsko natjecanje mladih tehničara u sljedećim područjima: prometna tehnika, graditeljstvo, obrada materijala, strojarske konstrukcije, elektronika i robotika.

Škola je 2006. godine postala prva i jedina na zapadnom dijelu BPŽ koja je licencirala informatičku učionicu za polaganje ECDL ispitate od toga vremena do danas Europsku računalnu diplomu steklo je oko 190 učitelja i profesora iz 16 škola sa širega novogradiškog područja.

Domaćini Županijskog natjecanja mladih tehničara bili smo 16 puta, a natjecanje u 2013. održano je 8. ožujka. Sudjelovalo je 95 učenika iz 24 osnovne škole u dvjema kategorijama i dvanaest područja tehnike. Imenovano je 8 članova provedbenoga povjerenstva i 28 članova prosudbenih povjerenstava, na čelu kojih je bio ravnatelj škole.

Osnovnu školu Ante Starčevića predstavljala su četiri učenika u području obrada materijala, strojarske konstrukcije, elektronika i elektrotehnika. Naš najbolje plasirani učenik bio je Matej Majetić koji je u području elektrotehnike zauzeo 2. mjesto, a mentor mu je bio učitelj Marijan Vuković. Kao popratnu aktivnost, u cilju popularizacije tehničke kulture, 2013. godine smo, uz članove Auto moto centra Nova Gradiška, organizirali predavanje i prezentaciju na temu Prometna preventiva.

U dvorani škole bila je postavljena izložba fotografija članova ZTK Nova Gradiška i učenika naše škole. Natjecanje je bilo medijski popraćeno putem reportaža na SBTV, Radio NG te tiskanih medija Posavska Hrvatska i NG novine.

Učenici naše škole sudjelovali su 7. prosinca 2013., kao i na svim dosad održanim „Danima tehničke kulture" u organizaciji ZTK Nova Gradiška, za što smo dobili Zahvalnicu. Izložili smo radove iz modelarstva, graditeljstva, elektronike, elektrotehnike, te fotografije sa održanih županijskih natjecanja mladih tehničara.

U informatičkoj učionici i dalje se održavaju ECDL ispiti, stručna usavršavanja učitelja, kao i izborna nastava Informatike u koju su uključeni svi učenici predmetne nastave.

Skupina učenika uključenih u izvannastavne aktivnosti školskog web dizajna, knjižničara i novinara zabilježila je sve brojne aktivnosti u školi i oko nje u novom broju školskog lista Trag.

Brojne aktivnosti škole na području tehničke kulture zabilježene su u monografiji „20 godina Zajednice tehničke kulture BPŽ", Slavonski Brod, 2013. (str. 105. – 107.)".

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osnovnoškolci zasadili voćnjak aronije

Za imunitet i zdravu krv

Osnovnoškolci zasadili voćnjak aronije

5.4.2019. | 13:20
Štihali su, kopali i sadili, a pritom im ništa nije bilo teško. Uklanjali su travu te kopali rupe za sadnju voćaka. Vremenske prilike bile su im naklonjene, a posao su odradili i pritom uživali.
Štihali su, kopali i sadili, a pritom im ništa nije bilo teško. Uklanjali su travu te kopali rupe za sadnju voćaka. Vremenske prilike bile su im naklonjene, a posao su odradili i pritom uživali.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Loživo ulje, zamijenit će zemni plin

Ušteda potrošnje škole od 73 posto

Loživo ulje, zamijenit će zemni plin

5.6.2018. | 15:00
Ovo je najljepši poklon koji je škola mogla dobiti za 187. obljetnicu postojanja i 70. obljetnicu ustanove, a poboljšanje školskih uvjeta pridonijet će zaustavljanju negativnog trenda upisa sve manjeg broja učenika.
Ovo je najljepši poklon koji je škola mogla dobiti za 187. obljetnicu postojanja i 70. obljetnicu ustanove, a poboljšanje školskih uvjeta pridonijet će zaustavljanju negativnog trenda upisa sve manjeg broja učenika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su posjetili Rumunjsku

Međuškolska suradnja

Oni su posjetili Rumunjsku

3.5.2018. | 17:30
Projekt ”Naš zavičajni govor” međunarodni je projekt pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a u OŠ Ante Starčevića provode ga već nekoliko godina u suradnji s općinom Lupac, odnosno Hrvatima, stanovnicima istoimene općine iz Rumunjske.
Projekt ”Naš zavičajni govor” međunarodni je projekt pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a u OŠ Ante Starčevića provode ga već nekoliko godina u suradnji s općinom Lupac, odnosno Hrvatima, stanovnicima istoimene općine iz Rumunjske.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Razmjena iskustava doprinosi poboljšanju kvalitete odgoja

Sličnosti i razlike

Razmjena iskustava doprinosi poboljšanju kvalitete odgoja

4.5.2017. | 11:10
Obostrana je ocjena da se uspostavljena međunarodna suradnja treba nastaviti jer rad na projektnim aktivnostima i razmjena iskustava doprinosi poboljšanju kvalitete odgoja i poučavanja te je od izuzetne važnosti ne samo za učenike i školu nego za cijelu lokalnu zajednicu.
Obostrana je ocjena da se uspostavljena međunarodna suradnja treba nastaviti jer rad na projektnim aktivnostima i razmjena iskustava doprinosi poboljšanju kvalitete odgoja i poučavanja te je od izuzetne važnosti ne samo za učenike i školu nego za cijelu lokalnu zajednicu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uspostavljeni međunarodni mostovi suradnje

Za primjer drugima

Uspostavljeni međunarodni mostovi suradnje

14.12.2016. | 11:00
Suradnjom dviju škola u okviru međunarodnog projekta započet će pripreme za razmjenu djece i učitelja između dvije osnovne škole iz Hrvatske i Makedonije.
Suradnjom dviju škola u okviru međunarodnog projekta započet će pripreme za razmjenu djece i učitelja između dvije osnovne škole iz Hrvatske i Makedonije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Borba za škare koje predizbornu vrpcu trebaju sjeći

Dva subjekta svojataju dvoranu

Borba za škare koje predizbornu vrpcu trebaju sjeći

30.7.2016. | 0:01
'Očito je da su započele političke igre za predstojeće parlamentarne i lokalne i izbore, na što upućuju riječi jedne županijske političarke koja kaže da se mora znati tko je glavni u politici na razini odlučivanja'
'Očito je da su započele političke igre za predstojeće parlamentarne i lokalne i izbore, na što upućuju riječi jedne županijske političarke (Dunje Magaš) koja kaže da se mora znati tko je glavni u politici na razini odlučivanja'
SBplus.hr, Slavonski Brod : eTwinning stručno usavršavanje u Danskoj

Transfer znanja

eTwinning stručno usavršavanje u Danskoj

21.12.2013. | 19:00
Učiteljica razredne nastave Jasna Terzić iz Osnovne škole Ante Starčevića, Rešetari bila je jedna od tri sudionice kojima je Agencija za mobilnost i programe EU odobrila odlazak na stručno usavršavanje u Dansku.
Učiteljica razredne nastave Jasna Terzić iz Osnovne škole Ante Starčevića, Rešetari bila je jedna od tri sudionice kojima je Agencija za mobilnost i programe EU odobrila odlazak na stručno usavršavanje u Dansku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najbolji tehničari OŠ Dragutin Tadijanović

Natjecanje mladih

Najbolji tehničari OŠ Dragutin Tadijanović

9.3.2013. | 14:25
U Osnovnoj školi u Rešetarima jučer je održano županijsko natjecanje mladih tehničara na kojem je sudjelovalo 95 učenika iz 24 osnovne škole. Natjecanje se provodilo u 12 kategorija, od maketarstva i graditeljstva do elektronike i robotike
U Osnovnoj školi u Rešetarima jučer je održano županijsko natjecanje mladih tehn
SBplus.hr, Slavonski Brod :
SBplus.hr, Slavonski Brod :